Connect with us

Gastro kutak

Srneći gulaš: Ukusan ručak u kojem će uživati svi oni koji vele pojesti nešto na žlicu

Objavljeno

/

Ovo je fotografija velikog crnog lonca s ručkom iznad otvorenog plamena. Lonac je pun variva koje izgleda da vrije. Vatra je napravljena od malih kamenja i grančica. Pozadina je tamni, prljavi zid s drvenim gredama. Iz lonca i vatre izlazi dim.
Fotografija: Pexels

Ako ste gurman koji voli variva svih vrsta, a pogotovo variva od divljači, kada ovo jednom probate ovo jelo, uvijek ćete ga kuhati.

Donosimo vam recept za srneći gulaš.

Sastojci:

  • 600 g srnećeg mesa (bez kosti)
  • 100 ml crnog vina
  • 50 ml vinskog octa
  • majčine dušice
  • 1 vrećica fanta za gulaš
  • pasata
  • 700 ml vode
  • 1 žličica šećera
  • Malo čilija
  • malo nasjeckanog pršuta

Priprema:

Srnetinu narezati na kockice, preliti vinom i vinskim octom, dodati majčinu dušicu, te ostaviti u marinadi par sati prije pripreme. Nakon par sati, meso ocijediti, a marinadu sačuvati.  U tavu, na zagrijano ulje staviti meso i kratko ispeći. Podliti marinadom, zatim poklopljeno pirjati, na laganoj vatri dok meso ne omekša.

Maknuti s vatre, uliti 700 ml vode i umiješati sadržaj fant vrećice te vratiti na vatru. Dodati pasatu, malo šećera i čili, kada jelo provrije, kuhati još 10 minuta. Gotov gulaš posuti sjeckanim peršinom i poslužiti.

Nastavite čitati
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Gastro kutak

Ražnjići s mesom i povrćem

Objavljeno

/

Napisao/la:

Praznik rada postao je sinonim za druženje uz roštilj, ražnjići su uvijek dobra ideja i uvijek se pojedu prvi, a uz meso, na ražnjiće možete dodati i svoje omiljeno povrće

Sastojci:

  • 500 g mesa po izboru (piletina, svinjetina, junetina)
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 tikvica
  • 1 crveni luk
  • Soja umak
  • Med
  • Češnjak sitno nasjeckan
  • Maslinovo ili biljno ulje
  • Sol, papar
  • Svježi peršin sitno nasjeckan

Priprema:

Meso narežite na kockice, paprike narezati na komadiće, luk na veće komade, a tikvice na kolutiće. Sve zajedno stavite u veću zdjelu, dodajte soja umak, med, sjeckani češnjak, začine i ulje. Dobro promiješajte i ostavite da se marinira barem 30 minuta (ili duže za bolji okus). Na kraju složite ražnjiće ovim redom, komad mesa, komad luka, paprika, tikvica, pa opet meso i tako do kraja štapića. Pecite ražnjiće na roštilju. Tijekom pečenja ih povremeno premažite ostatkom marinade za dodatnu sočnost. Gotove ražnjiće izvadite na tanjur i pospite s još malo sitno narezanog češnjaka i peršina. Uz ražnjiće poslužite svježu salatu.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Torta od mrkve, spoj sočnosti i kreme od sira

Objavljeno

/

Napisao/la:

Ova torta od mrkve je jednostavna za pripremu, sočna i puna okusa, idealan spoj mrkve i kreme od sira. Vrlo je jednostavna za napraviti uz napomenu da mrkvu ribate na najsitnijem dijelu ribeža.

Sastojci:

Za tijesto:

  • ¾ dl ulja
  • jedna i pol čaša šećera
  • 3 jaja
  • 1 mala žlica cimeta
  • 1 mala žlica praška za pecivo
  • 1 mala žlica sode bikarbone
  • 1 mala žlica vanilin šećera
  • 2 čaše brašna
  • 1/2 kg ili 5 dl naribane mrkve

Za premaz:

  • 100 g krem sira (npr. Philadelphia)
  • 1 mala žlica vanilin šećera
  • ½ dl maslaca (oko 100 g)
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 velika žlica limunovog soka

Za posipanje:

  • Kokosovo brašno

Priprema: Umutite ulje, šećer i jaja u većoj zdjeli. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i vanilin šećer. Postepeno dodajte suhe sastojke u mokru smjesu i dobro izmiješajte. Na kraju umiješajte naribanu mrkvu.

Kalup za tortu obložite papirom za pečenje, stranice lagano premažite margarinom i pospite brašnom. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 °C oko 60 minuta (provjerite čačkalicom je li pečeno). Ostavite biskvit da se potpuno ohladi. Za premaz umutite krem sir, vanilin šećer, maslac, šećer u prahu i limunov sok u glatku kremu te ohlađeni biskvit premažite pripremljenim premazom. Pospite cijelu tortu kokosovim brašnom.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Pljeskavice s mljevenim mesom, tikvicama i feta sirom

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi bijeli tanjur na kojem se nalaze četiri pljeskavice tamnosmeđe boje. Pljeskavice imaju vidljive zelene komadiće začinskog bilja. Okružene su listovima svježeg peršina, što daje dodatnu živost i svježinu. Tanjur je pažljivo stiliziran, a na lijevoj strani nalazi se mala zdjelica s crnim paprom, dok je vilica postavljena s desne strane. Fotografija odaje dojam ukusno pripremljenog obroka i može poslužiti kao inspiracija za kuhanje.
Foto: DALL·E

Ove pljeskavice su hrskave izvana, a mekane i mirisne iznutra – idealne za roštilj, ručak uz prilog od povrća ili kao ukusan dodatak lepinji sa svježim povrćem i umakom po izboru. Jednostavne za pripremu, a bogate okusom, odličan su izbor za svakodnevni obrok

Sastojci (za 4 pljeskavice):

  • 300 g mljevenog mesa – oko tri pune šake (najbolje mješavina junetine i svinjetine)
  • 1 srednja tikvica (naribana i ocijeđena)
  • 2 žlice zobenih pahuljica (ili krušnih mrvica)
  • 1 jaje
  • 2 žlice sitno sjeckanog peršina
  • 2 žlice feta sira (natrganog ili izmrvljenog)
  • 1 žlica senfa
  • pola žličice soli
  • pola žličice papra
  • 1 žlica maslinovog ulja (za pečenje)

Priprema:

Tikvicu naribajte, posolite i ostavite da pusti vodu (10 minuta), zatim dobro ocijedite.

U zdjeli pomiješajte sve sastojke osim ulja: mljeveno meso, tikvicu, jaje, zobene pahuljice, feta sir, peršin, senf, sol i papar.

Oblikujte 4 pljeskavice rukama.

Zagrijte tavu s malo ulja pa pecite pljeskavice na srednje jakoj vatri 4-5 minuta po strani, dok ne dobiju lijepu boju i budu pečene iznutra.

Nastavite čitati

U trendu