Poveži se s nama

Gastro kutak

LJEŠNJAK POLJUPCI – božićni kolač koji vraća toplinu u srce

Objavljeno

/

Ova slika je fotografija tanjura s kolačićima. Kolačići su okrugli i imaju križni uzorak na vrhu. Svijetlo su zlatne boje i izgledaju mekano i lako za žvakanje. Tanjur je bijele boje i nalazi se na bijelom stolnjaku. U pozadini je cvijeće.
Foto: Pexels

Božićno je vrijeme počelo i svi znamo da će se već tradicionalno peći velika količina kolača. Na blagdanskom jelovniku često se pronađu dobro poznati deserti kao što su mađarice, linzeri, čajno-čokoladni polumjesec, dobre stare šape i još pokoji recept iz kuharice naših baka

Ovih blagdana budite inovativni i napravite nešto drugačiju slasticu od ostalih.

Sastojci za kekse:

  • 4 bjelanjka
  • 200 g šećera
  • 250 g prženih lješnjaka
  • 1 žlica mljevenog petit keksa
  • pola žličice soli

Sastojci za kremu:

  • 4 žumanjka
  • 80 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 120 g čokolade za kuhanje
  • 150 g maslaca

Priprema:

Kako bi dobili kekse potrebno je miksati bjelanjke dok ne postanu čvrsti snijeg, Tada postepeno dodavati šećer i sol pa nastaviti miksati dok ne postanu potpuno čvrsti. U čvrsti snijeg ručno umiješati kekse i mljevene lješnjake.

Ovako dobivenu smjesu rasporediti u hrpicama na lim preko papira za pečenje. Peći u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva, 20 minuta. Kada su poljupci pečeni, ostaviti ih da se ohlade na limu na kojem su se pekli.

Za kremu je potrebno miksati žumanjke sa šećerom i vanili šećerom. Smjesu prebaciti u jedan lonac za kuhanje pa na pari uz miješanje kuhati 4 minute. Nakon 4 minute dodati prethodno otopljenu  čokoladu za kuhanje. Umiješati sve skupa, zatim prokuhati još 1-2 minute.  Maknuti sa štednjaka i uz miješanje ohladiti na sobnu temperaturu.

Kada se krema rashladila umiksati maslac. Ohlađene kekse spojiti sa žlicom dobivene kreme. Staviti na pladanj i poslužiti.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Gastro kutak

OPAKO ZDRAV RUČAK Punjene rajčice su odlične okusom i izgledom

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazana pletena košara puna crvenih rajčica. U košari se nalazi raznolikost veličina rajčica, od malih cherry rajčica do većih sorti. Također, uočava se nekoliko zelenih stabljika s listovima koji dodaju svježinu kompoziciji. Košara je postavljena na drvenu površinu, a u pozadini se nazire zelenilo trave. Ova fotografija može biti zanimljiva ili relevantna zbog prikaza svježe ubranih plodova koji simboliziraju plodnost i obilje te mogu biti povezani s temama kuhanja, vrtlarstva ili zdrave prehrane.
Foto: Pixabay

Punjenje rajčica je super način da pripremite ukusan i vizualno privlačan obrok. Rajčica obiluje kalijem, fosforom, magnezijem, kalcijem, vitaminima K, B1, B6, B3, niacinom, folnom kiselinom, vitaminom C, a najviše ima karotena

Sastojci:

  • 4 velike rajčice
  • 200 g mljevenog mesa (govedina, piletina ili svinjetina)
  • 1 mala glavica luka, sitno sjeckana
  • 2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
  • 1/2 šalice riže (poluskuhane)
  • 1 mrkva, sitno naribana
  • 1/2 šalice naribanog sira (po izboru)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar po ukusu
  • svježi peršin, sitno sjeckan (po želji)

Priprema:

Oštrim nožem odrežite vrhove rajčica i pažljivo ih izdubite žlicom, pazeći da ne probijete koru. Sačuvajte unutrašnjost rajčica i sitno je nasjeckajte.

Priprema nadjeva:

U tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte nasjeckani luk. Pržite dok ne postane zlatno smeđ.

Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne dobije smeđu boju.

Dodajte češnjak, naribanu mrkvu i sačuvanu unutrašnjost rajčica. Kuhajte nekoliko minuta dok povrće ne omekša.

Umiješajte poluskuhanu rižu, sol, papar i sitno sjeckani peršin. Sve dobro promiješajte i maknite s vatre.

Punjenje rajčica:

Rajčice napunite pripremljenom smjesom. Preko svake punjene rajčice pospite naribani sir.

Pečenje:

Posložite punjene rajčice u posudu za pečenje i pokrijte ih njihovim “kapicama” (odrezanim vrhovima).

Prelijte malo maslinovog ulja preko rajčica i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 minuta, ili dok rajčice ne omekšaju, a nadjev se ne zapeče.

Poslužite toplo, uz svježu zelenu salatu ili neki drugi prilog po želji.

In Portal

Nastavi čitati

Gastro kutak

PRIŽENITE I MLADI KRUMPIR Piletina pečena u parmezanu

Objavljeno

/

Na slici se nalazi tanjur s hranom koji uključuje pohani odrezak preliven rastopljenim sirom, uz prilog od pečenih krumpira i svježe salate. Vilica je zabodena u odrezak iz kojeg se proteže rastegnuti sir, što ukazuje na toplinu i svježinu jela. Ovo bi moglo biti zanimljivo ili relevantno zbog prikaza apetitlih obroka koji potiče osjetila okusa i može privući pažnju ljubitelja hrane
Foto: Pixabay

Piletina pečena u parmezanu s mladim krumpirom je ukusno i jednostavno jelo koje kombinira sočnost piletine s hrskavom koricom parmezana, dok mladi krumpir pruža savršen prilog. Po želji, možete dodati svježu salatu ili neki lagani umak poput jogurta s češnjakom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 800 g mladog krumpira
  • maslinovo ulje
  • sušeni bosiljak
  • 250 g cherry rajčica
  • 170 g svježeg sira parmezana
  • 2 velika jaja (bjelanjci)
  • 4 pileća prsa
  • 1 limun

Priprema:

Pećnicu ugrijte na 200 °C. Mladi krumpir operite i dobro očetkajte prljavštinu s površine četkicom. Nemojte ga guliti. Narežite ga na jednake komade, na četvrtine. Stavite krumpir na lim za pečenje, poprskajte maslinovim uljem, začinite solju i paprom, te sušenim bosiljkom, pa stavite peći oko 35-45 minuta. Povremeno izvadite lim i špatulom malo promiješajte krumpire da se jednakomjerno zapeku sa svih strana. 10 minuta prije kraja pečenja, krumpiru dodajte i oprane mini rajčice, da malo omekšaju.

Piletinu operite, osušite i narežite na jednake trakice. Malo je posolite, ali ne previše, jer je parmezan slan. Svježi parmezan naribajte, te pomiješajte sa svježe mljevenim paprom. Bjelanjke malo istucite vilicom da se zapjene. Komadiće piletine prvo umočite u bjelanjke, a zatim u parmezan, tako da se oblože parmezanom sa svih strana. Tako pripremljene komadiće piletine stavljajte u lim obložen papirom za pečenje, jedan do drugog, u jednom sloju.

Kad su krumpiri oko 20-ak minuta do kraja pečenja, ubacite i lim s piletinom u pećnicu. Pecite dok piletina ne postane zlaćana, a po potrebi možete uključiti i opciju grill na pećnici ili povećati temperaturu pečenja pred kraj da bi se piletina bolje zazlatila. Pazite samo da je ne pečete predugo, jer se u tom slučaju može zasušiti i ne bude sočna. Poslužite je s pečenim krumpirom i cherry rajčicama i obavezno jedite odmah, dok je piletina još topla.

Vrijeme pripreme: oko 60 minuta

Savjet više: Za ovu namjenu najbolje je koristiti Grana Padano ili Parmigano Reggiano sir u komadu, ne unaprijed naribane sireve, jer tako brzo gube aromu. Umjesto piletine možete koristiti i puretinu. Meso možete peći i na teflonskoj tavi za koju se ništa, pa čak ni sir ne lijepi. No, ako nemate odličnu teflonsku tavu, radije ne idite na ovu opciju.

In Portal

Nastavi čitati

Gastro kutak

UVIJEK PROLAZE Evo jednostavnog recepta za domaće ćevape

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan tanjur s hranom koji uključuje nekoliko komada pečenog mesa, vjerojatno ćevapa, posluženih uz prilog od svježe rajčice, kriške limuna, malo ajvara i krišku svježeg sira. Ova fotografija bi mogla biti zanimljiva ili relevantna zbog prikaza tipičnog jela balkanske kuhinje koje se često poslužuje u restoranima ili na obiteljskim okupljanjima.
Foto: Pexels

Bosna i Hercegovina je oborila svjetski rekord u najdužoj liniji ćevapa. Tijekom manifestacije pod nazivom ‘Sarajevo ćevap Festival’ 2012. godine je postavljena linija ćevapa dugačka 804 metra

Sastojci:

  • 500 g mljevene junetine
  • 500 g mljevene janjetine (možete koristiti samo junetinu ako ne želite miješati meso)
  • 1 srednji luk (sitno nasjeckan ili nariban)
  • 3 češnja bijelog luka (sitno nasjeckana ili naribana)
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 čajna žličica mljevene crvene paprike
  • 1/2 čajne žličice papra
  • 1/2 čajne žličice sode bikarbone (pomaže u dobivanju laganije teksture)
  • 100 ml mineralne vode (za sočnost)
  • 1 žlica ulja (po izboru)

Priprema smjese:

U velikoj posudi pomiješajte mljevenu junetinu i janjetinu.

Dodajte sitno nasjeckani luk, bijeli luk, sol, papar, mljevenu crvenu papriku i sodu bikarbonu.

Postupno dodajte mineralnu vodu, miješajući smjesu rukama dok se svi sastojci dobro ne sjedine.

Na kraju dodajte ulje i još jednom dobro izmiješajte.

Odmaranje smjese:

Pokrijte posudu plastičnom folijom i stavite u hladnjak da odstoji najmanje 2-3 sata, a po mogućnosti preko noći. Ovo će pomoći da se okusi prožmu, a smjesa dobije bolju teksturu.

Oblikovanje ćevapa:

Nakon što je smjesa odstajala, izvadite je iz hladnjaka.

Rukama oblikujte ćevape, veličine otprilike 7-10 cm i debljine oko 2 cm.

Ako vam se smjesa lijepi za ruke, možete ih lagano navlažiti vodom.

Pečenje:

Ćevape možete peći na roštilju, grill tavi ili u pećnici.

Ako pečete na roštilju ili grill tavi, prethodno ih lagano premažite uljem kako se ne bi lijepili.

Pecite ih na srednje jakoj vatri, okrećući ih povremeno dok ne dobiju zlatnosmeđu boju sa svih strana, oko 8-10 minuta.

Posluživanje:

Poslužite ćevape uz tradicionalne priloge poput somuna ili lepinje, crvenog luka, ajvara i kiselog vrhnja.

In Portal

Nastavi čitati

U trendu