Poveži se s nama

Asistivna tehnologija

Tvrtka E-Glas ostvarila uspješnu internacionalizaciju poslovanja zahvaljujući EU fondovima

Objavljeno

/

Foto: E-Glas

Tvrtka E-Glas je predstavila svoje proizvode na nekoliko važnih međunarodnih sajmova, uključujući Rehacare u Dusseldorfu, Bett Show u Londonu, ATIA konferenciju u Orlandu, Naidex sajam u Birminghamu i ISAAC sajam u Meksiku

U sklopu poziva za dostavu projektnih prijedloga pod nazivom ‘Internacionalizacija poslovanja MSP-ova – Faza 2’, tvrtka E-Glas d.o.o. ostvarila je značajan uspjeh. Nakon pozitivno ocijenjenog projektnog prijedloga, potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz EU fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Ova potpora omogućila je tvrtki E-Glas proboj na inozemna tržišta i jačanje međunarodne konkurentnosti.

Bespovratna sredstva dodijeljena su tvrtki za provođenje projekta pod nazivom ‘Jačanje međunarodne konkurentnosti društva E-Glas d.o.o.’ putem predstavljanja njihovih proizvoda ABC Maestro (https://eglas.hr/%20abc%20maestro) i E-PANEL, odnosno SENcastle (https://sencastle.com/) na međunarodnim sajmovima i b2b susretima. Ovi proizvodi imaju značajan potencijal za poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom i djecom s teškoćama u razvoju.

Jedan od proizvoda, ABC Maestro, je pedagoško-rehabilitacijski program (softver) koji omogućava učenje čitanja, pisanja i korištenja tipkovnice. Ovaj program nudi inovativan i prilagodljiv pristup učenju, s posebnim naglaskom na individualizaciju za svakog korisnika. Osim što ubrzava proces učenja čitanja i pisanja, ABC Maestro također olakšava podučavanje odnosa između glasova i simbola.

Drugi proizvod, E-PANEL (SENcastle), je inovativan i u svijetu jedinstven senzorni uređaj koji je razvijen u suradnji s hrvatskim edukacijskim rehabilitatorima. SENcastle je kutak za opuštanje i stimulaciju različitih osjetila. To je mali izdvojeni svijet za djecu u kojem se za vrijeme tretmana ili senzorne pauze osjećaju zaštićeno i u kojem na slobodan način, kroz interakciju s različitim elementima sustava, pobuđuju svoja osjetila. SENcastle pobuđuje pet osjetilnih sustava: vizualni, auditivni, taktilni, vestibularni i proprioceptivni. Predstavlja senzornu sobu u malom koju čini prostor koji je površinom manji, cjenovno povoljniji, jednostavniji za instalaciju, mobilan te pruža kvalitetan, sveobuhvatan i individualno prilagođen senzorni unos za svakog korisnika.

Ciljane skupine za ove proizvode su ustanove i pojedinci koji rade s osobama s invaliditetom i djecom s teškoćama u razvoju, s posebnim naglaskom na one s autizmom, poremećajem senzorne integracije, intelektualnim teškoćama i drugim izazovima. Inozemna tržišta u Europi i SAD-u su iznimno velika, s milijunima potencijalnih korisnika.

Tvrtka E-Glas je predstavila svoje proizvode na nekoliko važnih međunarodnih sajmova, uključujući Rehacare u Dusseldorfu, Bett Show u Londonu, ATIA konferenciju u Orlandu, Naidex sajam u Birminghamu i ISAAC sajam u Meksiku. Ovi događaji pružili su tvrtki priliku za predstavljanje njihovih inovativnih proizvoda širokom međunarodnom auditoriju.

Osim promocije proizvoda, tvrtka je provela i temeljito istraživanje tržišta kako bi bolje razumjela potrebe svojih ciljanih tržišta i potencijalnih poslovnih partnera. Ovo istraživanje je od velike pomoći u daljnjem rastu i razvoju poslovanja na europskom i američkom tržištu.

Ukupni troškovi projekta iznosili su 1.329.183,00 kn/176.412,90 eura, a tvrtka je koristila bespovratna sredstva iz EU fondova u iznosu od 514.726,00 kn/68.315,88 eura. Projekt je omogućio E-Glasu da stvori nove prilike za poslovne kontakte i prodaju svojih proizvoda na inozemnim tržištima.

E-Glas je realizacijom projekta doprinio jačanju konkurentnosti i stvaranju novih partnerskih odnosa s inozemnim kupcima, čime se očekuje povećanje prihoda od prodaje na inozemnim tržištima.

Projekt je u skladu s ciljem Poziva i specifičnim ciljem 3d1 – ‘Poboljšani razvoj i rast MSP-ova na domaćem i stranim tržištima’ u sklopu OPKK, što ga čini iznimno važnim za daljnji razvoj tvrtke na međunarodnoj razini.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Asistivna tehnologija

DRUŠTVO DISTROFIČARA ZAGREB: Održana online edukacija u okviru programa “Korisnik u FOKUSU”

Objavljeno

/

Fotografija: Facebook stranica Društvo distrofičara Zagreb

Članovi Društva distrofičara Zagreb održali su edukaciju na teme: “Doživotno i dosmrtno uzdržavanje”, “Asistivna tehnologija kod fine motorike”, te “Fizioterapeutski postupci i rehabilitacija nakon operativno liječenih neuromuskularnih skolioza”

U okviru trogodišnjeg programa “Korisnik u FOKUSU” koji se provodi u sklopu poziva “Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje od 2023. godine do 2026. godine”, a kojeg sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, održana je edukacija koju su proveli članovi Društva distrofičara Zagreb.

Program “Korisnik u FOKUSU” se provodi u partnerstvu s Centrom za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec, Školom za medicinske sestre Vinogradska, Udrugom osoba s invaliditetom Karlovačke županije–UOSIKAŽU od 1. lipnja 2023. do 31. svibnja 2026.

Edukacija u sklopu ovoga projekta  održana je preko zoom platforme 17. siječnja 2024. godine.

Članovi Društva distrofičara Zagreb održali su edukaciju na teme: “Doživotno i dosmrtno uzdržavanje”, “Asistivna tehnologija kod fine motorike”, te “Fizioterapeutski postupci i rehabilitacija nakon operativno liječenih neuromuskularnih skolioza”.

Prva se okupljenima obratila predsjednica SOIH-a Marica Mirić koja je predstavila izlagače koji su vodili današnje edukacije.

Mirić je pozdravila novi ugovor o doživotnom uzdržavanju, kazavši kako je ovaj ugovor o doživotnom uzdržavanju puno konkretniji od onih prijašnjih.

Nakon uvodnih riječi Marice Mirić, riječ je dobila socijalna radnica Darija Geček koja je održala prezentaciju o ugovorima o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, te objasnila njihove najvažnije stavke.

Geček je istaknula kako ugovor o doživotnom uzdržavanju mora biti sastavljen u pisanom obliku te ovjeren od suca nadležnog suda.

U ovom ugovoru obvezuje se davatelj uzdržavanja da će primatelja uzdržavanja uzdržavati do njegove smrti, dok s druge strane primatelj usluge izjavljuje da mu daje svu svoju imovinu ili dio svoje imovine, s tim da ova odluka stupa na snagu tek nakon smrti primatelja usluge.

Kod ugovora o dosmrtnom uzdržavanju davatelj uzdržavanja se obvezuje da će primatelja uzdržavanja uzdržavati do njegove smrti, a s druge stane, primatelj uzdržavanja obvezuje se da će mu za života prenijeti svu ili dio svoje imovine.

Temeljna razlika između ova dva ugovora je trenutak prijenosa imovine. Kod ugovora o doživotnom uzdržavanju trenutak  u kojem se prenosi imovina sa primatelja na davatelja uzdržavanja je trenutak smrti primatelja uzdržavanja, dok kod ugovora o dosmrtnom uzdržavanju tenutak prijenosa imovine stupa na snagu odmah nakon sklapanja ugovora, – istaknula je Geček.

Nadalje, Darija je naglasila kako se ugovor o doživotnom uzdržavanju može raskinuti ako se  odnosi ugovornih strana toliko poremete da im zajednički život postane nepodnošljiv, ako davatelj i primatelj usluge žive zajedno. Također, svaka strana može zahtijevati da se ugovor raskine, ako druga strana ne ispunjava svoje obveze. Ugovor može bit i sporazumno raskinut.

Jako je važno da prije sklapanja ugovora obje ugovorne strane, a pogotovo primatelj uzdržavanja, prouče prava i obveze koje proizlaze iz ugovora.

Marica Mirić ističe kako je jako važno shvatiti razliku između ova dva ugovora, te da se doživotnim ugovorom osoba može zaštititi od loših namjera davatelja uzdržavanja.

Nakon prezentacije socijalne radnice Darije Geček, prezentaciju na temu asistivne tehnologije kod fine motorike održao je radni terapeut Društva distrofičara Zagreb, Valentino Škiljan.

Fine motoričke vještine se kontinuirano razvijaju kroz faze ljudskog razvoja. Spomenute vještine uključuju korištenje manjih mišića šake, najčešće prilikom pisanja, rezanja, slaganja kockica ili otvaranja gumba pri oblačenju, rekao je Škiljan.

Razvoj fine motorike počinje u samom djetinjstvu. Stoga bi, od ranog djetinjstva, trebalo obratiti pozornost na njen razvoj. Škiljan ističe kako do nedovoljnog razvoja motoričkih sposobnosti može doći zbog ozljeda, bolesti, moždanog udara, urođenih deformacija, cerebralne paralize ili poteškoća u razvoju.

Kako bi osobe sa smanjenim motoričkim sposobnostima lakše obavljale svakodnevne zadatke, nerijetko se koriste asistivnom tehnologijom.

Asistivna tehnologija može biti niskotehnološka ili visokotehnološka, a podrazumjeva bilo koji dio opreme, predmeta ili sustav proizvoda koji se može nabaviti komercijalnim putem ili je prilagođen od nekog predmeta koji se nalazi u kući. Njegova funkcija je da doprinosi poticanju i poboljšanju funkcionalnih sposobnosti, bilo da se radi o osobi s invaliditetom ili osobi starije životne dobi koja ima određenih poteškoća u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, zaključio je Škiljan.

Posljednja tema online edukacije bila je “Fizioterapijski postupci i rehabilitacija nakon operativno liječenih neuromuskularnih skolioza”. O ovoj temi govorila je fizioterapeutkinja iz Društva distrofičara Zagreb Gabriela Čabraja koja je opisala vrste, simptome, dijagnosticiranje i načine liječenja ove bolesti.

Na kraju ove online edukacije Marica Mirić se zahvalila svim sudionicima.

Nastavi čitati

Asistivna tehnologija

Kristijan Švenda dobio zlatnu medalju za inovativna invalidska kolica

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje 3D prikaz invalidskih kolica sa sivim sjedištem i naslonom za leđa.
Foto: Privatni album

Kristijanu je želja da njegove inovacije dospiju na listu HZZO-a i budu dostupne svim osobama s invaliditetom, a traga i za dobrim investitorom jer bez toga ne može dalje

Početkom godine već smo pisali o inovatoru iz Međimurja i njegovim višenamjenskim invalidskim kolicima. Kako je Kristijan i sam osoba s invaliditetom, bio je primoran tražiti rješenja da, u prvom redu, sebi olakša svakodnevicu. Tako je nastala ideja za 5u1 kolica.

Naime, za svoja inovativna invalidska kolica i nosač za invalidska kolica za vozila, osvojio je zlatnu medalju na 21. Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2023., koja se od 12. do 14. listopada 2023. godine u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske održala u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Ova slika prikazuje čovjeka koji sjedi u kolicima u prometnoj zračnoj luci. Čovjek drži certifikat i medalju u rukama. U pozadini se vide zastave različitih zemalja i ljudi koji hodaju.

Podsjetimo, kolica bi trebala biti kompletno od kože kako bi se lakše održavala čistoća samih kolica, neće trebati ništa prati u perilici rublja, od remena na dalje. Kolica će pružati lakši ulazak u bazen, služit će kao ležaljka za sunčanje, olakšavati promjenu pelena jer se daju spustiti u ležeći položaj, olakšat će i ženama odlazak ginekologu, olakšat će i pregled kod stomatologa, ultrazvuk abdomena i slično, olakšat će i na radnom mjestu, upravo zbog mogućnosti da u trenu promijenimo položaj i oslobodimo pritisak, što je važno kod spazama, olakšat će ulazak u more.

Kolica će osobama s invaliditetom popraviti kvalitetu  života i dati veću mogućnost manevra, a svakako će pozitivno utjecati i na njihov društveni život jer više neće morati otići kući da bi odmorili. Kolica će doći s klasičnim kotačima i s velikim, debelim, koji bi se koristili za šljunak i pijesak.

Što je nosača za invalidska kolica tiče, on bi trebao olakšati spremanje kolica u auto i osloboditi prostor u prtljažniku.

Kristijanu je želja da njegove inovacije dospiju na listu HZZO-a i budu dostupne svim osobama s invaliditetom, a traga i za dobrim investitorom jer bez toga ne može dalje. Ističe također da mu je prvi cilj napraviti velika invalidska kolica koja bi se koristila u bolnicama, domovima zdravlja, staračkim domovima i centrima za rehbilitaciju.

Ovom prilikom Kristijan želi zahvaliti svim ljudima koji su pomogli da svoje inovacije predstavi javnosti, a oni su: Alen Švenda, Matija Žugec, Goran Zuber, Krešimir Barić, Mario Šercer te članovi Udruge Plavo srce i navijači GNK Dinamo Zagreb, ravnatelj čakovečke bolnice Igor Šegović, Bruno Lerotić, Chef kuha doma, igrači Dinama, tj. Danijel Zagorac, Arijan Ademi, Stefan Ristovski, Mislav Oršić, Bruno Petković i  Lovro Majer. Podržala ga je i Međimurska županija.

Nastavi čitati

Asistivna tehnologija

GOOGLE PRISTUPAČNOST Novi alati namijenjeni isključivo osobama s invaliditetom

Objavljeno

/

Google globalno proširuje opciju traženja pješačkih ruta pristupačnih invalidskim kolicima na iOS i Android platformama. Ovo poboljšanje omogućuje korisnicima primanje uputa koje izbjegavaju stepenice, nadovezujući se na postojeću opciju navigacije za prijevoz invalidskim kolicima

Od vodeće tehnološke korporacije već smo navikli na inovacije koje ljudima s invaliditetom značajno olakšavaju snalaženje u digitalnom svijetu, no Google je ovih dana opet pokrenuo ažuriranja pristupačnosti koje je globalna Osi zajednica glasno pozdravila.

Riječ je o ažuriranjima na Kartama, Pretraživanju i Chromeu, koje uključuju značajke kao što su jasnije poslovne informacije, poboljšana navigacija za korisnike oštećena vida i rute pristupačne osobama u invalidskim kolicima.

Google karte sada nude dodatni atribut identiteta posvećen zajednici osoba s invaliditetom, dajući korisnicima više uvida u tvrtke u kojima bi možda željeli potražiti posao. Ovo ažuriranje također omogućuje potencijalnim poslodavcima da se identificiraju kao članovi Osi zajednice. Značajka nadopunjuje postojeće atribute kao što su poduzeća u vlasništvu Azijata, crnaca, Latinoamerikanaca, LGBTQ+ poduzeća, veterana i žena.

Prethodno poznata kao Search with Live View, ova aplikacija koristi umjetnu inteligenciju kako bi pomogla korisnicima u navigaciji nepoznatim područjima pomoću kamere na pametnom telefonu. U pokušaju da ovaj alat učini pristupačnijim osobama s oštećenjem vida, mogućnosti čitača zaslona bit će predstavljene u Lensu na iOS-u, nakon čega će kasnije ove godine uslijediti dostupnost na Androidu.

Google globalno proširuje opciju traženja pješačkih ruta pristupačnih invalidskim kolicima na iOS i Android platformama. Ovo poboljšanje omogućuje korisnicima primanje uputa koje izbjegavaju stepenice, nadovezujući se na postojeću opciju navigacije za prijevoz invalidskim kolicima.

Googleov Chrome na Androidu i iOS-u sada će imati koristi od značajke otkrivanja pogrešaka pri upisu i predložene web stranice dostupne u adresnoj traci Chromea. To osigurava dosljedno iskustvo na svim uređajima.

Googleov alat Povećalo olakšava zumiranje objekata pomoću kamere pametnog telefona, simulirajući fizičko povećalo. Aplikacija također nudi kontrole za poboljšanje čitljivosti teksta, uključujući filtre boja, podešavanje svjetline i kontrasta.

Značajka ‘Guided Frame’ sada se proteže dalje od prepoznavanja lica, dopuštajući korisnicima snimanje slika kućnih ljubimaca, obroka ili dokumenata korištenjem prednje i stražnje kamere.

Nastavi čitati

U trendu