Poveži se s nama

In Metropola

Sudjelujte u istraživanju ‘Kvaliteta života osoba s invaliditetom u Gradu Zagrebu’

Objavljeno

/

Istraživanje se provodi u sklopu provedbe Zagrebačke strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, a rezultati će poslužiti kao podloga za kreiranje novih i unapređenje postojećih politika s ciljem poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom u Zagrebu

Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom u suradnji s izvanrednim profesorom Markom Buljevcem sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Gorkom Vuletić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku provodi istraživanje nekih aspekata kvalitete života i pozitivnog mentalnoga zdravlja osoba s invaliditetom u Gradu Zagrebu.

Istraživanje se provodi u sklopu provedbe Zagrebačke strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2022. do 2025. godine. Rezultati istraživanja poslužit će kao podloga za kreiranje novih i unapređenje postojećih politika s ciljem poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom u Gradu Zagrebu.

Vaše sudjelovanje u istraživanju je dobrovoljno, što znači da u bilo kojem trenutku imate pravo odustati ili poništiti unos podataka bez posljedica. Istraživanje je i anonimno, što znači da se prikupljeni podaci neće moći povezati s vama. Online anketni sustav ne prati i ne prikuplja IP adrese s kojih se pristupa upitniku. Vaši odgovori će biti dostupni isključivo autorima istraživanja, a rezultati će biti predstavljeni u zbirnom obliku (postotci, prosjeci, izjave i slično).

Vaša iskustva i mišljenja su izuzetno važna pa iskreno odgovorite na sva pitanja. Nema točnih i netočnih odgovora.

Za ispunjavanje upitnika potrebno je da ste punoljetna osoba s poslovnom sposobnošću. Trajanje ispunjavanje upitnika je oko 30 minuta.

Na dnu svake stranice upitnika nalaze se dvije tipke – ‘Natrag’ i ‘Dalje’ – koje služe za kretanje kroz upitnik po stranicama. Tipka ‘Natrag’ omogućuje povratak na prethodnu stranicu, a tipka ‘Dalje’ omogućuje prelazak na sljedeću stranicu.

Izrazi (riječi i pojmovni sklopovi) koji se koriste u upitniku, a imaju rodno značenje, koriste se neutralno i odnose se jednako na muški i ženski rod.

Za sva pitanja možete se obratiti na email adrese: mbuljevac@pravo.hrgvuletic@ffos.hr i marinka.bakula-andelic@zagreb.hr, a upitnik istraživanja se nalazi ovdje.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

In Metropola

GRAD ZAGREB Novčane potpore za korisnike inkluzivnog dodatka

Objavljeno

/

Na slici se vidi grupa osoba u prostoriji gdje se očito održava konferencija za tisak. Tri osobe stoje ispred pozadine na kojoj je napisano “GRAD ZAGREB” i prikazana je kontura Zagreba. Osoba u sredini govori za govornicom s mikrofonima. Publika je sjedeća, okrenuta prema govornicima.
Foto: Grad Zagreb

Grad Zagreb uključuje korisnike inkluzivnog dodatka u svoj program novčanih potpora za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju

Poslušaj ovaj članak

Najavili su to gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet. Još 22. svibnja je u javno savjetovanje upućen takav prijedlog izmjene Odluke o socijalnoj skrbi.

– Svjesni činjenice da osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju trajno imaju povećane troškove života, Grad Zagreb osim razvoja usluga za ove korisničke skupine sada i značajno proširuje svoj program novčanih potpora. Ovim izmjenama Odluke o socijalnoj skrbi naš program novčanih potpora raste za preko 50%, a izdvajanja iz gradskog proračuna se penju s 8,6 milijuna eura godišnje na preko 13 milijuna eura godišnje. S obzirom na to, ovu odluku moramo vezati uz rebalans proračuna za 2024. godinu – rekao je gradonačelnik Tomašević.

– U svom postojećem programu novčanih potpora za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama Grad Zagreb ima 18.239 korisnika, koji primaju mjesečne iznose od 26,54 eura i 50 eura, te uskrsnicu i božićnicu u iznosu od 50 eura. Niti jedan grad u Hrvatskoj nema ni približno ovako velik program novčanih potpora, a uključivanjem korisnika inkluzivnog dodatka, taj će broj porasti za oko 10.000 novih korisnika – istaknula je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

Naime, iako je u siječnju 2024. stupio na snagu Zakon o inkluzivnom dodatku, velika većina korisnika prava i dalje nema izdano rješenje o inkluzivnom dodatku, tako da trenutno najveći broj osoba s invaliditetom i dalje ostvaruju prava prema ‘starom’ sustavu prava. Dapače, u sustav gradskih potpora u Zagrebu je od početka godine do 21. svibnja ušlo 1182 novih korisnika koji svoje pravo ostvaruju kroz ‘stari’ sustav potpora za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju.

S obzirom na to, zamjenica Dolenec je naglasila kako ‘ovim predloženim izmjenama Grad Zagreb zadržava svoje postojeće korisnike, uključuje korisnike inkluzivnog dodatka, te omogućuje isplatu naknade onim korisnicima koji su nakon izdanog rješenja o inkluzivnom dodatku prestali dobivati naknadu od Grada, za mjesece koji im nisu isplaćeni’.

Kako bi se osigurala proračunska sredstva za ovo povećanje, nužno je izmjene Odluke o socijalnoj skrbi vezati uz rebalans proračuna za 2024. godinu, a Odluka će biti u primjeni od 1. kolovoza 2024. godine. Ovo će se pravo moći ostvariti temeljem predanog zahtjeva i rješenja o priznavanju prava na inkluzivni dodatak, a sve informacije o postupku predaje zahtjeva bit će dostupne na mrežnim stranicama Grada Zagreba.

Izvor: Grad Zagreb

Nastavi čitati

In Metropola

TVORNICA KULTURE Američki bend Palaye Royale donosi rock cirkus

Objavljeno

/

Foto: Glazba.hr

Premijeran nastup u Hrvatskoj kao predgrupa imat će i slovenska glazbena zvijezda u usponu July Jones. Svojim oštrim electro-pop hitovima i stihovima koji bez zadrške istražuju odnose, queer identitet i mentalno zdravlje, July donosi energiju i autentičnost na pozornicu

Američki rock trio Palaye Royale poput pravog rock & roll cirkusa neumorno putuje svijetom, a 3. lipnja nastupit će u zagrebačkoj Tvornici kulture, objavio je organizator koncerta Charm Music Croatia.

Zarazna mješavina art rocka, glam punka i britpopa koju stvaraju braća Remington Leith (vokal), Sebastian Danzig (gitara) i Emerson Barrett (bubnjevi) prvi put stiže u Hrvatsku, i to samo par tjedana nakon što je njihova pjesma ‘Lonely’ dosegla 100 milijuna streamova na Spotifyju.

Unatoč klasičnom glazbenom odgoju, Palaye Royale su oduvijek nosili sirovu bit rock’n’rolla u krvi. Crpe isto toliko inspiracije iz kinematografije i filozofije koliko i od svojih glazbenih idola, posebno onih iz 1960-ih i 1970-ih, ali i modernijih bendova poput My Chemical Romance, The Strokes, Arctic Monkeys. 

Zvuči šareno kao što članovi benda i izgledaju, a u energičnim i vizualno nabijenim nastupima jednako se dobro osjećaju na pozornici manjih klubova i velikih festivala. 

Premijeran nastup u Hrvatskoj kao predgrupa imat će i slovenska glazbena zvijezda u usponu July Jones. Svojim oštrim electro-pop hitovima i stihovima koji bez zadrške istražuju odnose, queer identitet i mentalno zdravlje, July donosi energiju i autentičnost na pozornicu. 

Nastavi čitati

In Metropola

DRAGI GOST ZAGREPČANA Sting u Arenu dovodi novi bend

Objavljeno

/

Foto: Glazba.hr

Prije Stinga publiku će zagrijati talijanska glazbenica Giordani Angi, vlasnica platinastog i dva zlatna albuma i autorica tekstova brojnih hitova talijanskih izvođača

Britanska superzvijezda Sting dva dana nakon Dresdena, gdje počinje europski dio njegove svjetske turneje, stiže 27. svibnja u Arenu Zagreb, gdje će publika moći premijerno gledati njegov novi bend – ‘power trio’, najavili su organizatori koncerta NuCoast Concerts i Live Nation.

Stingu će se na pozornici pridružiti dva virtuoza – gitarist Dominic Miller, njegov dugogodišnji suradnik, te bubnjar Chris Maas, nekadašnji član bendova Mumford & Sons i Maggie Rogers. Glazbeni trio će publici pružiti dinamični koncert prožet Stingovim najpoznatijim hitovima, koji objedinjuju njegovu karijeru kao člana benda The Police i kao solo umjetnika. 

Koncert će obuhvatiti njegove bezvremenske klasike poput ‘Fields of Gold’, ‘Roxanne’, ‘Every Breath You Take’ i ‘Message in a Bottle’ te brojne druge pjesme koje su obilježile živote generacija slušatelja diljem svijeta.

Sting je jedan od najosebujnijih svjetskih solo umjetnika koji je na dugu listu postignuća upisao 11 Grammyja, dva Brita, Zlatni globus, Emmy, četiri nominacije za Oscara i nominaciju za Tonyja. Prodao je 100 milijuna albuma, a osim glazbene karijere poznati je aktivist, ostvario je brojne nastupe u filmovima i napisao je dvije knjige, uključujući bestseler The New York Timesa ‘Broken Music’.

Prije Stinga publiku će zagrijati talijanska glazbenica Giordani Angi, vlasnica platinastog i dva zlatna albuma i autorica tekstova brojnih hitova talijanskih izvođača, poput Tiziana Ferra. Njezina debitantska međunarodna ploča ‘Giordana’ nominirana je za nagradu Grammy, a dostupna je na četiri jezika – engleskom, talijanskom, francuskom i španjolskom.

Nastavi čitati

U trendu