Poveži se s nama

Vijesti

Više od 700 događanja tijekom Dana medijske pismenosti

Objavljeno

/

Plakat za Dane medijske pismenosti 2024. na kojem su istaknuti podaci o sudionicima: preko 37.000 djece, mladih i odraslih, 460 škola i vrtića, preko 700 događanja i 1550 aktivnosti u 185 gradova i mjesta. Korišteno je više od 70 obrazovnih materijala sa portala medijskapismenost.hr. Plakat je suradnja UNICEF-a, Agencije za elektroničke medije i partnera.
Foto: AEM

Sedmi Dani medijske pismenosti u organizaciji Agencije za elektroničke medije (AEM) i UNICEF-a okupili su velik broj građana. U više od 700 događanja u 185 gradova i mjesta u svim županijama uključilo se više od 37 tisuća sudionika, uglavnom djece, mladih i njihovih odgojitelja, učitelja, nastavnika i knjižničara

Poslušaj ovaj članak

Radionice, predavanja, projekcije, predstave i panel-razgovori u fokusu su imali teme kao što su razvoj kritičkog mišljenja, umjetna inteligencija i utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih.

Dani medijske pismenosti održali su se i ove godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U Dane medijske pismenosti uključilo se više od 460 osnovnih i srednjih škola i vrtića, a za organizaciju radionica i predavanja korišteno je i preko 70 obrazovnih materijala, video-predavanja i kvizova koji su dostupni na portalu medijskapismenost.hr.

U vrtićima, školama, knjižnicama i drugim ustanovama ovi se obrazovni materijali koriste u radu s djecom i mladima tijekom cijele godine, a do sada su preuzeti više od milijun puta. Ove godine objavljen je novi priručnik za učitelje, nastavnike i stručne suradnike u školama ‘Umjetna inteligencija u obrazovanju‘ te edukativni video o umjetnoj inteligenciji i alatima kao što je ChatGPT, namijenjen učenicima viših razreda osnovne škole i srednjoškolcima.

Na filmski natječaj koji se u sklopu Dana medijske pismenosti organizira u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom pristiglo je 48 filmova, a tema je ove godine bila ‘Priče s interneta: Inspirirano stvarnim događajima‘. Pobjedu je u osnovnoškolskoj kategoriji odnio film ‘Karlo i čupavo čudovište‘ filmske družine Anigami iz OŠ Dragutina Tadijanovića iz Zagreba, a u srednjoškolskoj kategoriji pobijedio je film Elektrostrojarske škole Varaždin ‘Glas iz sjene‘.

Više od 1400 učenika osnovnih i srednjih škola pogledalo je predstavu ‘Mreža‘ Teatra Tirena na ukupno sedam izvedbi koje su u Koprivnici, Petrinji, Zaboku i Ivanić-Gradu, organizirali Agencija za elektroničke medije i UNICEF u suradnji s tamošnjim školama i pučkim otvorenim učilištima. Predstava poziva na kritičko razmišljanje o brojnim temama vezanima uz korištenje interneta i društvenih mreža, kao što su influenceri, trolovi, govor mržnje, cyberbullying, opasni izazovi, lažne vijesti i posljedice prekomjernog korištenja društvenih mreža.

Tehnološki napredak posljednjih je godina gotovo u potpunosti promijenio medijsko i komunikacijsko okruženje te način na koji se danas informiramo. Ubrzani razvoj umjetne inteligencije dodatni je izazov u zaštiti od manipulacija i dezinformacija. Svijest o tome široko je prisutna, što potvrđuje i sve veći interes za medijsko obrazovanje. Iz godine u godinu Dani medijske pismenosti bilježe sve veći broj sudionika i aktivnosti. Deseci tisuća građana, djece i mladih, te brojne obrazovne ustanove koje u njima sudjeluju potvrđuju nužnost još snažnije integracije medijskog obrazovanja u naš školski sustav – rekao je Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije.

Izniman interes odgojitelja, učitelja i nastavnika za obrazovne materijale i poučavanje djece vještinama medijske pismenosti velik su nam vjetar u leđa za pripremu sljedećih Dana medijske pismenosti. Istraživanja nam pokazuju da su djeca već u osnovnoškolskoj dobi svjesna utjecaja medija na njihov život, a toga su svjesni i roditelji, odgojitelji i učitelji. Djeca i mladi trebaju podršku odraslih, i zato je važno da im osiguramo prilike za učenje o medijima, kao i razvoj vještina iz područja medijske pismenosti – kazala je Ana Dautović, v. d. predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Izvor: AEM

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Vijesti

Natječaj za dodjelu stipendija srednjoškolcima s invaliditetom

Objavljeno

/

Prva slika prikazuje logotip PIA Automation na zelenoj pozadini s tekstom "creating efficiency." u donjem dijelu slike. Dizajn pozadine je sačinjen od geometrijskih oblika u različitim nijansama zelene boje.
Foto: PIA Automation Croatia

PIA Automation Croatia nudi dvije stipendije u iznosu od 252 € mjesečno svakom odabranom učeniku s invaliditetom na redovnom obrazovanju u srednjim školama u Republici Hrvatskoj

PIA Automation Croatia je član PIA Grupe s više od 50 godina iskustva u tehnički kompleksnim automatiziranim rješenjima. Tvrtka je smještena u Zagrebu, a pruža širok spektar usluga, uključujući sve korake od razrade dizajna do puštanja u pogon automatiziranih proizvodnih linija za autoindustriju.

Ako ste redovni učenik srednje škole u Hrvatskoj i želite osigurati ovu vrijednu stipendiju, evo koraka koje trebate poduzeti: pošaljite potvrdu o upisu u Registar osoba s invaliditetom (e-Građani) ili drugu relevantnu dokumentaciju koja potvrđuje vaš invaliditet; pošaljite potvrdu o redovnom obrazovanju (e-Dnevnik); napišite motivacijsko pismo ili snimite video u kojem ističete svoje ambicije, ciljeve i razloge zašto biste trebali dobiti stipendiju.

Prijavite se do 31. srpnja 2024. – stipendija će biti dodijeljena na 12 mjeseci, počevši od rujna ove godine.

Kandidati ne smiju primati druge stipendije.

Pošaljite svoje prijave na e-mail adresu ana.petric@piagroup.com do 31. srpnja 2024. godine s naslovom emaila: STIPENDIJA – [Vaše ime i prezime] i navedite kontakt broj telefona.

Odluka o dobitnicima stipendije bit će donesena od strane Uprave društva 9. kolovoza 2024. godine, a dobitnici će biti pozvani na potpisivanje ugovora o stipendiranju u sjedište društva.

Nastavi čitati

Vijesti

Dodijeljena sredstva za poticanje kvalitetnog novinarstva

Objavljeno

/

Na slici je prikazan detalj stare pisaće mašine. Fokus je na tipkama koje imaju izblijedjele znakove, uključujući slova i brojeve. U gornjem dijelu slike vide se metalne poluge koje udaraju po papiru prilikom tipkanja. Cijela slika ima topli, nostalgični ton s mekim fokusom koji ističe starinski izgled i detalje pisaće mašine.
Foto: Pixabay

Agencija za elektroničke medije petu godinu za redom dodijelila je sredstva za poticanje kvalitetnog novinarstva u okviru provedbe projekta poticanja novinarske izvrsnosti dodjelom bespovratnih sredstava u visini od ukupno 350.000 eura za novinarske radove i istraživanja na teme koje su od javnog interesa

Sredstva se dodjeljuju za radove iz područja kulture; obrazovanja; industrije zabave; zdravstva; gospodarstva; sporta, promicanja tjelesne kulture i zdravog načina života; lokalnih tema (komunalna, socijalna i druga pitanja od značaja za lokalnu zajednicu); spremnosti Republike Hrvatske na suočavanja s kriznim situacijama i elementarnim nepogodama;  ekumenizma i religije; ranjivih skupina (djeca i mladi, treća životna dob, osobe s invaliditetom); ljudskih prava i prava manjina u društvu; položaja žena u društvu i njihovog osnaživanja; odnosa Republike Hrvatske prema njenim građanima u dijasporu; međunarodnih odnosa; Europske unije i EU politike.  

Posebni ciljevi koji se žele ostvariti ovim projektom odnose se na dodatni angažman novinarki i novinara i dubinsko istraživanje tema od javnog interesa, jačanje kritičkog kapaciteta i društvenog utjecaja elektroničkih publikacija, širenje broja tema i relevantnosti sadržaja elektroničkih publikacija,profesionalizacija novinarskog i autorskog rada u elektroničkim publikacijama, nagrađivanje i motiviranje novinara/novinarki za vrhunski autorski rad te jačanje autonomije novinara.

Odluku o dodjeli sredstava – Kvalitetno novinarstvo 2024. i više o projektu možete pogledati ovdje.

Izvor: AEM/HND

Nastavi čitati

Vijesti

U Čakovcu raste novi Regionalni edukacijsko-rehabilitacijski centar

Objavljeno

/

Na slici je prikazan veliki građevinski projekt u tijeku. Zgrada je u fazi izgradnje s vidljivim betonskim i ciglenim strukturama. Na gradilištu se nalaze dvije žute dizalice koje podižu građevinski materijal. Okolno područje je puno raznog građevinskog otpada i materijala. U pozadini se vidi nekoliko parkiranih vozila, zelenih površina i okolnih građevina. Radnici su prisutni na različitim dijelovima gradilišta, baveći se različitim zadacima.
Foto: Ljerka Cividini/Facebook

To nije samo investicija u poboljšanje uvjeta rada i boravka polaznika, već i u budućnost Čakovca kao inkluzivnog i prosperitetnog grada

Centar za odgoj i obrazovanje iduće će godine preseliti u novu zgradu koja se gradi u Čakovcu.

– Lijepo je vidjeti kako iz dana u dan radovi na Regionalnom edukacijsko-rehabilitacijskom centru Čakovec, koji na temelju sporazuma sufinanciraju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Grad Čakovec i Međimurska županija, napreduju prema planu – napisala je na svojem profilu na Facebooku gradonačelnica Ljerka Cividini.

Dodala je kako to nije samo investicija u poboljšanje uvjeta rada i boravka polaznika, već i u budućnost Čakovca kao inkluzivnog i prosperitetnog grada. Novim prostorima ova obrazovna ustanova dobiva najmodernije uvjete i predstavlja značajan korak naprijed za Grad Čakovec i cijelu Međimursku županiju.

– Novi centar će nuditi širok spektar usluga, uključujući rehabilitaciju i edukaciju, pružat će uslugu boravka za osobe s invaliditetom, usluge rane razvojne podrške djeci s teškoćama u razvoju te psihosocijalnu podršku, a osim novih prostora Centar za odgoj i obrazovanje, imati će i prostorije, radionice i dvorane za provođenje dodatnih aktivnosti usmjerenih prema osobama s teškoćama, što će polaznicima i korisnicima pružiti i omogućiti resurse koji su im potrebni da postignu svoj puni potencijal – napisala je Cividini.

Izvor: sjever.hr

Nastavi čitati

U trendu