Connect with us

Gastro kutak

PRIŽENITE I MLADI KRUMPIR Piletina pečena u parmezanu

Objavljeno

/

Na slici se nalazi tanjur s hranom koji uključuje pohani odrezak preliven rastopljenim sirom, uz prilog od pečenih krumpira i svježe salate. Vilica je zabodena u odrezak iz kojeg se proteže rastegnuti sir, što ukazuje na toplinu i svježinu jela. Ovo bi moglo biti zanimljivo ili relevantno zbog prikaza apetitlih obroka koji potiče osjetila okusa i može privući pažnju ljubitelja hrane
Foto: Pixabay

Piletina pečena u parmezanu s mladim krumpirom je ukusno i jednostavno jelo koje kombinira sočnost piletine s hrskavom koricom parmezana, dok mladi krumpir pruža savršen prilog. Po želji, možete dodati svježu salatu ili neki lagani umak poput jogurta s češnjakom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 800 g mladog krumpira
  • maslinovo ulje
  • sušeni bosiljak
  • 250 g cherry rajčica
  • 170 g svježeg sira parmezana
  • 2 velika jaja (bjelanjci)
  • 4 pileća prsa
  • 1 limun

Priprema:

Pećnicu ugrijte na 200 °C. Mladi krumpir operite i dobro očetkajte prljavštinu s površine četkicom. Nemojte ga guliti. Narežite ga na jednake komade, na četvrtine. Stavite krumpir na lim za pečenje, poprskajte maslinovim uljem, začinite solju i paprom, te sušenim bosiljkom, pa stavite peći oko 35-45 minuta. Povremeno izvadite lim i špatulom malo promiješajte krumpire da se jednakomjerno zapeku sa svih strana. 10 minuta prije kraja pečenja, krumpiru dodajte i oprane mini rajčice, da malo omekšaju.

Piletinu operite, osušite i narežite na jednake trakice. Malo je posolite, ali ne previše, jer je parmezan slan. Svježi parmezan naribajte, te pomiješajte sa svježe mljevenim paprom. Bjelanjke malo istucite vilicom da se zapjene. Komadiće piletine prvo umočite u bjelanjke, a zatim u parmezan, tako da se oblože parmezanom sa svih strana. Tako pripremljene komadiće piletine stavljajte u lim obložen papirom za pečenje, jedan do drugog, u jednom sloju.

Kad su krumpiri oko 20-ak minuta do kraja pečenja, ubacite i lim s piletinom u pećnicu. Pecite dok piletina ne postane zlaćana, a po potrebi možete uključiti i opciju grill na pećnici ili povećati temperaturu pečenja pred kraj da bi se piletina bolje zazlatila. Pazite samo da je ne pečete predugo, jer se u tom slučaju može zasušiti i ne bude sočna. Poslužite je s pečenim krumpirom i cherry rajčicama i obavezno jedite odmah, dok je piletina još topla.

Vrijeme pripreme: oko 60 minuta

Savjet više: Za ovu namjenu najbolje je koristiti Grana Padano ili Parmigano Reggiano sir u komadu, ne unaprijed naribane sireve, jer tako brzo gube aromu. Umjesto piletine možete koristiti i puretinu. Meso možete peći i na teflonskoj tavi za koju se ništa, pa čak ni sir ne lijepi. No, ako nemate odličnu teflonsku tavu, radije ne idite na ovu opciju.

In Portal

Gastro kutak

Tjestenina s kozicama u kremastom umaku od češnjaka i limuna

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi tanjur tjestenine s kozicama. Tjestenina je prekrivena kremastim umakom, a na vrhu se nalazi nekoliko kozica. Kozice su ravnomjerno raspoređene po tjestenini, a umak izgleda bogato i kremasto. Na lijevoj strani fotografije vidi se mali dio zdjelice s nasjeckanim svježim peršinom.
Foto: DALL·E

Tjestenina s kozicama u kremastom umaku od češnjaka i limuna je elegantno i ukusno jelo koje spaja svježinu mora s bogatim, aromatičnim umakom. Tjestenina, najčešće fettuccine ili linguine, kuha se al dente i zatim se miješa s kremastim umakom napravljenim od maslaca, slatkog vrhnja, svježe iscijeđenog limunovog soka, naribane limunove korice i protisnutog češnjaka

Sastojci (za 2 osobe):

  • 200 g tjestenine (otprilike 2 šalice suhe tjestenine)
  • 1 šalica očišćenih kozica (oko 200–250 g)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica maslaca
  • 3 režnja češnjaka (sitno sjeckana ili protisnuta)
  • pola šalice vrhnja za kuhanje
  • sok pola limuna
  • 1 žličica limunove korice
  • sol i papar po ukusu
  • 2 žlice ribanog parmezana (po želji)
  • svježi peršin za posipanje

Priprema:

Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite i sačuvajte malo vode od kuhanja (oko četvrtina šalice).

U tavi zagrijte maslinovo ulje i maslac. Dodajte češnjak i pirjajte 30 sekundi, pazeći da ne zagori.

Dodajte kozice, posolite i popaprite. Pecite ih 2–3 minute sa svake strane, dok ne postanu ružičaste i kuhane.

Ulijte vrhnje za kuhanje i sok od limuna, dodajte limunovu koricu. Kuhajte još 2 minute, lagano miješajući.

Umiješajte kuhanu tjesteninu u umak. Po potrebi dodajte malo vode od kuhanja da se sve lijepo poveže.

Po želji dodajte parmezan i nasjeckani peršin. Poslužite toplo s kriškom limuna sa strane.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Uskrsna pita sa šunkom i sirom

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi quiche, slana pita s nadjevom od sira i šunke. Quiche je zlatno-smeđe boje s hrskavom korom, a na vrhu su vidljivi mjehurići od pečenja. Jedan trokutasti komad quichea izrezan je i postavljen na tanjur, dok ostatak pite ostaje na većem tanjuru. Oko quichea su raspoređeni listići peršina kao dekoracija. Fotografija prikazuje ukusno pripremljeno jelo koje može poslužiti kao inspiracija za kuhanje ili prezentaciju hrane.
Foto: DALL·E

Uskrsna pita sa šunkom i sirom je tradicionalno slano jelo koje se često priprema za Uskrs u mnogim domaćinstvima. Ova pita je bogata, sočna i mirisna, savršena kao dio uskrsnog doručka ili laganog ručka

Sastojci:

  • 1 šalica naribane šunke (ili sjeckane na kockice)
  • jedna i pol šalice svježeg sira (može i posni)
  • pola šalice kiselog vrhnja
  • pola šalice naribanog sira (gouda, edamer, trapist)
  • 3 jaja
  • 4 žlice brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 žlice ulja
  • sol i papar po ukusu
  • 1 žlica sjeckanog peršina ili vlasca

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte jaja, svježi sir, kiselo vrhnje i ulje. Dodajte naribanu šunku i sir, potom umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Posolite i popaprite po ukusu, a ako želite, ubacite i malo svježeg peršina ili vlasca.

Smjesu izlijte u manji namašćen i pobrašnjen kalup (npr. četvrtasti 20×20 cm ili okrugli promjera 24 cm). Poravnajte površinu žlicom.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35 minuta, dok pita ne dobije zlatno-smeđu koricu.

Pustite da se pita malo ohladi, zatim je narežite na kocke i poslužite uz kuhana jaja, rotkvice, hren ili mladi luk.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Bliži se vrijeme za pincu, uskrsni slatki kruh

Objavljeno

/

Napisao/la:

Fotografija prikazuje okrugli kruh s tamno smeđom, zlatno-smeđom korom koja sjaji pod svjetlom. Na vrhu kruha su četiri zareza u obliku križa, posuto krupnom soli. Kruh je postavljen na smeđi papir, a pozadina je drvena površina. Izgleda domaće i rustikalno!
Foto: DALL·E

Pinca je slatki, bogati kruh koji se u Hrvatskoj i širem području Dalmacije, Istre i Primorja tradicionalno priprema za Uskrs. Karakterizira je mekana i mirisna unutrašnjost te sjajna zlatna korica s prepoznatljivim rezom u obliku križa na vrhu, koji simbolizira Isusovo uskrsnuće

Sastojci:

  • 3 šalice glatkog brašna
  • pola šalice mlakog mlijeka
  • pola šalice šećera
  • 1 kocka svježeg kvasca (40 g)
  • pola šalice rastopljenog maslaca
  • 3 žumanjka
  • 1 cijelo jaje
  • 1 žlica ruma
  • 1 žlica naribane korice limuna
  • 1 žličica vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • jedna četvrtina šalice grožđica (po želji)
  • 1 jaje za premazivanje

Priprema:

U mlakom mlijeku razmrviti kvasac, dodati žličicu šećera i malo brašna, pa pustiti da se zapjeni (oko 10 minuta).

U velikoj posudi pomiješati brašno, šećer, vanilin šećer, sol, limunovu koricu.

Dodati zapjenjeni kvasac, žumanjke, cijelo jaje, rum i rastopljeni maslac. Mijesiti dok ne dobijete glatko tijesto (može se i rukama).

Po želji umiješati grožđice.

Tijesto pokriti i ostaviti da se diže 1,5 do 2 sata, dok se ne udvostruči.

Oblikovati loptu, staviti na papir za pečenje, pokriti krpom i pustiti da se još malo diže (oko 30 minuta).

Zarezati vrh u obliku križa, premazati razmućenim jajetom.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 35–40 minuta, dok lijepo ne porumeni.

Nastavite čitati

U trendu