Poveži se s nama

Gastro kutak

Čokoladni keks kolač bez pečenja

Objavljeno

/

Na stolu je postavljen tanjur s kolačem u obliku slojeva. Na vrhu kolača nalazi se prelijepa, glatka čokoladna glazura koja se sjaji na svjetlu. Kolač je izrađen od mekanih, vlažnih slojeva mljevenog keksa, koji su se spojili uz pomoć čokoladne kreme. Na vrhu kolača može biti dekoracija u obliku rendane čokolade, sitnih komadića keksa ili čak voća, poput malina ili jagoda, kako bi kolač izgledao još privlačnije. Kolač je izrezan na uredne kocke ili komade, a unutrašnjost je bogata, tamna i sočna, što odražava njegovu čokoladnu i kremastu teksturu. Pored kolača, mogu se vidjeti i nekoliko čokoladnih kapljica ili komadića koji su ostali od pripreme, što doprinosi bogatom vizualnom doživljaju.
Foto: DALL·E

Osim što je ukusan, kolač se može pripremiti unaprijed i ostaviti u hladnjaku da se stisne, što ga čini idealnim za obiteljska okupljanja, rođendane ili bilo koju priliku kad trebate brz i efektan desert. Praktičan je jer koristi lako dostupne sastojke, a rezultat je impresivan i bez komplicirane pripreme

Sastojci:

  • 300 g čajnih keksa (oko 35 komada keksa)
  • 500 ml mlijeka ili dvije šalice
  • 2 vrećice pudinga od čokolade
  • 5 žlica šećera
  • 100 g maslaca ili 7 žlica
  • 100 g tamne čokolade
  • 200 ml vrhnja za šlag (malo manje od pune šalice)
  • kakao ili čokoladne mrvice za ukrašavanje

Priprema:

U mlijeko dodajte šećer i kuhajte puding prema uputama na vrećici. Kad se zgusne, maknite ga s vatre. Dodajte maslac i čokoladu u vrući puding, miješajte dok se sve ne otopi i sjedini.

Na dno pravokutnog kalupa složite red keksa.

Prelijte ih dijelom vruće čokoladne kreme.

Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sav puding i kekse. Završite slojem pudinga.

Kolač ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u hladnjak na barem 2-3 sata (ili preko noći).

Istucite vrhnje za šlag i premažite kolač. Po želji pospite kakaom ili čokoladnim mrvicama.

Narežite na kocke i uživajte!

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Faširane šnicle čest su gost u mnogim kuhinjama

Objavljeno

/

Na fotografiji se nalazi tanjur s hranom. Na tanjuru su tri popečena komada mesa, pire krumpir posut sjeckanim peršinom i svježa salata s kriškom krastavca. U pozadini se nalaze zdjelice sa začinima, solju i paprom, te zdjela s raznim vrstama cherry rajčica i maslina. Fotografija prikazuje ukusno pripremljen obrok, što može biti zanimljivo za ljubitelje hrane ili one koji traže inspiraciju za kuhanje.
Foto: DALL·E

Ovo jelo je izuzetno svestrano i omiljeno u domaćim kuhinjama zbog svoje jednostavne pripreme i prilagodljivosti okusa. Faširane šnicle su često glavno jelo koje se poslužuje uz različite priloge, poput pire krumpira, riže, pečenog povrća ili svježe salate

Sastojci:

  • pola kilograma mljevenog mesa
  • 1 veća glavica luka (sitno nasjeckana)
  • 2 češnja češnjaka (protisnuta)
  • 1 jaje
  • 3-4 žlice krušnih mrvica
  • 1 žlica senfa (po želji)
  • sol i papar (po ukusu)
  • mljevena crvena paprika (po želji)
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • ulje za prženje

Priprema:

U veću zdjelu stavite mljeveno meso. Dodajte sitno nasjeckani luk, protisnuti češnjak, jaje, krušne mrvice, senf, sol, papar, mljevenu crvenu papriku i nasjeckani peršin. Sve dobro izmiješajte rukama dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

Od smjese oblikujte kuglice veličine loptice za golf, a zatim ih spljoštite kako biste dobili oblik šnicle.

Pripremljene šnicle stavite na tanjur i ostavite ih 10-15 minuta da odstoje. Ovo pomaže da se okusi prožmu i da šnicle zadrže oblik tijekom prženja.

U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Stavite šnicle u tavu i pržite ih 3-4 minute sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju i budu pečene do kraja.

Gotove šnicle poslužite uz prilog po želji, poput pire krumpira, riže, salate ili povrća.

Ako želite mekše šnicle, možete u smjesu dodati malo mlijeka ili naribanog krumpira.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Pirjana junetina s povrćem i kremastim pire krumpirom

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazano ukusno jelo koje se sastoji od komada mesa posluženog na pire krumpiru, okruženog raznim povrćem poput mrkve, šparoga, cherry rajčica i luka. Jelo je preliveno bogatim umakom i ukrašeno svježim začinskim biljem poput ružmarina i timijana. U pozadini se vidi zdjelica s dodatnim povrćem, vilica, nož i svijeća koja stvara ugodnu atmosferu. Fotografija je zanimljiva jer prikazuje estetski privlačno i dobro pripremljeno jelo koje može pobuditi apetit i inspirirati za kuhanje.
Foto: DALL·E

Ovo je jelo prava kombinacija rustikalnog okusa i domaće udobnosti, idealno za hladne dane kad se traži nešto zasitno i utješno. Posluženo uz kiselinu cikle ili kiselog kupusa, ovo jelo postaje pravo kulinarsko zadovoljstvo

Sastojci:

  • pola kilograma junetine
  • 2 srednje glavice luka
  • dvije mrkve
  • 1 korijen ili nekoliko stapki celera
  • 2 češnja češnjaka
  • 400 ml (1 i tri četvrtine šalice) mesnog temeljca
  • 200 ml (tri četvrtine šalice) crnog vina
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • lovorov list
  • timijan i ružmarin
  • sol i papar
  • dvije žlice maslinovog ulja
  • 1 kg ili 4-5 srednje velikih krumpira
  • 50 g (3 žlice) maslaca
  • 100 ml (trećina šalice) mlijeka ili vrhnja za kuhanje
  • sol

Priprema:

Junetinu narežite na manje komade, začinite solju i paprom te lagano popržite na malo maslinovog ulja dok ne dobije lijepu boju. Izvadite je sa strane.

Na istoj masnoći pirjajte sitno nasjeckani luk, mrkvu i celer dok ne omekšaju. Dodajte protisnuti češnjak i koncentrat rajčice te sve kratko pržite.

Vratite meso u posudu, ulijte crno vino (ako koristite) i pustite da alkohol ispari. Dodajte temeljac, lovorov list i začinsko bilje. Poklopite i lagano pirjajte na slaboj vatri 2-3 sata dok meso ne postane mekano. Povremeno promiješajte i po potrebi dodajte još temeljca.

Krumpir ogulite i skuhajte u posoljenoj vodi dok ne postane mekan.

Ocijedite vodu, dodajte maslac i mlijeko te zgnječite krumpir dok ne dobijete kremastu teksturu. Po želji dodajte još maslaca ili mlijeka.

Poslužite pirjanu junetinu s povrćem preko kremastog pire krumpira. Jelo možete dodatno obogatiti kiselim krastavcima, kiselim kupusom ili salatom od cikle za osvježenje.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Sočni čokoladni kolač odličan je lijek za najdepresivniji dan u godini

Objavljeno

/

Na fotografiji je prekrasan čokoladni kolač s bogatim, sjajnim slojem čokoladne glazure, posut čokoladnim strugotinama. Iz kolača je izrezan komad koji otkriva sočnu i mekanu teksturu unutrašnjosti. Kolač je postavljen na rustikalan drveni stol, uz šalicu kave i lanenu salvetu, dok toplo i mekano osvjetljenje stvara ugodnu i privlačnu atmosferu.
Foto: DALL·E

Ovaj sočni čokoladni kolač pravo je zadovoljstvo za ljubitelje čokolade. Bogat i mekan, s intenzivnim okusom tamne čokolade, idealan je za sve prigode – od opuštenih popodneva uz kavu do svečanih proslava. Bezvremenski klasik koji se topi u ustima

Sastojci:

  • 200 g tamne čokolade (1 šalica)
  • 200 g maslaca (malo manje od 1 šalice)
  • 4 jaja
  • 150 g šećera (tri četvrtine šalice)
  • 100 g glatkog brašna (dvije trećine šalice)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Priprema:

Na pari (ili u mikrovalnoj pećnici) otopite čokoladu i maslac. Ostavite da se malo ohladi.

U zdjeli pjenasto umutite jaja sa šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pahuljasta.

Polako umiješajte otopljenu čokoladu s maslacem u smjesu jaja i šećera.

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli te ih pažljivo umiješajte u smjesu.

Ulijte smjesu u kalup obložen papirom za pečenje (ili prethodno namazan maslacem). Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25-30 minuta (dok čačkalica ne izađe gotovo čista).

Kolač ohladite prije posluživanja. Možete ga posuti šećerom u prahu ili preliti čokoladnom glazurom za dodatni užitak.

Poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije ili svježe voće za savršenu kombinaciju.

Nastavi čitati

U trendu