Poveži se s nama

Gastro kutak

Slatko-slana kombinacija pržene slanine s umakom

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazano nekoliko komada slanine koji se peku na tavi. Slanina je u različitim fazama pečenja, s nekim dijelovima koji izgledaju hrskavo i tamnije, dok su drugi još uvijek svjetliji i manje ispečeni. Površina tave je crna, što ukazuje na to da bi mogla biti od lijevanog željeza ili sličnog materijala. Ova fotografija može biti zanimljiva zbog prikaza procesa kuhanja, posebno za one koji uživaju u gastronomiji ili traže vizualni prikaz pripreme hrane.
Foto: Pixabay

Ova slanina može se poslužiti kao samostalno jelo ili kao dio doručka, uz jaja, topli kruh ili salatu. Također, može biti odličan dodatak burgerima, sendvičima ili čak kao predjelo na raznim okupljanjima

Sastojci:

  • 12 do 15 kriški slanine
  • 2 žlice meda
  • 1 žlica senfa (dijon ili obični)
  • 2 žlice jabučnog octa (ili balzamičnog octa)
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • prstohvat papra (po želji)

Priprema:

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte slaninu i pržite je dok ne postane hrskava i zlatno smeđa. Kad je slanina gotova, izvadite je iz tave i stavite na papirnate ubruse da se ocijedi višak masnoće.

U istoj tavi u kojoj se pržila slanina (ostavite malo masnoće), smanjite vatru i dodajte 1 žlicu maslinovog ulja. Zatim dodajte 2 žlice meda, 1 žlicu senfa, 2 žlice jabučnog octa i 1 žlicu smeđeg šećera. Miješajte sve sastojke dok se ne sjedine i dok umak ne postane lagano gust.

Vratite slaninu natrag u tavu i kratko je prebacite kroz umak da dobije dodatni okus. Po želji, pospite prstohvatom papra.

Slanina u umaku može se poslužiti uz kruh, salatu ili kao dodatak nekom jelu.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Pirjana junetina s povrćem i kremastim pire krumpirom

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazano ukusno jelo koje se sastoji od komada mesa posluženog na pire krumpiru, okruženog raznim povrćem poput mrkve, šparoga, cherry rajčica i luka. Jelo je preliveno bogatim umakom i ukrašeno svježim začinskim biljem poput ružmarina i timijana. U pozadini se vidi zdjelica s dodatnim povrćem, vilica, nož i svijeća koja stvara ugodnu atmosferu. Fotografija je zanimljiva jer prikazuje estetski privlačno i dobro pripremljeno jelo koje može pobuditi apetit i inspirirati za kuhanje.
Foto: DALL·E

Ovo je jelo prava kombinacija rustikalnog okusa i domaće udobnosti, idealno za hladne dane kad se traži nešto zasitno i utješno. Posluženo uz kiselinu cikle ili kiselog kupusa, ovo jelo postaje pravo kulinarsko zadovoljstvo

Sastojci:

  • pola kilograma junetine
  • 2 srednje glavice luka
  • dvije mrkve
  • 1 korijen ili nekoliko stapki celera
  • 2 češnja češnjaka
  • 400 ml (1 i tri četvrtine šalice) mesnog temeljca
  • 200 ml (tri četvrtine šalice) crnog vina
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • lovorov list
  • timijan i ružmarin
  • sol i papar
  • dvije žlice maslinovog ulja
  • 1 kg ili 4-5 srednje velikih krumpira
  • 50 g (3 žlice) maslaca
  • 100 ml (trećina šalice) mlijeka ili vrhnja za kuhanje
  • sol

Priprema:

Junetinu narežite na manje komade, začinite solju i paprom te lagano popržite na malo maslinovog ulja dok ne dobije lijepu boju. Izvadite je sa strane.

Na istoj masnoći pirjajte sitno nasjeckani luk, mrkvu i celer dok ne omekšaju. Dodajte protisnuti češnjak i koncentrat rajčice te sve kratko pržite.

Vratite meso u posudu, ulijte crno vino (ako koristite) i pustite da alkohol ispari. Dodajte temeljac, lovorov list i začinsko bilje. Poklopite i lagano pirjajte na slaboj vatri 2-3 sata dok meso ne postane mekano. Povremeno promiješajte i po potrebi dodajte još temeljca.

Krumpir ogulite i skuhajte u posoljenoj vodi dok ne postane mekan.

Ocijedite vodu, dodajte maslac i mlijeko te zgnječite krumpir dok ne dobijete kremastu teksturu. Po želji dodajte još maslaca ili mlijeka.

Poslužite pirjanu junetinu s povrćem preko kremastog pire krumpira. Jelo možete dodatno obogatiti kiselim krastavcima, kiselim kupusom ili salatom od cikle za osvježenje.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Sočni čokoladni kolač odličan je lijek za najdepresivniji dan u godini

Objavljeno

/

Na fotografiji je prekrasan čokoladni kolač s bogatim, sjajnim slojem čokoladne glazure, posut čokoladnim strugotinama. Iz kolača je izrezan komad koji otkriva sočnu i mekanu teksturu unutrašnjosti. Kolač je postavljen na rustikalan drveni stol, uz šalicu kave i lanenu salvetu, dok toplo i mekano osvjetljenje stvara ugodnu i privlačnu atmosferu.
Foto: DALL·E

Ovaj sočni čokoladni kolač pravo je zadovoljstvo za ljubitelje čokolade. Bogat i mekan, s intenzivnim okusom tamne čokolade, idealan je za sve prigode – od opuštenih popodneva uz kavu do svečanih proslava. Bezvremenski klasik koji se topi u ustima

Sastojci:

  • 200 g tamne čokolade (1 šalica)
  • 200 g maslaca (malo manje od 1 šalice)
  • 4 jaja
  • 150 g šećera (tri četvrtine šalice)
  • 100 g glatkog brašna (dvije trećine šalice)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Priprema:

Na pari (ili u mikrovalnoj pećnici) otopite čokoladu i maslac. Ostavite da se malo ohladi.

U zdjeli pjenasto umutite jaja sa šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pahuljasta.

Polako umiješajte otopljenu čokoladu s maslacem u smjesu jaja i šećera.

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli te ih pažljivo umiješajte u smjesu.

Ulijte smjesu u kalup obložen papirom za pečenje (ili prethodno namazan maslacem). Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25-30 minuta (dok čačkalica ne izađe gotovo čista).

Kolač ohladite prije posluživanja. Možete ga posuti šećerom u prahu ili preliti čokoladnom glazurom za dodatni užitak.

Poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije ili svježe voće za savršenu kombinaciju.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Pečena riba s povrćem pruža nutritivno bogat ručak

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazano ukusno pripremljeno jelo koje se sastoji od cijele pečene ribe, okružene raznim povrćem. Riba je ukrašena kriškama limuna i grančicama ružmarina. Povrće uključuje kolutove krumpira, tikvica, mrkve i crvene paprike, sve začinjeno i pečeno. U pozadini se vidi čaša bijelog vina, svijeća, češnjak i nekoliko grančica ružmarina. Jelo izgleda vrlo privlačno i ukusno, s bogatim bojama i teksturama koje naglašavaju svježinu i kvalitetu sastojaka.
Foto: DALL·E

Priprema ovog jela je jednostavna i brza: sve se sastojke složi u lim za pečenje, začini i peče u pećnici dok ne postanu savršeno mekani i aromatični. Rezultat je cjelovit obrok bogat okusima i hranjivim tvarima, idealan za ručak ili večeru uz društvo obitelji i prijatelja

Sastojci:

  • 2 svježe ribe (brancin, orada ili neka druga bijela riba)
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 limuna
  • maslinovo ulje
  • sol i papar po ukusu
  • grančice ružmarina ili majčine dušice
  • 3 krumpira
  • 2 mrkve
  • 1 tikvica
  • 1 crvena paprika

Priprema:

Očistite ribu, isperite je i osušite papirnatim ručnicima. Unutrašnjost i vanjsku stranu ribe posolite, popaprite i premažite maslinovim uljem. U trbuh svake ribe stavite ploške limuna, malo nasjeckanog češnjaka i grančicu ružmarina ili majčine dušice.

Ogulite krumpir i mrkvu te ih narežite na ploške. Tikvicu i papriku narežite na manje komade. Stavite povrće u posudu, posolite, popaprite i dodajte malo maslinovog ulja. Sve dobro promiješajte.

U namašćen lim za pečenje složite povrće. Na povrće stavite pripremljenu ribu. Po želji dodajte još malo maslinovog ulja i limunovog soka preko svega.

Zagrijte pećnicu na 200 °C. Pecite ribu i povrće otprilike 25-30 minuta, dok riba ne postane zlatno smeđa, a povrće mekano.

Poslužite pečenu ribu s povrćem uz kriške limuna i salatu po izboru.

Nastavi čitati

U trendu