Poveži se s nama

Atletika

Hrvatski paraatletski savez usvojio kriterije za nastup na POI u Parizu

Objavljeno

/

Na slici je sportaš koji se priprema za bacanje diska. Nosilac je plave sportske opreme s natpisom “CROATIA” i crvenim tenisicama. Iza njega je zelena mreža, a u pozadini se vide tribine stadiona i nebo.
Foto: Hrvatski paraatletski savez

Kako bi paraatletičar ili paraatletičarka bili imenovani za kandidata koji će predstavljati Hrvatski paraatletski savez na Paraolimpijskim igrama, moraju zadovoljavati usvojene kriterije

Ove godine počinju dugo očekivane Paraolimpijske igre koje će se u glavnom gradu Francuske održati od 28. kolovoza 2024. godine do 8. rujna.

Upravni odbor Hrvatskog paraatletskog saveza postavio je kriterije po kojima će biti odabrani parasportaši i parasportašice koje će se priključiti Hrvatskoj paraatletskoj reprezentaciji na predstojećim Paraolimpijskim igrama u Parizu. Uz kriterije razrađen je i postupak imenovanja evidentnih kandidata za odlazak u Pariz.

Kako bi paraatletičar ili paraatletičarka bili imenovani za kandidata koji će predstavljati Hrvatski paraatletski savez na Paraolimpijskim igrama, moraju zadovoljavati usvojene kriterije. 

Kako bi sportaš bio imenovan evidentnim  kandidatom  mora: biti međunarodno kvalificiran (status C ili R ) nakon 2024. godine, ispuniti međunarodnu normu Hrvatskog parasportskog saveza za nastup na Paraolimpijskim igrama na WPA verificiranom natjecanju u periodu od 1. listopada 2022. godine do 16. lipnja 2024. godine, ostvariti rezultatski napredak u odnosu na 2023. godinu, nastupiti na CROATIA OPEN-u 2024, biti u redovnom i svakodnevnom trenažnom procesu te biti spreman za nastup, također mora biti stariji od propisane starosne dobi od strane HPAS-a (14 godina).

Popis onih koji putuju s reprezentacijom u Pariz zaključuje se 15. srpnja 2024. godine. Broj paraatletičara i paraatletičarki koji će se naći na popisu HPAS-a ovisiti će o dobivenoj kvoti za Paraolimpijske igre.

Izbornik reprezentacije ima pravo predložiti paraatletičare koji nisu ispunili zadane kriterije, ukoliko smatra da su svojim uspjesima zaslužili da budu dio reprezentacije.

Postupak odabira kandidata provest će se u 4 faze.

U prvoj fazi predložit će se paraatletičari ili paraatletičarke koji su na kvalifikacijskoj rang listi zauzeli jedno od prva 3 mjesta. Isto tako, savez će predložiti i one koji su dospjeli na prvih pet mjesta na rang listi za Pariz, zaključno sa 6. prosincem 2023. godine, pod uvjetom da su svojim nastupom na Svjetskom prvenstvu u paraatletici 2023. godine, ispunili kvotu nastup na Paraolimpijskim igrama u Parizu.

U drugoj fazi kandidati će se birati sukladno dodijeljenim kvotama od stane WPA. Hrvatski paraatletski savez će predložiti kandidate koji su ostvarili plasman u rasponu od 1. do 6. mjesta na kvalifikacijskoj rang listi za Paraolimpijske igre, zaključno s 15. travnjem, ali samo ukoliko je ostvaren rezultatski iskorak u odnosu na 2023. godinu.

Što se tiče treće faze, kandidati će se birati sukladno dodijeljenim kvotama od strane WPA, HPAS će za imenovanje predložiti atletičare i atletičarke koji su zauzeli prva dva mjesta na rang listi za odlazak u Pariz, ali nisu još stekli status evidentnog kandidata.

Kandidati će u četvrtoj fazi biti odabrani sukladno dodijeljenim kvotama od strane WPA, HPAS će predložiti kandidate koji su ostvarili plasman od 1. do 8. mjesta na rang listi za Paraolimpijadu 2024. godine, zaključno s 15. srpnjem 2024. godine, pod uvjetom da je kandidat ostvario napredak u tekućoj godini u odnosu na prošlu.

Paraatletičari koji su već osigurali status evidentnog kandidata za nastup u sastavu Hrvatske paraatletske reprezentacije su Deni Černi, Ivan Katanušić i Matija Sloup.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Atletika

Laura Štefanac oborila svjetski rekord u bacanju koplja

Objavljeno

/

Na slici su dvije osobe koje stoje pored velike table s brojevima. Osoba s lijeve strane nosi bijelu majicu s brojem 84, a osoba s desne strane nosi zelenu jaknu i plave hlače. Tabla pokazuje broj 84 i 5130 ispod njega. U pozadini se vidi stadion sa sjedalicama i planine u daljini.
Foto: torpedo.media

Na ‘Zimskom prvenstvu Slovenije u bacanjima za seniore i mlade kategorije’ koplje je bacila 51,30 m, što joj je bilo dovoljno da postavi novi svjetski rekord u toj kategoriji

Članica sportskog saveza gluhih i atletičarka riječkog Atletskog kluba ‘Kvarner’, Laura Štefanac, opet oduševljava na svjetskoj atletskoj sceni za gluhe atletičare. Laura je postala vlasnica novog svjetskog rekorda u bacanju koplja za gluhe. Ovaj uspjeh ostvarila je natječući se na ‘Zimskom prvenstvu Slovenije u bacanjima za seniore i mlade kategorije’.

Naime, Štefanac se u Sloveniji natjecala u kategoriji bacanja koplja izvan konkurencije. U kategoriji bacanja koplja već je jednom oborila svjetski rekord. Na ovom natjecanju koplje je bacila 51,30 m, što joj je bilo dovoljno da postavi novi svjetski rekord u toj kategoriji.

– Osjećaj je divan, osjećam da sam u najboljoj formi i da mogu još više, ipak je ovo prvo natjecanje. S mojim trenerom Andrejem Hajnšekom odradila sam odličan ciklus treninga, što se potvrdilo na ovom natjecanju. Ove godine čeka me još Svjetsko prvenstvo gluhih na Tajvanu gdje mi je cilj osvojiti zlatnu medalju jer mi samo ona nedostaje u kolekciji osvojenih odličja. Uz to, svakako mi je cilj približiti se normi za Europsko prvenstvo u Rimu u čujućoj kategoriji – kazala je Štefanac nakon još jednog velikog uspjeha.

Posjetimo, Laura je prije dvije godine osvojila zlatnu olimpijsku medalju na Olimpijskim igrama za gluhe. U istoj godini osvojila je prvo mjesto na bacačkom prvenstvu Hrvatske, ali i postavila svjetski rekord u Cluju (51, 02).

Sada, dvije godine kasnije, Laura je ponovo postala vlasnica svjetskog rekorda.

Osim u bacanju koplja, Štefanac se natječe i u bacanju diska te bacanju kugle.

Laura u svojim vitrinama ima dva olimpijska zlata, dva europska zlata i jedno europsko srebro. Prošle godine, kada je u Poljskoj osvojila europsko zlato, srušila je i 7 godina star rekord europskih prvenstava s bačenih 47,00 metara.

Povodom novog velikog Laurinog uspjeha javili su se iz Atletskog kluba ‘Kvarner’.

– Mi ovim putem tebi želimo da osvojiš zlatnu medalju koju želiš i da nikad ne prestaneš raditi na svojim snovima jer ti to možeš! Čestitamo na velikom rezultatu – poručuju iz Atletskog kluba ‘Kvarner’.

S obzirom na Laurinu kvalitetu, iskustvo, kao i sjajne rezultate s velikih natjecanja, nema sumnje da će i zlato sa Svjetskog prvenstva, koje joj nedostaje u kolekciji, doći već ove godine na Svjetskom prvenstvu u atletici za gluhe na Tajvanu.

Nastavi čitati

Atletika

GRAND PRIX DUBAI Uspješan početak sezone za hrvatske paraatletičare

Objavljeno

/

Na slici je sportaš koji nosi majicu s natpisom “CROATIA” i brojem 184, a izgleda da sudjeluje u nekoj vrsti sportskog događaja. Drži crnu kuglu za bacanje u ruci. Sportaš je u invalidskim kolicima. U pozadini su druge i druge osobe.
Foto: Hrvatski paraatletski savez

Kaurin je u svojoj kategoriji odnio pobjedu bacivši kuglu 15,49 m. S ovim je hicem, osim što se popeo na pobjedničko postolje, postavio i državni rekord u bacanju kugle.

U Dubaiju je od 13. do 15. veljače 2024. godine održan prvi Grand Prix u paraatletici ove sezone.

Na prvom ovosezonskom Grand Prixu nastupilo je 573 paraatletičara iz 71 zemlje svijeta, a hrvatske boje branilo je devet paraatletičara – osam paraatletičara i jedna paraatletičarka, a natjecali su se u 10 disciplina.

Hrvatski parasportaši koji su nastupali: Matija Sloup, Velimir Šandor, Miljenko Vučić, Luka Baković, Radovan Halas, Antonio Kosmat, Ivana Purkić, Erik Fabian Kaurin te Marin Županović.

Prvog dana natjecanja Hrvatska je imala predstavnike u dvije kategorije – Miljenko Vučić u bacanju kugle (F11) te Ivana Purkić u bacanju diska (F38). Vučić je bio vrlo uspješan, zauzeo je drugo mjesto bacivši kuglu 12,59 m.

Ivana Purkić zauzela je četvrto mjesto. Ona je disk bacila 28,43 metara, pritom osvojivši 744 boda, što joj je bilo dovoljno za osvajanje 4. mjesta.

Drugi dan natjecanja za Hrvatsku su nastupila četiri natjecatelja: Antonio Kosmat (T38) u utrci na 400 m, Matija Sloup (F40) u bacanju kugle, Velimir Šandor (F53) u bacanju kugle i Marin Županović (F54) u bacanju koplja.

Naš proslavljeni paraolimpijac i svjetski rekorder iz 2017. godine u bacanju diska, Matija Sloup, na ovom se Grand Prixu natjecao u bacanju kugle (F40). Na prvom ovosezonskom natjecanju kuglu je bacio 10,07 m, a taj mu je hitac bio dovoljan za osvajanje drugog mjesta.

Hrvatski trkač Antonio Kosmat (T38) u utrci na 400 metara u cilj je utrčao s rezultatom 59,46. Ovaj mu je razultat donio treće mjesto.

Marin Županović u bacanju koplja zauzeo je 4. mjesto bacivši hitac 22,52 metra, pritom osvojivši 715 bodova.

Drugi dan natjecanja, što se tiče hrvatskih nastupa, zaključio je Velimir Šandor koji se natjecao u bacanju kugle (F53). Kuglu je bacio 4,40 m, a na kraju natjecanja Šandor je rekvalificiran u kategoriju F52 u kojoj ima osvojene dvije paraolimpijske medalje.

Najbolji rezultat u Dubaiju za Hrvatsku stigao je zadnji dan natjecanja, a ostvario ga je Erik Fabian Kaurin. Hrvatski predstavnik natjecao se u bacanju kugle u kategoriji (F46), a odnio je pobjedu bacivši kuglu 15,49 m. S ovim je hicem, osim što se popeo na pobjedničko postolje, postavio i državni rekord u bacanju kugle, te učinio da ova medalja zlatnog sjaja sija još jače.

Istaknimo kako su taj dan nastupali još Luka Baković u bacanju kugle (F46), Radovan Halas u bacanju čunja (F51), te Antonio Kosmat u utrci na 1500 metara (T38).

Baković je u istoj kategoriji u kojoj je njegov kolega iz reprezentacije Kaurin osvojio prvo mjesto, završio drugi s bačenih 15,22 metara.

Radovan Halas je u bacanju čunja osvojio drugo mjesto s bačenih 29,04 m, dok je Kosmat u utrci na 1500 metara završio na solidnom 6. mjestu (5:43.65).

Idući Grand Prix održat će se u Tunisu od 5. do 7. ožujka 2024. godine.

Nastavi čitati

Atletika

Vraća se paraatletika u glavni grad

Objavljeno

/

Na slici je osoba u plavoj majici koja sjedi u invalidskim kolicima i drži kuglu štap. Osoba je okružena drugim ljudima koji također sjede u invalidskim kolicima. Svi su unutar sportske dvorane,
Fotografija: web stranica Hrvatski parasportski savez

Natjecanje će se održati u muškoj i ženskoj konkurenciji u osam disciplina.

Nakon odmora i pauze od skoro tri puna mjeseca, hrvatski se paraatletičari vraćaju svojim sportskim obvezama. Hrvatska paraatletika vraća se u dvorane i na stadione. Prvo kolo paraatletskog prvenstva 2024. godine održat će se u nedjelju 10. ožujka 2024. godine u dvorani Zagrebačkog velesajma ( paviljon 1 A) s početkom u 13 sati.

Natjecanje će se održati u muškoj i ženskoj konkurenciji u osam disciplina.

Discipline u kojoj će se sudionici natjecati bit će utrke na: 60m, 200m, 400m, 800m i 1500m, kao i kugla, skok u dalj te kugla sjedeća. Atletičari i atletičarke mogu se natjecati u maksimalno dvije discipline. 

Natjecanje organizira Hrvatski paraatletski savez zajedno s paraatletskim klubom URIHO.

Pravo nastupa imaju svi natjecatelji koji su članovi sastavnice HPAS-a. Uvjet za nastup na natjecanju je da sudionik mora imati najmanje 12 godina. Također, svi oni koji se žele prijaviti moraju imati obavljen  liječnički pregled ne stariji od 6 mjeseci.

Kako bi imali pravo nastupa, natjecatelji uz prijavu na natjecanje moraju poslati i važeću liječničku potvrdu o zdravstvenoj sposobnosti.

Natjecatelji moraju poslati prijave najkasnije do 3. ožujka. Oni koji iz nekog razloga moraju otkazati svoj nastup, to moraju učiniti do 9. ožujka do 12 sati.

Za kalkulaciju bodova u utrkama na 200m i 800m u kategoriji T20 u muškoj i ženskoj konkurenciji kao i za kategoriju T13 primjenjivat će se RAZA bodovi.   

Proglašenje pobjednika po disciplinama odvijat će se nakon završetka discipline.

Satnica po kategorijama bit će definirana nakon što se zatvore prijave.

Oni natjecatelji koji se žele prijaviti na natjecanje ili se iz nekog razloga se odjaviti s istog, to moraju učiniti  javljanjem na mail: info@hpas.hr

Podsjetimo, pobjednik Hrvatske paraatetske lige prošle sezone u konkurenciji klubova, bio je AK Spektar.

U sezoni 2023/2024 u šest kola nastupilo je 155 natjecatelja iz 16 hrvatskih gradova.

Nastavi čitati

U trendu