Gastro kutak

Zapečena heljda s povrćem

Objavljeno

/

Foto: Pexels

Lagani ručak za odmoriti se od teške hrane

Heljda pripada kategoriji zeljastog povrća koje je iznimno zdravo za ljudski organizam. S obzirom da ne sadrži gluten, ova namirnica odlična je za ljude koji nisu tolerantni na gluten, a bogata je vlaknima i aminokiselinama te mineralima kao što su magnezij, fosfor, željezo, cink, bakar i mangan. Njezina konzumacija smanjuje rizik oboljenja od raka, ali i smanjuje krvni tlak i kolesterol.

Sastojci:

  • 150 g heljde
  • 2 srednje velike mrkve
  • 1 luk
  • 2 manja krumpira
  • par režnjeva češnjaka
  • sol, papar
  • malo ulja
  • 1 tekući jogurt
  • peršin

Priprema:

Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva. Heljdu staviti u vodu i pustiti da se namače 2-3 sata. Skuhati namočenu heljdu. Dok se heljda kuha, luk, krumpir, mrkvu i češnjak nasjeckati na komade željene veličine. Svo povrće staviti u vatrostalnu posudu, preliti uljem i začiniti sa solju i paprom te ga peći u pećnici 15 minuta.

Kad je heljda skuhana, a povrće skoro pečeno, ocijediti je i pomiješati s povrćem. Vratiti vatrostalnu posudu u pečnicu da se peče još 10 minuta. Nakon isteka vremena jelo izvaditi iz pečnice, preliti jogurtom, posuti nasjeckanim peršinom i poslužiti.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

U trendu

Exit mobile version