Poveži se s nama

Gastro kutak

Panatone, kralj među božićnim kolačima

Objavljeno

/

Na slici je veliki kolač s voćem koji se nalazi na bijelom postolju. Dio kolača je izrezan i stavljen pored cijelog kolača na drvenu podlogu. U pozadini su vidljivi ukrasi, svijeće i zvijezda, što ukazuje na svečanu ili blagdansku atmosferu.
Foto: Pexels

Za ove blagdane sigurno ste probali 100 vrsta kolača i zasitili se svakog od njih. Biste li vjerovali kad bi vam netko rekao da postoji kolač kojeg se jednostavno ne možete zasititi? Riječ je, naravno, o panatone kolaču

Sastojci:

  • 80 ml mlijeka
  • 140 g šećera
  • pola vrećice kvasca
  • 450 g glatkog brašna
  • 4 jaja
  • 170 g maslaca
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 3 žumanjka
  • 1 vanilin šećer
  • 1 limun šećer
  • 100 g svijetlih grožđica
  • 80 g kandiranog limuna i naranče

Priprema:

U toplo mlijeko dodati žličicu šećera i otopiti kvasac. Dodati 100 g brašna i zamijesiti tijesto. Ostaviti tijesto na toplom da se diže dok se ne udvostruči, oko sat vremena. Usuti još 180 g brašna, dodati dva jaja i zamijesiti tijesto.

Dodati 60 g maslaca sobne temperature i ponovo zamijesiti tijesto. Smjesu zamotati prozirnom folijom te ostaviti da se diže 2 sata, da se volumen udvostruči.

Kada se tijesto digne, dodati preostalo brašno pomiješano s praškom za pecivo i soli. Dodati još dva žumanjka te preostali maslac. Zamijesiti tijesto pa dodati preostali šećer, vanilin šećer i limun šećer. Na kraju umiješati grožđice, kandiranu naranču i kandirani limun.

Tijesto prekriti prozirnom folijom te ga opet ostaviti da se diže 2 sata.

Kalup za panatone premazati maslacom, pa ga obložiti papirom za pečenje. Od dignutog tijesta napraviti kuglu te je staviti u pripremljeni kalup. Ponovo ga ostaviti 2 sata da se diže. Kada tijesto dođe do ruba kalupa, staviti ga peći na 200 stupnjeva 10 minuta. Nakon isteka vremena smanjiti temperaturu  na 180 stupnjeva te peći još 15 minuta.

U međuvremenu prekiriti kolač s paprom za pečenje po gornjoj strani da ne zagori. Temperaturu smanjiti na 170 stupnjeva te peći još 25 minuta. Kada je kolač gotov, izvaditi ga iz kalupa, ohladiti i poslužiti.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Gastro kutak

Gratinirani tortellini s preljevom od rajčice

Objavljeno

/

Na slici je bijeli tanjur s tortelinima prelivenim umakom od rajčice, posutim svježim začinima. Tortelini su žute boje i izgledaju ukusno, a umak od rajčice je bogate crvene boje. Sve je posuto svježim peršinom. Tanjur je bijeli i kontrastira s raznobojnom hranom.
Foto: Pexels

Tortellini su pravi izbor kada se čovjek nema vremena previše baviti hranom, a jede mu se nešto fino i brzo gotovo. Ovo je jedno od onih talijanskih jela u koje se zaljubite na prvi griz

Sastojci:

  • 400 g tortellina
  • 200 ml pasirane začinjene rajčice
  • 60 g maslaca
  • 1 režanj češnjaka
  • 200 g mozzarelle
  • 80 g parmezana
  • malo svježeg peršina
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Priprema:

Tortelline pripremiti po uputama s pakiranja. U slanu vodu staviti torteline, malo maslinovog ulja i češnjak prerezan po pola.

Kada su tortellini kuhani, pećnicu staviti grijati na 220 stupnjeva. Dok se pećnica grije, vatrostalnu posudu premazati s maslacem pa u nju staviti kuhane tortelline. Prekriti ih s mozzarellom narezanom na kockice te sve preliti začinjenom pasiranom rajčicom.

Sve posuti parmezanom te staviti peći 15 minuta na 220 stupnjeva.

Kada su pečeni, tortelline posuti svježim peršinom i poslužiti.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Bajadera kolač

Objavljeno

/

Na slici su kolači s crnom i bijelom kremom ili biskvitom, a posloženi su na zelenu podlogu.
Foto: Pexels

Sigurno ste svi, barem jednom u životu, probali bajaderu. Ovaj hrvatski brend poznat je diljem Lijepe naše, ali i šire

Ako ste se zaželjeli poznatog okusa iz djetinjstva, napravite ovaj kolač i prisjetite se nekih ljepših dana.

Sastojci:

  • 350 g šećera
  • 10 žlica vode
  • 200 g mljevenih oraha
  • 200 g mljevenih Petit keksa
  • 200 g maslaca
  • 1 žlica ruma
  • 100 g čokolade za kuhanje

Za glazuru:

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 2 žlice mlijeka
  • 100 g maslaca

Priprema:

Prokuhati šećer, vodu i rum do vrenja, da se šećer rastopi. Umiješati mljevene kekse i orahe, zatim dobro izmiješati. Dodati na listiće narezan maslac sobne temperature. Izmiješati kako bi se sve sjedinilo.

Smjesu razdijeliti u dva jednaka dijela. U jedan dio dodati otopljenu čokoladu i dobro promiješati.

U kalup 20×30 cm utisnuti prvo tamnu smjesu i poravnati. Na tamnu smjesu raspodijeliti svijetlu smjesu, najprije male djelove razvući među prstima, zatim slagati na tamni dio, popuniti sve rupice, pa i nju poravnati.

Zatim napraviti glazuru. Otopiti čokoladu, dodati maslac i mlijeko, dobro izmiješati pa preliti preko kolača. Protvan u kojem se kolač nalazi prekriti prozirnom folijom.

Kolač staviti u hladnjak preko noći da se ohladi.

Kad se kolač ohladi, izrezati ga na kocke i poslužiti.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Mlinci s piletinom: Najfinije jelo s hrvatskih stolova

Objavljeno

/

Na slici su prikazani mlinci u velikoj crnoj posudi,a sa strne je mladI luk. Na bijelom tanjuru su servirani mlinci s mladim lukom.
Foto: Facebook

Definitivno najpoznatije i jedno od najfinijih jela hrvatske kuhinje su mlinci s piletinom. Ovaj specijalitet neizostavan je dio blagdanskog stola, a mnogi ga rade tijekom cijele godine. Odličan je izbor jela kada imate najavljene goste.

Sastojci:

  • cijelo pile
  • 2-3 žličice svinjske masti
  • 3,5 žličice soli
  • 1 žličica mljevenog crnog papra
  • 350 ml vode
  • 500 g mlinaca

Priprema:

Pećnicu ugrijati na 250 stupnjeva. U posudu za pečenje dodati otopljenu mast i vodu, staviti meso, zatim poklopiti. Peći na 250 stupnjeva oko sat vremena.

Nakon isteka vremena, izvaditi posudu, skinuti poklopac, zatim nastaviti peći meso na 200 stupnjeva, sa svake strane još 20 minuta, uz povremeno podlijevanje masnoćom od pečenja.

Mlince razlomiti na veće komade, preliti ih blago posoljenom vodom, ostaviti par minuta  pa ocijediti.

Pečeno meso izvaditi iz posude. Posudu staviti na laganu vatru, dodati mlince, pa miješati dok se masnoća ne poveže s mlincima.

Meso i mlince poslužiti uz salatu po izboru.

Nastavi čitati

U trendu