Poveži se s nama

Gastro kutak

Zapečena heljda s povrćem

Objavljeno

/

Foto: Pexels

Lagani ručak za odmoriti se od teške hrane

Heljda pripada kategoriji zeljastog povrća koje je iznimno zdravo za ljudski organizam. S obzirom da ne sadrži gluten, ova namirnica odlična je za ljude koji nisu tolerantni na gluten, a bogata je vlaknima i aminokiselinama te mineralima kao što su magnezij, fosfor, željezo, cink, bakar i mangan. Njezina konzumacija smanjuje rizik oboljenja od raka, ali i smanjuje krvni tlak i kolesterol.

Sastojci:

  • 150 g heljde
  • 2 srednje velike mrkve
  • 1 luk
  • 2 manja krumpira
  • par režnjeva češnjaka
  • sol, papar
  • malo ulja
  • 1 tekući jogurt
  • peršin

Priprema:

Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva. Heljdu staviti u vodu i pustiti da se namače 2-3 sata. Skuhati namočenu heljdu. Dok se heljda kuha, luk, krumpir, mrkvu i češnjak nasjeckati na komade željene veličine. Svo povrće staviti u vatrostalnu posudu, preliti uljem i začiniti sa solju i paprom te ga peći u pećnici 15 minuta.

Kad je heljda skuhana, a povrće skoro pečeno, ocijediti je i pomiješati s povrćem. Vratiti vatrostalnu posudu u pečnicu da se peče još 10 minuta. Nakon isteka vremena jelo izvaditi iz pečnice, preliti jogurtom, posuti nasjeckanim peršinom i poslužiti.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Gastro kutak

Losos teriyaki s rižom prepun je zdravih masti i proteina

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje četiri pečena komada ribe poslužena na bijelom pravokutnom tanjuru. Riba izgleda kao da je prelivena nekim umakom i posuta sitno sjeckanim zelenim lukom i sezamovim sjemenkama. U gornjem desnom kutu tanjura nalaze se štapići za jelo, koji leže preko ruba tanjura. Jelo izgleda ukusno i pažljivo pripremljeno, što bi moglo biti interesantno za ljubitelje kulinarske fotografije ili osobe koje traže inspiraciju za obrok.
Foto: Pixabay

Odličan japanski recept koji će vas naučiti kako napraviti losos s teriyaki umakom. Ovo divno jelo idealno je za brzu večeru ili ručak jer je sve gotovo za dvadesetak minuta

Sastojci:

  • 4 fileta lososa
  • 1 šalica riže
  • 2 šalice vode
  • četvrt šalice sojinog umaka
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 1 žlica meda
  • 2 žlice rižinog octa
  • 1 žlica naribanog đumbira
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sezamove sjemenke za posipanje
  • sjeckani zeleni luk za dekoraciju

Priprema:

U loncu skuhajte rižu prema uputama na pakiranju. Kad je kuhana, ostavite sa strane.

U maloj posudi pomiješajte sojin umak, smeđi šećer, med, rižin ocat, naribani đumbir i sitno nasjeckani češnjak.

Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje visokoj temperaturi. Dodajte filete lososa i pržite 4-5 minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđi i kuhani. Izvadite losos iz tave i ostavite sa strane.

U istu tavu ulijte pripremljeni teriyaki umak i kuhajte dok se ne zgusne, oko 2-3 minute. Vratite losos u tavu i premažite ga umakom.

Poslužite losos na vrhu kuhane riže, posipajte sezamovim sjemenkama i sjeckanim zelenim lukom.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Probajte čokoladni mousse od avokada i uživajte

Objavljeno

/

Na fotografiji je desert u staklenoj čaši koji se sastoji od slojeva, s najdonjim slojem koji izgleda kao mrvičasti biskvit, srednji sloj kremaste teksture svijetle boje i gornji sloj tamnije kremaste teksture. Desert je ukrašen malinama na vrhu. Uz čašu su raspoređeni listovi biljke, svježe maline, komadići čokolade i tulipan. Pozadina je tamna koja ističe boje deserta i dodataka. Desert izgleda ukusno i pažljivo pripremljen, što bi moglo biti zanimljivo za ljubitelje slastica ili za one koji traže inspiraciju za prezentaciju hrane.
Foto: Pixabay

Avokado je idealna namirnica za razne deserte – bogate je kremaste teksture i za razliku od drugog voća bogat je esencijalnim masnim kiselinama. Kad mu pridružite ostale sastojke, dobit ćete predivnu čokoladnu kremu prepunu hranjivih sastojaka i ugode za vaša nepca

Sastojci:

  • 2 zrela avokada
  • 3-4 žlice kakao praha
  • 3-4 žlice meda ili agavinog sirupa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Priprema:

Ogulite avokado i izvadite košticu. Stavite ga u blender ili procesor hrane. Dodajte kakao prah, med, ekstrakt vanilije i prstohvat soli.

Blendajte dok ne dobijete glatku kremu.

Servirajte odmah ili stavite u frižider da se ohladi.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Danas okusima putujemo do Turske na menemen

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje postavljeni stol za jelo na kojem se nalazi nekoliko posuda s hranom. U središtu je velika zdjela s varivom od povrća, oko koje su raspoređene manje posude: jedna s kriškama limuna, druga sa crnim maslinama i treća sa svježim peršinom. Stol je prekriven zeleno-bijelom kariranom stolnjakom, a pored zdjele je prazan bijeli tanjur i žuta salvetica. Scena izgleda kao priprema za obrok na otvorenom.
Foto: Pixabay

Menemen je tursko jelo koje se često služi za doručak, ali može biti i lagan ručak ili večera. Sastoji se od jaja, rajčice, paprike i začina. Ovo je jednostavno, ali izuzetno ukusno jelo koje možete brzo pripremiti, a sastojci su lako dostupni. Ostaje samo da uživate u pripremi i jelu

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 2 velike rajčice, oguljene i nasjeckane
  • 2 zelene paprike (turske ili babura), nasjeckane
  • 1 mala glavica luka, sitno nasjeckana (opcionalno)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol i crni papar po ukusu
  • malo svježeg peršina za ukras (opcionalno)

Priprema:

Ogulite i nasjeckajte rajčice. Nasijecite paprike na tanke kolutove. Ako koristite luk, sitno ga nasjeckajte.

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pržite dok ne postane staklast (oko 5 minuta). Zatim dodajte paprike i pržite dok ne omekšaju (oko 5-7 minuta).

Dodajte nasjeckane rajčice u tavu i kuhajte dok rajčice ne puste sok i postanu mekane (oko 5-10 minuta). Povremeno promiješajte.

Smanjite vatru na lagano. Napravite nekoliko malih udubina u povrću i razbijte jaja izravno u te udubine. Kuhajte dok se bjelanjci ne stegnu, ali žumanjci i dalje ostanu malo tekući (oko 5-7 minuta). Ako volite potpuno pečena jaja, poklopite tavu na nekoliko minuta.

Posolite i popaprite po ukusu.

Posipajte svježim peršinom (ako koristite) i poslužite toplo, uz svježi kruh ili pide (turski kruh).

Nastavi čitati

U trendu