Gastro kutak

Panatone, kralj među božićnim kolačima

Objavljeno

/

Foto: Pexels

Za ove blagdane sigurno ste probali 100 vrsta kolača i zasitili se svakog od njih. Biste li vjerovali kad bi vam netko rekao da postoji kolač kojeg se jednostavno ne možete zasititi? Riječ je, naravno, o panatone kolaču

Sastojci:

  • 80 ml mlijeka
  • 140 g šećera
  • pola vrećice kvasca
  • 450 g glatkog brašna
  • 4 jaja
  • 170 g maslaca
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 3 žumanjka
  • 1 vanilin šećer
  • 1 limun šećer
  • 100 g svijetlih grožđica
  • 80 g kandiranog limuna i naranče

Priprema:

U toplo mlijeko dodati žličicu šećera i otopiti kvasac. Dodati 100 g brašna i zamijesiti tijesto. Ostaviti tijesto na toplom da se diže dok se ne udvostruči, oko sat vremena. Usuti još 180 g brašna, dodati dva jaja i zamijesiti tijesto.

Dodati 60 g maslaca sobne temperature i ponovo zamijesiti tijesto. Smjesu zamotati prozirnom folijom te ostaviti da se diže 2 sata, da se volumen udvostruči.

Kada se tijesto digne, dodati preostalo brašno pomiješano s praškom za pecivo i soli. Dodati još dva žumanjka te preostali maslac. Zamijesiti tijesto pa dodati preostali šećer, vanilin šećer i limun šećer. Na kraju umiješati grožđice, kandiranu naranču i kandirani limun.

Tijesto prekriti prozirnom folijom te ga opet ostaviti da se diže 2 sata.

Kalup za panatone premazati maslacom, pa ga obložiti papirom za pečenje. Od dignutog tijesta napraviti kuglu te je staviti u pripremljeni kalup. Ponovo ga ostaviti 2 sata da se diže. Kada tijesto dođe do ruba kalupa, staviti ga peći na 200 stupnjeva 10 minuta. Nakon isteka vremena smanjiti temperaturu  na 180 stupnjeva te peći još 15 minuta.

U međuvremenu prekiriti kolač s paprom za pečenje po gornjoj strani da ne zagori. Temperaturu smanjiti na 170 stupnjeva te peći još 25 minuta. Kada je kolač gotov, izvaditi ga iz kalupa, ohladiti i poslužiti.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

U trendu

Exit mobile version