Lagani ručak za odmoriti se od teške hrane
Heljda pripada kategoriji zeljastog povrća koje je iznimno zdravo za ljudski organizam. S obzirom da ne sadrži gluten, ova namirnica odlična je za ljude koji nisu tolerantni na gluten, a bogata je vlaknima i aminokiselinama te mineralima kao što su magnezij, fosfor, željezo, cink, bakar i mangan. Njezina konzumacija smanjuje rizik oboljenja od raka, ali i smanjuje krvni tlak i kolesterol.
Sastojci:
- 150 g heljde
- 2 srednje velike mrkve
- 1 luk
- 2 manja krumpira
- par režnjeva češnjaka
- sol, papar
- malo ulja
- 1 tekući jogurt
- peršin
Priprema:
Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva. Heljdu staviti u vodu i pustiti da se namače 2-3 sata. Skuhati namočenu heljdu. Dok se heljda kuha, luk, krumpir, mrkvu i češnjak nasjeckati na komade željene veličine. Svo povrće staviti u vatrostalnu posudu, preliti uljem i začiniti sa solju i paprom te ga peći u pećnici 15 minuta.
Kad je heljda skuhana, a povrće skoro pečeno, ocijediti je i pomiješati s povrćem. Vratiti vatrostalnu posudu u pečnicu da se peče još 10 minuta. Nakon isteka vremena jelo izvaditi iz pečnice, preliti jogurtom, posuti nasjeckanim peršinom i poslužiti.