Gastro kutak

ŠUBARICE Kolač koji će obožavati svi ljubitelji kokosa

Objavljeno

/

Od kokosa se može napraviti više vrsta kolača, ali samo su jedne, fine i vrlo prepoznatljive – ruske šubarice

Sastojci za biskvit:

  • 4 jaja
  • 250 g brašna
  • 250 g šećera
  • 100 ml vode
  • 100 ml ulja
  • 2 žlice kakaa
  • 1 prašak za pecivo

Sastojci za kremu:

  • 1 l mlijeka
  • 300 g šećera
  • 300 g maslaca
  • 200 g brašna
  • 1 vanilin šećer
  • ekstrakt vanilije
  • 120 g kokosovog brašna

Sastojci za ukrašavanje:

  • 100 g čokolade
  • žlica ulja
  • kokosovo brašno

Priprema:

Kako bi napravili biskvit, potrebno je odvojiti žumanjke od bjelanjaka, U žumanjke dodati šećer i mutiti dok se sastojci ne sjedine, a smjesa postane svijetlo žuta i pjenasta. U smjesu postepeno dodavati ulje i vodu te ponovno zamutiti kako bi se sve sjedinilo.

U drugoj posudi pomiješati brašno, kakao te prašak za pecivo. Zatim u tu smjesu lagano dodavati smjesu od žumanjaka i miješati dok se sve ne sjedini. U trećoj posudi umutiti bjelanjke dok se ne dobije čvrsti snijeg, te ga potom umiješati u smjesu od žumanjaka i brašna.

Smjesu za biskvit odvojiti na dva jednaka dijela te svaki od njih staviti peći na 200 stupnjeva na 15 minuta.

Kada su biskviti gotovi, izvaditi ih iz pećnice i dok su još vrući, pomoću kalupa iz njih formirati krugove.

Kako bi dobili kremu, u jednoj posudi pomiješati brašno, šećer i vanilin šećer. Odvojiti dio hladnog mlijeka te ga postepeno ulijevati u smjesu od brašna i šećera, te istovremeno miješati mikserom dok se ne stvori glatka smjesa. Ostatak mlijeka staviti kuhati. Kada mlijeko bude vruće, u njega dodati prethodno napravljenu smjesu pa kuhati 10 minuta uz stalno miješanje.

Dobivenu kremu maknuti s vatre i ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi. Pokriti je folijom. U drugu posudu dodati omekšali maslac, zatim polagano uz miješanje dodavati dio po dio kreme. Pred kraj miksanja dodati par kapi ekstrakta vanilije.

Kako bi ukrasili šubaricu potrebno je u lonac staviti vodu i na nju staviti vodenu kupelj. Pričekati dok voda zakipi pa smanjiti vatru. U vodenu kupelj staviti čokoladu za kuhanje i žlicu ulja, te pričekati da se otopi. Nakon što se čokolada otopila, ostaviti je sa strane na 2-3 minute da se malo ohladi.

Dok se čokolada hladi, na polovicu krugova od biskvita razmazati prethodno pripremljenu kremu i poklopiti preostalim krugovima. S ostacima kreme svaki kolač premazati izvana te uvaljati u kokos. Potom žličicom uzeti malo čokolade pa je razmazati na vrh svakog kolača.

U trendu

Exit mobile version