Poveži se s nama

Life&Style

Za blagdane jedemo kao da sutra ne postoji

Objavljeno

/

Na ovoj fotografiji se nalazi pečena purica koja se nalazi na velikom tanjuru, okružena raznim prilozima i začinima. Purica je zlatno smeđa, sočna i ukusno izgleda. Oko nje su smješteni svježe povrće i umaci, a u pozadini su vidljive boce s pićem i svijeće koje stvaraju ugodnu atmosferu. Fotografija prikazuje dojmljivo uređen stol spreman za gozbu ili proslavu.
Foto: Pixabay

I oni najčvršćeg karaktera će vjerojatno barem malo previše pojesti, a štetu popravljati u siječnju. Znamo kako je, sve nam je jasno…

Kuće vam već sigurno blistaju, prozori su također oprani, tone i tone hrane su spremne kao da se sprema opsadno stanje, a ne blagdani.  Kad ste već kupili hrane kao za vojsku, treba je spremiti i pojesti, šteta da propadne.

I oni najčvršćeg karaktera će vjerojatno barem malo previše pojesti, a štetu popravljati u siječnju. Znamo kako je, sve nam je jasno, ali ipak ćemo vam dati nekoliko savjeta kako se možete barem pokušati neprejesti za nadolazeće blagdane. Pa krenimo.

Obavezno doručkujte. Greška je ‘čuvati se’ za kasniji veći obrok, pa onda preskočiti doručak, odnosno najvažniji obrok u danu. Dobar doručak upravo će vas spriječiti od kasnijeg prepuštanja hrani, te će vas držati sitima veliki dio dana.

Dvadeset minuta prije jela popijte čašu vode. Voda vam daje osjećaj sitosti, poboljšava probavu i smanjuje apetit.

Još jedan učinkovit način za izbjegavanje prejedanja je jesti povrće. Sadrže vlakna koja se duže zadržavaju u želucu i dulje vrijeme daju osjećaj sitosti.

Pokušajte s hrane skrenuti pažnju na nešto drugo – razgovore, zabavu, ples. Što ste manje fokusirani na blagdanski stol, to je manje iskušenja da zgrabite nešto štetno i prejedete se.

Nemojte potpuno napuniti tanjur hranom. Uzimajte male obroke, pokušajte jesti polako i dobro žvačite hranu.

Otkrijte svoje okidače. Ako je vaš okidač desert, uživajte u njemu, ali se pokušajte zaustaviti na jednom komadu torte ili kolaču. Napravite pauzu od pet minuta nakon jela te ćete shvatiti da vam više od jednog komada niti ne treba.

Alkoholna pića su prepuna kalorija. Smanjite unos praznih alkoholnih kalorija tako da između čašice pića pijete običnu ili mineralnu vodu.

Nemojte hranu dijeliti na dozvoljenu i zabranjenu. Podjela hrane na dozvoljenu i zabranjenu dovodi do toga da je želja za zabranjenom hranom intenzivnija. Osobe koje hranu dijele na ovaj način će se često prejesti onom hranom koju smatraju zabranjenom.

Popijte kavu nakon jela jer ona pomaže tijelu da lakše probavi upravo pojedenu hranu, a i ubrzava metabolizam, pokazuju istraživanja.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Gastro kutak

Rižoto s ciklom i kozjim sirom spoj je kremoznosti i neočekivanog

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan tanjur s rižotom. Rižoto je obojen u intenzivnu crvenu boju, vjerojatno od cikle, s komadima što izgleda kao kuhana cikla i bijeli kvadratići koji bi mogli biti sir, posipani preko vrha. Jelo je ukrašeno grančicama svježeg začinskog bilja i naribanim sirom koji izgleda kao parmezan. Ovo jelo bi moglo biti zanimljivo ili relevantno zbog svoje živopisne boje i potencijalno sofisticiranog načina pripreme koji se koristi u visokoj gastronomiji.
Foto: DALL-E

Elegantno i neobično jelo koje spaja kremastu teksturu tradicionalnog rižota s bogatim, zemljanim okusom cikle i kremasto-slankastim dodirom kozjeg sira. Ovaj rižoto odlikuje se vibrantnom ljubičastom bojom zahvaljujući cikli, što ga čini vizualno atraktivnim na tanjuru

Sastojci:

  • 1 šalica Arborio riže
  • 2 srednje cikle
  • 1 manji luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 4 šalice povrtnog temeljca (1 litra)
  • dvije trećine šalice bijelog vina (150 ml)
  • trećina šalice kozjeg sira (100 grama)
  • četvrtina šalice naribanog parmezana
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice maslaca
  • svježi timijan ili peršin za dekoraciju
  • sol i papar po ukusu
  • balzamični ocat – par kapi po želji

Priprema:

Ako koristite sirovu ciklu, kuhajte je ili pecite u pećnici dok ne omekša, zatim je naribajte ili narežite na sitne komadiće.

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne postane staklast, oko 5 minuta. Zatim dodajte češnjak i pržite još 1 minutu.

Dodajte Arborio rižu u tavu i pržite 2-3 minute, dok riža ne postane lagano prozirna.

Dodajte bijelo vino i miješajte dok alkohol ne ispari, a tekućina ne upije.

Počinjemo s dodavanjem vrućeg povrtnog temeljca, kutljaču po kutljaču, uz neprestano miješanje. Svaki put kad riža upije temeljac, dodajte novu kutljaču. Nastavite ovaj postupak oko 15-20 minuta dok riža ne omekša, ali još uvijek ostane al dente.

Dodajte naribanu ciklu u rižoto i dobro promiješajte, pustivši da se sve zagrije i sjedini s rižom.

Umiješajte maslac, kozji sir i parmezan u rižoto. Sir će se otopiti i dati bogatu kremastu teksturu. Dodajte sol i papar po ukusu.

Poslužite rižoto odmah, posut svježim timijanom ili peršinom. Po želji, možete dodati par kapi balzamičnog octa za blagu kiselost koja će pojačati okus cikle.

Ako volite orašaste plodove, možete dodati tostirane lješnjake ili sjemenke bundeve na vrh za dodatnu hrskavost.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Punjene mesne rolice mogu biti sjajan ručak ili večera

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazano jelo koje se sastoji od rolnica punjenih mesom omotanih slaninom, posluženih uz pire krumpir i svježe povrće poput cherry rajčica i listova salate. Jelo je ukrašeno grančicama svježeg timijana. Ovo bi moglo biti zanimljivo ili relevantno zbog prikaza atraktivnog i ukusno izgledajućeg obroka koji bi mogao privući ljubitelje hrane ili one koji traže inspiraciju za kuhanje
Foto: DALL-E

Punjene mesne rolice su ukusno i sočno jelo napravljeno od mljevenog mesa, obogaćenog začinima, sirom i aromatičnim dodacima poput luka, češnjaka i peršina. Smjesa se oblikuje u rolice, koje se zatim omataju tankim ploškama pancete ili slanine, čime dobivaju dodatnu hrskavost i slani okus

Sastojci:

  • 500 g mljevene junetine ili svinjetine
  • 1 srednji luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 jaje
  • 100 g krušnih mrvica (otprilike 1 šalica)
  • 100 g naribanog sira (otprilike 1 šalica)
  • 2 žlice peršina
  • sol i papar po ukusu
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • 8 tankih ploški pancete ili slanine
  • ulje za prženje

Priprema:

U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, nasjeckani luk, češnjak, jaje, krušne mrvice, naribani sir i peršin. Začinite solju, paprom i crvenom paprikom. Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

Podijelite smjesu na 8 jednakih dijelova. Oblikujte ih u duguljaste rolice. Omotajte svaku rolicu jednom ploškom pancete ili slanine.

U velikoj tavi zagrijte malo ulja na srednje jakoj vatri. Pržite rolice sa svih strana dok ne dobiju zlatno-smeđu boju (oko 10-15 minuta). Pazite da ih često okrećete kako bi se ravnomjerno ispekle.

Nakon prženja, rolice možete dodatno staviti u pećnicu zagrijanu na 180°C na 10-ak minuta kako bi se do kraja ispekle, posebno ako su veće.

Punjene mesne rolice poslužite uz pire krumpir, pečeno povrće ili salatu po izboru.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Delicija Mediterana je mirisna focaccia

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazana pečena focaccia, talijanski kruh sličan pizzi. Focaccia je ukrašena cijelim cherry rajčicama, crnim maslinama i grančicama ružmarina. Sve to je raspoređeno po površini kruha koji izgleda mekano i zlatno pečen. U pozadini se nalazi drvena daska za rezanje, posuda s maslinovim uljem, zdjelica s maslinama i posuda sa začinima. Ova fotografija bi mogla biti zanimljiva ili relevantna zbog prikaza atraktivnog i ukusnog izgleda focaccie koja može privući ljubitelje talijanske kuhinje ili one koji traže inspiraciju za kuhanje.

Focaccia je talijanski tradicionalni kruh koji je poznat po svojoj sočnosti, mekanosti i hrskavoj vanjskoj korici. Slična je pizzi, ali deblja i obično jednostavnija, bez složenih preljeva. Temelj ovog kruha je jednostavno tijesto koje se može obogatiti različitim začinima i dodacima, poput ružmarina, maslina, rajčica ili luka

Sastojci:

  • 4 šalice glatkog brašna (oko 500 g)
  • 1 i 1 četvrtina šalice tople vode (oko 300 ml)
  • 1 vrećica suhog kvasca (ili polovica)
  • 1 čajna žličica šećera
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 četvrtina šalice maslinovog ulja (plus dodatno za premazivanje)
  • 1 žlica krupne morske soli za posipanje
  • 1 grančica svježeg ružmarina (ili 1 žlica suhog ružmarina)
  • 10-12 cherry rajčica (opcionalno)
  • 10-15 maslina (opcionalno)

Priprema:

U maloj posudi pomiješajte četvrtinu šalice tople vode s kvascem i jednu čajnu žličicu šećera. Ostavite 5-10 minuta da se kvasac aktivira (ako koristite suhi kvasac, možete ga pomiješati izravno s brašnom).

U veliku zdjelu stavite 4 šalice brašna i 1 čajnu žličicu soli. Napravite udubinu u sredini i ulij aktivirani kvasac, preostalu toplu vodu (1 šalicu) i četvrtinu šalice maslinovog ulja.

Miješajte dok ne dobijete mekano tijesto. Prebacite ga na pobrašnjenu površinu i mijesite oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.

Oblikujte tijesto u kuglu, premažite ga malo uljem i ostavite u zdjeli prekrivenoj krpom da se diže oko 1 sat, ili dok ne udvostruči volumen.

Kada se tijesto digne, prebacite ga na lim za pečenje namazan maslinovim uljem. Lagano razvucite tijesto prstima u pravokutni oblik.

Prstima napravite udubljenja po površini tijesta.

Premažite tijesto maslinovim uljem, posipajte ga 1 žlicom krupne morske soli i 1 žlicom svježeg (ili suhog) ružmarina. Ako želite, dodajte 10-12 cherry rajčica, prerezanih napola, i 10-15 maslina.

Zagrijte pećnicu na 220°C.

Pecite focacciu 20-25 minuta, dok ne postane zlatno-smeđa.

Ohladite je par minuta prije rezanja.

Focacciu možete dodatno obogatiti različitim začinima, povrćem ili sirom, ovisno o ukusu.

Nastavi čitati

U trendu