Poveži se s nama

Atletika

Hrvatski paraatletski savez usvojio kriterije za nastup na POI u Parizu

Objavljeno

/

Na slici je sportaš koji se priprema za bacanje diska. Nosilac je plave sportske opreme s natpisom “CROATIA” i crvenim tenisicama. Iza njega je zelena mreža, a u pozadini se vide tribine stadiona i nebo.
Foto: Hrvatski paraatletski savez

Kako bi paraatletičar ili paraatletičarka bili imenovani za kandidata koji će predstavljati Hrvatski paraatletski savez na Paraolimpijskim igrama, moraju zadovoljavati usvojene kriterije

Ove godine počinju dugo očekivane Paraolimpijske igre koje će se u glavnom gradu Francuske održati od 28. kolovoza 2024. godine do 8. rujna.

Upravni odbor Hrvatskog paraatletskog saveza postavio je kriterije po kojima će biti odabrani parasportaši i parasportašice koje će se priključiti Hrvatskoj paraatletskoj reprezentaciji na predstojećim Paraolimpijskim igrama u Parizu. Uz kriterije razrađen je i postupak imenovanja evidentnih kandidata za odlazak u Pariz.

Kako bi paraatletičar ili paraatletičarka bili imenovani za kandidata koji će predstavljati Hrvatski paraatletski savez na Paraolimpijskim igrama, moraju zadovoljavati usvojene kriterije. 

Kako bi sportaš bio imenovan evidentnim  kandidatom  mora: biti međunarodno kvalificiran (status C ili R ) nakon 2024. godine, ispuniti međunarodnu normu Hrvatskog parasportskog saveza za nastup na Paraolimpijskim igrama na WPA verificiranom natjecanju u periodu od 1. listopada 2022. godine do 16. lipnja 2024. godine, ostvariti rezultatski napredak u odnosu na 2023. godinu, nastupiti na CROATIA OPEN-u 2024, biti u redovnom i svakodnevnom trenažnom procesu te biti spreman za nastup, također mora biti stariji od propisane starosne dobi od strane HPAS-a (14 godina).

Popis onih koji putuju s reprezentacijom u Pariz zaključuje se 15. srpnja 2024. godine. Broj paraatletičara i paraatletičarki koji će se naći na popisu HPAS-a ovisiti će o dobivenoj kvoti za Paraolimpijske igre.

Izbornik reprezentacije ima pravo predložiti paraatletičare koji nisu ispunili zadane kriterije, ukoliko smatra da su svojim uspjesima zaslužili da budu dio reprezentacije.

Postupak odabira kandidata provest će se u 4 faze.

U prvoj fazi predložit će se paraatletičari ili paraatletičarke koji su na kvalifikacijskoj rang listi zauzeli jedno od prva 3 mjesta. Isto tako, savez će predložiti i one koji su dospjeli na prvih pet mjesta na rang listi za Pariz, zaključno sa 6. prosincem 2023. godine, pod uvjetom da su svojim nastupom na Svjetskom prvenstvu u paraatletici 2023. godine, ispunili kvotu nastup na Paraolimpijskim igrama u Parizu.

U drugoj fazi kandidati će se birati sukladno dodijeljenim kvotama od stane WPA. Hrvatski paraatletski savez će predložiti kandidate koji su ostvarili plasman u rasponu od 1. do 6. mjesta na kvalifikacijskoj rang listi za Paraolimpijske igre, zaključno s 15. travnjem, ali samo ukoliko je ostvaren rezultatski iskorak u odnosu na 2023. godinu.

Što se tiče treće faze, kandidati će se birati sukladno dodijeljenim kvotama od strane WPA, HPAS će za imenovanje predložiti atletičare i atletičarke koji su zauzeli prva dva mjesta na rang listi za odlazak u Pariz, ali nisu još stekli status evidentnog kandidata.

Kandidati će u četvrtoj fazi biti odabrani sukladno dodijeljenim kvotama od strane WPA, HPAS će predložiti kandidate koji su ostvarili plasman od 1. do 8. mjesta na rang listi za Paraolimpijadu 2024. godine, zaključno s 15. srpnjem 2024. godine, pod uvjetom da je kandidat ostvario napredak u tekućoj godini u odnosu na prošlu.

Paraatletičari koji su već osigurali status evidentnog kandidata za nastup u sastavu Hrvatske paraatletske reprezentacije su Deni Černi, Ivan Katanušić i Matija Sloup.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Atletika

KOBE Županović šesti, Purkić deveta na Svjetskom prvenstvu u paraatletici

Objavljeno

/

Foto: Paralympic Games

Hrvatska je zaključila SP s tri medalje. Ivan Katanušić je osvojio srebrnu medalju u bacanju diska u kategoriji F64, Velimir Šandor je bio drugi u bacanju diska (F52), dok je Luka Baković osvojio broncu u bacanju kugle (F46)

U japanskom Kobeu završeno je Svjetsko prvenstvo u paraatletici na kojem je nastupilo više od 1.000 atletičara iz 100 zemalja.

Od hrvatskih predstavnika posljednji su na Memorijalnom stadionu Kobe Universiade nastupili Marin Županović (F54, koplje), te Ivana Purkić (F38, disk).

Županović je osvojio šesto mjesto s rezultatom 24.09 što je njegov osobni rekord.

Slavio je Meksikanac Edgar Yanez Fuentes s rezultatom 30.25 što je novi rekord svjetskih prvenstava. Drugi je bio Grk Manolis Stefanoudakis (29.91), dok je bronca pripala Rusu Sergeju Mahovu (29.82).

Ivana Purkić (F38) je u bacanju diska zauzela deveto mjesto s rezultatom 27.93.

Pobijedila je Južnoafrikanka Simone Kruger s novim svjetskim rekordom 38.82, druga je bila dosadašnja svjetska rekorderka Kineskinja Mi Na (38.45), dok je broncu osvojila njezina sunarodnjakinja Li Yingli (37.69).

Hrvatska je zaključila SP s tri medalje. Ivan Katanušić je osvojio srebrnu medalju u bacanju diska u kategoriji F64, Velimir Šandor je bio drugi u bacanju diska (F52), dok je Luka Baković osvojio broncu u bacanju kugle (F46).

Najuspješniji su bili Kinezi sa 33 zlata, 30 srebrnih i 24 brončane medalje. Drugi su bili Brazilci sa 19 zlata, 12 srebrnih i 11 brončanih odličja.

Nastavi čitati

Atletika

Katanušić osvojio srebro na SP-u u paraatletici u Kobeu

Objavljeno

/

Na slici je sportaš koji se priprema za bacanje diska. Nosilac je plave sportske opreme s natpisom “CROATIA” i crvenim tenisicama. Iza njega je zelena mreža, a u pozadini se vide tribine stadiona i nebo.

Hrvatski paraolimpijac Ivan Katanušić osvojio je srebrnu medalju u bacanju diska u kategoriji F64 na Svjetskom prvenstvu u paraatletici koje se održava u japanskom Kobeu, osvojivši time već treće odličje na svjetskim prvenstvima

Nastavljaju se odlični rezultati hrvatskih paraatletičara na Svjetskom prvenstvu u japanskom Kobeu. Nakon što je Velimir Šandor osvojio srebro u bacanju diska (F52), a Luka Baković broncu u bacanju kugle (F46), Hrvatska je stigla i do trećeg odličja.

Ivan Katanušić je u bacanju diska u kategoriji F64 atletičara s potkoljeničnom amputacijom osvojio srebrnu medalju s rezultatom 53,89. Katanušić je do srebra stigao u zadnjoj seriji preskočivši Britanca Harrisona Walsha koji je bacio disk 52,48 m. Zlato je uvjerljivo osvojio Amerikanac David Blair sa 60,13 m.

Katanušiću je to treće odličje sa svjetskih prvenstava nakon što je osvojio bronce 2017. u Londonu i 2019. u Dubaiju. Osvojio je i šest medalja na europskim prvenstvima, uključujući zlato u bacanju diska iz Bydgoszcza 2021. i zlato u bacanju kugle iz Grosseta 2016.

Katanušić je rezultatom u Kobeu samo potvrdio svoj plasman na Paraolimpijske igre koje će se održati u Parizu od 28. kolovoza do 8. rujna i na kojima će braniti tokijsko srebro.

Na SP-u u Kobeu nastupa više od 1000 atletičara iz 100 zemalja, a od hrvatskih predstavnika na Memorijalnom stadionu Kobe Universiade još će nastupiti Marin Županović (F54, koplje), te Ivana Purkić (F38, disk).

Izvor: HPO

Nastavi čitati

Atletika

ATLETIKA Luka Baković osvojio broncu u bacanju kugle

Objavljeno

/

Na slici je osoba koja nosi sportsku opremu s natpisom “Croatia” i ime “Luka Baković”. Osoba drži hrvatsku zastavu raširenu iza sebe.
Foto: HPO

Hrvatski paraatletičar Luka Baković osvojio je brončanu medalju u bacanju kugle u kategoriji F46 na Svjetskom paraatletskom prvenstvu u japanskom Kobeu

Poslušaj ovaj članak

Najveći je to uspjeh u karijeri 26-godišnjeg Splićanina koji je na prošlom SP-u u Parizu bio četvrti. Ovoga puta domogao se svoje prve medalje na svjetskim prvenstvima.

Baković je do zadnje serije vodio s hicem od 16,04 m, no u zadnjoj seriji preskočili su ga ‘zlatni’ Indijac Sachin Sarjerao Khilari s novim azijskim rekordom 16,30 m, te Kanađanin Greg Stewart koji je bacio kuglu 16,14 osvojivši srebro. U ovoj disciplini je nastupio i Erik Fabian Kaurin osvojivši devetu poziciju s 14,11 metara.

– Sretan sam i zadovoljan sam, bronca je tu. Vodio sam do zadnje serije, ali nema veze. Sada idemo još jače, nakon kratkog odmora slijede pripreme za Pariz i pokušati tamo ostvariti još bolji rezultat i plasman – kazao je Baković, član splitskog ASK-a, koji je bio korak do medalje i na posljednjem SP-u u Parizu. Do zadnje serije je držao treće mjesto, a na koncu je ostao bez medalje za 10 centimetara.

Baković je sa 16 godina bio europski i svjetski prvak u parataekwondou u kategoriji do 75 kg, međutim nakon što su ukinuli njegovu klasifikaciju prebacio se u atletiku, a do sada je najveći uspjeh ostvario na EP-u poljskom Bydgoszczu 2021. osvojivši broncu u bacanju koplja.

– Baković je osvojio medalju s novim osobnim rekordom 16,04 m. Prije dva tjedna je na natjecanju u Velikoj Gorici, koje nije bilo verificirano od Svjetske paraatletske federacije, ostvario rezultat 16,10 m i time nagovijestio da se u Kobeu može boriti za visok plasman. Prije je Luka bacao i koplje, ali se zadnje dvije sezone opredijelio samo za kuglu što se pokazuje dobrim odabirom. Ovim rezultatom je vjerojatno izborio nastup na POI u Parizu – kazao je izbornik Damjan Sedić.

Ovo je druga medalja za hrvatsku paraatletiku u Kobeu nakon što je Velimir Šandor osvojio srebro u bacanju diska u kategoriji F52.

– Na posljednjem SP-u u Parizu smo imali jednu broncu, a u Kobeu smo do sada osvojili dvije medalje, srebro i broncu. To je vrlo dobar nagovještaj za Paraolimpijske igre u Parizu koje nas čekaju krajem kolovoza i početkom rujna – dodao je  Sedić.

Miljenko Vučić je osvojio peto mjesto u bacanju kugle u kategoriji F11 s hicem 12,88 m iz prve serije, Slavio je Iranac Amirhossein Darbeid s 14,61 m, srebro je osvojio Rus Igor Baskakov bacivši kuglu 13,62 m, dok je treći bio Iranac Mahdi Olad s 13,28 m.

U bacanju čunja u kategoriji F51 nastupio je Mirnes Omerhodžić zauzevši sedmu poziciju s rezultatom 29,98. Zlato je osvojio Srbin Željko Dimitrijević (34,20) ispred Meksikanca Maria Santana Hernandeza (33,62) i Indijca Dharambira (33,61).

Na SP-u u Kobeu nastupa više od 1000 atletičara iz 100 zemalja, a od hrvatskih predstavnika na Memorijalnom stadionu Kobe Universiade još će nastupiti Ivan Katanušić (F64, disk), Marin Županović (F54, koplje), te Ivana Purkić (F38, disk).

Izvor: HPO

Nastavi čitati

U trendu