Poveži se s nama

in MREŽA

DDZ proveo dvije važne edukacije u okviru programa ‘Korisnik u FOKUSU’

Objavljeno

/

Ovo je dijagram koji pokazuje razvoj samosvijesti. Dijagram je kružni sa šest točaka. Točke su “Razumijevanje samog sebe”, “Pozitivni osjećaji”, “Pozitivno prihvaćanje”, “Stvaranje vlastitog puta”, “Planiranje” i “Vizualizacija uspjeha”. Naslov dijagrama je “Razvoj samosvijesti - Hrvatski zavod za zapošljavanje (2018)”. Pozadina je svijetloplava s žutim i bijelim apstraktnim dizajnom na lijevoj strani.

Gabriela Čabraja, fizioterapeutkinja u Društvu distrofičara Zagreb govorila je na temu ‘Važnost i mogućnosti respiratorne rehabilitacije za osobe s MD i NMD’, a socijalna radnica Darija Geček na temu ‘Slika o sebi i samopouzdanje’

Društvo distrofičara Zagreb (DDZ) je u okviru Trogodišnjeg programa ‘Korisnik u FOKUSU’ u sklopu Poziva ‘Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje 2023. do 2025.’ kojeg sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike organiziralo Zoom edukacije 1. prosinca 2023. godine.

Gabriela Čabraja, fizioterapeutkinja u Društvu distrofičara Zagreb govorila je na temu ‘Važnost i mogućnosti respiratorne rehabilitacije za osobe s MD i NMD’, a Darija Geček, socijalna radnica, na temu ‘Slika o sebi i samopouzdanje’.

Geček je sudionicima pojasnila što je to slika o samom sebi, govorila je o utjecaju društvenih mreža na sliku o sebi, na samopoštovanje i samopouzdanje, koji su koraci do samopouzdanja, samopoštovanja, kako si postaviti manje, realne ciljeve, naučiti reći ne, izgraditi zdrav odnos prema samome sebi, spoznati vlastitu vrijednost i postaviti drugima jasne granice.

Predstavila je istraživanje provedeno u Srbiji na 18 sportaša s tjelesnim invaliditetom, uglavnom pojedinačni sportovi (atletičari) i sudjelovale su 52 osobe bez invaliditeta, uglavnom sportaši timskih sportova.

Rezultat istraživanja je pokazao da sportaši s invaliditetom imaju manje natjecateljsko samopouzdanje u odnosu na sportaše bez invaliditeta i sve ovisi o tome koliko i kako osoba integrira invaliditet u identitet.

Gabriela Čabraja govorila je o respiratornoj fizioterapiji kao jedinoj grani u fizioterapiji koja se koristi i u drugim područjima fizioterapije. Ona se ne koristi samo za liječenje, nego i prevenciju, a cilj je spriječiti nastanak plućne disfunkcije čije je liječenje zahtjevno, a opseg liječenja će ovisiti o vašem stanju i procjeni stručnjaka.

Respiratornom fizioterapijom pospješujemo izbacivanje sekreta i poboljšavamo mobilnost prsnog koša, potičemo opuštanje, smanjujemo napetost i bol.

Provela je okupljene kroz vrste vježbi disanja i razne tehnike koje pomažu u izbacivanju sekreta kao što je položajna drenaža, ili postupak stavljanja bolesnika u položaj tako da je segmentalni bronh (bronh koji ide u zahvaćeni segment pluća) što okomitije položen. Služi za izbacivanje sekreta iz pluća, a provodi se dva do četiri puta dnevno, po 45 minuta do sat vremena, ujutro prije obroka, između obroka i prije spavanja.

Govorila je i o uređajima koji stimuliraju kašalj i neinvazivnoj ventilaciji, a koriste se i određeni lijekovi, aerosoli i kortikosteroidi. Postoji i uređaj za trening udaha i izdaha.

Liječenje plućne disfunkcije je za svaku osobu individualno i kombinira se više tehnika. Nikako ne treba zaboraviti piti puno vode jer ona razrjeđuje sekret.

Sudionici su na kraju izrazili zadovoljstvo edukacijama, ocijenivši ih korisnima i zanimljivima.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

in MREŽA

Školica znakovnog jezika za djelatnike u turizmu

Objavljeno

/

Na fotografiji je osoba koja sjedi u invalidskim kolicima na plaži. Fokus je na ruci osobe koja drži kotač kolica, a pozadina prikazuje more i pijesak. Osoba nosi crnu odjeću i ima narukvicu na zapešću. Invalidska kolica imaju crni jastuk i metalnu konstrukciju s plavim detaljima na kotaču. U pozadini se pruža pogled na pješčanu plažu s valovima koji se razbijaju pod jakim sunčevim svjetlom.
Foto: Pixabay

Ovom aktivnošću žele olakšati pristup i ostvarivanje komunikacije turističkih djelatnika s gostima s oštećenjem sluha

Udruga Centar za razvoj vrijednosti provodi projekt pod nazivom ‘Pristupačan turizam – ljepote turizma za sve’.  Ovaj projekt je usmjeren na osnaživanje djelatnika u turizmu za kvalitetniji pristup osobama s invaliditetom kroz razvoj njihovih kompetencija za pružanje podrške i bolju komunikaciju s gostima s invaliditetom.

Također, u sklopu projekta postoje i aktivnosti za poboljšanje dostupnosti turističkih usluga za osobe s invaliditetom te poslovna savjetovanja o pristupačnosti objekata.

U edukativne aktivnosti uključuju se i sami djelatnici u turizmu koji pohađaju edukativne treninge o bontonu u komunikaciji s osobama s invaliditetom.

Isto tako, trenutno rade i na priručniku pristupačnog smještaja za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj na engleskom jeziku zbog velikog broja stranih turista. Tako će svim gostima s invaliditetom omogućiti da na jednom mjestu pronađu sve informacije o pristupačnim jedinicama. Priručnik je nastao na temelju smjernica koje su im same osobe s invaliditetom dale, ali i turističke zajednice različitih gradova na prostoru Republike Hrvatske.

– U sklopu aktivnosti projekta izradili smo i videe pod nazivom Školica znakovnog jezika koja se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. U praktičnom dijelu nalazi se međunarodni znakovni jezik. Ova ‘Školica’ pomoći će djelatnicima u turizmu savladati osnovne izraze kako bi lakše pristupili i ostvarili komunikaciju s gostima iz Hrvatske ili inozemstva s oštećenjem sluha. Sve djelatnike u turizmu pozivamo da nam se jave ako su zainteresirani za rad na pristupačnom turizmu – poručili su iz udruge.

Za one koji možda još ne znaju Udruga Centar za razvoj vrijednosti sastoji se od malog tima pod vodstvom Marie Tomić Preiner, diplomirane psihologinje i socijalne radnice, a ujedno i osobe s cerebralnom paralizom. Stručni tim udruge svakodnevno ulaže veliki trud u postizanje velikih, ali i malih promjena kako bi pružio podršku i osnažio osobe s invaliditetom.

Udruga djeluje od 2012. godine i uz sve već navedeno, promiče socijalnu uključenost, zapošljavanje i dobrobit osoba s invaliditetom, te djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji.

Ako ste zainteresirani za rad na pristupčnom turizmu javiti se možete na emailove: senita.czrv@gmail.com, sara.czrv@gmail.com, lucija.czrv@gmail.com , marijana.czrr@gmail.com.

Nastavi čitati

in MREŽA

VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Obiteljsko srebro

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje nož i vilicu vezane zeleno-žutom kariranom trakom na drvenoj površini. Traka je zavezana u mašnu, dajući postavci dekorativan ili svečani izgled. Postavljeni su na drvenu površinu koja ima vidljive žitke i teksture.
Foto: Pixabay

U vremenima između dva svjetska rata, a i puno prije, imućnije građanstvo kupovalo za sebe, al’ još više za generacije koje dolaze, pribore za jelo, ‘beštek’ zvane, pladnjeve i još koješta drugo od srebra izrađeno

Na selu zemlja i dukati puno važniji bili. Kupovalo se i dokupljivalo, a onda s oca i majke na potomke išlo.

Poslije drugoga rata u Zagrebu, na Heinzelovoj ulici preko puta Veterinarskog fakulteta, stajali u ono vrijeme ‘nepoćudni’ kojima imovinu oduzeli. Prodavali srebrninu i što je još od vrijednosti ostalo, kako bi koji dinar namaknuli. A na selu zemlju u zadruge valjalo udruživati, što seljaku srce iz njedara otkidalo.

I jednima i drugima muka do grla bila jer ‘obiteljsko srebro’ svetinja je obitelji svake, pa bila to zemlja, dukati il’ posuđe srebrno, il’ nešto drugo što je u amanet i zalog na čuvanje generacijama ostavljeno, poput zavjeta danog precima svojim.

Tako se vremena čas gore, čas dolje obrću, a s njima i ljudi čas ‘poćudni’, čas ‘nepoćudni’ bivaju.

Al’ jedno bi za svagda trebalo ostati nepromijenjeno – sačuvati ‘obiteljsko srebro’ i predati ga generacijama koje dolaze.

Nastavi čitati

in MREŽA

Petar iz Slunja ima autizam i radi tjesteninu

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje Petra koji sjedi, obučenog u bijelu radnu odjeću, pokraj njega na bijelom stolu su paketi tjestenine i priznanja koja je dobio za svoj rad. Petar na obje ruke drži palac gore.
Foto: Facebook tvrtke Slovin

Priča je kod nas mogla završiti i drugačije. Najčešće sve završi s nekim Petrom na burzi, nesposobnim za rad, ali majci ovog Petra to nije nikako bilo prihvatljivo

Petar Čop je osamnaestogodišnji mladić iz Slunja s dijagnozom iz spektra autizma, a njegova jedinstvena priča postala je inspiracija mnogima u lokalnoj zajednici.

Petar, naime, izrađuje domaću tjesteninu, a trenutno još uvijek pohađa i redovnu srednju školu u Karlovcu za vrtlara.

Njegova predanost vrtlarskim radovima potaknula je njegovu majku, Snježanu Čop, da razmišlja o tome kako proizvode plasirati na tržište i istovremeno produžiti vijek trajanja tog povrća i Petrovog rada. Rođena je  ideja – prerada povrća u tjestenini.

Ovaj proces omogućuje Petru rad na otvorenom prostoru, u vrtu, ali isto tako i rad unutar zatvorenog prostora tijekom izrade tjestenine. Petar tako ima priliku odmarati se uz proizvod svog rada kada se umori od vrtlarenja. Sve ove zamisli i inovacije su rezultat Petrove strasti koja je pretočena u tvrtku Slovin d.o.o. kojoj je samo formalno vlasnica Petrova majka Snježana.

Petar je prva generacija u Karlovačkoj županiji koja je integrirana u redovni obrazovni sustav s asistentom. Prije ovoga, djeca s dijagnozom iz spektra autizma često su bila izolirana u posebnim skupinama, daleko od tržišta rada.

Ovo nije samo priča o jednom mladiću s autizmom; to je primjer uspješne suradnje lokalne zajednice, odgojno-obrazovnih institucija i podrške u zajednici. Organizacije poput Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj i Udruge Zvončići igraju ključnu ulogu u ovom procesu.

Kao rezultat imamo prvu slunjsku tjesteninu, koja je simbol zapošljavanja mlade osobe s invaliditetom i doprinosa lokalnoj zajednici kroz gospodarstvo. Ova tjestenina nije samo lokalno prepoznata, već je i nagrađena s četiri zlata od Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske.

Priča je kod nas mogla završiti i drugačije. Najčešće sve završi s nekim Petrom na burzi, nesposobnim za rad, ali majci ovog Petra to nije nikako bilo prihvatljivo. Na kredit su kupili sve potrebno za proizvodnju, Petar je sada na praksi, a u lipnju će i službeno biti zaposlen u firmi, što i je poanta cijele priče.

Petra je posjetila gradonačelnica Slunja i ponosi se podrškom koju je Grad pružio poduzetničkim pothvatima poput ovog, pružajući bespovratne potpore Petrovoj proizvodnji i OPG-u u 2023. godini.

Nastavi čitati

U trendu