Poveži se s nama

in burza

STRUČNJAKINJA ZA ZAPOŠLJAVANJE Želite li posao, o ove tri teme morate lagati

Objavljeno

/

Foto: Fare Impresa Ticino

Kako osobe s invaliditetom mogu osvojiti potencijalnog poslodavca

Kako osobe s invaliditetom i dalje teško pronalaze poslove te dođu i do 40-ak godina života bez ijednog dana radnog iskustva, a pogotovo u ruralnim sredinama, donosimo savjete stručnjakinje za zapošljavanje Bonnie Dilber, preuzeto u cijelosti s portala Poslovni dnevnik (poslovni.hr)

Svaki intervju za posao je stresan, no stručnjakinja za zapošljavanje tvrdi kako je na neka osjetljiva pitanja potrebno dati posebno oprezan odgovor.

Bonnie Dilber, voditeljica zapošljavanja u Zapieru, tvrtki u industriji automatizacije, ispričala je kako sa svojih devet godina radnog iskustva posve razumije da tvrtke žele zaposliti vrhunske talente koji će s vremenom rasti s njima i zato je s Business Insiderom podijelila kako oprezno odgovoriti na ova tri pitanja na razgovoru za posao.

Zašto ste napustili svoju prethodnu radnu poziciju?

Loši odgovori su svi koji uključuju pretjerano negativan stav ili napadanje bivšeg poslodavca. Ako odgovorite previše negativno, tvrtka u kojoj ste na intervjuu zapitat će se je li bilo problema povezanih s vama ili vašim radnim mjestom. Također se mogu zabrinuti da ćete u budućnosti o njima tako negativno govoriti.

Ovo su primjeri loših odgovora:

‘Moj šef je bio prevelik mikromenadžer (pretjerano nadzirao i kontrolirao rad zaposlenika).’

‘Vodstvo kompanije nije imalo pojma što radi.’

Bolji primjer tog odgovora stavlja fokus na ono što želite u ulozi za koji ste se prijavili. Dilber savjetuje da ako spominjete prošlu firmu, neka to bude kratak i pozitivan odgovor.

Ovo su primjeri dobrih odgovora:

‘Sve je bilo odlično, no htio/htjela sam preuzeti veći izazov.’

‘Iz bivše firme sam otišao/otišla, jer se nisam najbolje uklopio/uklopila u kulturu firme.’

‘Ono što sam tražio/tražila u toj poziciji nije se pokazalo onako intrigantnim koliko sam mislio/mislila da će biti. Volio/voljela bi pronaći nešto što će bolje odgovarati mojim interesima.’

Zašto želite ovaj posao?

Ako ste prilikom odgovora na ovo pitanje samo fokusirani na što ćete vi dobiti od rada u pojedinoj tvrtki, primjerice u svom odgovoru spomenete samo dobivanje naknade i mogućnost rada na daljinu, oni koji odlučuju o vašem zapošljavanju mogu pomisliti da vam nije dovoljno stalo do tog posla.

Zapamtite, oni traže nekoga tko će u odgovoru na ovo pitanje spomenuti više od plaće i benefita, nekoga tko je istražio firmu, dobro razumije čime se ona bavi i pokazuje entuzijazam.

Ovo su primjeri loših odgovora:

‘Želim posao na daljinu kako bi mogao/mogla biti kod kuće s djecom.’

‘Želim posao koji je dobro plaćen.’

Ovo je primjer dobrog odgovora:

‘Uzbuđen/uzbuđena sam zbog mogućeg utjecaja proizvoda koje tvrtka kreira i stvarno želim biti dio toga.’

Gdje se vidite u budućnosti?

Skupo je zaposliti i obučiti nekoga — tvrtke se nadaju da će zaposliti nekoga tko će ostati dugoročno. Tijekom razgovora za posao važno je izraziti svoje nade da ćete se dobro snaći u ulozi i dugoročno rasti s tvrtkom. Tvrtke su posebno oprezne kada se za posao prijavi netko tko je za njega prekvalificiran – pomisle da bi mogao brzo otići.

Recimo, netko je bio u upravi zadnjih pet godina i sada se prijavljuje za ulogu suradnika. Ako osoba kaže nešto poput ‘Nisam uspio dobiti intervjue za menadžerske poslove pa sam mislio pokušati s ovim poslom’, tvrtka bi se mogla zabrinuti da će osoba otići prilično brzo, a zatim će je morati zamijeniti i obučiti opet nekog novog.

Ovo su primjeri loših odgovora:

‘Nadam se prijeći u financije, ali te je poslove teško pronaći. Stoga sam spreman/spremna raditi ovu ulogu u odjelu podrške.’

‘U budućnosti se nadam otići na diplomski studij.’

Ovo je primjer dobrog odgovora:

‘Nadam se da ću ostati na ovom poslu sljedeće dvije do tri godine i želio/željela bih istražiti mogućnosti upravnih pozicija ako je moguće.’

Sitnice bi mogle biti presudne

Na današnjem visoko konkurentnom tržištu rada, tvrtke imaju na izbor velik broj kandidata i ponekad sitnice kao što su nedostatak entuzijazma ili nepoznavanje rada tvrtke mogu postati razlogom zašto niste odabrani za posao koji ste htjeli.

– Potičem ljude da istraže tvrtku prije intervjua, kako bi mogli doći i autentično govoriti o tome zašto žele tamo raditi – poručila je Dilber.

Klaudija Klanjčić/Poslovni dnevnik

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

in burza

KOPRIVNICA Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama ‘Latice’ traži osobnog asistenta

Objavljeno

/

Na slici su dvije osobe koje sjede na klupi pored jezera. Jedna osoba je u invalidskim kolicima i nosi ružičastu majicu s kapuljačom, dok druga osoba nosi žutu jaknu i plave traperice. Oboje gledaju u mobilni telefon koji drži osoba u invalidskim kolicima. Pozadina prikazuje mirno jezero okruženo zelenim drvećem i nekim zgradama u daljini, što sugerira da bi mogli biti u parku unutar ili u blizini urbanog područja.
Foto: Pexels

Opis poslova koje će asistent obavljati između ostalog uključuje pružanje pomoći pri hranjenju korisnika, pri oblačenju i presvlačenju korisnika kao i pri obavljanju oralne higijene korisnika te pomoć pri njegovim svakodnevnim aktivnostima

Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama ‘Latice’ iz Koprivnice traži osobnog asistenta/icu za rad na određeno vrijeme. Radnik bi bio zaposlen na određeno vrijeme kao zamjena. Radno vrijeme je 20 sati tjedno, a radi se samo prijepodnevna smjena i to bez mogućnosti smještaja dok se naknada za prijevoz isplaćuje djelomično.

Natječaj je objavljen na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje 15. travnja, a rok za prijavu je do 30. travnja 2024. godine.

Razina obrazovanja kojeg poslodavac traži je završena četverogodišnja srednja škola.

Opis poslova koje će asistent obavljati između ostalog uključuje pružanje pomoći pri hranjenju korisnika, pri oblačenju i presvlačenju korisnika kao i pri obavljanju oralne higijene korisnika te pomoć pri njegovim svakodnevnim aktivnostima.

Zainteresirani se mogu prijaviti slanjem pisane zamolbe na email: info@latice.hr.

Nastavi čitati

in burza

Društvo oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije traži četiri osobna asistenta

Objavljeno

/

Na slici su dvije osobe koje sjede i razgovaraju. Jedna osoba je u invalidskim kolicima, odjevena u rozu vestu i svijetle hlače. Druga osoba sjedi na stolici, nosi bež jaknu i tamne hlače te drži šalicu.
Foto: Pexels

Opis poslova asistenta uključuje pomoć u poslovima koje korisnik ne može obavljati samostalno kao što su odlazak u trgovinu, ljekarnu te obavljanje administrativnih poslova, kao i pomoć pri transferu korisnika

Društvo oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije traži četri osobna asistenta/ice na rad na određeno vrijeme. Mjesto rada je u Zadru, a radi se samo prijepodnevna smjena. Radno vrijeme je 20 sati tjedno, bez mogućnosti smještaja. Naknada za prijevoz isplaćuje se u potpunosti.

Natječaj je objavljen na mrrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje 5. travnja, a rok za prijavu je 30. travnja 2024. godine.  

Razina obrazovanja koju poslodavac traži je završena četverogodišnja srednja škola. Postoji mogućnost zapošljavanja umirovljenika.

Opis poslova asistenta uključuje pomoć u poslovima koje korisnik ne može obavljati samostalno kao što su odlazak u trgovinu, ljekarnu te obavljanje administrativnih poslova, kao i pomoć pri transferu korisnika.

Zainteresirani se mogu prijaviti slanjem zamolbe na email: doomszz@zd.t-com.hr, a za najavu ili više informacija mogu nazvati na broj telefona: 023/325-260 ili na mobitel: 091/735-8769.

Nastavi čitati

in burza

ZAGREB Muškarac s mišićnom distrofijom traži osobnog asistenta na puno radno vrijeme

Objavljeno

/

Na slici je osoba u invalidskim kolicima koja ulazi u tramvaj uz pomoć druge osobe. Osoba u kolicima nosi bijelu i crnu jaknu. Druga osoba, koja nosi tamnoplavi trenirku, pomaže tako što drži ručke kolica. Tramvaj je plave i crne boje s otvorenim vratima. Na leđima kolica visi Nike torba.

Muškarac s invaliditetom traži nezaposlenu osobu za posao osobnog asistenta. Prednost imaju posloprimci s prijašnjim iskustvom u radu s osobama s invaliditetom

U opis poslova spada pomoć u svakodnevnim aktivnostima, poput pomoći pri obavljanju fizioloških potreba i osobne higijene, pomoć u obavljanju kućanskih poslova, pomoć i pratnja u raznim sportskim i društvenim aktivnostima, ali i općenito u svim aktivnostima koje osoba u invalidskim kolicima ne može samostalno obavljati.

Radno vrijeme je fleksibilno, prema dogovoru, prijava na puno radno vrijeme (Ugovor o radu). Troškovi prijevoza, kao i doprinosi, plaćeni u potpunosti.

Za sve dodatne informacije, ali i prijave, javiti se emailom na krsto.kovacevic@gmail.com ili na mobitel 098/474-887.

Nastavi čitati

U trendu