Poveži se s nama

in burza

STRUČNJAKINJA ZA ZAPOŠLJAVANJE Želite li posao, o ove tri teme morate lagati

Objavljeno

/

Foto: Fare Impresa Ticino

Kako osobe s invaliditetom mogu osvojiti potencijalnog poslodavca

Kako osobe s invaliditetom i dalje teško pronalaze poslove te dođu i do 40-ak godina života bez ijednog dana radnog iskustva, a pogotovo u ruralnim sredinama, donosimo savjete stručnjakinje za zapošljavanje Bonnie Dilber, preuzeto u cijelosti s portala Poslovni dnevnik (poslovni.hr)

Svaki intervju za posao je stresan, no stručnjakinja za zapošljavanje tvrdi kako je na neka osjetljiva pitanja potrebno dati posebno oprezan odgovor.

Bonnie Dilber, voditeljica zapošljavanja u Zapieru, tvrtki u industriji automatizacije, ispričala je kako sa svojih devet godina radnog iskustva posve razumije da tvrtke žele zaposliti vrhunske talente koji će s vremenom rasti s njima i zato je s Business Insiderom podijelila kako oprezno odgovoriti na ova tri pitanja na razgovoru za posao.

Zašto ste napustili svoju prethodnu radnu poziciju?

Loši odgovori su svi koji uključuju pretjerano negativan stav ili napadanje bivšeg poslodavca. Ako odgovorite previše negativno, tvrtka u kojoj ste na intervjuu zapitat će se je li bilo problema povezanih s vama ili vašim radnim mjestom. Također se mogu zabrinuti da ćete u budućnosti o njima tako negativno govoriti.

Ovo su primjeri loših odgovora:

‘Moj šef je bio prevelik mikromenadžer (pretjerano nadzirao i kontrolirao rad zaposlenika).’

‘Vodstvo kompanije nije imalo pojma što radi.’

Bolji primjer tog odgovora stavlja fokus na ono što želite u ulozi za koji ste se prijavili. Dilber savjetuje da ako spominjete prošlu firmu, neka to bude kratak i pozitivan odgovor.

Ovo su primjeri dobrih odgovora:

‘Sve je bilo odlično, no htio/htjela sam preuzeti veći izazov.’

‘Iz bivše firme sam otišao/otišla, jer se nisam najbolje uklopio/uklopila u kulturu firme.’

‘Ono što sam tražio/tražila u toj poziciji nije se pokazalo onako intrigantnim koliko sam mislio/mislila da će biti. Volio/voljela bi pronaći nešto što će bolje odgovarati mojim interesima.’

Zašto želite ovaj posao?

Ako ste prilikom odgovora na ovo pitanje samo fokusirani na što ćete vi dobiti od rada u pojedinoj tvrtki, primjerice u svom odgovoru spomenete samo dobivanje naknade i mogućnost rada na daljinu, oni koji odlučuju o vašem zapošljavanju mogu pomisliti da vam nije dovoljno stalo do tog posla.

Zapamtite, oni traže nekoga tko će u odgovoru na ovo pitanje spomenuti više od plaće i benefita, nekoga tko je istražio firmu, dobro razumije čime se ona bavi i pokazuje entuzijazam.

Ovo su primjeri loših odgovora:

‘Želim posao na daljinu kako bi mogao/mogla biti kod kuće s djecom.’

‘Želim posao koji je dobro plaćen.’

Ovo je primjer dobrog odgovora:

‘Uzbuđen/uzbuđena sam zbog mogućeg utjecaja proizvoda koje tvrtka kreira i stvarno želim biti dio toga.’

Gdje se vidite u budućnosti?

Skupo je zaposliti i obučiti nekoga — tvrtke se nadaju da će zaposliti nekoga tko će ostati dugoročno. Tijekom razgovora za posao važno je izraziti svoje nade da ćete se dobro snaći u ulozi i dugoročno rasti s tvrtkom. Tvrtke su posebno oprezne kada se za posao prijavi netko tko je za njega prekvalificiran – pomisle da bi mogao brzo otići.

Recimo, netko je bio u upravi zadnjih pet godina i sada se prijavljuje za ulogu suradnika. Ako osoba kaže nešto poput ‘Nisam uspio dobiti intervjue za menadžerske poslove pa sam mislio pokušati s ovim poslom’, tvrtka bi se mogla zabrinuti da će osoba otići prilično brzo, a zatim će je morati zamijeniti i obučiti opet nekog novog.

Ovo su primjeri loših odgovora:

‘Nadam se prijeći u financije, ali te je poslove teško pronaći. Stoga sam spreman/spremna raditi ovu ulogu u odjelu podrške.’

‘U budućnosti se nadam otići na diplomski studij.’

Ovo je primjer dobrog odgovora:

‘Nadam se da ću ostati na ovom poslu sljedeće dvije do tri godine i želio/željela bih istražiti mogućnosti upravnih pozicija ako je moguće.’

Sitnice bi mogle biti presudne

Na današnjem visoko konkurentnom tržištu rada, tvrtke imaju na izbor velik broj kandidata i ponekad sitnice kao što su nedostatak entuzijazma ili nepoznavanje rada tvrtke mogu postati razlogom zašto niste odabrani za posao koji ste htjeli.

– Potičem ljude da istraže tvrtku prije intervjua, kako bi mogli doći i autentično govoriti o tome zašto žele tamo raditi – poručila je Dilber.

Klaudija Klanjčić/Poslovni dnevnik

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

in burza

ZAGREB Socijalno-uslužna zadruga zapošljava tri pomoćna radnika

Objavljeno

/

Slika prikazuje trenutak gdje osoba drži ruke starije osobe. Starija osoba drži malu lopticu sa žutim i plavim segmentima, možda za vježbu ili terapiju. Oboje su sjedeći, iako se u kadru vide samo njihova tijela i ruke. Nose ležernu odjeću; mlađa osoba u sivoj majici, a starija u bež džemperu i tamnim hlačama.
Foto: Pexels

Socijalno-uslužna zadruga ‘Martinov plašt’ iz Zagreba objavila je natječaj za prijam u radni odnos tri pomoćna radnika, na određeno vrijeme, javni radovi, uz mogućnost zaposlenja osobe s invaliditetom

Zaposlenje je na puno radno vrijeme, bez mogućnosti smještaja, dok se naknada za prijevoz isplaćuje u cijelosti. Postoji mogućnost korištenja potpora pri zapošljavanju – Javni rad – Posao+.

Kao razina obrazovanja posloprimca traži se srednja škola od tri ili četiri godine, dok radno iskustvo nije važno.

Opis poslova obuhvaća pratnju i pomoć osobama s različitim vrstama invaliditeta i teže pokretnim osobama u rješavanju svakodnevnih aktivnosti i obaveza.

Uz prijavu kandidati trebaju obavezno priložiti: presliku svjedodžbe o završenoj školi, uvjerenje da se protiv osobe ne vodi kaznenu postupak, presliku osobne iskaznice, potvrdu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), potvrdu liječnika opće medicine o psihofizičkim sposobnostima za obavljanje poslova osobni asistent/ica te potvrdu o završenom tečaju za osobnog asistenta.

Natječaj je objavljen na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a rok za prijavu je do 2. ožujka 2024. godine.

Zainteresirani se mogu prijaviti na email adresu: vmusa.mp@gmail.com.

Socijalno-uslužna zadruga ‘Martinov plašt’ ima sjedište u Zagrebu, Heinzelova 66, a osnovana je 27. svibnja 2011. od strane sedam zadrugara. Svrha osnivanja zadruge je unapređenje skrbi o ranjivim i iz bilo kojeg razloga marginaliziranim skupinama društva i pojedinaca te sustavno podizanje duhovno-moralne i materijalne kvalitete života na svim razinama poštujući fizičke, prirodne i moralne zakone. Zadruga nudi usluge pomoći u kući, edukacije o društvenom poduzetništvu, konzalting za neprofitne organizacije, pomoć pri pisanju projekata i poslovnih planova. Ujedno, razvila je i proizvodni dio (djelatnost), unutar koje se proizvode sapuni s točkicama – socijalno poduzetništvo slijepih i slabovidnih osoba, zatim mini urbani vrtovi i bio-lončanice, što podrazumijeva ručnu izradu lončanica od prirodnih materijala, a što se organizira kao dio radno-okupacijske terapije za ranjive skupine kao što su osobe s invaliditetom, liječeni ovisnici, žrtve obiteljskog nasilja i drugo. Ujedno, razvija hortiterapiju ili vrtnu terapiju, kao oblik radne terapije, budući rad u vrtu smanjuje stres, poboljšava senzomotoričke, mentalne i psihosocijalne vještine te pozitivno djeluje na čovjekovo zdravlje i njegovo cjelokupno biće, čime se podiže kvaliteta života.

Nastavi čitati

in burza

Udruga osoba s invaliditetom zapošljava pet osobnih asistenata

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje osobu koja gura invalidska kolica na kojima sjedi druga osoba. Nalaze se na popločanom putu okruženom zgradama i drvećem. Oboje nose zimsku odjeću; osoba koja gura invalidska kolica nosi kapu, a sjedeća osoba ima kovrčavu kosu vidljivu odostraga. Zgrade u pozadini imaju više prozora i bijele su ili svijetle boje.
Foto: Pexels

Udruga invalida Bedekovčina iz Krapinsko-zagorske županije objavila je natječaj za prijam u radni odnos pet osobnih asistenata/tica, na određeno vrijeme, radi novootvorenih poslova

Zaposlenje je na 20 sati tjedno, bez mogućnosti smještaja, dok se naknada za prijevoz isplaćuje djelomično.

Uvjeti na radnom mjestu podrazumijevaju rad na jednom mjestu.

Kao razina obrazovanja posloprimca traži se srednja škola od tri ili četiri godine, dok radno iskustvo nije važno.

Opis poslova obuhvaća sljedeće poslove: pružati pomoć u aktivnostima svakodnevnog života ovisno o fizičkim potrebama korisnika/ce (održavanje osobne higijene, hranjenje, transferi); obavljanje kućanskih poslova, uključujući i organiziranje prehrane, koje korisnik nije u mogućnosti samostalno obaviti ili koje umjesto korisnika nisu u mogućnosti obaviti članovi kućanstva; rukovanje pomagalima; pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima; pomoć pri obavljanju administrativnih aktivnosti.

Uz prijavu kandidati trebaju obavezno priložiti: presliku svjedodžbe o završenoj školi, uvjerenje da se protiv osobe ne vodi kaznenu postupak, presliku osobne iskaznice, potvrdu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), potvrdu liječnika opće medicine o psihofizičkim sposobnostima za obavljanje poslova osobni asistent/ica te potvrdu o završenom tečaju za osobnog asistenta.

Natječaj je objavljen na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a rok za prijavu je do 1. ožujka 2024. godine.

Zainteresirani se mogu prijaviti na email adresu: ui.bedekovcina@gmail.com.

Udruga invalida Bedekovčina osnovana je 28. travnja 2000., a unutar nje djeluju tri kluba, i to Klub osoba s tjelesnim invaliditetom, Klub ‘PUT’ – djeca i mladi s posebnim potrebama i invaliditetom, Klub osoba oboljelih od šećerne bolesti.

Nastavi čitati

in burza

Udruga osoba s invaliditetom ‘Agape’ zapošljava šest osobnih asistenata

Objavljeno

/

Udruga osoba s invaliditetom ‘Agape’ objavila je natječaj za prijam u radni odnos šest osobnih asistenata/tica na području Omiša i Trilja u Splitsko-dalmatinskoj županiji, na određeno vrijeme, radi novootvorenih poslova

Zaposlenje je na 20 sati tjedno, bez mogućnosti smještaja, dok se naknada za prijevoz isplaćuje u cijelosti. Radno vrijeme ovisit će o Rješenju korisnika o pravu na usluge osobne asistencije.

Kao razina obrazovanja posloprimca traži se završena osnovna škola, srednja škola od tri ili četiri godine, viša ili prvostupanjska, fakultet, akademija, magisterij, doktorat, dok radno iskustvo nije važno. Temeljem Zakona o osobnoj asistenciji osobni asistent može biti punoljetna zdravstveno sposobna osoba, koja ima završeno minimalno trogodišnje ili četverogodišnje obrazovanje, iznimno osobni asistent može biti i osoba koja ima završenu osnovnu školu uz uvjet da ima završeni tečaj za njegovatelja.

Opis poslova obuhvaća: obavljanje kućanskih poslova, uključujući i organiziranje prehrane, koje korisnik nije u mogućnosti samostalno obaviti ili koje umjesto korisnika nisu u mogućnosti obaviti članovi kućanstva; hranjenje; održavanje osobne higijene; omogućavanje mobiliteta i kretanja; rukovanje pomagalima; pratnju i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima, uključujući i putovanja unutar i izvan Republike Hrvatske; pomoć pri obavljanju administrativnih aktivnosti; pružanje podrške u komunikaciji između osobe s oštećenjem sluha i čujuće okoline u svrhu pristupa informacijama u svim područjima života; pružanje podrške u kretanju gluhoslijepim osobama te podrške u komunikaciji između gluhoslijepih osoba i okoline, u svrhu pristupa informacijama u svim područjima života.

Za prijavu je potrebno dostaviti: životopis, potvrdu/svjedodžbu o završenom obrazovanju, presliku osobne iskaznice.

Natječaj je objavljen na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a rok za prijavu je do 29. veljače 2024. godine.

Zainteresirani mogu poslati pisane zamolbe na adresu: Udruga osoba s invaliditetom ‘Agape’, Obala gusara 4, 21310 Omiš, gdje se može i osobno doći, ili na email: agape@udruga-agape.hr.

Udruga osoba s invaliditetom ‘Agape’ je neprofitna i nevladina udruga, koja obavlja socijalno-humanitarnu djelatnost od važnosti za osobe s invaliditetom. Osnovana je u Omišu početkom 2003. godine, na inicijativu nekolicine osoba s invaliditetom. Djeluje na području Grada Omiša te Općina Dugi Rat, Šestanovac, Zadvarje i Podstrana.

Nastavi čitati

U trendu