Donosimo vam provjereni recept naših baka za Zagrebačku pitu, savršen spoj prhkog tijesta, fine vanilin kreme i prozračnog šauma. Za sve one koji vole puno kreme, ovo je kolač u kojem ćete uživati svim osjetilima, jer nije samo ukusan, već i lijep za oko
Sastojci za kore:
- 30 dkg pšeničnog glatkog brašno
- 2 žlice kakaa u prahu
- 15 dkg maslaca ili margarina
- 1 jaja
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 1 žličica praška za pecivo
- 10 dkg šećera u prahu (4 žlice)
Krema:
- 1/2 l mlijeka
- 3 žumanjaka
- 3 žlice šećera
- 3 žlice brašna
- 2 Vanilin šećer
- 15 dkg maslaca
Šaum:
- 3 bjelanjka
- 15 dkg šećera u prahu (7 žlica)
- 1 vanilin šećer
Priprema:
U posudi pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i šećer, napravite udubljenje u sredini i dodajte otopljeni maslac ili margarin te jaje i kiselo vrhnje. Rukama ili mikserom sa spiralnim nastavcima umijesite glatko prhko tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Dok se tijesto hladi, u loncu zagrijte 2/3 mlijeka (oko 300 ml) do vrenja. U drugoj zdjeli pjenjačom izmiješajte žumanjke, brašno, šećer, vanilin šećer i preostalu trećinu mlijeka (200 ml), pazeći da nema grudica. Polako ulijevajte smjesu sa žumanjcima u vruće mlijeko, stalno miješajući na srednje laganoj vatri dok se krema ne zgusne.
Gotovu kremu prelijte u zdjelu, prekrijte površinu plastičnom folijom kako se ne bi stvorila korica i pustite da se potpuno ohladi.
Tijesto podijelite na tri dijela i na papiru za pečenje razvucte tanku koru veličine lima na kojem ćete peći. Razvučene korice pecite jednu po jednu na obrnutoj strani pleha 8-10 minuta u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva. Pečene kore prebacite na rešetku za hlađenje i ohladite.
Maslac sobne temperature pjenasto umutite i polako dodajte u hladnu kremu. Krema treba biti glatka i pjenasta.
U pleh na kojem su se pekle položite jednu koru, premažite pola nadjeva. Prekrijte drugom pa ponovite postupak. Ostavite u hladnjaku dok ne napravite šaum od bjelanjaka.
U posudu stavite vode toliko da zauzme 1/3 posude. U staklenu ili metalnu zdjelu koja odgovara zdjeli s vodom stavite bjelanjke i umutite u laganu pjenicu. Polako uz stalno miješanje dodajte šećer s vanilijom i miješajte dok se cijeli šećer lijepo ne poveže.
Zdjelu s umućenim bjelanjcima i šećerom stavite na posudu s vrelom vodom te nastavite mutiti mikserom dok bjelanjci ne postanu sjajni i svilenkasti, oko 7-8 minuta.
Gotovi šaum odmah premažite preko kolača i ukrasite čokoladnim mrvicama. Ostavite u hladnjaku da se dobro rashladi. Rashlađeni kolač narežite na kocke i servirajte uz šalicu kave ili čaja.