Connect with us

Gastro kutak

Slatko-slana kombinacija pržene slanine s umakom

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazano nekoliko komada slanine koji se peku na tavi. Slanina je u različitim fazama pečenja, s nekim dijelovima koji izgledaju hrskavo i tamnije, dok su drugi još uvijek svjetliji i manje ispečeni. Površina tave je crna, što ukazuje na to da bi mogla biti od lijevanog željeza ili sličnog materijala. Ova fotografija može biti zanimljiva zbog prikaza procesa kuhanja, posebno za one koji uživaju u gastronomiji ili traže vizualni prikaz pripreme hrane.
Foto: Pixabay

Ova slanina može se poslužiti kao samostalno jelo ili kao dio doručka, uz jaja, topli kruh ili salatu. Također, može biti odličan dodatak burgerima, sendvičima ili čak kao predjelo na raznim okupljanjima

Sastojci:

  • 12 do 15 kriški slanine
  • 2 žlice meda
  • 1 žlica senfa (dijon ili obični)
  • 2 žlice jabučnog octa (ili balzamičnog octa)
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • prstohvat papra (po želji)

Priprema:

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte slaninu i pržite je dok ne postane hrskava i zlatno smeđa. Kad je slanina gotova, izvadite je iz tave i stavite na papirnate ubruse da se ocijedi višak masnoće.

U istoj tavi u kojoj se pržila slanina (ostavite malo masnoće), smanjite vatru i dodajte 1 žlicu maslinovog ulja. Zatim dodajte 2 žlice meda, 1 žlicu senfa, 2 žlice jabučnog octa i 1 žlicu smeđeg šećera. Miješajte sve sastojke dok se ne sjedine i dok umak ne postane lagano gust.

Vratite slaninu natrag u tavu i kratko je prebacite kroz umak da dobije dodatni okus. Po želji, pospite prstohvatom papra.

Slanina u umaku može se poslužiti uz kruh, salatu ili kao dodatak nekom jelu.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Ražnjići s mesom i povrćem

Objavljeno

/

Napisao/la:

Praznik rada postao je sinonim za druženje uz roštilj, ražnjići su uvijek dobra ideja i uvijek se pojedu prvi, a uz meso, na ražnjiće možete dodati i svoje omiljeno povrće

Sastojci:

  • 500 g mesa po izboru (piletina, svinjetina, junetina)
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 tikvica
  • 1 crveni luk
  • Soja umak
  • Med
  • Češnjak sitno nasjeckan
  • Maslinovo ili biljno ulje
  • Sol, papar
  • Svježi peršin sitno nasjeckan

Priprema:

Meso narežite na kockice, paprike narezati na komadiće, luk na veće komade, a tikvice na kolutiće. Sve zajedno stavite u veću zdjelu, dodajte soja umak, med, sjeckani češnjak, začine i ulje. Dobro promiješajte i ostavite da se marinira barem 30 minuta (ili duže za bolji okus). Na kraju složite ražnjiće ovim redom, komad mesa, komad luka, paprika, tikvica, pa opet meso i tako do kraja štapića. Pecite ražnjiće na roštilju. Tijekom pečenja ih povremeno premažite ostatkom marinade za dodatnu sočnost. Gotove ražnjiće izvadite na tanjur i pospite s još malo sitno narezanog češnjaka i peršina. Uz ražnjiće poslužite svježu salatu.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Torta od mrkve, spoj sočnosti i kreme od sira

Objavljeno

/

Napisao/la:

Ova torta od mrkve je jednostavna za pripremu, sočna i puna okusa, idealan spoj mrkve i kreme od sira. Vrlo je jednostavna za napraviti uz napomenu da mrkvu ribate na najsitnijem dijelu ribeža.

Sastojci:

Za tijesto:

  • ¾ dl ulja
  • jedna i pol čaša šećera
  • 3 jaja
  • 1 mala žlica cimeta
  • 1 mala žlica praška za pecivo
  • 1 mala žlica sode bikarbone
  • 1 mala žlica vanilin šećera
  • 2 čaše brašna
  • 1/2 kg ili 5 dl naribane mrkve

Za premaz:

  • 100 g krem sira (npr. Philadelphia)
  • 1 mala žlica vanilin šećera
  • ½ dl maslaca (oko 100 g)
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 velika žlica limunovog soka

Za posipanje:

  • Kokosovo brašno

Priprema: Umutite ulje, šećer i jaja u većoj zdjeli. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i vanilin šećer. Postepeno dodajte suhe sastojke u mokru smjesu i dobro izmiješajte. Na kraju umiješajte naribanu mrkvu.

Kalup za tortu obložite papirom za pečenje, stranice lagano premažite margarinom i pospite brašnom. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 °C oko 60 minuta (provjerite čačkalicom je li pečeno). Ostavite biskvit da se potpuno ohladi. Za premaz umutite krem sir, vanilin šećer, maslac, šećer u prahu i limunov sok u glatku kremu te ohlađeni biskvit premažite pripremljenim premazom. Pospite cijelu tortu kokosovim brašnom.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Pljeskavice s mljevenim mesom, tikvicama i feta sirom

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi bijeli tanjur na kojem se nalaze četiri pljeskavice tamnosmeđe boje. Pljeskavice imaju vidljive zelene komadiće začinskog bilja. Okružene su listovima svježeg peršina, što daje dodatnu živost i svježinu. Tanjur je pažljivo stiliziran, a na lijevoj strani nalazi se mala zdjelica s crnim paprom, dok je vilica postavljena s desne strane. Fotografija odaje dojam ukusno pripremljenog obroka i može poslužiti kao inspiracija za kuhanje.
Foto: DALL·E

Ove pljeskavice su hrskave izvana, a mekane i mirisne iznutra – idealne za roštilj, ručak uz prilog od povrća ili kao ukusan dodatak lepinji sa svježim povrćem i umakom po izboru. Jednostavne za pripremu, a bogate okusom, odličan su izbor za svakodnevni obrok

Sastojci (za 4 pljeskavice):

  • 300 g mljevenog mesa – oko tri pune šake (najbolje mješavina junetine i svinjetine)
  • 1 srednja tikvica (naribana i ocijeđena)
  • 2 žlice zobenih pahuljica (ili krušnih mrvica)
  • 1 jaje
  • 2 žlice sitno sjeckanog peršina
  • 2 žlice feta sira (natrganog ili izmrvljenog)
  • 1 žlica senfa
  • pola žličice soli
  • pola žličice papra
  • 1 žlica maslinovog ulja (za pečenje)

Priprema:

Tikvicu naribajte, posolite i ostavite da pusti vodu (10 minuta), zatim dobro ocijedite.

U zdjeli pomiješajte sve sastojke osim ulja: mljeveno meso, tikvicu, jaje, zobene pahuljice, feta sir, peršin, senf, sol i papar.

Oblikujte 4 pljeskavice rukama.

Zagrijte tavu s malo ulja pa pecite pljeskavice na srednje jakoj vatri 4-5 minuta po strani, dok ne dobiju lijepu boju i budu pečene iznutra.

Nastavite čitati

U trendu