Poveži se s nama

Life&Style

Za blagdane jedemo kao da sutra ne postoji

Objavljeno

/

Na ovoj fotografiji se nalazi pečena purica koja se nalazi na velikom tanjuru, okružena raznim prilozima i začinima. Purica je zlatno smeđa, sočna i ukusno izgleda. Oko nje su smješteni svježe povrće i umaci, a u pozadini su vidljive boce s pićem i svijeće koje stvaraju ugodnu atmosferu. Fotografija prikazuje dojmljivo uređen stol spreman za gozbu ili proslavu.
Foto: Pixabay

I oni najčvršćeg karaktera će vjerojatno barem malo previše pojesti, a štetu popravljati u siječnju. Znamo kako je, sve nam je jasno…

Kuće vam već sigurno blistaju, prozori su također oprani, tone i tone hrane su spremne kao da se sprema opsadno stanje, a ne blagdani.  Kad ste već kupili hrane kao za vojsku, treba je spremiti i pojesti, šteta da propadne.

I oni najčvršćeg karaktera će vjerojatno barem malo previše pojesti, a štetu popravljati u siječnju. Znamo kako je, sve nam je jasno, ali ipak ćemo vam dati nekoliko savjeta kako se možete barem pokušati neprejesti za nadolazeće blagdane. Pa krenimo.

Obavezno doručkujte. Greška je ‘čuvati se’ za kasniji veći obrok, pa onda preskočiti doručak, odnosno najvažniji obrok u danu. Dobar doručak upravo će vas spriječiti od kasnijeg prepuštanja hrani, te će vas držati sitima veliki dio dana.

Dvadeset minuta prije jela popijte čašu vode. Voda vam daje osjećaj sitosti, poboljšava probavu i smanjuje apetit.

Još jedan učinkovit način za izbjegavanje prejedanja je jesti povrće. Sadrže vlakna koja se duže zadržavaju u želucu i dulje vrijeme daju osjećaj sitosti.

Pokušajte s hrane skrenuti pažnju na nešto drugo – razgovore, zabavu, ples. Što ste manje fokusirani na blagdanski stol, to je manje iskušenja da zgrabite nešto štetno i prejedete se.

Nemojte potpuno napuniti tanjur hranom. Uzimajte male obroke, pokušajte jesti polako i dobro žvačite hranu.

Otkrijte svoje okidače. Ako je vaš okidač desert, uživajte u njemu, ali se pokušajte zaustaviti na jednom komadu torte ili kolaču. Napravite pauzu od pet minuta nakon jela te ćete shvatiti da vam više od jednog komada niti ne treba.

Alkoholna pića su prepuna kalorija. Smanjite unos praznih alkoholnih kalorija tako da između čašice pića pijete običnu ili mineralnu vodu.

Nemojte hranu dijeliti na dozvoljenu i zabranjenu. Podjela hrane na dozvoljenu i zabranjenu dovodi do toga da je želja za zabranjenom hranom intenzivnija. Osobe koje hranu dijele na ovaj način će se često prejesti onom hranom koju smatraju zabranjenom.

Popijte kavu nakon jela jer ona pomaže tijelu da lakše probavi upravo pojedenu hranu, a i ubrzava metabolizam, pokazuju istraživanja.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Gastro kutak

Burrito pita obukla se u hrskavo, pečeno tijesto

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje pečenu pitu s bogatim nadjevom. Pita ima zlatno-smeđu koru s crnim sjemenkama na vrhu i ukrašena je svježim listovima peršina. Unutrašnjost pite otkriva nadjev koji se sastoji od mljevenog mesa, crnog graha, kukuruza, paprike i rastopljenog sira. U pozadini se nalaze zdjelice s različitim umacima, uključujući salsu, kukuruz i kiselo vrhnje, također ukrašene peršinom. Pita je postavljena na drvenu dasku, a uz nju se nalazi nož. Fotografija je zanimljiva zbog svoje živopisne prezentacije hrane i bogatstva boja koje čine jelo vrlo privlačnim.
Foto: DALL·E

Burrito pita je ukusno i zasitno jelo koje spaja okuse meksičkog burrita s hrskavom koricom pite. Sastoji se od nadjeva od mljevenog mesa, graha, kukuruza, paprike i začina poput kima, paprike i čilija, sve umotano u mekanu tortilju ili složeno unutar tijesta za pitu

Sastojci:

  • 300 g mljevenog mesa (junetina ili piletina)
  • 1 srednja glavica luka (sitno nasjeckana)
  • 2 režnja češnjaka (protisnuta)
  • 1 šalica kuhane riže
  • 1 šalica crvenog graha (ocijeđenog i ispranog)
  • 1 šalica kukuruza
  • 1 šalica pasirane rajčice
  • 1 žličica soli
  • pola žličice papra
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • pola žličice čilija u prahu (po želji)
  • pola žličice kima (za autentičan okus)
  • 2 žlice ulja
  • 5-6 tortilja (veličine oko 20 cm)
  • 1 i pol šalica naribanog sira (cheddar ili gouda)
  • 1 jaje
  • 2 žlice mlijeka

Priprema:

U tavi zagrijte ulje, dodajte luk i pržite dok ne postane staklast. Ubacite mljeveno meso i pržite dok ne dobije zlatnosmeđu boju.

Dodajte češnjak, sol, papar, papriku, čili i kim, pa promiješajte.

Umiješajte pasiranu rajčicu, grah, kukuruz i kuhanu rižu. Kuhajte 5 minuta dok se sastojci ne povežu. Maknite s vatre.

U okrugli kalup (20-24 cm) položite tortilju kao podlogu. Neka rubovi vise preko stranica. Rasporedite trećinu nadjeva, posipajte sirom i prekrijte novom tortiljom.

Ponovite postupak još dva puta (nadjev + sir + tortilja). Zadnju tortilju presavijte preko nadjeva i rubove spojite s donjom tortiljom.

Premažite razmućenim jajem i mlijekom za zlatnu koricu.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25-30 minuta, dok ne postane zlatnosmeđa.

Ohladite 5 minuta, narežite i poslužite uz kiselo vrhnje, guacamole ili salsu.

Nastavi čitati

Life&Style

Smanjena razina estrogena može uzrokovati vaginalnu atrofiju

Objavljeno

/

Na fotografiji se nalaze dvije osobe u krevetu. Jedna osoba je pokrivena dekom i leži, dok druga osoba sjedi na krevetu s prekriženim rukama. Lica osoba su zamagljena. Krevet ima bijelu posteljinu, a zid iza kreveta je sivih i bijelih tonova. Fotografija odaje miran i intiman trenutak.
Foto: Pixabay

Vaginalna atrofija može značajno utjecati na kvalitetu života, ali postoje učinkovite metode za ublažavanje simptoma. Ako primijetite znakove ovog stanja, važno je konzultirati se s liječnikom kako biste pronašli najbolji način liječenja prilagođen vašim potrebama

Vaginalna atrofija, poznata i kao atrofični vaginitis, stanje je koje se javlja kada dolazi do stanjivanja, suhoće i upale vaginalnih stijenki zbog smanjenja razine estrogena. Najčešće se događa tijekom menopauze, ali se može pojaviti i kod žena koje su prošle histerektomiju, dojilja ili onih koje uzimaju određene hormonske terapije.

Glavni uzrok ovog stanja je smanjena razina estrogena, hormona koji održava zdravlje vaginalnog tkiva. Osim menopauze, vaginalna atrofija može biti posljedica porođaja i dojenja,  kemoterapije ili zračenja kod liječenja raka, uzimanja lijekova koji smanjuju razinu estrogena, uklanjanja jajnika (kirurška menopauza).

Simptomi se razlikuju od žene do žene, ali najčešći uključuju vaginalnu suhoću, peckanje i svrbež, bol tijekom spolnog odnosa (dispareunija), smanjenu elastičnost vagine, povećanu osjetljivost na infekcije mokraćnog sustava, lagano krvarenje ili iscjedak nakon odnosa.

Postoje različiti načini za ublažavanje simptoma vaginalne atrofije, uključujući vaginalne hidratantne kreme i lubrikante, hormonske terapije, nehormonske terapije, te promjene u načinu života – redovita tjelesna aktivnost, uravnotežena prehrana bogata fitoestrogenima (soja, lanene sjemenke) i izbjegavanje iritansa poput parfemiranih sapuna.

Vaginalna atrofija može značajno utjecati na kvalitetu života, ali postoje učinkovite metode za ublažavanje simptoma. Ako primijetite znakove ovog stanja, važno je konzultirati se s liječnikom kako biste pronašli najbolji način liječenja prilagođen vašim potrebama.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Brzi zimski desert – topli kolač s jabukama i cimetom

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan okrugli kolač s jabukama i cimetom na vrhu, posut šećerom u prahu. Kolač se nalazi na metalnom pladnju, a u pozadini se vidi šalica čaja, drvena kutija s cimetom i cijela jabuka. Kolač je ukrašen štapićima cimeta vezanim konopcem. Atmosfera fotografije je topla i rustikalna, što sugerira domaću i ugodnu atmosferu.
Foto: DALL·E

Svaki zalogaj donosi nježnu slatkoću jabuka i laganu hrskavost pečenog rubnog dijela kolača. Najbolje ga je poslužiti topao, uz šalicu čaja ili kakaa, a može se dodatno posuti šećerom u prahu ili preliti medom za još bogatiji okus. Idealna slastica za hladne dane i trenutke uživanja

Sastojci:

  • 2 jabuke (oguljene i narezane na tanke ploške)
  • 2 žlice šećera (može i smeđi)
  • 1 žličica cimeta
  • 1 šalica brašna
  • pola šalice mlijeka
  • pola šalice šećera
  • 1 jaje
  • 3 žlice ulja
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C.

Jabuke pomiješajte s 2 žlice šećera i cimetom pa ostavite sa strane.

U drugoj posudi izmiješajte jaje, šećer, ulje i mlijeko. Dodajte brašno, prašak za pecivo i sol te dobro promiješajte.

Smjesu izlijte u manji namašćen lim ili vatrostalnu posudu. Na vrh posložite jabuke s cimetom i lagano ih utisnite u tijesto.

Pecite 25-30 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

Po želji posipajte šećerom u prahu i poslužite toplo – savršeno uz šalicu čaja ili toplu čokoladu.

Nastavi čitati

U trendu