Leća i ječam prepuni su vlakana, proteina, željeza te ostalih korisnih tvari koje će nam uz dodatak povrća u obliku variva ponuditi potrebnu okrjepu. Ovaj jednostavni recept podsjetnik je na tjedni ručak kod naših baka.
Sigurni smo da će vam ovaj ručak osigurati dovoljno energije za naporn trening, a zaposlenima snagu za brojne obveze tijekom radnog dana.
Sastojci:
200 grama leće
100 grama ječmene kaše
1 dcl pasirane rajčice
2 mrkve
1 krumpir
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
sol, papar, peršin, lovor i vegeta ili začini po želji
Priprema:
Leću možete namočiti preko noći, a ječmenu kašu na nekoliko sati pa još prokuhati jedno 10 minuta. Oboje dobro procijedite. Mrkvu i krumpir očistite i narežite na komadiće ili kolutiće.
Luk dinstajte na ulju, a ako varivu dodajte komadiće špeka ili kobasica prvo njih dinstajte na luku, nakon čega dodajte mrkvu na kolutiće i krumpir na kockice.
Dodajte leću i ječam, zatim češnjak pa začine te kratko miješajte. Zalijte vodom da prekrije sve sastojke, dodajte pasiranu rajčicu te poklopite i kuhajte oko 35 minuta.
Kada sastojci omekšaju, pred kraj dodajte usitnjeni list peršina.