Poveži se s nama

Gastro kutak

LJEŠNJAK POLJUPCI – božićni kolač koji vraća toplinu u srce

Objavljeno

/

Ova slika je fotografija tanjura s kolačićima. Kolačići su okrugli i imaju križni uzorak na vrhu. Svijetlo su zlatne boje i izgledaju mekano i lako za žvakanje. Tanjur je bijele boje i nalazi se na bijelom stolnjaku. U pozadini je cvijeće.
Foto: Pexels

Božićno je vrijeme počelo i svi znamo da će se već tradicionalno peći velika količina kolača. Na blagdanskom jelovniku često se pronađu dobro poznati deserti kao što su mađarice, linzeri, čajno-čokoladni polumjesec, dobre stare šape i još pokoji recept iz kuharice naših baka

Ovih blagdana budite inovativni i napravite nešto drugačiju slasticu od ostalih.

Sastojci za kekse:

  • 4 bjelanjka
  • 200 g šećera
  • 250 g prženih lješnjaka
  • 1 žlica mljevenog petit keksa
  • pola žličice soli

Sastojci za kremu:

  • 4 žumanjka
  • 80 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 120 g čokolade za kuhanje
  • 150 g maslaca

Priprema:

Kako bi dobili kekse potrebno je miksati bjelanjke dok ne postanu čvrsti snijeg, Tada postepeno dodavati šećer i sol pa nastaviti miksati dok ne postanu potpuno čvrsti. U čvrsti snijeg ručno umiješati kekse i mljevene lješnjake.

Ovako dobivenu smjesu rasporediti u hrpicama na lim preko papira za pečenje. Peći u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva, 20 minuta. Kada su poljupci pečeni, ostaviti ih da se ohlade na limu na kojem su se pekli.

Za kremu je potrebno miksati žumanjke sa šećerom i vanili šećerom. Smjesu prebaciti u jedan lonac za kuhanje pa na pari uz miješanje kuhati 4 minute. Nakon 4 minute dodati prethodno otopljenu  čokoladu za kuhanje. Umiješati sve skupa, zatim prokuhati još 1-2 minute.  Maknuti sa štednjaka i uz miješanje ohladiti na sobnu temperaturu.

Kada se krema rashladila umiksati maslac. Ohlađene kekse spojiti sa žlicom dobivene kreme. Staviti na pladanj i poslužiti.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Gastro kutak

Čokoladni keks kolač bez pečenja

Objavljeno

/

Na stolu je postavljen tanjur s kolačem u obliku slojeva. Na vrhu kolača nalazi se prelijepa, glatka čokoladna glazura koja se sjaji na svjetlu. Kolač je izrađen od mekanih, vlažnih slojeva mljevenog keksa, koji su se spojili uz pomoć čokoladne kreme. Na vrhu kolača može biti dekoracija u obliku rendane čokolade, sitnih komadića keksa ili čak voća, poput malina ili jagoda, kako bi kolač izgledao još privlačnije. Kolač je izrezan na uredne kocke ili komade, a unutrašnjost je bogata, tamna i sočna, što odražava njegovu čokoladnu i kremastu teksturu. Pored kolača, mogu se vidjeti i nekoliko čokoladnih kapljica ili komadića koji su ostali od pripreme, što doprinosi bogatom vizualnom doživljaju.
Foto: DALL·E

Osim što je ukusan, kolač se može pripremiti unaprijed i ostaviti u hladnjaku da se stisne, što ga čini idealnim za obiteljska okupljanja, rođendane ili bilo koju priliku kad trebate brz i efektan desert. Praktičan je jer koristi lako dostupne sastojke, a rezultat je impresivan i bez komplicirane pripreme

Sastojci:

  • 300 g čajnih keksa (oko 35 komada keksa)
  • 500 ml mlijeka ili dvije šalice
  • 2 vrećice pudinga od čokolade
  • 5 žlica šećera
  • 100 g maslaca ili 7 žlica
  • 100 g tamne čokolade
  • 200 ml vrhnja za šlag (malo manje od pune šalice)
  • kakao ili čokoladne mrvice za ukrašavanje

Priprema:

U mlijeko dodajte šećer i kuhajte puding prema uputama na vrećici. Kad se zgusne, maknite ga s vatre. Dodajte maslac i čokoladu u vrući puding, miješajte dok se sve ne otopi i sjedini.

Na dno pravokutnog kalupa složite red keksa.

Prelijte ih dijelom vruće čokoladne kreme.

Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sav puding i kekse. Završite slojem pudinga.

Kolač ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u hladnjak na barem 2-3 sata (ili preko noći).

Istucite vrhnje za šlag i premažite kolač. Po želji pospite kakaom ili čokoladnim mrvicama.

Narežite na kocke i uživajte!

Nastavi čitati

Gastro kutak

Rösti je tradicionalno švicarsko jelo od ribanog i prženog krumpira

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje rösti. U pozadini se nalaze zdjelice s kiselim vrhnjem i drvene posude s medom. Jelo je servirano na rustikalnom drvenom stolu, što pridonosi domaćem i ugodnom ugođaju.
Foto: DALL·E

Ovo jelo simbolizira švicarsku kuhinju i često se povezuje s regijom Bern, iako je popularno u cijeloj zemlji. Rösti je savršen spoj jednostavnih sastojaka i bogate teksture, čineći ga omiljenim izborom uz mesna jela, jaja ili mliječne proizvode

Sastojci:

  • 800 g krumpira ili 8 malih krumpira (po mogućnosti starijeg)
  • 1 mala glavica luka (opcionalno)
  • 2-3 žlice maslaca ili ulja
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

Krumpire kuhajte u kori oko 10-15 minuta, dok ne budu napola kuhani (al dente). Nemojte ih prekuhati.

Nakon kuhanja ogulite krumpire i ostavite ih da se potpuno ohlade, najbolje preko noći u hladnjaku. Ovo će pomoći da se krumpiri lakše naribaju i da rösti bude hrskav.

Ohladite krumpire naribajte na krupni ribež. Po želji, sitno nasjeckajte luk i dodajte u naribani krumpir.

Naribani krumpir začinite solju i paprom te nježno promiješajte kako biste ravnomjerno rasporedili začine.

Na srednje jakoj vatri zagrijte maslac ili ulje u tavi.

Stavite krumpir u tavu i oblikujte ga u ravnomjerni sloj, debljine oko 1,5 do 2 cm.

Pržite bez miješanja 8-10 minuta, dok donja strana ne postane zlatno smeđa i hrskava.

Rösti pažljivo okrenite pomoću tanjura ili poklopca. Pustite da klizi natrag u tavu i pržite još 8 do 10 minuta s druge strane.

Ako više volite, rösti možete pržiti u manjim porcijama, formirajući manje ‘palačinke’.

Rösti poslužite vruć kao prilog mesu, ribljim jelima ili kao samostalno jelo uz vrhnje ili jaja na oko.

Rösti se često obogaćuje dodatkom slanine, sira (gruyère) ili povrća, ovisno o regionalnim varijacijama i osobnom ukusu.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Punjeni svinjski odresci s povrćem odlični su za svaku prigodu

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje tanjur sa sočnim, zapečenim svinjskim odrescima punjenim rastopljenim sirom i komadićima dimljene slanine. Jelo je garnirano pirjanim povrćem, uključujući narezane mrkve, crvene paprike i komadiće luka, koji dodaju boje i teksturu. Uz glavnu komponentu poslužena je kremasta porcija pire krumpira, a sve je lagano preliveno smeđim umakom. Postavljanje je jednostavno, s vilicom i nožem uz tanjur, na rustikalnoj drvenoj podlozi koja daje toplinu i domaći ugođaj fotografiji.
Foto: DALL·E

Punjeni svinjski odresci s povrćem su ukusno i zasitno jelo koje spaja bogatstvo okusa sočnog mesa, kremastog sira i dimljene slanine s aromatičnim povrćem. Svinjski odresci se pune kako bi dobili bogatiju teksturu i okus, a potom se lagano pirjaju u umaku od povrća, senfa i bijelog vina. Kombinacija slatkoće mrkve, paprike i luka s blagim začinima poput timijana daje jelu savršenu ravnotežu. Svaki zalogaj donosi spoj sočnosti, hrskavosti i bogatog umaka koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca

Sastojci:

  • 4 svinjska odreska (kare ili vrat)
  • dimljena slanina – 4 tanke šnite (oko 25 g po šniti)
  • sir (gouda ili trapist) – 4 deblje kriške (oko 25 g po kriški)
  • 2 srednje velike mrkve
  • 1 srednje velika crvena paprika
  • 1 srednje velika glavica luka
  • 2 češnja čepšnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica senfa
  • 1 žlica suhog timijana
  • sol i papar po ukusu
  • 1 mala čaša (oko 100 ml) bijelog vina (opcionalno)
  • pola šalice (oko 120 ml) jušnog temeljca

Priprema:

Svinjske odreske lagano istucite batom za meso kako bi ih stanjili. Posolite i popaprite obje strane.

Na svaki odrezak stavite krišku slanine i komad sira. Odrezak smotajte u rolicu i učvrstite čačkalicama ili kuhinjskim koncem.

Luk, mrkvu i papriku narežite na tanke trakice. Češnjak sitno nasjeckajte.

U tavi zagrijte maslinovo ulje. Rolice kratko popržite sa svih strana dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Izvadite ih i ostavite sa strane.

Na istoj masnoći pirjajte luk dok ne postane staklast. Dodajte mrkvu, papriku i češnjak. Pirjajte 5 minuta. Dodajte senf i timijan, pa sve dobro promiješajte.

Vratite rolice u tavu, dodajte bijelo vino (ako koristite) i pustite da alkohol ispari. Zatim dodajte jušni temeljac, smanjite vatru i poklopite. Dinstajte 20-25 minuta, povremeno okrećući rolice.

Punjene rolice poslužite uz pire krumpir, rižu ili svježu salatu.

Nastavi čitati

U trendu