Gastro kutak

Juha od pečene mrkve: Zdravo i neobično jelo bogatog okusa

Objavljeno

/

Naše su mame često puta, tijekom kuhanja ručka, znale nam davati da jedemo sirovu mrkvu zbog njezinih dobrobiti. Osim što je ukusna, mrkva je izuzetno zdrava namirnica.

Bogata je vitaminima, mineralima i vlaknima, tako da je njezina konzumacija izuzetno važna za dobrobiti ljudskog organizma. Vitamin A kojim mrkva obiluje poboljšava vid i spriječava sljepoću kod djece.

Ova ukusna juha od pečene mrkve donosi vam mnoge preharambene dobrobiti, a bogat okus sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.

Sastojci:

  • 1 kg mrkve
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žličice vegete
  • mljeveni crni papr
  • 1 srednji luk
  • 2 češnja češnjaka
  • Pola žličice mljevenog đumbira
  • Pola žličice mljevene kurkume 
  • 100 ml nezaslađenog kokosovog mlijeka
  • sol
  • 800 ml vode
  • sitno nasjeckani peršin

Priprema:

Pećnicu zagrijati na 210 stupnjeva, lim za pečenje obložiti papirom za pečenje. Oguljenu mrkvu narezati na komade, staviti na lim, te preliti jednom žlicom maslinovog ulja. Mrkvu posuti vegetom i crnim paprom, zatim lagano pomiješati.

Peći u pećnici dok se mrkva ne počne karamelizirati, oko pola sata, a kada je mrkva na pola pečena sve još jednom promješati.

U međuvremenu, na srednje jakoj vatri zagrijati preostalo maslinovo ulje, dodati sitno narezani luk i dinstati ga dok ne postane proziran. Zatim dodati češnjak, đumbir i kurkumu pa kratko zagrijati.

Dodati pečenu mrkvu i uliti tople vode toliko da prekrije svo povrće.  Pomoću štapnog miksera usitiniti sastojke kako bi dobili kremastu juhu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

U trendu

Exit mobile version