Poveži se s nama

Gastro kutak

Kremasti pureći rižoto po izboru poznatih kuhara

Objavljeno

/

Na slici je bijeli tanjur s kremastim rižotom. Rižoto sadrži komadiće puretine i povrća, a izgleda kremasto i ukusno.
Foto: Borna Ferdo Vukojević

Sigurno ste probali razne vrste rižota, ali ovaj se doslovno topi u ustima. Svaka žlica ovog ukusnog jela budi osjetila i otkriva koliko je zapravo dobar

Sastojci:

  • 600 g purećeg filea
  • 200 g integralne riže
  • 200 g vrhnja za kuhanje
  • 2 bijela luka
  • 1 mrkva
  • 1 tikvica
  • sol
  • povrtni temeljac
  • maslinovo ulje

Priprema:

Na tavi zagrijati maslinovo ulje, dodati nasjeckani luk te ga posoliti. Kad luk dobije zlatno-žutu boju, dodati naribanu mrkvu i tikvicu nasjeckanu na kockice. Dodati povrtni temeljac pa sve dinstati. Pureći file nasjeckati na kockice pa dodati na tavu, te dinstati zajedno s povrćem.

Kad je meso skoro gotovo, u tavu uliti vrelu vodu da prekrije meso i povrće. Kad voda prokuha, dodati rižu prethodno opranu u vodi. Kuhati tako još 15 minuta, dok voda ne ispari, a rižoto ne postane kremast. Na kraju dodati vrhnje za kuhanje, pomiješati, ostaviti 2 minute, te maknuti s vatre. Jelo poslužiti toplo.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Gastro kutak

Dunavski valovi torta

Objavljeno

/

Na slici je komad torte poslužen na ovalnom tanjuru. Torte ima slojeve biskvita i čokolade, a između njih su vidljive crvene bobice, vjerojatno trešnje ili višnje. Također, torta je prelivena glazurom od čokolade na vrhu. Uz tortu na tanjuru se nalazi vilica.
Foto: Borna Ferdo Vukojević

Sigurno ste u životu kušali razne kolače i torte, ali ovako ukusnu sigurno niste. Torta koja se topi u ustima i obara s nogu i one najokorjelije sladokusce sigurno će se svidjeti i vama

Sastojci za biskvit:

  • 3 jaja
  • 7,5 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 ml mlijeka
  • 50 ml ulja
  • 7,5 žlica glatkog brašna
  • pola vrećice praška za pecivo
  • korica naranče
  • korica limuna
  • kakao
  • 300 g višanja iz kompota

Za kremu:

  • 2 vrećice pudinga od vanilije
  • 600 ml mlijeka
  • 7 žlica šećera
  • 125 g maslaca

Za preljev:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 50 g maslaca
  • 2 žlice vode

Priprema:

Najprije pripremiti biskvit. Mikserom miješati jaja, šećer i vanilin šećer. Kad se šećer rastopi, dodati mlijeko, ulje i naribanu koricu naranče i limuna pa kratko miješati. U smjesu postepeno dodavati prethodno prosijano brašno s praškom za pecivo, zatim miješati dok se sve ne sjedini. Smjesu podijeliti na dva dijela pa u drugi dio dodati kakao.

U kalup za torte uliti biskvit te ga prošarati smeđim tijestom. Na vrh dodati prethodno ocijeđene višnje. Peći 30 minuta na prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.

Dok se žuto tijesto peče, pripremiti kremu. Staviti kuhati 500 ml mlijeka i šećer. U preostalo mlijeko staviti prašak za puding i izmiješati. Neprestalno miješajući pjenjačom, u uzavrelo mlijeko dodati puding i kuhati 4 minute. Kad se puding ohladi, izmiješati ga mikserom. U drugoj posudi mikserom izmiješati maslac dok ne postane pjenast. Zatim u maslac dodati puding i ponovno miješati mikserom dok se sastojci ne sjedine. Ohlađeni biskvit preliti dobivenom kremom, zatim je poravnati.

Pripremiti preljev. Kuhati 2 žlice vode i maslac. Kad se maslac rastopi, dodati čokoladu, zatim miješati dok se čokolada ne rastopi. Preljev preliti na kremu i staviti na hlađenje oko dva sata.

Kolač poslužiti narezan na trokute.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Smotuljci od srdela – neobično jelo običnog okusa

Objavljeno

/

Na slici je tanjur s ukusnim rolicama posutim crnim sezamom, a na vrhu imaju malo zelenila. Sushi se nalazi na drvenom stolu, a u pozadini su vidljive zdjelice sa umacima i druga jela. Ukupan dojam je topao i privlačan, što sugerira da se radi o restoranu ili blagovaonici.
Foto: Pexels

Srdela je poznata delikatesa koja se, zbog svoje veličine, može jesti i kao predjelo. Obiluje proteinima, ali i omega-3 masnim kiselinama koje potiču normalan rad mozga i srca.

Sastojci:

  • 450 g srdela
  • jaje
  • sol, papar
  • brašno
  • 2 češnja češnjaka
  • 100 g blitve
  • malo mljevenih badema
  • maslinovo ulje
  • limunov sok
  • bosiljak
  • par grančica ružmarina

Priprema:

Kratko prokuhati listove blitve u zavreloj vodi, zatim ih ocijedi i sitno nasjeckati. Dodati protisnuti češnak, bademe, sol, papar, maslinovo ulje te malo limunovog soka. Operite i prosušite srdele. Očistiti ih skidajući im glavu i rep. Razrezati ih i odstraniti kralježnicu, a potom izravnati poput fileta.

Umočiti ribu u umućeno jaje začinjeno solju i paprom. Izvaditi iz jaja, ocijediti pa uvaljati u brašno. Na gril tavi prepeći srdele s obje strane. Kada je riba pečena, izvaditi je iz tave, zatim staviti na ubrus da se iscjedi suvišna masnoća.

Na svaki filet staviti žličicu prethodno pripremljenog nadjeva, zamotati u listove blitve te učvrstiti čačkalicom, pa pored ubosti grančicu ružmarina.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Kremasta juha od graha

Objavljeno

/

Slika prikazuje finu narančastu juhu od graha s vrhnjem i peršinom na vrhu. Poslužena je u crnoj zdjeli iz koje netko juhu vadi s metalnom velikom žlicom.
Foto: Pexels

Ljubitelji graha, za vas imamo dobru vijest – grah smanjuje rizik od srčanih oboljenja i raka. Stoga, ukoliko želite sačuvati svoje zdravlje, danas napravite juhu od graha i lijepo se najedite.

Sastojci:

  • 250 g kuhanog graha
  • 1 luk srednje veličine
  • 1 mali češanj češnjaka
  • 1 manja mrkva
  • 1 žličica brašna
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • vezica peršina
  • sol, papar
  • povrtni temeljac
  • maslac
  • prepečene kockice kruha

Priprema:

Na malo maslaca prodinstati luk, dodati na kockice isjeckanu mrkvu, te isjeckani češnjak da pusti miris. Dodati žličicu brašna i malo je popržiti. Usuti pola litre povrtnog temeljca te dodati kuhani grah.

Ubaciti nekoliko grančica zavezanog peršinovog lista, začiniti pa poklopiti juhu, te je kuhati na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Dok se juha kuha, na maslacu prepeći kockice kruha.

Izvaditi peršinov list, juhu izmiksati sa štapnim mikserom. Dodati još temeljca kako bi dobili željenu gustoću.

Kada je juha gotova, kiselo vrhnje u jednoj šalici pomiješati s 2-3 žlice juhe pa tek onda usuti u juhu. Ubaciti u juhu kockicu maslaca i miješati dok se maslac ne otopi.

Juhu servirati na tanjur te u sredinu staviti malo vrhnja i ubaciti par komadića prepečenih kockica kruha.

Nastavi čitati

U trendu