Božićno je vrijeme počelo i svi znamo da će se već tradicionalno peći velika količina kolača. Na blagdanskom jelovniku često se pronađu dobro poznati deserti kao što su mađarice, linzeri, čajno-čokoladni polumjesec, dobre stare šape i još pokoji recept iz kuharice naših baka
Ovih blagdana budite inovativni i napravite nešto drugačiju slasticu od ostalih.
Sastojci za kekse:
- 4 bjelanjka
- 200 g šećera
- 250 g prženih lješnjaka
- 1 žlica mljevenog petit keksa
- pola žličice soli
Sastojci za kremu:
- 4 žumanjka
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 120 g čokolade za kuhanje
- 150 g maslaca
Priprema:
Kako bi dobili kekse potrebno je miksati bjelanjke dok ne postanu čvrsti snijeg, Tada postepeno dodavati šećer i sol pa nastaviti miksati dok ne postanu potpuno čvrsti. U čvrsti snijeg ručno umiješati kekse i mljevene lješnjake.
Ovako dobivenu smjesu rasporediti u hrpicama na lim preko papira za pečenje. Peći u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva, 20 minuta. Kada su poljupci pečeni, ostaviti ih da se ohlade na limu na kojem su se pekli.
Za kremu je potrebno miksati žumanjke sa šećerom i vanili šećerom. Smjesu prebaciti u jedan lonac za kuhanje pa na pari uz miješanje kuhati 4 minute. Nakon 4 minute dodati prethodno otopljenu čokoladu za kuhanje. Umiješati sve skupa, zatim prokuhati još 1-2 minute. Maknuti sa štednjaka i uz miješanje ohladiti na sobnu temperaturu.
Kada se krema rashladila umiksati maslac. Ohlađene kekse spojiti sa žlicom dobivene kreme. Staviti na pladanj i poslužiti.