in MREŽA

Lukačić predstavila URIHO-vcima tri nova zakona

Objavljeno

/

Foto: In Portal

Ljubica Lukačić je zaposlenike URIHO -a informirala o Zakonu o osobnoj asistenciji, Zakonu o inkluzivnom dodatku i Zakonu o povlasticama u prometu. Predstavljanju zakona nazočili su svi zaposlenici ustanove

Pomoćnica ravnateljice ustanove URIHO, a ujedno i saborska zastupnica Ljubica Lukačić predstavila je ovaj tjedan zaposlenicima najveće zaštitne radionice u Republici Hrvatskoj nove zakone koji se odnose na osobe s invaliditetom.

Informirala ih je o Zakonu o osobnoj asistenciji, Zakonu o inkluzivnom dodatku i Zakonu o povlasticama u prometu. Predstavljanju zakona nazočili su svi zaposlenici ustanove.

Lukačić je na početku kazala kako u ustanovi ima zaposlenika koji nemaju utvrđeno nikakvo tjelesno oštećenje niti funkcionalnu nesposobnost. Ako osoba nema utvrđene te dvije stvari, ne možemo govoriti o osobi s invaliditetom.

U Registru osoba s invaliditetom je točno navedeno tko je to osoba s invaliditetom, odnosno to je ona osoba koja ima utvrđen barem jedan postotak tjelesnog oštećenja i jednu razinu funkcionalne nesposobnosti.

Govorila je o proceduri podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava na osobnog asistenta, o tome tko mogu biti pružatelji usluge i obično su to matične udruge kojima pripadamo na temelju svoje dijagnoze, premda se krug pružatelja proširio pa sada to mogu biti i ustanove, zadruge, ostale udruge koje ispune uvjete.

Dalje je objasnila Barthelov indeks i njegovo bodovanje te na koji način kad prikupimo papirologiju posebne komisije određuju satnicu osobne asistencije, a ona može ići od 4 do 16 sati.

Plaća osobnim asistentima bit će znatno povećana, a tek treba vidjeti hoće li to ovaj posao ljudima učiniti zanimljivijim jer se još računaju točni iznosi plaća. Plaće ne bi trebale ići ispod 900 eura.

Sljedeći zakon koji je očekivano podigao buru u cijeloj državi i samo se o njemu priča je Zakon o inkluzivnom dodatku.  On ujedinjuje  prijašnje četiri naknadne – osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu i naknadu do zaposlenja. Treba naglasiti da će osobe s invaliditetom sada dobivati veći iznos nego što bi dobile zbrajanjem tri ili četiri zasebne naknade.

Najveća, prva razina potpore za najteži invaliditet iznosit će 720 eura, a imamo sveukupno pet razina potpore. Prve tri razine su bez cenzusa.

Točnije, 720 eura je prva razina potpore, druga razina potpore je 480 eura, treća razina iznosi 432 eura, četvrta razina je 162 eura i  peta razina je 138 eura. Osnovica za izračun iznosa inkluzivnog dodatka iznosi 120 eura. I za ovo pravo najprije morate biti izvještačeni i imati Barthelov indeks, naglasila je Lukačić.

Zadnji zakon koji je Lukačić predstavila je Zakon o povlasticama u prometu. Zakonom su regulirane tri iskaznice za osobe s invaliditetom, odnosno Nacionalna iskaznica za osobe s invaliditetom, Europska iskaznica za osobe s invaliditetom i Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom.

Dodjela prava na povlastice u području mobilnosti odvija se u potpunosti digitalnim putem, po službenoj dužnosti i bez potrebe da se odlazi u institucije. Osobama s invaliditetom isprave će biti poslane na njihovu adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

U trendu

Exit mobile version