Poveži se s nama

Gastro kutak

Sve već priziva blagdane – zato danas na meniju imamo božićni kruh

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje tradicionalni božićni kolač, poznat kao panettone. Kolač je okruglog oblika, zlatno-smeđe boje, s vidljivim komadićima suhog voća poput grožđica i kandiranog voća na površini. Kolač je postavljen na drvenu podlogu, a oko njega su božićni ukrasi poput grančica bora, zvjezdastog anisa i svijeće u pozadini. Fotografija je zanimljiva jer prikazuje tradicionalni božićni desert u svečanoj atmosferi, što evocira osjećaj topline i blagdanskog raspoloženja.
Foto: DALL·E

Ovaj kruh simbolizira toplinu obiteljskog okupljanja i često se priprema kao dar za obitelj i prijatelje. Njegov miris u domu stvara pravo božićno okruženje i budi uspomene na obiteljske tradicije

Sastojci:

  • pola kilograma brašna
  • 1 paketić suhog kvasca ili 25 g svježeg kvasca
  • 100 g šećera ili pola šalice
  • 1 žličica soli
  • 2 jaja
  • 200 ml mlijeka ili tri četvrtine šalice
  • 100 g otopljenog maslaca ili margarina (6 žlica)
  • 1 vanilin šećer
  • kora od 1 limuna
  • 50 g grožđica ili četvrtina šalice (opcionalno)
  • 50 g kandiranog voća ili četvrtina šalice (opcionalno)
  • 1 jaje za premazivanje

Priprema:

Ako koristite suhi kvasac, pomiješajte ga s malo tople vode i žličicom šećera, a ako koristite svježi kvasac, izmrvite ga u malo mlakog mlijeka i pustite da se aktivira.

U veliku zdjelu stavite prosijano brašno, šećer, sol, vanilin šećer i koru od limuna. U sredini napravite udubljenje, u koje ćete dodati aktivirani kvasac, jaja, otopljeni maslac (ili margarin) i mlijeko.

Pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete glatko tijesto. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte još malo brašna. Tijesto mijesite oko 10 minuta dok ne postane elastično i glatko.

Pokrijte zdjelu s tijestom čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da se tijesto udvostruči (oko 1 sat).

Ako želite, dodajte grožđice i kandirano voće u tijesto nakon što je naraslo, a zatim sve dobro promiješajte.

Tijesto oblikujte u kuglu ili po želji u duguljasti oblik. Stavite ga u prethodno namašćeni i pobrašnjeni kalup za kruh ili na lim za pečenje.

Premažite vrh tijesta umućenim jajem za lijepu zlatnu boju. Ostavite da se kruh još 15-ak minuta diže, a zatim ga stavite peći u prethodno zagrejanu pećnicu na 180°C oko 40-45 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđi.

Kada je kruh pečen, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi na rešetki.

Za dodatni miris i okus možete dodati i malo začina poput cimeta ili muškatnog oraščića.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Punjene paprike s tunjevinom i povrćem

Objavljeno

/

Zdjela s punjenom paprikom, prelivena rastopljenim sirom, uz ukrasne listiće peršina na rustikalnom drvenom stolu.
Foto: DALL-E

Paprike dolaze u različitim bojama – zelenoj, žutoj, narančastoj i crvenoj – ne zato što su različite vrste, već zato što su u različitim fazama zrelosti. Zelene paprike se beru ranije i imaju blago gorak okus, dok su crvene potpuno zrele i slađe, s više vitamina C i beta-karotena. Crvene paprike sadrže čak 11 puta više beta-karotena od zelenih

Sastojci:

  • 4 svježe crvene ili žute paprike
  • 2 konzerve tune u vlastitom soku ili maslinovom ulju (cca 160 g po konzervi)
  • 1 šalica kuhane riže (oko 200 g)
  • 1 mrkva, naribana
  • 1 tikvica, naribana
  • 1 mala glavica luka, sitno nasjeckana
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 50 g naribanog sira (parmezan ili gauda)
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježi peršin za dekoraciju

Priprema:

Paprike prerežite na pola po dužini i očistite od sjemenki.

U tavi zagrijte maslinovo ulje pa popržite nasjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte naribanu mrkvu i tikvicu te pirjajte 5 minuta.

Umiješajte ocijeđenu tunjevinu i kuhanu rižu. Posolite i popaprite prema ukusu.

Napunite polovice paprika pripremljenom smjesom i posložite ih u namašćeni lim za pečenje.

Pospite paprike naribanim sirom.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 25-30 minuta, dok paprike ne omekšaju, a sir se lijepo zapeče.

Poslužite toplo, uz svježu salatu po želji.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Caprese salata s mozzarellom i rajčicom

Objavljeno

/

Svježa Caprese salata na bijelom tanjuru, s naizmjeničnim kriškama zrelih crvenih rajčica i kremaste bijele mozzarelle, ukrašena svježim zelenim listovima bosiljka. Salata je lagano prelivena zlatnim maslinovim uljem i tamnim balzamičnim preljevom, uz posip soli i papra. Postavljena je na rustikalnom drvenom stolu uz prirodno svjetlo koje naglašava bogate boje i svježinu sastojaka.
Foto: DALL-E

Mozzarella je kremasti i rastezljivi sir koji potječe iz Italije, gdje se tradicionalno proizvodio od mlijeka vodenih bivola. Danas se većina mozzarelle proizvodi od kravljeg mlijeka jer je ono dostupnije, ali autentična ‘mozzarella di bufala’ i dalje je cijenjena delicija

Sastojci:

  • 250 g (1 šalica) svježe mozzarelle
  • 3 zrele rajčice
  • svježi bosiljak
  • maslinovo ulje (ekstra djevičansko)
  • balzamični ocat (po želji)
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema:

Mozzarellu narežite na tanke kriške. Rajčice operite i narežite na kriške slične debljine kao mozzarellu.

Na tanjur naizmjenično slažite kriške mozzarelle i rajčice, stvarajući redove. Između redova ubacite listove svježeg bosiljka.

Lagano prelijte maslinovim uljem preko složene salate. Po želji, dodajte nekoliko kapi balzamičnog octa za dodatnu aromu. Posolite i popaprite prema ukusu.

Salatu poslužite odmah kao lagano predjelo ili prilog uz glavno jelo.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Kus-kus s povrćem i piletinom – brz i zdrav obrok za svaki dan

Objavljeno

/

Šarena zdjela s kus-kusom, povrćem poput tikvica, mrkve i paprike te komadima pečene piletine, poslužena s peršinom na drvenom stolu.
Foto: DALL-E

Kus-kus potječe iz sjevernoafričke kuhinje i smatra se jednim od najstarijih jela na svijetu. Priprema se od sitno mljevene durum pšenice, a zanimljivo je da se tradicionalno oblikuje ručno. Danas se često naziva ‘instant hranom’ jer je gotov za samo nekoliko minuta, a iznimno je bogat vlaknima i složenim ugljikohidratima, što ga čini idealnim za zdravu prehranu

Sastojci:

  • 200 g kus-kusa
  • 300 g pilećeg filea
  • 1 crvena paprika
  • 1 tikvica
  • 1 mrkva
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica kurkume
  • sol i papar po ukusu
  • sok od pola limuna
  • 400 ml (1 i pol šalica) pilećeg temeljca ili vode
  • svježi peršin za dekoraciju

Priprema:

Kus-kus stavite u zdjelu, pospite prstohvatom soli i prelijte vrućim pilećim temeljcem (ili vodom). Pokrijte zdjelu i ostavite da kus-kus upije tekućinu (oko 5-10 minuta). Nakon toga ga vilicom rastresite.

Na tavi zagrijte maslinovo ulje.

Pileći file narežite na manje komade, začinite solju i paprom, pa ga pržite dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Izvadite piletinu i ostavite po strani.

Na istoj tavi popržite nasjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju.

Dodajte narezanu papriku, tikvicu i mrkvu. Pržite dok povrće ne omekša, ali neka ostane hrskavo.

U tavu s povrćem vratite piletinu, dodajte kurkumu i dobro promiješajte.

Umiješajte pripremljeni kus-kus, dodajte sok od limuna i sve dobro sjedinite.

Poslužite toplo, ukrašeno svježim peršinom.

Dobar tek!

Nastavi čitati

U trendu