Poveži se s nama

Civilno društvo

Akademija zdravog življenja planira Europsko prvenstvo za djecu s teškoćama u razvoju

Objavljeno

/

Na slici je futsal utakmica. Igrač u narančastom dresu kontrolira loptu dok ga igrači u plavim dresovima pokušavaju zaustaviti. Pozadina prikazuje prazne stolice i reklamni pano.
Foto: Health Life Academy

Udruga ‘Akademija zdravog življenja’ organizirala je već 22 natjecanja u sklopu projekta ‘Special Power League’, a sada idu i korak dalje te bi trebali organizirati Europsko prvenstvo u nogometu za djecu s teškoćama

U Puli je nikao novi sport. Riječ je o ‘mamanetu’, sportu za žene i majke starije od 33 godine. Ovaj sport je osmišljen s ciljem kako bi se majke i žene iznad 33. godine života aktivno počele baviti sportom i rekreacijom.

Europski institut za ravnopravnost spolova prepoznao je i podržao ovu hvalevrijednu inicijativu. Ovim se sportom, s obzirom na to da ne zahtjeva gotovo nikakvu fizičku pripremu, mogu baviti apsolutno svi.

Tako su, nakon nekog vremena, u ovaj novi sport uključena i djeca, te njihovi očevi, iako mamanet nije namijenjen njima.

Ovaj sport, točnije rekreacijsku aktivnost, u Pulu su donijeli voditelji Udruge ‘Akademija zdravog življenja’. Oni su jedni od sedam suosnivača ovog sporta u svijetu.

Predsjednica ‘Akademije zdravog življenja’ Petra Maras objasnila je o čemu je riječ.

– Europski institut za ravnopravnost spolova potiče rodnu ravnopravnost u sportu, jer je cilj europskih sportskih upravnih tijela i udruženja da razvijaju i implementiraju strategije koje trebaju pojačati rodnu ravnopravnost u sportu. Jedan od primjera su i rodne kvote koje su uveli u razna sportska udruženja i saveze, pa je tako nastao i sport mamanet, koji je sada pridružen u novi sport Catch’n Serve Ball – istaknula je Maras.

Kako kaže Maras, ovaj sport ima nemjerljive dobrobiti za sve one koji se njime bave jer jača komunikacijske vještine.

Tajnik udruge ‘Akademija zdravog življenja’ Dario Jagić ističe kako je Hrvatski olimpijski odbor, u sklopu novog zakona o sportu, izdao preporuku da svi sportski klubovi moraju uključiti 40% žena u upravna tijela, bez obzira na to o kojem se sportu radi.

– Kada pogledamo dosadašnje stanje, vidljivo je da su u upravljačkim tijelima bili uglavnom muškarci, pa je jako pozitivno što je došlo do ove preporuke jer smatram da su žene puno otvorenije, razumnije, pa vjerojatno i poštenije u donošenju odluka. Što se tiče stanja u Puli, mi ćemo do kraja siječnja predati statut i krenuti u službeno osnivanje kluba, jer je u pulsku ekipu uključeno dvadeset žena. Kada se u Hrvatskoj osnuju najmanje tri kluba, onda imamo savez pa će krenuti i liga, a to se upravo događa u Medulinu, Koprivnici i Čakovcu – rekao je Jagić.

– Od Europske komisije smo s dvanaest partnera iz Europe dobili sredstva za razvijanje ovog sporta, pa će se shodno tome u Rovinju, u trajanju od nekoliko dana, u lipnju održati prvo međunarodno natjecanje u Catch’n Serve Ballu koje smo dobili za organizaciju od ‘CSIT – International Workers and Amateurs in Sports Confederation’.

Osim ovog hvalevrijednog projekta ‘Akademija zdravog življenja’ potiče i sport djece s teškoćama u razvoju.

Naime, ‘Akademija zdravog življenja’ jedan je od dva suorganizatora Special Power League, sportske lige za djecu s teškoćama u razvoju.

Oni su zajedno s Hrvatskim nogometnim savezom odlučili osnovati ovu ligu kojoj je cilj uključivanje djece s teškoćama u razvoju u sport.

– To je liga koju smo osnovali s ciljem uključivanja djece s teškoćama u razvoju u aktivniji društveni i sportski život, tako što smo povezali udruge za odgoj i obrazovanje, udruge za autizam i Down sindrom na području cijele Hrvatske – ističe Dario.

S obzirom na to da je glavni sponzor projekta Hrvatski nogometni savez, u ovaj projekt uključili su se i brojni hrvatski sportski klubovi, koji su na nagovor Daria i Petre, pristali osnovati svoje ‘Special Power’ jedinice.

Uz pomoć ovih velikana hrvatskog nogometa, osnovala se liga u kojoj se natječu upravo djeca s teškoćama u razvoju.

Klubovi koji su se do sada odlučili na ovaj korak su: PSP NK Istra 1961, PSP NK Sloga Čakovec, PSP HNK Rijeka, PSP NK GOŠK Dubrovnik, PSP GNK Dinamo, NK Osijek Special Power Team, HNK Hajduk Special Power, te NK Lokomotiva Special Power Team.

– Funkcionira tako da centri za Down sindrom i autizam odabiru djecu za igru, te daju osobe koje treniraju djecu, a klubovi također daju trenere, ali i opremu za terene. Hrvatski nogometni savez je glavni pokrovitelj cijelog projekta i bez njih ovo ne bi bilo moguće. Sada je u planu organizirati Europsko prvenstvo u nogometu za djecu s teškoćama u razvoju, što je već prihvaćeno od Saveza, a pokrenulo je i lavinu pozitivnih reakcija u cijeloj Europi – kaže Jagić.

‘Akademija zdravog življenja’ organizirala je već 22 natjecanja u sklopu Special Power League, a sada idu i korak dalje, te bi trebali organizirati Europsko prvenstvo u nogometu za djecu s teškoćama, u sklopu ovog projekta.

Inače, projekt Special Power League nagrađen je od strane UEFA-e kao jedna od najboljih inicijativa za osobe s invaliditetom.

Civilno društvo

Održan okrugli stol ‘Osnaživanje suradnje u pitanjima seksualnog nasilja u ratnim sukobima’

Objavljeno

/

Slika prikazuje konferencijsku sobu u kojoj se održava sastanak. Sudionici su okupljeni oko dugog stola, a na zidu iza njih projicira se prezentacija. Na stolu su različite boce i čaše. Ispred nekih sudionika nalaze se papiri i bilježnice. Prostorija je dobro osvijetljena, vjerojatno prirodnom svjetlošću koja dolazi iz prozora koji nisu vidljivi na slici.
Foto: Ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom

Okrugli stol u organizaciji Centra za žene žrtve rata – ROSA održan je 13. veljače 2024. u Zagrebu, na temu ‘Osnaživanje suradnje u pitanjima seksualnog nasilja u ratnim sukobima – nacionalna i međunarodna perspektiva’

Okrugli stol u organizaciji Centra za žene žrtve rata – ROSA uvodno je pozdravila Anja Šimpraga – potpredsjednica Vlade RH za društvene djelatnosti i ljudska prava te NJ. E. Simon Thomas – veleposlanik Velike Britanije u Hrvatskoj, kao i sami organizatori.

Govornici na Okruglom stolu bili su predstavnici/ce ministarstava, posebno Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva pravosuđa i uprave, Ministarstva zdravstva, drugih institucija, akademske zajednice i organizacija civilnog društva.

Cilj Okruglog stola je razmjena iskustava iz njihove nadležnosti u odnosu na problem seksualnog nasilja u ratu, procesuiranje počinitelja, ostvarivanja prava žrtava te suradnje s drugim državama u ratnim sukobima i iznalaženja globalnog odgovora na ovaj sveprisutni problem.

Istaknuto je da je Republika Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja je donijela poseban zakon koji regulira prava žrtava seksualnog nasilja u ratu, pod nazivom ‘Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu’, koji je na snazi od 2015. godine.

U proteklih osam godina  podneseno je 305 zahtjeva za stjecanje statusa žrtve seksualnog nasilja u ratu. Od tog broja 227 osoba je ženskog spola te je pozitivno riješeno 166 zahtjeva, dok je 78 osoba muškog spola i pozitivno je riješeno 50 zahtjeva. Nekoliko je zahtjeva neriješeno jer su podnositelji nedostupni. Budući da su posljedice rata dugotrajne i danas se brojne žrtve obraćaju institucijama sustava i organizacijama civilnog društva tražeći pomoć i podršku. Hrvatska je također pristupila globalnoj Inicijativi za sprječavanje seksualnog nasilja u sukobu – PSVI (The Preventing Sexual Violence in Conflict Initiative). S obzirom na preživljeni rat i uspostavljanje sustava za ostvarenje prava žrtava seksualnog nasilja u ratu, hrvatska iskustva su od izuzetnog značaja državama u ratnim sukobima, kao što su to Ukrajina, Sirija i brojne druge države.

Ispred institucije Pravobranitelja za osobe s invaliditetom Okruglom stolu prisustvovala je savjetnica Andreja Makar.

Izvor: Ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom

Nastavi čitati

Civilno društvo

Uskoro radionice o zapošljavanju osoba s invaliditetom

Objavljeno

/

Na slici je osoba u invalidskim kolicima koja koristi prijenosno računalo postavljeno na stolu. Osoba je okrenuta prema prozoru s panoramskim pogledom na grad. Lice osobe nije vidljivo, a prostorija je dobro osvijetljena.

U sklopu programa održat će se online individualne i grupne radionice za osobe s invaliditetom koje traže posao ili žele postati samozaposlene te poslodavce koji žele zaposliti osobu/e s invaliditetom. Na kraju će se održati online okrugli stol

Hrvatski savez udruga za studente i mlade s invaliditetom SUMSI provodi trogodišnji program ‘Zajedno kroz izazove2’ čiji je glavni cilj veća (samo)zaposlenost osoba s invaliditetom na tržištu rada i bolja slika ove populacije u društvu.

U sklopu programa održat će se online individualne i grupne radionice za osobe s invaliditetom koje traže posao ili žele postati samozaposlene te poslodavce koji žele zaposliti osobu/e s invaliditetom. Na kraju će se održati online okrugli stol.

– Bez obzira imate li ili ne dosadašnjeg iskustva u radu ili zapošljavanju osoba s invaliditetom, pozivamo vas da se prijavite na radionice i saznate nove informacije i/ili upoznate potencijalne nove poslodavce/zaposlenike – pozivaju organizatori.

Prva grupna radionica održat će se 5. ožujka 2024. godine (utorak) s početkom u 10 sati preko Zoom platforme, a prijave su otvorene do 29. veljače 2024. godine putem prijavnih obrazaca:

Više detalja o programu možete pronaći ovdje.

Program financijski podržava Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a partneri su: Centar za profesionalnu rehabilitaciju ‘Zagreb’, Hrvatski zavod za socijalni rad, Hrvatski zavod za zapošljavanje,  Studijski centar socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Udruga Liberato te Udruga Radio Student.

Nastavi čitati

Civilno društvo

Udruga Sveta Ana iz Lobora proslavila 15 godina djelovanja

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje grupu ljudi na pozornici, s projekcijom u pozadini. Na sceni je raznolika skupina ljudi, uključujući djecu i odrasle. Pozadinska projekcija prikazuje sliku sobe s ljudima.
Foto: Udruga Sveta Ana

Naša dvorana je bila ispunjena samo toplinom i ljubavlju. Potvrdili ste nam da radimo dobre i prave stvari, a mi nastavljamo dalje, jer samo nebo je granica, poručili su iz udruge

Udruga Sveta Ana – za pomoć djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije je 16. veljače 2024. godine proslavila 15 godina djelovanja.

Članice i članovi Udruge Sveta Ana pripremili su prigodni program u kojem su nastupili predškolarci koji su uvježbali koreografiju pod vodstvom terapeutkinja Monike Haldek i Ljiljane Vrlec, recitacije su izvele Antonina Mikac i Jelena Tušek koje je pripremila fonetičarka Natalija Bedeković, zatim Vis Allegro, Nedjeljka Jurinić i članovi Udruge Sveta Ana, a nakon programa dodijeljene su zahvalnice.

Sve okupljene je u ime udruge pozdravila njezina predsjednica Mateja Posarić, dok su čestitke na ovoj velikoj obljetnici uputili i zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik njegovog odbora za gospodarstvo Žarko Tušek i načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih, a na proslavi je bio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

– Proslavili smo veliki dan – 15 godina predanog rada i neumornog zalaganja Udruge Sveta Ana. Ova obljetnica je prilika da se prisjetimo svih izazova koje smo zajedno prevladali, svih uspjeha koje smo postigli i da se zahvalimo svima koji su nas podržavali na našem putu.

U proteklim godinama, naša udruga nije samo pružala pomoć i podršku osobama s invaliditetom, već smo zajedno gradili mostove razumijevanja, tolerancije i inkluzije u našem društvu. Naša misija nije samo osigurati prava i dostojanstvo osobama s invaliditetom, već i promicati svijest o njihovim sposobnostima i potencijalima – kazali su iz udruge.

Kroz programe i aktivnosti radili su na stvaranju okoline u kojoj svatko, bez obzira na svoje sposobnosti, može ostvariti svoje snove i doprinijeti zajednici. Svjedoci su mnogih uspjeha svojih članova, koji su zahvaljujući podršci i radu udruge postigli izvanredne rezultate u različitim područjima života.

No, unatoč postignućima, znaju da još uvijek ima mnogo posla pred njima i nastavit će se boriti za  društvo, u kojem će svaka osoba imati jednake mogućnosti i prilike za osobni i profesionalni razvoj.

– Ovu emotivnu večer sigurno ćemo još dugo pamtiti, obilje ponosa, radosti, smijeha i suza. Naša dvorana je bila ispunjena samo toplinom i ljubavlju. Potvrdili ste nam da radimo dobre i prave stvari, a mi nastavljamo dalje, jer samo nebo je granica.

Želimo zahvaliti svim članovima, volonterima, donatorima i partnerima koji su svojim doprinosom omogućili da naša udruga raste i napreduje. Vaša predanost i podrška su neprocjenjivi i pokazuju da zajedno možemo ostvariti velike stvari. Neka ova obljetnica bude prilika za slavlje, ali i za refleksiju i planiranje budućih koraka, nastavimo zajedno graditi bolje sutra – poručili su slavljenici.

Nastavi čitati

U trendu