Poveži se s nama

Gastro kutak

Mirisni kolač od jabuka i rogača

Objavljeno

/

Danas već pomalo zaboravljena omiljena namirnica naših baka i prabaka – rogač, u upotrebi je punih 4000 godina. Egipćani su ga koristili kao lijek, a Grci i Rimljani kao prirodni desert.

Kombinacija mirisnog rogača i sočnih jabuka, toliko jednostavan i brz recept za pripremu a možete ga poslužiti uz čaj ili kavu.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 1 šalica šećera (2 dcl)
  • pola šalica ulja
  • pola šalice mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g mljevenog rogača
  • 1 žlica kakaa
  • 150 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3-4-naribane jabuke
  • cimet
  • po želji malo ruma

Priprema:

Ogulite i naribajte jabuke.

Pjenasto iz miksajte jaja, šećer i vanilin šećer. Postepeno dodajte ulje, brašno s praškom za pecivo, kakao i mlijeko, po želji malo ruma i na kraju mljeveni rogač. Sve dobro sjedinite pa ručno umiješajte naribane jabuke i cimet.

Staviti u lim na papir za pečenje. Peći na 180C oko 30 min u prethodno zagrijanoj pećnici. Kad je kolač pečen možete preliti s čokoladnom glazurom ili samo posipati sa šećerom u prahu.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Gastro kutak

Smotuljci od srdela

Objavljeno

/

Na slici je tanjur s ukusnim rolicama posutim crnim sezamom, a na vrhu imaju malo zelenila. Sushi se nalazi na drvenom stolu, a u pozadini su vidljive zdjelice sa umacima i druga jela. Ukupan dojam je topao i privlačan, što sugerira da se radi o restoranu ili blagovaonici.
Foto: Pexels

Neobično jelo odličnog okusa

Srdela je poznata delikatesa koja se, zbog svoje veličine, može jesti i kao predjelo. Obiluje proteinima, ali i omega-3 masnim kiselinama koje potiču normalan rad mozga i srca.

Sastojci:

  • 450 g srdela
  • jaje
  • sol, papar
  • brašno
  • 2 češnja češnjaka
  • 100 g blitve
  • malo mljevenih badema
  • maslinovo ulje
  • limunov sok
  • bosiljak
  • par grančica ružmarina

Priprema:

Kratko prokuhati listove blitve u zavreloj vodi, zatim ih ocijedi i sitno nasjeckati. Dodati protisnuti češnak, bademe, sol, papar, maslinovo ulje te malo limunovog soka. Operite i prosušite srdele. Očistiti ih skidajući im glavu i rep. Razrezati ih i odstraniti kralježnicu, a potom izravnati poput fileta.

Umočiti ribu u umućeno jaje začinjeno solju i paprom. Izvaditi iz jaja, ocijediti pa uvaljati u brašno. Na gril tavi prepeći srdele s obje strane. Kada je riba pečena, izvaditi je iz tave, zatim staviti na ubrus da se iscjedi suvišna masnoća.

Na svaki filet staviti žličicu prethodno pripremljenog nadjeva, zamotati u listove blitve te učvrstiti čačkalicom, pa pored ubosti grančicu ružmarina.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Kremasta juha od graha

Objavljeno

/

Slika prikazuje finu narančastu juhu od graha s vrhnjem i peršinom na vrhu. Poslužena je u crnoj zdjeli iz koje netko juhu vadi s metalnom velikom žlicom.
Foto: Pexels

Ukusnija je nego što možete zamisliti

Ljubitelji graha, za vas imamo dobru vijest – grah smanjuje rizik od srčanih oboljenja i raka. Stoga, ukoliko želite sačuvati svoje zdravlje, danas napravite juhu od graha i lijepo se najedite.

Sastojci:

  • 250 g kuhanog graha
  • 1 luk srednje veličine
  • 1 mali češanj češnjaka
  • 1 manja mrkva
  • 1 žličica brašna
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • vezica peršina
  • sol, papar
  • povrtni temeljac
  • maslac
  • prepečene kockice kruha

Priprema:

Na malo maslaca prodinstati luk, dodati na kockice isjeckanu mrkvu, te isjeckani češnjak da pusti miris. Dodati žličicu brašna i malo je popržiti. Usuti pola litre povrtnog temeljca te dodati kuhani grah.

Ubaciti nekoliko grančica zavezanog peršinovog lista, začiniti pa poklopiti juhu, te je kuhati na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Dok se juha kuha, na maslacu prepeći kockice kruha.

Izvaditi peršinov list, juhu izmiksati sa štapnim mikserom. Dodati još temeljca kako bi dobili željenu gustoću.

Kada je juha gotova, kiselo vrhnje u jednoj šalici pomiješati s 2-3 žlice juhe pa tek onda usuti u juhu. Ubaciti u juhu kockicu maslaca i miješati dok se maslac ne otopi.

Juhu servirati na tanjur te u sredinu staviti malo vrhnja i ubaciti par komadića prepečenih kockica kruha.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Banana kruh s tri vrste brašna

Objavljeno

/

Na slici se nalazi fino ispečen tamni kruh, stavljen na drvenu dasku. Ispod daske je ljubičasti stolnjak, a na dasci pored kruha nalazi se nož.
Foto: Borna Ferdo Vukojević

Zdrav, a ukusan recept koji će obožavati baš svi vaši ukućani

Banane sadrže puno važnih nutrijenata koje bi čovjek trebao unositi svaki dan. Ispecite banana kruh te unesite potrebne nutrijente u svoj organizam, a uz to uživajte u fenomenalnom okusu.

Sastojci:

  • 3 zrele banane
  • 3 jaja
  • 1 šalica pirovog brašna
  • 1 šalica kukuruznog brašna
  • 1 šalica heljdinog brašna
  • 1 šalica mljevenih badema
  • 1 šalica soka od naranče i limuna
  • 100 ml maslinovog ulja
  • prstohvat sode bikarbone
  • prstohvat soli

Priprema:

Zgnječiti banane, dodati jaja, maslinovo ulje i sok od naranče i limuna. U drugu zdjelu izmiješati sve tri vrste brašna, mljevene bademe, sodu te sol. Sve zajedno pomiješati, staviti u lim za pečenje promjera 30x11cm i peći 45 minuta na 180 stupnjeva.

Nastavi čitati

U trendu