Poveži se s nama

Gastro kutak

IDEJA ZA RUČAK Varivo od ječma i leće

Objavljeno

/

Leća i ječam prepuni su vlakana, proteina, željeza te ostalih korisnih tvari koje će nam uz dodatak povrća u obliku variva ponuditi potrebnu okrjepu. Ovaj jednostavni recept podsjetnik je na tjedni ručak kod naših baka.

Sigurni smo da će vam ovaj ručak osigurati dovoljno energije za naporn trening, a zaposlenima snagu za brojne obveze tijekom radnog dana.

Sastojci:

200 grama leće

100 grama ječmene kaše

1 dcl pasirane rajčice

2 mrkve

1 krumpir

1 glavica luka

2 režnja češnjaka

sol, papar, peršin, lovor i vegeta ili začini po želji

Priprema:

Leću možete namočiti preko noći, a ječmenu kašu na nekoliko sati pa još prokuhati jedno 10 minuta. Oboje dobro procijedite. Mrkvu i krumpir očistite i narežite na komadiće ili kolutiće.

Luk dinstajte na ulju, a ako varivu dodajte komadiće špeka ili kobasica prvo njih dinstajte na luku, nakon čega dodajte mrkvu na kolutiće i krumpir na kockice.

Dodajte leću i ječam, zatim češnjak pa začine te kratko miješajte. Zalijte vodom da prekrije sve sastojke, dodajte pasiranu rajčicu te poklopite i kuhajte oko 35 minuta.

Kada sastojci omekšaju, pred kraj dodajte usitnjeni list peršina.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Gastro kutak

Zagorski vafli s Nutellom i voćem

Objavljeno

/

Nemate baš puno vremena za izradu slastica, a jede vam se nešto slatko. Donosimo vam recept za hrskave zagorske vafle koji baš uvijek uspijevaju. Ovaj desert možete ukrasiti voćem po želji i Nutellom, a slatki zalogajčići bit će još ukusniji

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera u prahu
  • 2 vanilin šećera
  • 300 g oštrog brašna
  • 150 g mekog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 dcl mlijeka
  • 2 dcl ulja
  • maslac za pečenje

Po želji:

  • Nutella
  • jagode
  • banane

Priprema:

Jaja umutite sa šećerom u prahu i vanilin šećerom, a potom u smjesu postepeno dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Mlijeko i ulje također dodajte postepeno dok smjesa ne postane kompaktna.

Za izradu vafla, prije samog pečenja potrebno je maslacem premazati pekač.

Vafle možete servirati s Nutellom ili voćem o želji.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Probajte recept za domaći kremasti sladoled

Objavljeno

/

Na fotografiji je zdjela s kuglom čokoladnog sladoleda prelivenog čokoladnim preljevom. Sladoled je postavljen na tamnu površinu, a u pozadini su nejasna svjetla koja stvaraju ugodnu atmosferu.
Foto: Pixabay

Topliji dani su na vidiku, a s njima dolazi i sezona sladoleda. U nastavku vam donosimo recept za osnovnu smjesu za domaći sladoled – imajte na umu da je kvalitetniji od kupovnog

Sastojci:

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 250 ml mlijeka
  • 200 g šećera
  • 6 žumanjaka
  • prstohvat soli
  • arome i dodaci (više u nastavku)

Priprema:

U loncu pomiješajte slatko vrhnje, mlijeko, šećer i sol te miješajući kuhajte oko 5 minuta na laganoj vatri dok se šećer u potpunosti ne rastopi.

U zasebnoj zdjeli umutite žumanjke pjenjačom. Trećinu tople kreme polako umiješajte u žumanjke, neprestano miješajući pjenjačom kako se žumanjci ne bi zgrušali.

Zatim, kada ste temperirali žumanjke, ulijte ih u ostatak kreme, također dobro miješajući pjenjačom. Kuhajte na laganoj vatri miješajući dok se krema ne stisne toliko da prekriva kuhaču kada se izvadi iz posude (ako želite biti super precizni, temperatura smjese bi trebala biti 80 stupnjeva).

Procijedite smjesu kroz sitno cjedilo i ostavite dok se ne rashladi na sobnu temperaturu, nakon čega je rashladite na barem 4 sata u frižideru. Daljnja priprema ovisi o tome koristite li aparat za sladoled ili ne.

Ako ne koristite aparat za sladoled, smjesu izlijte u rashlađenu plastičnu posudu i stavite je u zamrzivač. Nakon otprilike sat vremena izvadite smjesu iz zamrzivača i dobro je promiješajte vilicom kako biste razbili kristale leda. Postupak ponavljajte svakih pola sata do sat vremena još nekoliko puta kako biste postigli kremastu teksturu sladoleda.

Za domaći sladoled od čokolade prilikom kuhanja u smjesu dodajte usitnjenu čokoladu. Za slađi sladoled koristite mliječnu ili bijelu čokoladu, a za gorku opciju isprobajte kombinaciju tamne čokolade i nezaslađenog kakao praha.

Ako želite dodatnu kremoznost, u smjesu možete dodati malo alkohola poput ruma ili votke. Ovo će spriječiti formiranje ledenih kristala i dati sladoledu glatku teksturu.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Karamel torta savršena je za slavlja i vikend okupljanja

Objavljeno

/

Na fotografiji je komad čokoladne torte preliven bijelim preljevom, poslužen na bijelom tanjuru. Uz tortu je vilica s drvenom drškom, spremna za uživanje u ovoj poslastici. Torta ima više slojeva, a tamnosmeđa boja čokolade lijepo kontrastira s lakšim slojevima i bijelim preljevom. Tanjur je postavljen na svijetlu površinu, vjerojatno stolnjak ili pult, što pruža neutralnu pozadinu koja ističe boje torte. Ukupni dojam koji ova slika prenosi je jedan od užitka i oduševljenja, pozivajući promatrače da zamisle okus ove ukusne poslastice.

Ova torta izgleda božanstveno, a okus joj je čista čarolija. Nije komplicirana za izradu, a uživat ćete u svakoj sekundi njene slatkoće. Svakako pokušajte napraviti kod kuće

Sastojci:

  • 225 g omekšanog maslaca, plus dodatak za kalupe
  • 125 g smeđeg šećera
  • 100 g bijelog mekog šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 4 velika jaja
  • 225 g brašna
  • 2 žlice mlijeka
  • komadići karamela, čokolade ili karamele, za ukrašavanje

Za glazuru:

  • 200 g omekšanog slanog maslaca
  • 400 g šećera u prahu (zlatni šećer u prahu ako ga nađete – dodaje zlatnu boju i aromu karamele)
  • 70 g karamel umaka, plus 3 žlice za posluživanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Dva kalupa od 20 cm premažite maslacem i obložite podloge papirom za pečenje.

Maslac i oba šećera tucite u zdjeli električnom mješalicom nekoliko minuta dok ne postanu svijetla i pjenasta krema. Dodajte vaniliju i jaja, jedno po jedno, dodajući žlicu brašna i mutite između svakog jaja. Dodati preostalo brašno i mlijeko. Podijelite između kalupa za torte i pecite 25-30 minuta dok ne postanu zlatne, dok se ne povuku kada se pritisnu, a čačkalica izađe čista kada se umetne u sredinu. Ohladite u kalupima nekoliko minuta, a zatim ih izvadite i ostavite da se potpuno ohlade na rešetki.

U međuvremenu, za glazuru, u posudu stavite maslac i šećer u prahu i miješajte nekoliko minuta dok ne postane svijetla i prozračna smjesa. Kratko umutite karamel, po potrebi dodajte žlicu kipuće vode da se opusti. Ostavite sa strane dok se spužvice potpuno ne ohlade prije sastavljanja, inače će se glazura otopiti.

Upotrijebite polovicu glazure za sredinu kolača, a zatim rasporedite ostatak po vrhu, zaglađujući nožem ili stražnjom stranom žlice. Ostavite na hladnom mjestu do posluživanja. Prelijte s tri žlice dodatnog umaka (kratko zagrijte u mikrovalnoj pećnici ako je malo krut), pustite da malo kapne sa strane ako želite, i pospite po komadićima karamele, čokolade ili karamele za posluživanje.

Nastavi čitati

U trendu