Poveži se s nama

in MREŽA

Lukačić predstavila URIHO-vcima tri nova zakona

Objavljeno

/

Foto: In Portal

Ljubica Lukačić je zaposlenike URIHO -a informirala o Zakonu o osobnoj asistenciji, Zakonu o inkluzivnom dodatku i Zakonu o povlasticama u prometu. Predstavljanju zakona nazočili su svi zaposlenici ustanove

Pomoćnica ravnateljice ustanove URIHO, a ujedno i saborska zastupnica Ljubica Lukačić predstavila je ovaj tjedan zaposlenicima najveće zaštitne radionice u Republici Hrvatskoj nove zakone koji se odnose na osobe s invaliditetom.

Informirala ih je o Zakonu o osobnoj asistenciji, Zakonu o inkluzivnom dodatku i Zakonu o povlasticama u prometu. Predstavljanju zakona nazočili su svi zaposlenici ustanove.

Lukačić je na početku kazala kako u ustanovi ima zaposlenika koji nemaju utvrđeno nikakvo tjelesno oštećenje niti funkcionalnu nesposobnost. Ako osoba nema utvrđene te dvije stvari, ne možemo govoriti o osobi s invaliditetom.

U Registru osoba s invaliditetom je točno navedeno tko je to osoba s invaliditetom, odnosno to je ona osoba koja ima utvrđen barem jedan postotak tjelesnog oštećenja i jednu razinu funkcionalne nesposobnosti.

Govorila je o proceduri podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava na osobnog asistenta, o tome tko mogu biti pružatelji usluge i obično su to matične udruge kojima pripadamo na temelju svoje dijagnoze, premda se krug pružatelja proširio pa sada to mogu biti i ustanove, zadruge, ostale udruge koje ispune uvjete.

Dalje je objasnila Barthelov indeks i njegovo bodovanje te na koji način kad prikupimo papirologiju posebne komisije određuju satnicu osobne asistencije, a ona može ići od 4 do 16 sati.

Plaća osobnim asistentima bit će znatno povećana, a tek treba vidjeti hoće li to ovaj posao ljudima učiniti zanimljivijim jer se još računaju točni iznosi plaća. Plaće ne bi trebale ići ispod 900 eura.

Sljedeći zakon koji je očekivano podigao buru u cijeloj državi i samo se o njemu priča je Zakon o inkluzivnom dodatku.  On ujedinjuje  prijašnje četiri naknadne – osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu i naknadu do zaposlenja. Treba naglasiti da će osobe s invaliditetom sada dobivati veći iznos nego što bi dobile zbrajanjem tri ili četiri zasebne naknade.

Najveća, prva razina potpore za najteži invaliditet iznosit će 720 eura, a imamo sveukupno pet razina potpore. Prve tri razine su bez cenzusa.

Točnije, 720 eura je prva razina potpore, druga razina potpore je 480 eura, treća razina iznosi 432 eura, četvrta razina je 162 eura i  peta razina je 138 eura. Osnovica za izračun iznosa inkluzivnog dodatka iznosi 120 eura. I za ovo pravo najprije morate biti izvještačeni i imati Barthelov indeks, naglasila je Lukačić.

Zadnji zakon koji je Lukačić predstavila je Zakon o povlasticama u prometu. Zakonom su regulirane tri iskaznice za osobe s invaliditetom, odnosno Nacionalna iskaznica za osobe s invaliditetom, Europska iskaznica za osobe s invaliditetom i Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom.

Dodjela prava na povlastice u području mobilnosti odvija se u potpunosti digitalnim putem, po službenoj dužnosti i bez potrebe da se odlazi u institucije. Osobama s invaliditetom isprave će biti poslane na njihovu adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

in MREŽA

Zaštićeno: Isporučene prve Europske i Nacionalne iskaznice

Objavljeno

/

Fotografija: AKD

Ovaj sadržaj je zaštićen lozinkom. Da biste ga vidjeli unesite vašu lozinku ispod:

Nastavi čitati

in MREŽA

ANKETA Novi model zapošljavanja za osobe s invaliditetom

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje osobu koja tipka na laptopu. Laptop je postavljen na mramorni stol, a pored njega se nalazi čaša soka od naranče sa slamkom. Osoba nosi sat i nekoliko prstena.

Županijska udruga slijepih Split jedan je od partnera na međunarodnom Erasmus+ projektu o zaštitnom zapošljavanju, koji ima za cilj na europskoj razini kreirati novi model zapošljavanja za osobe s invaliditetom

U tu svrhu pripremili su kratku anketu za zaposlenike s invaliditetom kako bi u stvaranje novog modela mogli uvrstiti njihove stvarne potrebe.

Anketa je u potpunosti anonimna i za njezino ispunjavanje nije potrebno više od 5 minuta.

– Bili bismo vam od srca zahvalni kada biste ju proslijedili i motivirali svoje zaposlenike s invaliditetom da ju ispune i na taj način pridonijeli našem istraživanju – kažu iz Županijske udruge slijepih Split.

Anketa će biti aktivna do ponedjeljka, 26. veljače 2024.

U slučaju da imate dodatnih pitanja, slobodno im se obratite na split@udrugaslijepih.hr ili na 092/390-7726.

Poveznica na anketu nalazi se ovdje.

Nastavi čitati

In Metropola

Kazalište ‘Novi život’ poziva na predstavu ‘Ne daj se, Njofra!’

Objavljeno

/

Ova ilustracija prikazuje osobu koja jaše rolu toaletnog papira. Osoba je apstraktno dizajnirana s crvenim i zelenim dijelovima na licu i plavom odjećom. Drži konopac koji je povezan s crvenim ključem. Tekst na hrvatskom jeziku ističe naslov “NE DAJ SE, NJOFRA!” i dodatne informacije o predstavi i kazalištu. Ova ilustracija je poster za komediju u dva dijela napisanu od strane Milana Grgića.
Foto: Kazalište slijepih i slabovidnih 'Novi život'

Kazalište slijepih i slabovidnih ‘Novi život’ poziva u četvrtak, 22. veljače 2024., u 20 sati, u Narodno sveučilište Sesvete na predstavu Milana Grgića ‘Ne daj se, Njofra!’

– Banalnost, naivnost i prvoloptanje su elementarne čestice smijeha koji je namijenjen svima, receptiran za zabavu i opuštanje, za laku kozmetiku koja uljepšava svakodnevicu i makar privremeno nas udaljava od briga i napetosti. Kažu kako smijeh liječi, kako ozdravlja od pritisaka i loših vijesti pa bi mu se trebalo svakodnevno prepuštati i zaroniti u njega kao u slatku nesvijest. Zavalite se u svoje rezervirano mjesto u kazalištu i virite kroz prozor u život jedne prosječne zagrebačke obitelji, očekujući od svojeg voajerstva inicijalnu kapsulu za užitak. Ovom predstavom vam priušćujemo više od očekivanoga, jer je ovo lako uprizorenje protkano istinskim problemima čija rješenja otežava čangrizavost jednog vremenom pregaženog tate, ali i nesnalaženje mladih u šumi nepotizma i korupcije. No, ne brinite, predstavu potpisuje sretan kraj, iako ‘sranje’ ne prestaje – kažu iz ‘Novog života’.

Režiju, scenografiju i izbor glazbe potpisuje Željko Duvnjak, kostimografiju Vesna Kutnjak, dizajn svjetla Nenad Lalović, grafičko oblikovanje ‘Kuna zlatica’, autor fotografija Jasenko Rasol.

Od uloga, Juricu igra Vojin Perić, Njofru igra Igor Kučević, Elu igra Ružica Domić-Lalović, a Lidiju igra Dorotea Feketić.

Inspicijent je David Čavara, dok su tehnička podrška Andrea Feher, Ana Katarina Ostojić i Andrej Drenski.

Ulaz je slobodan, uz prethodnu obaveznu rezervaciju na 01/4812-066 ili na kazaliste@novizivot.hr. Predviđeno je da predstava traje 60 minuta.

Nastavi čitati

U trendu