Connect with us

Life&Style

Za blagdane jedemo kao da sutra ne postoji

Objavljeno

/

Na ovoj fotografiji se nalazi pečena purica koja se nalazi na velikom tanjuru, okružena raznim prilozima i začinima. Purica je zlatno smeđa, sočna i ukusno izgleda. Oko nje su smješteni svježe povrće i umaci, a u pozadini su vidljive boce s pićem i svijeće koje stvaraju ugodnu atmosferu. Fotografija prikazuje dojmljivo uređen stol spreman za gozbu ili proslavu.
Foto: Pixabay

I oni najčvršćeg karaktera će vjerojatno barem malo previše pojesti, a štetu popravljati u siječnju. Znamo kako je, sve nam je jasno…

Kuće vam već sigurno blistaju, prozori su također oprani, tone i tone hrane su spremne kao da se sprema opsadno stanje, a ne blagdani.  Kad ste već kupili hrane kao za vojsku, treba je spremiti i pojesti, šteta da propadne.

I oni najčvršćeg karaktera će vjerojatno barem malo previše pojesti, a štetu popravljati u siječnju. Znamo kako je, sve nam je jasno, ali ipak ćemo vam dati nekoliko savjeta kako se možete barem pokušati neprejesti za nadolazeće blagdane. Pa krenimo.

Obavezno doručkujte. Greška je ‘čuvati se’ za kasniji veći obrok, pa onda preskočiti doručak, odnosno najvažniji obrok u danu. Dobar doručak upravo će vas spriječiti od kasnijeg prepuštanja hrani, te će vas držati sitima veliki dio dana.

Dvadeset minuta prije jela popijte čašu vode. Voda vam daje osjećaj sitosti, poboljšava probavu i smanjuje apetit.

Još jedan učinkovit način za izbjegavanje prejedanja je jesti povrće. Sadrže vlakna koja se duže zadržavaju u želucu i dulje vrijeme daju osjećaj sitosti.

Pokušajte s hrane skrenuti pažnju na nešto drugo – razgovore, zabavu, ples. Što ste manje fokusirani na blagdanski stol, to je manje iskušenja da zgrabite nešto štetno i prejedete se.

Nemojte potpuno napuniti tanjur hranom. Uzimajte male obroke, pokušajte jesti polako i dobro žvačite hranu.

Otkrijte svoje okidače. Ako je vaš okidač desert, uživajte u njemu, ali se pokušajte zaustaviti na jednom komadu torte ili kolaču. Napravite pauzu od pet minuta nakon jela te ćete shvatiti da vam više od jednog komada niti ne treba.

Alkoholna pića su prepuna kalorija. Smanjite unos praznih alkoholnih kalorija tako da između čašice pića pijete običnu ili mineralnu vodu.

Nemojte hranu dijeliti na dozvoljenu i zabranjenu. Podjela hrane na dozvoljenu i zabranjenu dovodi do toga da je želja za zabranjenom hranom intenzivnija. Osobe koje hranu dijele na ovaj način će se često prejesti onom hranom koju smatraju zabranjenom.

Popijte kavu nakon jela jer ona pomaže tijelu da lakše probavi upravo pojedenu hranu, a i ubrzava metabolizam, pokazuju istraživanja.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavite čitati
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Life&Style

Savjeti kako biti dobar roditelj kad je dijete neposlušno

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi troje ljudi koji hodaju držeći se za ruke. U sredini je dijete s plavom kosom koje nosi ružičastu majicu s kratkim rukavima. Dijete drži za ruke dvije odrasle osobe. Osoba s lijeve strane nosi kratke traper hlače i crnu majicu, dok osoba s desne strane nosi smeđe hlače i svijetlu majicu bez rukava. Fotografija prikazuje obiteljsku šetnju i može biti zanimljiva zbog prikaza zajedništva i bliskosti među članovima obitelji.
Foto: Pixabay

Iako ne postoji savršen priručnik za roditeljstvo, postoje zdravi načini kako reagirati kad dijete ne surađuje – a pritom ostati smiren, dosljedan i pun ljubavi

Roditeljstvo je jedan od najizazovnijih i najodgovornijih zadataka koje osoba može imati. Dok ljubav prema djetetu dolazi prirodno, suočavanje s neposlušnošću često izaziva osjećaj frustracije, nesigurnosti pa čak i krivnje.

Iako ne postoji savršen priručnik za roditeljstvo, postoje zdravi načini kako reagirati kad dijete ne surađuje – a pritom ostati smiren, dosljedan i pun ljubavi.

Djeca nisu neposlušna bez razloga. Ponekad su umorna, gladna, preopterećena emocijama ili jednostavno testiraju granice – što je normalan dio razvoja. Umjesto da odmah reagirate kaznom ili ljutnjom, pokušajte se zapitati: ‘Što moje dijete zapravo pokušava reći svojim ponašanjem?’

Djeca trebaju strukturu i rutinu kako bi se osjećala sigurno. Jasna pravila i očekivanja, ponavljana bez prijetnji i vike, pomažu im razumjeti što se smije, a što ne. Dosljednost je ključna – ako danas nešto tolerirate, a sutra to kažnjavate, dijete će biti zbunjeno.

Kad dijete prkosi ili ne sluša, lako je izgubiti strpljenje. No važno je zapamtiti da djeca uče promatrajući. Ako vi reagirate smireno i s poštovanjem, veća je vjerojatnost da će i oni razviti sličan način rješavanja sukoba. Duboko udahnite, govorite mirnim tonom i pogledajte dijete u oči – time pokazujete snagu, a ne slabost.

Umjesto da djetetu samo govorite što ne smije, pokušajte ga uključiti u rješavanje problema. Na primjer: ‘Što možemo učiniti da sutra ne kasnimo u školu?’ Time pokazujete poštovanje prema njegovom mišljenju i gradite osjećaj odgovornosti.

Lako je uočiti kad dijete napravi nešto pogrešno, ali jednako je važno (ako ne i važnije) primijetiti kada se trudi, pokazuje empatiju ili poštuje pravila. Pohvala ne mora biti pretjerana – dovoljno je reći: ‘Svidjelo mi se kako si čekao red.’ Pozitivno pojačanje potiče željeno ponašanje.

Roditelj koji je iscrpljen, pod stresom ili emocionalno preopterećen teže će upravljati dječjim izazovima. Niste loš roditelj ako si uzmete vrijeme za sebe. Naprotiv – brinući se o sebi, dajete djetetu najbolju verziju sebe.

Biti dobar roditelj ne znači imati dijete koje je uvijek poslušno. To znači ostati prisutan, suosjećajan i dosljedan čak i onda kada stvari nisu lake. Dijete koje danas prkosi zapravo uči kako biti samostalno – a vaš zadatak nije da slomite tu volju, već da je usmjerite.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Štrudla od jabuka s pudingom od vanilije

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi desert, vjerojatno štrudla od jabuka, poslužena na bijelom tanjuru. Štrudla je prekrivena šećerom u prahu i na vrhu ima dvije hrpice šlaga. Desert je okružen kremastim umakom, a oko njega se nalaze bobice poput borovnica i ribizla te listići mente. U pozadini se vide crvene jabuke i zelenilo. Fotografija je zanimljiva jer prikazuje ukusno i dekorativno pripremljen desert, što može biti inspiracija za ljubitelje slastica ili za one koji traže ideje za prezentaciju hrane.
Foto: Pixabay

Štrudla je najbolja dok je još mlaka, ali odlična je i hladna. Možete je poslužiti s kuglicom sladoleda od vanilije ili preljevom od vanilije za dodatni užitak

Za nadjev:

  • 4 srednje jabuke (oguljene i naribane)
  • 3 žlice šećera (ili po ukusu)
  • 1 žličica cimeta
  • pola šalice mljevenih oraha ili krušnih mrvica (po želji – za upiti sok)
  • 1 vanilin šećer
  • sok od pola limuna

Za puding:

  • 1 vrećica pudinga od vanilije
  • 2 žlice šećera
  • 2 šalice mlijeka (500 ml)

Za štrudlu:

  • 1 pakiranje gotovih kora za savijaču (oko 10 kora)
  • pola šalice ulja (za premazivanje)
  • 2 žlice krušnih mrvica (za posipanje)
  • šećer u prahu za posipanje (po želji)

Priprema:

U manjoj posudi pomiješajte prašak za puding, 2 žlice šećera i malo mlijeka (oduzmite od ukupne količine).

Ostatak mlijeka zakuhajte. Kad zavrije, dodajte smjesu pudinga i kuhajte dok se ne zgusne.

Ostavite da se malo ohladi (povremeno promiješajte da se ne stvori kožica).

Oguljene i naribane jabuke pomiješajte sa šećerom, cimetom, vanilin šećerom i limunovim sokom. Po želji dodajte orahe ili mrvice da upiju višak soka.

Uzmite dvije kore i premažite ih uljem. Po drugoj kori pospite malo krušnih mrvica. Na donji dio kore stavite par žlica pudinga, preko toga stavite jabuke. Zarolajte u štrudlu i položite na lim obložen papirom za pečenje.

Ponovite dok ne potrošite sastojke.

Pećnicu zagrijte na 180 °C. Štrudle premažite uljem i pecite oko 30–35 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Ostavite da se malo ohladi i pospite šećerom u prahu.

Nastavite čitati

Zdravlje i ljepota

ZAGREB Održan simpozij ‘Pretilost i psihopatologija kod žena: jučer-danas-sutra’

Objavljeno

/

Napisao/la:

Za pretilost  se može reći da je pandemija koja značajno narušava kvalitetu života.  Na globalnoj razini 47 posto  žena  ima prekomjernu tjelesnu masu.

S ciljem ukazivanja na specifičnosti pretilosti u odnosu na spol i njenih posljedica, specifičnosti međuovisnosti o psihičkim poremećajima u odnosu na spol te specifičnosti terapijskih intervencija ovisno o spolu Klinika za psihijatriju Sveti Ivan organizirala je prošli četvrtak simpozij „ Pretilost i psihopatologija kod žena: jučer-danas-sutra“.

Na simpoziju su  vodeći stručnjaci  iz područja epidemiologije, endokrinologije, psihijatrije, nutricionizma, interne medicine, fizioterapije i javnog zdravstva održali predavanja o raznim vidovima pretilosti kod žena, od javnozdravstvenih pokazatelja, hormonskih i  psihičkih posebnosti, do uloge lijekova, tjelesne aktivnosti i suvremenih oblika liječenja, uključujući i kirurške zahvate.

Sudionike je prigodnim riječima pozdravila Ivana Đerek- Dubravčić iz Gradskog ureda  za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. Naglasila je da pretilost  je sve značajniji javnozdravstveni izazov ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Stoga se tom problemu treba pristupiti stručno i sveobuhvatno.

„U gradu Zagrebu svjesni smo izazova javnozdravstvenog značaja pretilosti i u suradnji sa zdravstvenim ustanovama  provodimo niz projekata i aktivnosti koji su  usmjereni  smanjivanju rizika razvoja kroničnih bolesti , a  između ostalog  povezani su i sa pretilosti. U 2025. godini za provedbu projekata koji su usmjereni regulaciji tjelesne težine i usvajanju zdravih životnih navika izdvajamo preko 200 tisuća eura. Jedan  od projekata  koji sufinanciramo je i Dnevna  bolnica za poremećaj  prehrane u sklopu Klinike za  psihijatriju Sveti Ivan koju vodi psihijatar  Hrvoje Handl“, rekla je  Đerek- Dubravčić.

Epidemiolog  iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Sanja Musić-Milanović naglasila je da najveća  prevalencija prekomjerne tjelesne mase žena na Karibima, u Sjevernoj Africi, te na  Bliskom istoku i Oceaniji. Srednja i Istočna Europa bilježi stagnaciju kad je u pitanju  porast indeksa tjelesne mase u zadnjem desetljeću.

” U Hrvatskoj možemo očekivati  da minimalno će 80  posto žena u nekom trenutku imati prekomjernu  tjelesnu masu. Trenutno 50 posto žena  u dobi  iznad 18 godina ima previše kilograma, odnosno  prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu. Prosjek Europske unije je 45 posto, a Hrvatska je iznad toga, te možemo  reći  da su  naše žene europske  prvakinje  po višku kilograma“, rekla je  Musić- Milanović. Navela je istraživanje koje pokazuje da 34 posto djevojčica u dobi od osam godina pati od debljine dok  u adolescenciji prevalencija privremeno opada. Spomenula je da žene s nižim mjesečnim  prihodima imaju problem prekomjerne tjelesne mase i debljine u odnosu na ostale. Također žene nižeg obrazovanja imaju veći rizik od prekomjerne tjelesne  mase, nego žene srednjeg i višeg obrazovanja.

„Hrvatske žene s nižim obrazovanjem su opet prve u Europi što se tiče prekomjerne tjelesne mase. Najveći udio u Hrvatskoj  žena s prekomjernom  tjelesnom masom su  one s nižim  obrazovanjem“, upozorila je Musić- Milanović.

„Žene koje žive u gradovima su opet prve u  Europi  što se tiče prekomjerne  tjelesne  mase. Najveći udio žena s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom koje žive u gradovima su u Hrvatskoj“, rekla je Musić- Milanović.

Naglasila je da se prekomjerna tjelesna masa može prevenirati. Za to trošimo 6,6 posto zdravstvenog  budžeta. Navela je da 85 posto ljudi s šećernom bolešću tipa dva ima višak kilograma, odnosno 75 posto ljudi s hipertenzijom  ima višak kilograma.

„Prekomjerna tjelesna masa i debljina je jedini statistički  značajno prepoznatljivi  rizik za pet vodećih nezaraznih  bolesti  od kojih poboljeva i umire između 92 i 96 posto ljudi u Hrvatskoj. Ništa se ne daje u prepoznavanje i rješavanje ovog  problema. Kada bi se nešto učinilo do 2050. godine mogli bi smo spriječiti pola milijuna bolesti, samo da zaustavimo porast debljine,  izbjegli bi pola milijuna bolesti . Ako to ne napravimo možemo očekivati da će djeca rođena 2050. godine živjeti tri i pol godine kraće  u odnosu na djecu rođenu 2020. godine”, poručila je Musić- Milanović.

Endokrinolog  iz KBC Zagreb Maja Baretić govorila je o operativnom liječenju pretilosti i predoperativnoj obradi. Operativno liječenje se provodi kada konzervativne metode liječenja pretilosti više ne pomažu. Radi se o barijatrijskoj kirurgiji. Ova kirurgija značajno poboljšava kvalitetu života i smanjuje pobol povezan  s pretilošću, ali zahtjeva temeljitu predoperativnu  pripremu i cjeloživotnu suradnju pacijenta s medicinskim timom.

Predoperativna obrada ključna je za smanjenje perioperativnih rizika i postizanje dugoročnih optimalnih ishoda. Obuhvaća detaljnu medicinsku anamnezu, laboratorijske pretrage, endoskopski pregled gornjeg probavnog sustava, psihološku procjenu te procjenu  prehrambenih navika. Postoperativno praćenje uključuje prehrambene prilagodbe, suplementaciju mikronutrijenata i redovite kontrole kako bi se osiguralo dugoročno održavanje rezultata i prevencija komplikacija. Potrebna je i psihološka podrška.

O nutricionističkim intervencijama kod pretilosti u žena govorila je nutricionistica Maja Žanko iz Klinike za psihijatriju Sveti Ivan. Nutricionistički  pristup treba biti usmjeren na postupno usvajanje uravnoteženih prehrambenih navika, normalizaciju prehrane i podršku u razvoju  fleksibilnog  odnosa  prema hrani i tijelu te vraćanju signala gladi i sitosti. Cilj intervencije nije restrikcijska dijeta, već izgradnja održivih navika hranjenja i kretanja koje promiču zdrave životne navike uz  poštivanje psihološkog stanja žene. Takav pristup omogućuje stvaranje temelja za dugoročnu stabilnost tjelesnog i mentalnog zdravlja, bez opasnosti  od yo-yo efekta kroz restrikciju i ponovno debljanje.

Psihijatrica Petrana Brečić je održala predavanje o debljini kao čimbeniku rizika za suicidalnost. Odnos između debljine i suicidalnosti je složen i ovisi o brojnim faktorima. Varira ovisno o kulturološkom konktekstu. U nekim kulturama punije tijelo simbolizira blagostanje, a u drugim se idealizira mršavost.

„Neke kulture u svijetu nestigmatiziraju debljinu, a u zapadnoj civilizaciji se promovira  kultura mršavosti što značajno utječe na žene. Različiti su oprečni rezultati istraživanja, neka  istraživanja kažu da debljina nema nikakav utjecaj na suicidalnost, a neka kažu da debljina promovira suicidalnost posebno kod mlađih žena koje stvaraju sliku o sebi. Međutim kod žena se ne radi  o izvršenju  suicida, nego istraživanja pokazuju da se radi o nekakvim razmišljanjima o tome“,  rekla je  Brečić.

Nastavite čitati

U trendu