Poveži se s nama

in MREŽA

UIR ZAGREBA Izbor nove/stare predsjednice uz priredbu ‘I mi smo zvijezde’

Objavljeno

/

Foto: Klaudija Kanjčić

UIR Zagreba djeluje gotovo šest desetljeća posvećenih brizi za invalide rada

Udruga invalida rada Zagreba (UIR Zagreba) održala je prošli tjedan izbornu sjednicu skupštine, na kojoj je dosadašnja predsjednica Nada Vorkapić dobila povjerenje i za sljedeći mandat.

Ivica Lazić je jedini živi član od osnutka Udruge invalida rada Zagreba, i to punih 57 godina. Stoga je dobio čast da bude na čelu Radnog predsjedništva, a ponovno je izabran da bude u Nadzornom odboru u sljedećem mandatu.

Nakon što je Izborna sjednica skupštine završila, udruga je predstavila produkciju svojih aktivnosti u tradicionalnoj predstavi pod nazivom ‘I mi smo zvijezde’, uz besplatan ulaz za sve zainteresirane građane.

Moderatorica je bila Ana Tomašković, a za bogat program pobrinuli su se članovi UIR Zagreba, polaznici plesnih, dramskih i glazbenih radionica koje su izveli plesne koreografije, dramske repertoare i glazbene brojeve.

Ponosna na sve svoje djelatnike i članove, predsjednica Nada Vorkapić najavila je da će u duhu Božića, u ovo vrijeme zajedništva i lijepih emocija, članovi, invalidi rada i osobe s invaliditetom zajednički prikazati mali dio aktivnosti kojima se bave tijekom cijele godine, a što ima vrlo pozitivan utjecaj na njihov život te ga čini ispunjenijim, sretnijim i kvalitetnijim.

Branka Prskalo je oduševila šalama tijekom dramske izvedbe, Maja Milković kao voditeljica i koreografkinja zajedno s drugim polaznicima glazbenim i plesnim izvedbama, Dražen Kos predstavio se recitacijama, a Pjevački zbor UIR Zagreba ‘Kolibrići’ pokazao je ponovno kvalitetu svoga rada.

Uz članove UIR Zagreba na pozornici su, kao gosti, nastupili štićenici Doma za starije osobe ‘Trnje’, članovi Udruge osoba s invaliditetom Sinergija Samobor te gost iznenađenja.

Tako je Alan Palčić iz UOSI Sinergija Samobor posebno istaknuo kao uzor Viktora Jozića, predsjednika Udruge i prenio poruku ‘Da nikada nigdje ne bude rata’. Gospođa Marija iz Doma ‘Trnje’ oduševila je glasom i izvedbom pjesme ‘Rožica sem bila’, a gospođa Kezerle sviranjem na tamburici.

Kako je objašnjeno iz udruge, pokrovitelj priredbe je Hrvatsko društvo skladatelja, a sufinancirana je od strane Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kroz trogodišnji program ‘ARTuriranje’, čiji su ciljevi razvoj i širenje mreže izvaninstitucijskih usluga za invalide rada, ostale osobe s invaliditetom i osobe starije životne dobi za dostupnost i zadovoljavanje njihovih kreativnih i umjetničkih potencijala i interesa u svrhu poboljšanja njihove kvalitete života i održavanja njihovog optimalnog zdravlja s intencijom smanjenja institucionalizacije korisnika.

UIR Zagreba djeluje bez ikakvih prekida već dugih 57 godina, okuplja invalide rada i osobe s invaliditetom s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije te svojim radom nastoji toj populaciji poboljšati kvalitetu života, integrirati ih u društvo i osigurati im što bolji položaj u društvu.

Dvorana s oduševljenim posjetiteljima bila je do kraja puna, a izvođači su svojim šalama i kvalitetom izvedbe, da su dobili priliku, bez problema mogli ispuniti posjetiteljima i puno veće prostore, kao npr. Arenu Zagreb.

Naposljetku dolazimo do apela nadležnima, a posebno Gradu Zagrebu, da idućih godina vodi brigu o dodjeli više financija za klupske aktivnosti, za koje djelatnici udruge imaju radno vrijeme od 8 do 20 sati svaki dan. Mnoge ideje još stoje da se realiziraju na korist osoba s invaliditeta, samo treba prepoznati važnost istih.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

in MREŽA

Školica znakovnog jezika za djelatnike u turizmu

Objavljeno

/

Na fotografiji je osoba koja sjedi u invalidskim kolicima na plaži. Fokus je na ruci osobe koja drži kotač kolica, a pozadina prikazuje more i pijesak. Osoba nosi crnu odjeću i ima narukvicu na zapešću. Invalidska kolica imaju crni jastuk i metalnu konstrukciju s plavim detaljima na kotaču. U pozadini se pruža pogled na pješčanu plažu s valovima koji se razbijaju pod jakim sunčevim svjetlom.
Foto: Pixabay

Ovom aktivnošću žele olakšati pristup i ostvarivanje komunikacije turističkih djelatnika s gostima s oštećenjem sluha

Udruga Centar za razvoj vrijednosti provodi projekt pod nazivom ‘Pristupačan turizam – ljepote turizma za sve’.  Ovaj projekt je usmjeren na osnaživanje djelatnika u turizmu za kvalitetniji pristup osobama s invaliditetom kroz razvoj njihovih kompetencija za pružanje podrške i bolju komunikaciju s gostima s invaliditetom.

Također, u sklopu projekta postoje i aktivnosti za poboljšanje dostupnosti turističkih usluga za osobe s invaliditetom te poslovna savjetovanja o pristupačnosti objekata.

U edukativne aktivnosti uključuju se i sami djelatnici u turizmu koji pohađaju edukativne treninge o bontonu u komunikaciji s osobama s invaliditetom.

Isto tako, trenutno rade i na priručniku pristupačnog smještaja za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj na engleskom jeziku zbog velikog broja stranih turista. Tako će svim gostima s invaliditetom omogućiti da na jednom mjestu pronađu sve informacije o pristupačnim jedinicama. Priručnik je nastao na temelju smjernica koje su im same osobe s invaliditetom dale, ali i turističke zajednice različitih gradova na prostoru Republike Hrvatske.

– U sklopu aktivnosti projekta izradili smo i videe pod nazivom Školica znakovnog jezika koja se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. U praktičnom dijelu nalazi se međunarodni znakovni jezik. Ova ‘Školica’ pomoći će djelatnicima u turizmu savladati osnovne izraze kako bi lakše pristupili i ostvarili komunikaciju s gostima iz Hrvatske ili inozemstva s oštećenjem sluha. Sve djelatnike u turizmu pozivamo da nam se jave ako su zainteresirani za rad na pristupačnom turizmu – poručili su iz udruge.

Za one koji možda još ne znaju Udruga Centar za razvoj vrijednosti sastoji se od malog tima pod vodstvom Marie Tomić Preiner, diplomirane psihologinje i socijalne radnice, a ujedno i osobe s cerebralnom paralizom. Stručni tim udruge svakodnevno ulaže veliki trud u postizanje velikih, ali i malih promjena kako bi pružio podršku i osnažio osobe s invaliditetom.

Udruga djeluje od 2012. godine i uz sve već navedeno, promiče socijalnu uključenost, zapošljavanje i dobrobit osoba s invaliditetom, te djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji.

Ako ste zainteresirani za rad na pristupčnom turizmu javiti se možete na emailove: senita.czrv@gmail.com, sara.czrv@gmail.com, lucija.czrv@gmail.com , marijana.czrr@gmail.com.

Nastavi čitati

in MREŽA

VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Obiteljsko srebro

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje nož i vilicu vezane zeleno-žutom kariranom trakom na drvenoj površini. Traka je zavezana u mašnu, dajući postavci dekorativan ili svečani izgled. Postavljeni su na drvenu površinu koja ima vidljive žitke i teksture.
Foto: Pixabay

U vremenima između dva svjetska rata, a i puno prije, imućnije građanstvo kupovalo za sebe, al’ još više za generacije koje dolaze, pribore za jelo, ‘beštek’ zvane, pladnjeve i još koješta drugo od srebra izrađeno

Na selu zemlja i dukati puno važniji bili. Kupovalo se i dokupljivalo, a onda s oca i majke na potomke išlo.

Poslije drugoga rata u Zagrebu, na Heinzelovoj ulici preko puta Veterinarskog fakulteta, stajali u ono vrijeme ‘nepoćudni’ kojima imovinu oduzeli. Prodavali srebrninu i što je još od vrijednosti ostalo, kako bi koji dinar namaknuli. A na selu zemlju u zadruge valjalo udruživati, što seljaku srce iz njedara otkidalo.

I jednima i drugima muka do grla bila jer ‘obiteljsko srebro’ svetinja je obitelji svake, pa bila to zemlja, dukati il’ posuđe srebrno, il’ nešto drugo što je u amanet i zalog na čuvanje generacijama ostavljeno, poput zavjeta danog precima svojim.

Tako se vremena čas gore, čas dolje obrću, a s njima i ljudi čas ‘poćudni’, čas ‘nepoćudni’ bivaju.

Al’ jedno bi za svagda trebalo ostati nepromijenjeno – sačuvati ‘obiteljsko srebro’ i predati ga generacijama koje dolaze.

Nastavi čitati

in MREŽA

Petar iz Slunja ima autizam i radi tjesteninu

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje Petra koji sjedi, obučenog u bijelu radnu odjeću, pokraj njega na bijelom stolu su paketi tjestenine i priznanja koja je dobio za svoj rad. Petar na obje ruke drži palac gore.
Foto: Facebook tvrtke Slovin

Priča je kod nas mogla završiti i drugačije. Najčešće sve završi s nekim Petrom na burzi, nesposobnim za rad, ali majci ovog Petra to nije nikako bilo prihvatljivo

Petar Čop je osamnaestogodišnji mladić iz Slunja s dijagnozom iz spektra autizma, a njegova jedinstvena priča postala je inspiracija mnogima u lokalnoj zajednici.

Petar, naime, izrađuje domaću tjesteninu, a trenutno još uvijek pohađa i redovnu srednju školu u Karlovcu za vrtlara.

Njegova predanost vrtlarskim radovima potaknula je njegovu majku, Snježanu Čop, da razmišlja o tome kako proizvode plasirati na tržište i istovremeno produžiti vijek trajanja tog povrća i Petrovog rada. Rođena je  ideja – prerada povrća u tjestenini.

Ovaj proces omogućuje Petru rad na otvorenom prostoru, u vrtu, ali isto tako i rad unutar zatvorenog prostora tijekom izrade tjestenine. Petar tako ima priliku odmarati se uz proizvod svog rada kada se umori od vrtlarenja. Sve ove zamisli i inovacije su rezultat Petrove strasti koja je pretočena u tvrtku Slovin d.o.o. kojoj je samo formalno vlasnica Petrova majka Snježana.

Petar je prva generacija u Karlovačkoj županiji koja je integrirana u redovni obrazovni sustav s asistentom. Prije ovoga, djeca s dijagnozom iz spektra autizma često su bila izolirana u posebnim skupinama, daleko od tržišta rada.

Ovo nije samo priča o jednom mladiću s autizmom; to je primjer uspješne suradnje lokalne zajednice, odgojno-obrazovnih institucija i podrške u zajednici. Organizacije poput Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj i Udruge Zvončići igraju ključnu ulogu u ovom procesu.

Kao rezultat imamo prvu slunjsku tjesteninu, koja je simbol zapošljavanja mlade osobe s invaliditetom i doprinosa lokalnoj zajednici kroz gospodarstvo. Ova tjestenina nije samo lokalno prepoznata, već je i nagrađena s četiri zlata od Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske.

Priča je kod nas mogla završiti i drugačije. Najčešće sve završi s nekim Petrom na burzi, nesposobnim za rad, ali majci ovog Petra to nije nikako bilo prihvatljivo. Na kredit su kupili sve potrebno za proizvodnju, Petar je sada na praksi, a u lipnju će i službeno biti zaposlen u firmi, što i je poanta cijele priče.

Petra je posjetila gradonačelnica Slunja i ponosi se podrškom koju je Grad pružio poduzetničkim pothvatima poput ovog, pružajući bespovratne potpore Petrovoj proizvodnji i OPG-u u 2023. godini.

Nastavi čitati

U trendu