Poveži se s nama

Gastro kutak

Kremasti pureći rižoto po izboru poznatih kuhara

Objavljeno

/

Na slici je bijeli tanjur s kremastim rižotom. Rižoto sadrži komadiće puretine i povrća, a izgleda kremasto i ukusno.
Foto: Borna Ferdo Vukojević

Sigurno ste probali razne vrste rižota, ali ovaj se doslovno topi u ustima. Svaka žlica ovog ukusnog jela budi osjetila i otkriva koliko je zapravo dobar

Sastojci:

  • 600 g purećeg filea
  • 200 g integralne riže
  • 200 g vrhnja za kuhanje
  • 2 bijela luka
  • 1 mrkva
  • 1 tikvica
  • sol
  • povrtni temeljac
  • maslinovo ulje

Priprema:

Na tavi zagrijati maslinovo ulje, dodati nasjeckani luk te ga posoliti. Kad luk dobije zlatno-žutu boju, dodati naribanu mrkvu i tikvicu nasjeckanu na kockice. Dodati povrtni temeljac pa sve dinstati. Pureći file nasjeckati na kockice pa dodati na tavu, te dinstati zajedno s povrćem.

Kad je meso skoro gotovo, u tavu uliti vrelu vodu da prekrije meso i povrće. Kad voda prokuha, dodati rižu prethodno opranu u vodi. Kuhati tako još 15 minuta, dok voda ne ispari, a rižoto ne postane kremast. Na kraju dodati vrhnje za kuhanje, pomiješati, ostaviti 2 minute, te maknuti s vatre. Jelo poslužiti toplo.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Gastro kutak

Pileći curry s kikirikijem

Objavljeno

/

Na tanjuru se nalazi jelo koje se sastoji od kikiriki variva s komadićima povrća poput tikvica, crvene paprike, i riže. Jelo je ukrašeno korijanderom i posuto cijelim kikirikijem. Uz jelo je kriška limete, a uz tanjur su vidljivi kikirikiji u maloj zdjelici.
Foto: DALL-E

Ovaj kremasti i bogati curry kombinira sočne komade piletine s ukusnim kikirikijevim umakom i povrćem. Poslužen uz rižu, jednostavno je jelo za sve ljubitelje bogatih okusa

Sastojci:

  • 4 pileća zabatka (bez kosti)
  • 1 srednji luk (sitno sjeckan)
  • 3 češnja češnjaka (sitno sjeckana)
  • 1 komad svježeg đumbira (nariban)
  • 1 žličica mljevenog korijandera
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 1/2 žličice kurkume
  • 1/2 žličice paprike
  • prstohvat kajenskog papra
  • 3 žlice ketchupa
  • 3 žlice maslaca od kikirikija
  • 2 šalice pilećeg temeljca
  • 1 tikvica (narezana)
  • 1 crvena paprika (narezana)
  • 1/2 šalice pečenih kikirikija
  • svježi korijander i limeta za ukrašavanje

Priprema:

Pileće zabatke narežite na manje komade i začinite solju i paprom. Na srednje jakoj vatri pržite piletinu u tavi s uljem dok ne poprimi zlatno-smeđu boju, zatim je izvadite iz tave i stavite sa strane.

U istoj tavi pržite luk dok ne postane proziran, zatim dodajte češnjak i đumbir, te pržite još minutu. Dodajte korijander, kumin, kurkumu, papriku i kajenski papar te miješajte da se začini oslobode.

Dodajte ketchup i maslac od kikirikija u tavu, dobro promiješajte da se sve sjedini.

Vratite piletinu u tavu, prelijte pilećim temeljcem i pustite da zavrije. Zatim smanjite vatru i kuhajte 20-25 minuta dok piletina ne omekša.

Zatim dodajte narezanu tikvicu i papriku. Kuhajte dok povrće ne omekša, ali da ostane hrskavo – otprilike 30 minuta.

Poslužite s rižom, pospite pečenim kikirikijem, svježim korijanderom i sokom od limete.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Juha od poriluka i krumpira za kraj tjedna

Objavljeno

/

Prikazana je zdjela juhe sa sastojcima poput kuhanog mesa, mrkve i peršina. Pored zdjele su dvije pečene lepinje, a u maloj zdjelici sa strane nalazi se crveni začin.

Juha od krumpira i poriluka recept je koji ćete pripremati sigurno više puta. Ne samo da je ova juha s porilukom i krumpirom jednostavna za pripremu, već može poslužiti i kao glavno jelo

Sastojci:

  • 2 žlice ulja
  • 120 g mrkve (2 mrkve srednje veličine)
  • 120 g (2 veća poriluka)
  • 300 g (2 srednja krumpira)
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 1-2 žlice poprženih sjemenki bundeve

Priprema:

Poriluk očistite i narežite na kolute, a mrkvu na štapiće.

Na zagrijano ulje dodajte poriluk i mrkvu, kratko propirjati. Dodajte krumpir narezan na kockice i podlijte vodom ili povrtnim temeljcem da prekrije povrće.

Kad zakipi, kuhajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša.

Potkraj kuhanja dodajte vrhnje za kuhanje te poslužite posuto poprženim sjemenkama bundeve.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Brza torta s Plazma keksima i orasima

Objavljeno

/

Komad bogate torte s orasima na vrhu poslužene na elegantnom tanjuru sa zlatnim rubom, uz zlatnu vilicu. Torta izgleda kremasto i bogato, s nekoliko slojeva različitih tekstura, uključujući kremasti sloj s orasima.
Foto: Instagram @biljina.kuhinja.tv

Ova kremasta torta food blogerice Biljane Samardžić (@biljina.kuhinja.tv) je idealna za sve trenutke kada želite impresionirati svoje goste ili obitelj, a nemate puno vremena za pripremu. Bez potrebe za pećnicom, dovoljan vam je samo mikser i nekoliko sastojaka kako biste pripremili ovaj dekadentni desert

Sastojci:

  • 700 g kiselog vrhnja (oko 3 šalice)
  • 500 ml slatkog vrhnja (oko 2 šalice)
  • 200 g šećera u prahu (oko 1 i 3/4 šalice)
  • 300 g mljevene Plazme (oko 3 šalice)
  • 100 g crne čokolade za kuhanje (oko pola šalice)
  • 250 g mljevenih oraha (oko 2 i pol šalice)
  • 150 g Plazma keksa u komadima (oko 1 i pol šalica)
  • 2 dl mlijeka (oko 3/4 šalice)

Priprema:

Umutite slatko vrhnje s mikserom dok ne postane čvrsto.

Posebno umiksajte kiselo vrhnje i šećer u prahu pa umiješajte sa slatkim vrhnjem.

Smjesu podijelite na dva dijela. U jedan dio umiješajte mljevenu Plazmu i naribanu čokoladu, a u drugi mljevene orahe.

Ako je nadjev od keksa previše gust, dodajte malo mlijeka (oko 1,5 žlice) i ponovo izmiksajte kako biste dobili kremastiju konzistenciju.

Na dno pleha stavite podesivi obruč ili kalup (Biljana preporučuje promjer 23 cm).

Slažite sloj Plazma keksa koje ste prethodno umočili u mlijeko. Preko keksa rasporedite kremu od keksa i čokolade, zatim kremu od oraha.

Ostavite tortu nekoliko sati u hladnjaku da se stvrdne.

Nakon toga, skinite obruč i tortu po želji ukrasite.

Nastavi čitati

U trendu