Poveži se s nama

in MREŽA

Završio projekt ‘NE nasilju nad ženama s invaliditetom’

Objavljeno

/

Slika prikazuje snimku virtualnog sastanka u tijeku s nekoliko sudionika čija su imena vidljiva na zaslonu.
Foto: Snimka zaslona

Ove je godine ubijena slijepa žena jer partner nije mogao podnijeti da ga ostavi, a to što ju je godinama maltretirao i uništavao joj život, a na kraju ga i ugasio je mogao podnijeti. Bio je to okidač da ove godine drugačije djelujemo, kazala je na početku završne konferencije Marica Mirić, predsjednica SOIH-a

Prošlog petka 22. prosinca 2023. godine u organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) održana je online završna konferencija projekta ‘NE nasilju nad ženama s invaliditetom – 4’.

Uvodno se okupljenima obratila predsjednica SOIH-a Marica Mirić.

– Od kad naš SOS telefon radi, a to je od 2007. godine, nije bilo ubojstva žena s invaliditetom, ili barem nije bilo prepoznato da se radi o ženi s invaliditetom, međutim, ove smo godine doživjeli i tu strahotu. Ubijena je slijepa žena jer partner nije mogao podnijeti da ga ostavi, a to što ju je godinama maltretirao i uništavao joj život, a na kraju ga i ugasio je mogao podnijeti. To je bio okidač da ove godine drugačije djelujemo – kazala je Mirić.

Kroz rezultate ovog projekta i njegove brojne aktivnosti okupljene je provela voditeljica projekta i koordinatorica Mreže žena s invaliditetom Martina Mokus. Kazala je da se projekt pod ovim nazivom provodi četvrtu godinu, a ove godine u partnerstvu s Domom za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji Duga iz Zagreba. Provoden je na poručuju Zagreba, ali i šire jer su bile uključene aktivistice SOIH – Mreže žena iz cijele Hrvatske.

Financijski je projekt podržao Grad Zagreb, a ciljevi su bili osnaživanje žena s invaliditetom kao najosjetljivije društvene skupine za prepoznavanje i prijavu nasilja, zatim jačanje kapaciteta aktivistica SOIH – Mreže žena s invaliditetom za zagovaranje ženskih ljudskih prava i pružanje podrške ženama s invaliditetom žrtvama nasilja i podizanje razine svijesti građana Zagreba i šire javnosti o pojavnosti i problematici nasilja nad ženama s invaliditetom.

Projektne aktivnosti su obuhvaćale obilježavanje značajnih datuma, provedena je radionica savjetodavnih vještina, održan je sedmodnevni trening, provedena je kampanja 16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja i u prosincu je održan okrugli stol.

Uz mnogobrojne probleme kada je nasilje nad ženama s invaliditetom u pitanju, posebno je istaknut problem nepristupačnih skloništa za žene s invaliditetom. Ona moraju biti potpuno pristupačna ženama s invaliditetom, što uključuje građevinsko-arhitektonsku, komunikacijsku i orijentacijsku pristupačnost.

Kampanja 16 dana aktivizma provedena je ove godine u 15 lokalnih jedinica na području Republike Hrvatske. U svrhu kampanje izradili su plakat kojim su željeli istaknuti da SOIH-ov SOS telefon za žene s invaliditetom žrtve nasilja kontinuirano bilježi porast broja poziva i sve više ima prijavljenih slučajeva nasilja među kojima je najčešće psihičko nasilje, a u porastu je i ekonomsko nasilje od strane članova obitelji.

U sklopu kampanje dijelili su Bijele vrpce i letke u školama, na javnim mjestima, razglednice u dječjim vrtićima, imali su promotivne štandove, objave na portalima i društvenim mrežama, medijske nastupe. Aktivistice SOIH-ove Mreže žena su kampanju provele na javnim mjestima gdje su građanima također podignule svijest o problemu nasilja nad ženama.

Tijekom kampanje podijeljeno je 1000 letaka, 600 razglednica i 1200 Bijelih vrpci, a procjenjuje se da je preko 200 tisuća građana senzibilizirano o nasilju nad ženama s invaliditetom.

Niti jedna žena s invaliditetom ne smije živjeti u nasilju. Ako primjetite da se ono u nekom obliku događa, reagirajte. SOIH – SOS telefon za žene s invaliditetom žrtve nasilja dostupan je uvijek i glasi 0800 300 200.

Po završetku konferencije Dragana Budimir, psihologinja iz Saveza društava distrofičara Hrvatske, održala je predavanje o mentalnom zdravlju žena, ali o tome ćemo detaljnije pisati naknadno.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

in MREŽA

Školica znakovnog jezika za djelatnike u turizmu

Objavljeno

/

Na fotografiji je osoba koja sjedi u invalidskim kolicima na plaži. Fokus je na ruci osobe koja drži kotač kolica, a pozadina prikazuje more i pijesak. Osoba nosi crnu odjeću i ima narukvicu na zapešću. Invalidska kolica imaju crni jastuk i metalnu konstrukciju s plavim detaljima na kotaču. U pozadini se pruža pogled na pješčanu plažu s valovima koji se razbijaju pod jakim sunčevim svjetlom.
Foto: Pixabay

Ovom aktivnošću žele olakšati pristup i ostvarivanje komunikacije turističkih djelatnika s gostima s oštećenjem sluha

Udruga Centar za razvoj vrijednosti provodi projekt pod nazivom ‘Pristupačan turizam – ljepote turizma za sve’.  Ovaj projekt je usmjeren na osnaživanje djelatnika u turizmu za kvalitetniji pristup osobama s invaliditetom kroz razvoj njihovih kompetencija za pružanje podrške i bolju komunikaciju s gostima s invaliditetom.

Također, u sklopu projekta postoje i aktivnosti za poboljšanje dostupnosti turističkih usluga za osobe s invaliditetom te poslovna savjetovanja o pristupačnosti objekata.

U edukativne aktivnosti uključuju se i sami djelatnici u turizmu koji pohađaju edukativne treninge o bontonu u komunikaciji s osobama s invaliditetom.

Isto tako, trenutno rade i na priručniku pristupačnog smještaja za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj na engleskom jeziku zbog velikog broja stranih turista. Tako će svim gostima s invaliditetom omogućiti da na jednom mjestu pronađu sve informacije o pristupačnim jedinicama. Priručnik je nastao na temelju smjernica koje su im same osobe s invaliditetom dale, ali i turističke zajednice različitih gradova na prostoru Republike Hrvatske.

– U sklopu aktivnosti projekta izradili smo i videe pod nazivom Školica znakovnog jezika koja se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. U praktičnom dijelu nalazi se međunarodni znakovni jezik. Ova ‘Školica’ pomoći će djelatnicima u turizmu savladati osnovne izraze kako bi lakše pristupili i ostvarili komunikaciju s gostima iz Hrvatske ili inozemstva s oštećenjem sluha. Sve djelatnike u turizmu pozivamo da nam se jave ako su zainteresirani za rad na pristupačnom turizmu – poručili su iz udruge.

Za one koji možda još ne znaju Udruga Centar za razvoj vrijednosti sastoji se od malog tima pod vodstvom Marie Tomić Preiner, diplomirane psihologinje i socijalne radnice, a ujedno i osobe s cerebralnom paralizom. Stručni tim udruge svakodnevno ulaže veliki trud u postizanje velikih, ali i malih promjena kako bi pružio podršku i osnažio osobe s invaliditetom.

Udruga djeluje od 2012. godine i uz sve već navedeno, promiče socijalnu uključenost, zapošljavanje i dobrobit osoba s invaliditetom, te djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji.

Ako ste zainteresirani za rad na pristupčnom turizmu javiti se možete na emailove: senita.czrv@gmail.com, sara.czrv@gmail.com, lucija.czrv@gmail.com , marijana.czrr@gmail.com.

Nastavi čitati

in MREŽA

VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Obiteljsko srebro

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje nož i vilicu vezane zeleno-žutom kariranom trakom na drvenoj površini. Traka je zavezana u mašnu, dajući postavci dekorativan ili svečani izgled. Postavljeni su na drvenu površinu koja ima vidljive žitke i teksture.
Foto: Pixabay

U vremenima između dva svjetska rata, a i puno prije, imućnije građanstvo kupovalo za sebe, al’ još više za generacije koje dolaze, pribore za jelo, ‘beštek’ zvane, pladnjeve i još koješta drugo od srebra izrađeno

Na selu zemlja i dukati puno važniji bili. Kupovalo se i dokupljivalo, a onda s oca i majke na potomke išlo.

Poslije drugoga rata u Zagrebu, na Heinzelovoj ulici preko puta Veterinarskog fakulteta, stajali u ono vrijeme ‘nepoćudni’ kojima imovinu oduzeli. Prodavali srebrninu i što je još od vrijednosti ostalo, kako bi koji dinar namaknuli. A na selu zemlju u zadruge valjalo udruživati, što seljaku srce iz njedara otkidalo.

I jednima i drugima muka do grla bila jer ‘obiteljsko srebro’ svetinja je obitelji svake, pa bila to zemlja, dukati il’ posuđe srebrno, il’ nešto drugo što je u amanet i zalog na čuvanje generacijama ostavljeno, poput zavjeta danog precima svojim.

Tako se vremena čas gore, čas dolje obrću, a s njima i ljudi čas ‘poćudni’, čas ‘nepoćudni’ bivaju.

Al’ jedno bi za svagda trebalo ostati nepromijenjeno – sačuvati ‘obiteljsko srebro’ i predati ga generacijama koje dolaze.

Nastavi čitati

in MREŽA

Petar iz Slunja ima autizam i radi tjesteninu

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje Petra koji sjedi, obučenog u bijelu radnu odjeću, pokraj njega na bijelom stolu su paketi tjestenine i priznanja koja je dobio za svoj rad. Petar na obje ruke drži palac gore.
Foto: Facebook tvrtke Slovin

Priča je kod nas mogla završiti i drugačije. Najčešće sve završi s nekim Petrom na burzi, nesposobnim za rad, ali majci ovog Petra to nije nikako bilo prihvatljivo

Petar Čop je osamnaestogodišnji mladić iz Slunja s dijagnozom iz spektra autizma, a njegova jedinstvena priča postala je inspiracija mnogima u lokalnoj zajednici.

Petar, naime, izrađuje domaću tjesteninu, a trenutno još uvijek pohađa i redovnu srednju školu u Karlovcu za vrtlara.

Njegova predanost vrtlarskim radovima potaknula je njegovu majku, Snježanu Čop, da razmišlja o tome kako proizvode plasirati na tržište i istovremeno produžiti vijek trajanja tog povrća i Petrovog rada. Rođena je  ideja – prerada povrća u tjestenini.

Ovaj proces omogućuje Petru rad na otvorenom prostoru, u vrtu, ali isto tako i rad unutar zatvorenog prostora tijekom izrade tjestenine. Petar tako ima priliku odmarati se uz proizvod svog rada kada se umori od vrtlarenja. Sve ove zamisli i inovacije su rezultat Petrove strasti koja je pretočena u tvrtku Slovin d.o.o. kojoj je samo formalno vlasnica Petrova majka Snježana.

Petar je prva generacija u Karlovačkoj županiji koja je integrirana u redovni obrazovni sustav s asistentom. Prije ovoga, djeca s dijagnozom iz spektra autizma često su bila izolirana u posebnim skupinama, daleko od tržišta rada.

Ovo nije samo priča o jednom mladiću s autizmom; to je primjer uspješne suradnje lokalne zajednice, odgojno-obrazovnih institucija i podrške u zajednici. Organizacije poput Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj i Udruge Zvončići igraju ključnu ulogu u ovom procesu.

Kao rezultat imamo prvu slunjsku tjesteninu, koja je simbol zapošljavanja mlade osobe s invaliditetom i doprinosa lokalnoj zajednici kroz gospodarstvo. Ova tjestenina nije samo lokalno prepoznata, već je i nagrađena s četiri zlata od Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske.

Priča je kod nas mogla završiti i drugačije. Najčešće sve završi s nekim Petrom na burzi, nesposobnim za rad, ali majci ovog Petra to nije nikako bilo prihvatljivo. Na kredit su kupili sve potrebno za proizvodnju, Petar je sada na praksi, a u lipnju će i službeno biti zaposlen u firmi, što i je poanta cijele priče.

Petra je posjetila gradonačelnica Slunja i ponosi se podrškom koju je Grad pružio poduzetničkim pothvatima poput ovog, pružajući bespovratne potpore Petrovoj proizvodnji i OPG-u u 2023. godini.

Nastavi čitati

U trendu