Poveži se s nama

Medicina

SVJETSKI DAN AIDS-a Važnost zajednice u prevenciji HIV-a

Objavljeno

/

Ovo je fotorealistična slika ruku koje drže jedna drugu u krugu. Ruke su različitih boja kože. Pozadina je gradijent narančaste i roze boje. Na slici piše “Prepustimo vodstvo zajednici” bijelim slovima.
Foto: Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a

Okončanje HIV/AIDS-a, epidemije virusnog hepatitisa i smanjenje spolno prenosivih infekcija je moguće, no kako bi došlo do toga svi trebamo raditi na tome, moramo omogućiti poboljšanje edukacije o očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti, primijeniti znanja i zaštitna ponašanja, omogućiti dostupnije testiranje te trebamo raditi na smanjenu stigme oko HIV-a, AIDS-a i spolnog zdravlja

Svjetski dan AIDS-a kao međunarodni dan usmjeren globalnom zdravlju objedinjuje integrirane pristupe zaštiti spolnog zdravlja i idealna je prilika osvijestiti javnost da je okončanje HIV/AIDS-a, epidemije virusnog hepatitisa i spolno prenosivih infekcija moguće, ali za to su potrebni integrirani pristup, interdisciplinarna suradnja i uklanjanje stigme prema oboljelima.

Prema podacima Registra za HIV/AIDS, u razdoblju od 1985. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze HIV-om u Hrvatskoj, do kraja 2022. godine je zabilježeno ukupno 2017 osoba kojima je dijagnosticirana infekcija HIV-om, od čega ih je 613 oboljelo od AIDS-a. U istom je razdoblju 256 osoba umrlo od AIDS-a.

U prvih jedanaest mjeseci 2023. godine zabilježeno je 79 osoba kojima je dijagnosticirana infekcija HIV-om, uključujući 12 novooboljelih od AIDS-a, te devet umrlih od posljedica AIDS-a. U posljednjih pet godina prosječan broj godišnjih novodijagnosticiranih slučajeva HIV-a/AIDS-a bio je 90, što stopom od oko 2,3 na 100.000 stanovnika Hrvatsku svrstava među zemlje s niskom učestalošću HIV infekcije (5,1/100.000 je prosjek za zemlje EU/EEA u 2022. godini).

– U općoj populaciji se pojavnost infekcije HIV-om zadržala na niskoj razini, dok je veća u populacijama koje zbog rizičnog ponašanja imaju veći rizik za zarazu. Za održavanje ovog relativno povoljnog epidemiološkog stanja u našoj zemlji potrebno je nastaviti provoditi sve mjere prevencije i liječenja ove infekcije te pojačati i poboljšati aktivnosti prevencije usmjerene prema skupinama populacija koje su izložene većem riziku zaraze HIV-om, prvenstveno testiranje, uključujući testiranje u zajednici, što je ključni korak za postizanje globalnog cilja okončanja novih infekcija – izjavila je Tatjana Nemeth Blažić, voditeljica Odjela za HIV, spolno i krvlju prenosive bolesti Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

– Najveći problem osoba koji imaju dijagnosticiran HIV više nije njihova bolest, već njihova stigma. Kod eliminacije stigme, što je i jedan od globalnih ciljeva okončanja epidemija HIV-a Svjetske zdravstvene organzacije i UNAIDS-a, treba uzeti u obzir da imamo nisku razinu pojavnosti infekcije u općoj populciji, drugo, osoba koja živi s HIV-om i redovito se liječi više nije zarazna za svog spolnog partnera, a to malo ljudi zna. Postoji puno mitova povezanih s HIV-om, odnosno o rizicima za prijenos, putevima prijenosa, posljedicama infekcije te zabluda povezanih s rizičnim ponašanjima. Potrebna je edukacija i podrška te osnaživanje znanja, informiranosti, psiholoških mehanizama zaštite, vještina zaštitnih ponašanja i komunikacijskih vještina kako bismo očuvali tjelesno, mentalno i socijalno zdravlje. Stoga još jednom pozivamo sve institucije, javnozdravstvene i druge zdravstvene djelatnike, predstavnike medija te tvrtke i građane na doprinos aktivnostima u svrhu smanjenja stigme i širenja znanja. Mi smo otvoreni za suradnju i spremni na dijalog sa svima – izjavio je Tomislav Beganović, predsjednik udruge HUHIV.

Jedno od mjesta gdje se mladi i građani mogu savjetovati sa stručnjakom o zaštiti spolnog zdravlja i besplatno, bez uputnice, pouzdano, povjerljivo i brzo testirati se na učestale spolno prenosive infekcije (SPI), a to su HIV i hepatitis C te sifilis, klamidiju i gonoreju je CheckPoint Zagreb udruge HUHIV – prvi izvaninstitucionalni centar za savjetovanje i testiranje na spolno prenosive infekcije u zajednici u Hrvatskoj i regiji, koji djeluje od 2013. godine.

U deset godina rada, stručno individualno savjetovanje pruženo je za preko 15.000 korisnika, a više od 12.000 korisnika testirano je na preporučene spolno prenosive infekcije (HIV, hepatitis C, sifilis, klamisijska infekcija, gonoreja), od koji je pozitivan rezultat testiranja imalo preko 800 osoba. Ako gledamo udjele pozitivnih rezultata testiranja za pojedine spolno prenosive infekcije, najviše je bilo pozitivnih rezultata testiranja na klamidijsku infekciju, njih gotovo sedam posto pozitivnih među testiranima, zatim slijedi gonoreja s malo više od šest posto pozitivnih, zatim sifilis i hepatitis C s oko četiri posto pozitivnih među testiranima i najmanje učestala je bila infekcija HIV-om s nešto iznad jedan posto pozitivnih rezultata.

U prvih deset mjeseci 2023. godine u CheckPoint centru udruge HUHIV provedeno je preko 3800 savjetovanja od čega je 2300 savjetovanja bilo osobno u CheckPoint centru, a preko 1500 savjetovanja telefonski ili online. Preko 2000 osoba je testirano, a ukupan broj osoba koji su imali pozitivan rezultat testiranja je 167. Svima je pruženo stručno post-savjetovanje, a onima s pozitivnim rezultatom testiranja psihosocijalna podrška i povezivanje sa sustavom skrbi i liječenja. No zabrinjava činjenica da je više od polovine korisnika saznalo svoj pozitivan status određene infekcije testirajući se prvi puta u životu.

Podaci o broju testiranih osoba pokazuju da CheckPoint centar udruge HUHIV ima značajnu ulogu u obuhvatu mladih i ostalih građana testiranjima i ranijom dijagnostikom, i to većinom mladih u prosječnoj dobi od oko 25 godina, među kojima je 60 posto muškaraca i 40 posto žena, koji zbog stigme radije dolaze na testiranje u zajednicu. Podaci također pokazuju velik interes mladih za savjetovanja i testiranja na spolno prenosive infekcije, od kojih je za mlade među značajnijima klamidijska infekcija, s obzirom da infekcija često nema nikakvih simptoma, a kronična neliječena infekcija može uzrokovati komplikacije, proširenu upalu na unutrašnje organe, smanjenu plodnost i neplodnost.

Svjetski dan AIDS-a kao međunarodni dan usmjeren globalnom zdravlju objedinjuje integrirane pristupe zaštiti spolnog zdravlja i idealna je prilika osvijestiti javnost da je okončanje HIV/AIDS-a, epidemije virusnog hepatitisa i spolno prenosivih infekcija moguće, ali za to su potrebni integrirani pristup, interdisciplinarna suradnja i uklanjanje stigme prema oboljelima. ‘Prepustimo vodstvo zajednici’ ovogodišnji je slogan svjetske kampanje jer upravo zajednice i organizacije, članovi šireg zdravstvenog sustava, ne samo da povezuju ljude s javnim zdravstvenim uslugama, već i aktivno sudjeluju u izgradnji povjerenja, iniciraju i uvode inovacije, potiču provedbu politika i usluga te pružatelje usluga na poboljšanja u provedbi.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Medicina

Počeo 17. tjedan psihologije u Hrvatskoj

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje plakat za 17. Tjedan psihologije u Hrvatskoj, koji organizira Hrvatsko psihološko društvo. Na plakatu je veliki broj “17”, a datum događanja je od 19. do 25. veljače 2024. Plakat također sadrži poruku o čuvanju mentalnog zdravlja. Logo Hrvatskog psihološkog društva vidljiv je u gornjem desnom kutu, a plavi smješko ikona možda ukazuje na pozitivno i podržavajuće okruženje na događaju
Foto: Hrvatsko psihološko društvo

Večina događanja bit će otvorena za javnost, građani će moći sudjelovati u radionicama, okruglim stolovima i tribinama, a za dio događanja je predviđeno da budu online

Tjedan psihologije u Hrvatskoj traje od danas, 19. pa do 25. veljače 2024. godine u organizaciji Hrvatskog psihološkog društva pod nazivom ‘Čuvajmo mentalno zdravlje’.

Po sedamnaesti će put poslati poruku kako život i pojedinca i zajednice može biti bolji, ugodniji, kvalitetniji.

Tjedan psihologije prvi put su organizirali 2008. godine kad su pozvali kolegice i kolege psihologe da se različitim aktivnostima uključe u obilježavanje 55. godina postojanja najstarije strukovne udruge psihologa.

– Odaziv je bio iznenađujuće dobar, veliki broj kolegica i kolega pokazao je entuzijazam i motivaciju da psihologiju približi i predstavi zajednici te da pokaže svu širinu uključenosti psihologijske teorije i prakse u život pojedinca i zajednice. Aktivnost smo nastavili i sljedećih godina pa smo tako u prošlom 16. tjednu imali uključenih preko 750 sudionika, s preko 1000 događanja u gotovo 100 hrvatskih gradova i mjesta uz dobru medijsku prezentaciju svih događanja – priopćili su iz Hrvatskog psihološkog društva.

Tjedan psihologije nudi pregršt događanja i organizatori su pozvali kolege da se uključe na najrazličitije načine – predavanjem, okruglim stolom, radionicom, izložbom i predstavljanjem knjige, plakata, demonstracijom rada psihologa u praksi, tribinom na neku temu koja je aktualna u vašoj zajednici, provođenjem i prezentacijom rezultata vašeg istraživanja, nastupom na radiju, televiziji, pisanim ili elektronskim medijima, ili nekom sasvim novom aktivnosti za koju pretpostavljate da će pobuditi interes i doprinijeti poboljšanju kvalitete življenja pojedinca i zajednice.

– Pokažimo zajednici u kojoj živimo i radimo što sve znamo i možemo, budimo još vidljiviji u korist svakog hrvatskog psihologa i psihologinje i u korist ukupne zajednice. Svi aktivni sudionici koji prijave i održe svoje aktivnosti dobit će bodove prema Pravilniku o stručnom usavršavanju Hrvatske psihološke komore – poručili su organizatori.

Većina događanja bit će otvorena za javnost, građani će moći sudjelovati u radionicama, okruglim stolovima i tribinama, a za dio događanja je predviđeno da budu online.

Danas je u hotelu Dubrovnik u 18 sati svečano otvaranje Tjedna psihologije na kojem će Hrvatsko psihološko društvo dodijeliti nagrade uvaženim članovima i članicama.

Više informacija o događanjima u pojedinim gradovima doznajte ovdje.

Nastavi čitati

Medicina

Nova Mreža javnozdravstvene službe: Logopedi i psiholozi u domovima zdravlja

Objavljeno

/

U domovima zdravlja predviđene su djelatnosti psihologije, logopedije i radne terapije, počet će raditi mobilni psihijatrijski timovi, a otvaraju se i dispanzeri za mentalno zdravlje i ranu intervenciju

 Ministarstvo zdravstva uputilo je u javnu raspravu nacrt nove Mreže javne zdravstvene službe koja predviđa povećanje palijativnih kapaciteta, uvođenje logopeda i psihologa u domove zdravlja, mogućnost dvosmjenskog rada u bolnicama i posljedično smanjivanje listi čekanja. 

Planirano je smanjenje broja akutnih postelja u bolnicama, a za više od 30 posto povećava se kapacitet dnevnih bolnica i palijativne skrbi, navodi se u nacrtu nove Mreže koji je u javnom savjetovanju do 15. ožujka.

Promjene prate suvremene modele liječenja, poput jednodnevne kirurgije i dnevnih bolnica, a donošenje nove Mreže preduvjet je za daljnje promjene, kao što su nova kategorizacija bolnica i formiranje centara izvrsnosti.

Osim bolnica, novom se mrežom uređuju i područja primarne zdravstvene zaštite, javnog zdravstva, kao i izvanbolničke specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite.

Primarna zdravstvena zaštita dobiva novu organizaciju pa će jedan tim moći raditi na dvije ili više lokacija, otvorit će se mobilne ambulante za obiteljsku medicinu, kao i mobilne ljekarne.

Domovi zdravlja dobit će mogućnost provođenja fizikalne terapije i sestrinska savjetovališta za kronične nezarazne bolesti. Imat će veći broj patronažnih sestara, kao i mogućnost zdravstvene njege i fizikalne terapije u kući. U planu je i veći broj mobilnih palijativnih timova i palijativnih postelja u stacionarima domova zdravlja, ovisno o potrebama stanovništva na konkretnom području.

U domovima zdravlja predviđene su i djelatnosti psihologije, logopedije i radne terapije, počet će raditi mobilni psihijatrijski timovi, a otvaraju se i dispanzeri za mentalno zdravlje i ranu intervenciju.

Novom Mrežom stvoreni su preduvjeti da se na primarnoj razini smanji broj osiguranih osoba po timu i reorganiziraju administrativni poslovi.

U Ministarstvu navode i da su osigurane 882 specijalizacije i 352 uže specijalizacije za doktore medicine na bolničkoj razini, kao i 922 specijalizacije na razini primarne zdravstvene zaštite.

Ističu i ulaganja u opremu, odnosno da je bolnicama na raspolaganju više od 1400 medicinskih uređaja, proizvedenih 2020. godine ili kasnije, nova ulaganja obuhvaćaju 8 MR uređaja, 2 PET CT-a kao i povijesnu nabavu 21 linearnog akceleratora, u vrijednosti 55,4 milijuna eura.

Donošenje nove Mreže javne zdravstvene službe predstavlja sljedeću važnu polugu u provedbi reforme zdravstva i postavljanju novih organizacijskih temelja zdravstvenog sustava.

Resorni ministar Vili Beroš ističe da će, zahvaljujući novoj mreži, biti moguće uvesti dvosmjenski rad u bolnicama i tako smanjiti liste čekanja. 

Hina

Nastavi čitati

Kutak za stručnjake

Postoji alergija na hladnoću, donosimo kako se manifestira

Objavljeno

/

Na slici je osoba u zimskom okruženju, okružena snijegom i ledom. Osoba nosi kaput s kapuljačom obloženom krznom, koja je podignuta preko glave. Rukavice su joj prekrivene snijegom, a drži ih blizu lica.
Foto: Pixabay

Simptomi ove zimske alergije su crvenilo, svrab, osip na mjestu koje je izloženo hladnoći, oticanje ruku prilikom držanja hladnih predmeta, oticanja usana prilikom unošenja hladne hrane. Svatko može reagirati, premda žene mogu biti sklonije reakciji

Zima se smatra razdobljem mirovanja kad je riječ o sezonskim alergijama, ali, upravo su zimski mjeseci pogodni za alergiju na hladnoću koja spada u posebnu grupu alergijskih bolesti nazvanih još i fizikalne urtikarije.

Po mnogima je alergija na hladnoću rasprostranjenija od gripe i respiratornih infekcija, a nastaje kad koža dođe u dodir s hladnim zrakom, vjetrom, vodom ili hladnim predmetima.

Simptomi ove zimske alergije su crvenilo, svrab, osip na mjestu koje je izloženo hladnoći, oticanje ruku prilikom držanja hladnih predmeta, oticanja usana prilikom unošenja hladne hrane. Svatko može reagirati, premda žene mogu biti sklonije reakciji.

Sklonost toj alergiji najlakše je utvrditi s pomoću jednostavnog testa: na golu podlakticu stavi se kockica leda koja se pritisnuta na kožu drži nekoliko minuta.  Ako se u roku od 15 minuta pojavi crvenilo i osip koji se širi, vjerojatno je riječ o alergiji na hladnoću.

Najčešća terapija su antihistaminici kao neka prva linija, koji idu čak u četverostrukim dozama uz postepeno pojačavanje pod nadzorom liječnika. Postoji veliki spektar lijekova. Savjetuje se izbjegavanje hladnoće, kontakta s hladnim predmetima, nošenje rukavica, a sve obično prolazi nakon 24 sata. 

Osobama sa snažnijim alergijskim reakcijama liječnik će propisati EpiPen, uređaj za automatsku injekciju adrenalina prilikom teške alergijske reakcije, a kojeg moraju imati stalno uz sebe.

Najteže reakcije mogu nastati nakon kupanja u hladnoj vodi  jer tada reagira koža cijelog tijela, oslobađa se histamin te dolazi do pada krvnog tlaka, gubitka svijesti  što može uzrokovati  utapanje. Nagle smrti nakon kupanja u hladnoj vodi ili nakon skoka u hladnu vodu često se tumače kao posljedica alergije na hladnoću.

Ako znate da ste osjetljivi na hladnoću što više izbjegavajte boravak vani, a tijekom cijele godine izbjegavajte hladne napitke, sladoled i kupanje u hladnoj vodi.

In Portal

Nastavi čitati

U trendu