Poveži se s nama

Gastro kutak

ŠUBARICE Kolač koji će obožavati svi ljubitelji kokosa

Objavljeno

/

Na slici su okrugli kolači prekriveni kokosovim brašnom s čokoladnim preljevom na vrhu. Kolači su postavljeni na bijeli tanjur, a u pozadini se nalaze dekorativni elementi poput cvijeća ili sušenog bilja, no nisu u fokusu slike.

Od kokosa se može napraviti više vrsta kolača, ali samo su jedne, fine i vrlo prepoznatljive – ruske šubarice

Sastojci za biskvit:

  • 4 jaja
  • 250 g brašna
  • 250 g šećera
  • 100 ml vode
  • 100 ml ulja
  • 2 žlice kakaa
  • 1 prašak za pecivo

Sastojci za kremu:

  • 1 l mlijeka
  • 300 g šećera
  • 300 g maslaca
  • 200 g brašna
  • 1 vanilin šećer
  • ekstrakt vanilije
  • 120 g kokosovog brašna

Sastojci za ukrašavanje:

  • 100 g čokolade
  • žlica ulja
  • kokosovo brašno

Priprema:

Kako bi napravili biskvit, potrebno je odvojiti žumanjke od bjelanjaka, U žumanjke dodati šećer i mutiti dok se sastojci ne sjedine, a smjesa postane svijetlo žuta i pjenasta. U smjesu postepeno dodavati ulje i vodu te ponovno zamutiti kako bi se sve sjedinilo.

U drugoj posudi pomiješati brašno, kakao te prašak za pecivo. Zatim u tu smjesu lagano dodavati smjesu od žumanjaka i miješati dok se sve ne sjedini. U trećoj posudi umutiti bjelanjke dok se ne dobije čvrsti snijeg, te ga potom umiješati u smjesu od žumanjaka i brašna.

Smjesu za biskvit odvojiti na dva jednaka dijela te svaki od njih staviti peći na 200 stupnjeva na 15 minuta.

Kada su biskviti gotovi, izvaditi ih iz pećnice i dok su još vrući, pomoću kalupa iz njih formirati krugove.

Kako bi dobili kremu, u jednoj posudi pomiješati brašno, šećer i vanilin šećer. Odvojiti dio hladnog mlijeka te ga postepeno ulijevati u smjesu od brašna i šećera, te istovremeno miješati mikserom dok se ne stvori glatka smjesa. Ostatak mlijeka staviti kuhati. Kada mlijeko bude vruće, u njega dodati prethodno napravljenu smjesu pa kuhati 10 minuta uz stalno miješanje.

Dobivenu kremu maknuti s vatre i ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi. Pokriti je folijom. U drugu posudu dodati omekšali maslac, zatim polagano uz miješanje dodavati dio po dio kreme. Pred kraj miksanja dodati par kapi ekstrakta vanilije.

Kako bi ukrasili šubaricu potrebno je u lonac staviti vodu i na nju staviti vodenu kupelj. Pričekati dok voda zakipi pa smanjiti vatru. U vodenu kupelj staviti čokoladu za kuhanje i žlicu ulja, te pričekati da se otopi. Nakon što se čokolada otopila, ostaviti je sa strane na 2-3 minute da se malo ohladi.

Dok se čokolada hladi, na polovicu krugova od biskvita razmazati prethodno pripremljenu kremu i poklopiti preostalim krugovima. S ostacima kreme svaki kolač premazati izvana te uvaljati u kokos. Potom žličicom uzeti malo čokolade pa je razmazati na vrh svakog kolača.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Salata s lećom, povrćem i feta sirom

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje zdjelu juhe s povrćem. U juhi se nalaze komadići mrkve, krumpira, celera i leće, a na vrhu su listovi peršina. U pozadini se vidi prozor s pahuljama snijega, svijeća, papar u zdjelici, kruh i drvena posuda. Fotografija je zanimljiva jer prikazuje toplu, domaću atmosferu i ukusno pripremljenu juhu, što može biti privlačno za ljubitelje hrane i kuhanja.
Foto: DALL·E

Ova salata s lećom, povrćem i feta sirom je lagano, hranjivo i vrlo osvježavajuće jelo koje možete poslužiti kao glavno jelo ili prilog. Kombinacija kuhane leće, hrskavog povrća i kremastog feta sira stvara savršen balans okusa i tekstura

Sastojci:

  • 1 šalice leće (oko 200 g)
  • 1 srednja crvena paprika
  • 1 manji crveni luk
  • 1 manji krastavac
  • pola šalice feta sira (oko 100 g, ovisno o gustoći feta sira)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sok od 1 limuna
  • 1 žličica meda
  • sol ii papar po ukusu
  • svježi peršin za ukrašavanje

Priprema:

Leću skuhajte prema uputama na pakiranju, obično traje 20-30 minuta. Kada je kuhana, ocijedite je i pustite da se ohladi.

U međuvremenu, pripremite povrće. Narezite papriku, krastavac i crveni luk.

U velikoj zdjeli, pomiješajte ohlađenu leću s povrćem, a zatim dodajte feta sir.

U manjoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, med, sol i papar. Prelijte dresing preko salate i dobro promiješajte.

Ukrasite svježim peršinom i poslužite.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Imamo odličan recept za domaći čokoladni namaz

Objavljeno

/

Na slici se nalazi staklenka s čokoladnim namazom. Staklenka je ukrašena konopcem vezanim u mašnu. Drvena žlica podiže gusti, kremasti čokoladni namaz iz staklenke. U pozadini se vide lješnjaci i čokolada. Slikom dominiraju topli tonovi i meko osvjetljenje, što stvara ugodan i privlačan dojam.
Foto: DALL·E

Ovaj domaći čokoladni namaz spoj je bogatog okusa prženih lješnjaka, intenzivne čokolade i prirodne slatkoće meda. Kremaste je teksture, lako se maže, a svaki zalogaj donosi savršenu ravnotežu orašaste punoće i čokoladne glatkoće

Sastojci:

  • 1 šalica (140 g) lješnjaka
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • 3 žlice meda (ili javorovog sirupa)
  • pola šalice (120 ml) mlijeka (obično ili biljno)
  • pola žličice ekstrakta vanilije
  • četvrtina žličice soli
  • 50 g tamne čokolade (pola pločice), otopljene

Priprema:

Peći lješnjake na 180°C oko 10 minuta, zatim ih utrljati u kuhinjsku krpu da se skine kožica.

Staviti lješnjake u blender ili procesor hrane i miksati dok ne postanu glatka pasta (oko 5-7 minuta).

Dodati kakao, med, mlijeko, vaniliju, sol i otopljenu čokoladu. Nastaviti miksati dok ne postane kremasto.

Namaz staviti u staklenku i držati u hladnjaku do 2 tjedna.

Ovaj namaz je odličan na kruhu, palačinkama ili žlicom direktno iz staklenke.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Brze i prefine hrskave rolice sa sirom

Objavljeno

/

Foto: DALL·E

Rolice sa sirom savršene su kao brzinski zalogaj, doručak ili predjelo za goste. Mogu se poslužiti tople ili hladne, uz umake poput vrhnja s češnjakom, jogurta ili kečapa

Sastojci:

  • pakiranje lisnatog tijesta
  • mala posudica svježeg sira (200 g ili 250 g)
  • puna šalica (250 ml) naribanog sira
  • 1 jaje
  • 1 žlica vrhnja
  • sol i papar (po ukusu)
  • 1 žumanjak (za premazivanje)
  • sezam ili lanene sjemenke (za posipanje, po želji)

Priprema:

U zdjeli pomiješajte svježi sir, naribani sir, jaje, vrhnje, sol i papar. Dobro sjedinite.

Lisnato tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini i izrežite na pravokutnike ili trokute.

Na svaki komad tijesta stavite žlicu nadjeva i zarolajte u rolicu ili kiflicu.

Rolice posložite na pleh obložen papirom za pečenje, premažite žumanjkom i pospite sezamom ili lanenim sjemenkama.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20-25 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave.

Poslužite tople uz jogurt ili umak od vrhnja.

Nastavi čitati

U trendu