Poveži se s nama

Gastro kutak

Juha od pečene mrkve: Zdravo i neobično jelo bogatog okusa

Objavljeno

/

Na slici se nalaze dvije zdjele narančaste juhe, krem juhe od mrkve, posute zelenilom. Zdjele su plave s širokim rubom i postavljene su na drvenu površinu. Pored jedne zdjele nalaze se žlica i vilica, a pored druge nekoliko kriški kruha.

Naše su mame često puta, tijekom kuhanja ručka, znale nam davati da jedemo sirovu mrkvu zbog njezinih dobrobiti. Osim što je ukusna, mrkva je izuzetno zdrava namirnica.

Bogata je vitaminima, mineralima i vlaknima, tako da je njezina konzumacija izuzetno važna za dobrobiti ljudskog organizma. Vitamin A kojim mrkva obiluje poboljšava vid i spriječava sljepoću kod djece.

Ova ukusna juha od pečene mrkve donosi vam mnoge preharambene dobrobiti, a bogat okus sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.

Sastojci:

  • 1 kg mrkve
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žličice vegete
  • mljeveni crni papr
  • 1 srednji luk
  • 2 češnja češnjaka
  • Pola žličice mljevenog đumbira
  • Pola žličice mljevene kurkume 
  • 100 ml nezaslađenog kokosovog mlijeka
  • sol
  • 800 ml vode
  • sitno nasjeckani peršin

Priprema:

Pećnicu zagrijati na 210 stupnjeva, lim za pečenje obložiti papirom za pečenje. Oguljenu mrkvu narezati na komade, staviti na lim, te preliti jednom žlicom maslinovog ulja. Mrkvu posuti vegetom i crnim paprom, zatim lagano pomiješati.

Peći u pećnici dok se mrkva ne počne karamelizirati, oko pola sata, a kada je mrkva na pola pečena sve još jednom promješati.

U međuvremenu, na srednje jakoj vatri zagrijati preostalo maslinovo ulje, dodati sitno narezani luk i dinstati ga dok ne postane proziran. Zatim dodati češnjak, đumbir i kurkumu pa kratko zagrijati.

Dodati pečenu mrkvu i uliti tople vode toliko da prekrije svo povrće.  Pomoću štapnog miksera usitiniti sastojke kako bi dobili kremastu juhu.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Gastro kutak

Gratinirani tortellini s preljevom od rajčice

Objavljeno

/

Na slici je bijeli tanjur s tortelinima prelivenim umakom od rajčice, posutim svježim začinima. Tortelini su žute boje i izgledaju ukusno, a umak od rajčice je bogate crvene boje. Sve je posuto svježim peršinom. Tanjur je bijeli i kontrastira s raznobojnom hranom.
Foto: Pexels

Tortellini su pravi izbor kada se čovjek nema vremena previše baviti hranom, a jede mu se nešto fino i brzo gotovo. Ovo je jedno od onih talijanskih jela u koje se zaljubite na prvi griz

Sastojci:

  • 400 g tortellina
  • 200 ml pasirane začinjene rajčice
  • 60 g maslaca
  • 1 režanj češnjaka
  • 200 g mozzarelle
  • 80 g parmezana
  • malo svježeg peršina
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Priprema:

Tortelline pripremiti po uputama s pakiranja. U slanu vodu staviti torteline, malo maslinovog ulja i češnjak prerezan po pola.

Kada su tortellini kuhani, pećnicu staviti grijati na 220 stupnjeva. Dok se pećnica grije, vatrostalnu posudu premazati s maslacem pa u nju staviti kuhane tortelline. Prekriti ih s mozzarellom narezanom na kockice te sve preliti začinjenom pasiranom rajčicom.

Sve posuti parmezanom te staviti peći 15 minuta na 220 stupnjeva.

Kada su pečeni, tortelline posuti svježim peršinom i poslužiti.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Bajadera kolač

Objavljeno

/

Na slici su kolači s crnom i bijelom kremom ili biskvitom, a posloženi su na zelenu podlogu.
Foto: Pexels

Sigurno ste svi, barem jednom u životu, probali bajaderu. Ovaj hrvatski brend poznat je diljem Lijepe naše, ali i šire

Ako ste se zaželjeli poznatog okusa iz djetinjstva, napravite ovaj kolač i prisjetite se nekih ljepših dana.

Sastojci:

  • 350 g šećera
  • 10 žlica vode
  • 200 g mljevenih oraha
  • 200 g mljevenih Petit keksa
  • 200 g maslaca
  • 1 žlica ruma
  • 100 g čokolade za kuhanje

Za glazuru:

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 2 žlice mlijeka
  • 100 g maslaca

Priprema:

Prokuhati šećer, vodu i rum do vrenja, da se šećer rastopi. Umiješati mljevene kekse i orahe, zatim dobro izmiješati. Dodati na listiće narezan maslac sobne temperature. Izmiješati kako bi se sve sjedinilo.

Smjesu razdijeliti u dva jednaka dijela. U jedan dio dodati otopljenu čokoladu i dobro promiješati.

U kalup 20×30 cm utisnuti prvo tamnu smjesu i poravnati. Na tamnu smjesu raspodijeliti svijetlu smjesu, najprije male djelove razvući među prstima, zatim slagati na tamni dio, popuniti sve rupice, pa i nju poravnati.

Zatim napraviti glazuru. Otopiti čokoladu, dodati maslac i mlijeko, dobro izmiješati pa preliti preko kolača. Protvan u kojem se kolač nalazi prekriti prozirnom folijom.

Kolač staviti u hladnjak preko noći da se ohladi.

Kad se kolač ohladi, izrezati ga na kocke i poslužiti.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Mlinci s piletinom: Najfinije jelo s hrvatskih stolova

Objavljeno

/

Na slici su prikazani mlinci u velikoj crnoj posudi,a sa strne je mladI luk. Na bijelom tanjuru su servirani mlinci s mladim lukom.
Foto: Facebook

Definitivno najpoznatije i jedno od najfinijih jela hrvatske kuhinje su mlinci s piletinom. Ovaj specijalitet neizostavan je dio blagdanskog stola, a mnogi ga rade tijekom cijele godine. Odličan je izbor jela kada imate najavljene goste.

Sastojci:

  • cijelo pile
  • 2-3 žličice svinjske masti
  • 3,5 žličice soli
  • 1 žličica mljevenog crnog papra
  • 350 ml vode
  • 500 g mlinaca

Priprema:

Pećnicu ugrijati na 250 stupnjeva. U posudu za pečenje dodati otopljenu mast i vodu, staviti meso, zatim poklopiti. Peći na 250 stupnjeva oko sat vremena.

Nakon isteka vremena, izvaditi posudu, skinuti poklopac, zatim nastaviti peći meso na 200 stupnjeva, sa svake strane još 20 minuta, uz povremeno podlijevanje masnoćom od pečenja.

Mlince razlomiti na veće komade, preliti ih blago posoljenom vodom, ostaviti par minuta  pa ocijediti.

Pečeno meso izvaditi iz posude. Posudu staviti na laganu vatru, dodati mlince, pa miješati dok se masnoća ne poveže s mlincima.

Meso i mlince poslužiti uz salatu po izboru.

Nastavi čitati

U trendu