Poveži se s nama

Gastro kutak

Sočni čokoladni kolač odličan je lijek za najdepresivniji dan u godini

Objavljeno

/

Na fotografiji je prekrasan čokoladni kolač s bogatim, sjajnim slojem čokoladne glazure, posut čokoladnim strugotinama. Iz kolača je izrezan komad koji otkriva sočnu i mekanu teksturu unutrašnjosti. Kolač je postavljen na rustikalan drveni stol, uz šalicu kave i lanenu salvetu, dok toplo i mekano osvjetljenje stvara ugodnu i privlačnu atmosferu.
Foto: DALL·E

Ovaj sočni čokoladni kolač pravo je zadovoljstvo za ljubitelje čokolade. Bogat i mekan, s intenzivnim okusom tamne čokolade, idealan je za sve prigode – od opuštenih popodneva uz kavu do svečanih proslava. Bezvremenski klasik koji se topi u ustima

Sastojci:

  • 200 g tamne čokolade (1 šalica)
  • 200 g maslaca (malo manje od 1 šalice)
  • 4 jaja
  • 150 g šećera (tri četvrtine šalice)
  • 100 g glatkog brašna (dvije trećine šalice)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Priprema:

Na pari (ili u mikrovalnoj pećnici) otopite čokoladu i maslac. Ostavite da se malo ohladi.

U zdjeli pjenasto umutite jaja sa šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pahuljasta.

Polako umiješajte otopljenu čokoladu s maslacem u smjesu jaja i šećera.

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli te ih pažljivo umiješajte u smjesu.

Ulijte smjesu u kalup obložen papirom za pečenje (ili prethodno namazan maslacem). Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25-30 minuta (dok čačkalica ne izađe gotovo čista).

Kolač ohladite prije posluživanja. Možete ga posuti šećerom u prahu ili preliti čokoladnom glazurom za dodatni užitak.

Poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije ili svježe voće za savršenu kombinaciju.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Salata s lećom, povrćem i feta sirom

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje zdjelu juhe s povrćem. U juhi se nalaze komadići mrkve, krumpira, celera i leće, a na vrhu su listovi peršina. U pozadini se vidi prozor s pahuljama snijega, svijeća, papar u zdjelici, kruh i drvena posuda. Fotografija je zanimljiva jer prikazuje toplu, domaću atmosferu i ukusno pripremljenu juhu, što može biti privlačno za ljubitelje hrane i kuhanja.
Foto: DALL·E

Ova salata s lećom, povrćem i feta sirom je lagano, hranjivo i vrlo osvježavajuće jelo koje možete poslužiti kao glavno jelo ili prilog. Kombinacija kuhane leće, hrskavog povrća i kremastog feta sira stvara savršen balans okusa i tekstura

Sastojci:

  • 1 šalice leće (oko 200 g)
  • 1 srednja crvena paprika
  • 1 manji crveni luk
  • 1 manji krastavac
  • pola šalice feta sira (oko 100 g, ovisno o gustoći feta sira)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sok od 1 limuna
  • 1 žličica meda
  • sol ii papar po ukusu
  • svježi peršin za ukrašavanje

Priprema:

Leću skuhajte prema uputama na pakiranju, obično traje 20-30 minuta. Kada je kuhana, ocijedite je i pustite da se ohladi.

U međuvremenu, pripremite povrće. Narezite papriku, krastavac i crveni luk.

U velikoj zdjeli, pomiješajte ohlađenu leću s povrćem, a zatim dodajte feta sir.

U manjoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, med, sol i papar. Prelijte dresing preko salate i dobro promiješajte.

Ukrasite svježim peršinom i poslužite.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Imamo odličan recept za domaći čokoladni namaz

Objavljeno

/

Na slici se nalazi staklenka s čokoladnim namazom. Staklenka je ukrašena konopcem vezanim u mašnu. Drvena žlica podiže gusti, kremasti čokoladni namaz iz staklenke. U pozadini se vide lješnjaci i čokolada. Slikom dominiraju topli tonovi i meko osvjetljenje, što stvara ugodan i privlačan dojam.
Foto: DALL·E

Ovaj domaći čokoladni namaz spoj je bogatog okusa prženih lješnjaka, intenzivne čokolade i prirodne slatkoće meda. Kremaste je teksture, lako se maže, a svaki zalogaj donosi savršenu ravnotežu orašaste punoće i čokoladne glatkoće

Sastojci:

  • 1 šalica (140 g) lješnjaka
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • 3 žlice meda (ili javorovog sirupa)
  • pola šalice (120 ml) mlijeka (obično ili biljno)
  • pola žličice ekstrakta vanilije
  • četvrtina žličice soli
  • 50 g tamne čokolade (pola pločice), otopljene

Priprema:

Peći lješnjake na 180°C oko 10 minuta, zatim ih utrljati u kuhinjsku krpu da se skine kožica.

Staviti lješnjake u blender ili procesor hrane i miksati dok ne postanu glatka pasta (oko 5-7 minuta).

Dodati kakao, med, mlijeko, vaniliju, sol i otopljenu čokoladu. Nastaviti miksati dok ne postane kremasto.

Namaz staviti u staklenku i držati u hladnjaku do 2 tjedna.

Ovaj namaz je odličan na kruhu, palačinkama ili žlicom direktno iz staklenke.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Brze i prefine hrskave rolice sa sirom

Objavljeno

/

Foto: DALL·E

Rolice sa sirom savršene su kao brzinski zalogaj, doručak ili predjelo za goste. Mogu se poslužiti tople ili hladne, uz umake poput vrhnja s češnjakom, jogurta ili kečapa

Sastojci:

  • pakiranje lisnatog tijesta
  • mala posudica svježeg sira (200 g ili 250 g)
  • puna šalica (250 ml) naribanog sira
  • 1 jaje
  • 1 žlica vrhnja
  • sol i papar (po ukusu)
  • 1 žumanjak (za premazivanje)
  • sezam ili lanene sjemenke (za posipanje, po želji)

Priprema:

U zdjeli pomiješajte svježi sir, naribani sir, jaje, vrhnje, sol i papar. Dobro sjedinite.

Lisnato tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini i izrežite na pravokutnike ili trokute.

Na svaki komad tijesta stavite žlicu nadjeva i zarolajte u rolicu ili kiflicu.

Rolice posložite na pleh obložen papirom za pečenje, premažite žumanjkom i pospite sezamom ili lanenim sjemenkama.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20-25 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave.

Poslužite tople uz jogurt ili umak od vrhnja.

Nastavi čitati

U trendu