Connect with us

Life&Style

Projekt ‘Turizam za mene!’ i aktivnosti u nadolazećem periodu

Published

on

Fotografija prikazuje osobu koja sjedi u invalidskim kolicima na plaži. Fokus je na kolicima i dijelu osobe, dok je pozadina nejasna i prikazuje more i pijesak. Ova slika evocira osjećaj mirnoće i samoće, naglašen prisutnošću spokojne plaže.
Foto: Pixabay

Projekt ‘Turizam za mene!’ provodi DIP – Društvo za istraživanje i potporu s ciljem razvoja pristupačnog turizma, a financira ga Ministarstvo turizma i sporta

Društvo za istraživanje i potporu, DIP iz Rijeke provodi projekt ‘Turizam za mene!’ i izvijestili su o planiranim aktivnostima u nadolazećem periodu.

Kažimo najprije da je projekt ‘Turizam za mene!’ nova prilika za osiguravanje pristupačnosti osobama s invaliditetom u sektoru turizma. Projekt se financira iz Javnog natječaja Ministarstva turizma i sporta – sufinanciranje projekata udruga u turizmu (projekti razvijanja svijesti o pristupačnom turizmu).

Ciljne skupine su osobe s invaliditetom, poslodavci u turizmu, zaposleni u turizmu, turističke zajednice, a partner na projektu je Udruga privatnih iznajmljivača Grada Opatije.

Pridruženi partneri su Turistička zajednica Grada Rijeke, Hotel Hilton Rijeka Costabella, a suradnici Udruga turističkih vodiča Kvarnera, Udruga privatnih iznajmljivača Grada Rijeke i drugi turistički djelatnici.

Prva aktivnost u veljači je u utorak 20. veljače 2024. od 17 sati u Opatiji, Vila Antonio, a namijenjena je za privatne iznajmljivače. Cilj je osnažiti privatne iznajmljivače s kompetencijama za rad s turistima/ gostima smještaja  – osobama s invaliditetom. Predviđeno je održati najmanje dvije radionice, jednu uvodnu s interaktivnim pristupom, a druga bi se bazirala na razne praktične vježbe. Ako bude interesa i ako bude bilo potrebno ponudit će i više radionica.

Druga radionica bit će u četvrtak, 22. veljače 2024. godine u hotelu Hilton Costabella Rijeka, od 12 sati i održat će drugi dio praktičnog rada za djelatnike hotela Hiltona Costabella Rijeka.  Tema će biti “Kako se odnositi s gostima osobama s invaliditetom, 2. dio?  Kako to izgleda u stvarnosti?”

Treća radionica bit će u srijedu, 28. veljače 2024. godine na međunarodnom sajmu Promototel, u Poreču.

Početkom ožujka pak planiraju aktivnosti za Turističku zajednicu Rijeka i Udrugu turističkih vodiča Kvarner.  Isto tako, tijekom ožujka planiraju pripremu za rad u turizmu za osobe s invaliditetom, partnerske sastanke, aktivnosti za mentore zaposlenim osobama s invaliditetom u turizmu (i budućim mentorima) u tvrtkama u kojima rade osobe s invaliditetom (hotel Hilton i drugi), press konferencije te izradu plana za samovrednovanje turističkih dionika o prilagođenosti kapaciteta (prostornih i ljudskih resursa) za rad s gostima osobama s invaliditetom.

Do sada su prikupljali podatke o ključnim kriterijima za prilagođenost turističkih kapaciteta za osobe s invaliditetom kao goste, kako bi kroz daljnje aktivnosti imali  kriterije za izradu i dodjelu oznake pristupačnosti u kojoj će dionici sudjelovati za dio turističkih kapaciteta  na ovom području. 

Za daljnje dogovore i informacije javite se na 091 5580 – 920 ili marta@dip.hr.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Zagrebačka pita – recept naših baka

Published

on

Donosimo vam provjereni recept naših baka za Zagrebačku pitu, savršen spoj prhkog tijesta, fine vanilin kreme i prozračnog šauma. Za sve one koji vole puno kreme, ovo je kolač u kojem ćete uživati svim osjetilima, jer nije samo ukusan, već i lijep za oko

Sastojci za kore:

  • 30 dkg pšeničnog glatkog brašno
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • 15 dkg maslaca ili margarina
  • 1 jaja
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 10 dkg šećera u prahu (4 žlice)

Krema:

  • 1/2 l mlijeka
  • 3 žumanjaka
  • 3 žlice šećera
  • 3 žlice brašna
  • 2 Vanilin šećer
  • 15 dkg maslaca

Šaum:

  • 3 bjelanjka
  • 15 dkg šećera u prahu (7 žlica)
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

U posudi pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i šećer, napravite udubljenje u sredini i dodajte otopljeni maslac ili margarin te jaje i kiselo vrhnje. Rukama ili mikserom sa spiralnim nastavcima umijesite glatko prhko tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.

Dok se tijesto hladi, u loncu zagrijte 2/3 mlijeka (oko 300 ml) do vrenja. U drugoj zdjeli pjenjačom izmiješajte žumanjke, brašno, šećer, vanilin šećer i preostalu trećinu mlijeka (200 ml), pazeći da nema grudica. Polako ulijevajte smjesu sa žumanjcima u vruće mlijeko, stalno miješajući na srednje laganoj vatri dok se krema ne zgusne.

Gotovu kremu prelijte u zdjelu, prekrijte površinu plastičnom folijom kako se ne bi stvorila korica i pustite da se potpuno ohladi.

Tijesto podijelite na tri dijela i na papiru za pečenje razvucte tanku koru veličine lima na kojem ćete peći. Razvučene korice pecite jednu po jednu na obrnutoj strani pleha 8-10 minuta u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva. Pečene kore prebacite na rešetku za hlađenje i ohladite.

Maslac sobne temperature pjenasto umutite i polako dodajte u hladnu kremu. Krema treba biti glatka i pjenasta.

U pleh na kojem su se pekle položite jednu koru, premažite pola nadjeva. Prekrijte drugom pa ponovite postupak. Ostavite u hladnjaku dok ne napravite šaum od bjelanjaka.

U posudu stavite vode toliko da zauzme 1/3 posude. U staklenu ili metalnu zdjelu koja odgovara zdjeli s vodom stavite bjelanjke i umutite u laganu pjenicu. Polako uz stalno miješanje dodajte šećer s vanilijom i miješajte dok se cijeli šećer lijepo ne poveže.

Zdjelu s umućenim bjelanjcima i šećerom stavite na posudu s vrelom vodom te nastavite mutiti mikserom dok bjelanjci ne postanu sjajni i svilenkasti, oko 7-8 minuta.

Gotovi šaum odmah premažite preko kolača i ukrasite čokoladnim mrvicama. Ostavite u hladnjaku da se dobro rashladi. Rashlađeni kolač narežite na kocke i servirajte uz šalicu kave ili čaja.

Continue Reading

Gastro kutak

Mramorni kuglof 

Published

on

Kuglof se nalazi među omiljenim receptima jer je jednostavan za pripremu, a vrlo ukusan i sočan. Za ovaj kuglof sastojke sigurno već imate doma, a gotov je za čas

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera (10 žlica)
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica limunove korice
  • 1 prašak za pecivo
  • 250 ml tekućeg jogurta (jedna veća šalica)
  • 130 ml ulja (3/4 šalice)
  • 300 g glatkog brašna (16 žlica)
  • 3 žlice kakaa u prahu

Priprema:

Odvojite žumanjke i bjelanjke. Bjelanjke istucite u snijeg. Umutite jaja i šećer. Miješajte dok ne dobijete laganu i prozračnu smjesu.

Dodajte brašno s praškom za pecivo u smjesu, zatim jogurt i ulje te ostale sastojke, na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka i podijelite na dva dijela.

Jedna polovica neka ostane žuta, a u drugu polovicu dodajte kakao i izmiješajte.

Kalup za kuglof namastite i pobrašnite oštrim brašnom kako bi se pečeni kuglof lako izvadio van. Naizmjence u kalup stavljajte smeđu i žutu biskvitnu smjesu da biste dobili mramorni uzorak.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 45 do 50 minuta. Provjerite čačkalicom je li kuglof pečen.

Ostavite da se ohladi, pospite šećerom u prafu i poslužite.

Continue Reading

Gastro kutak

Kelj varivo – ukusan i zdrav ručak

Published

on

Toplo, jušno jelo kao iz starih kuhinja naših baka stajat će vas tek par eura, a izvrsna je ideja za zdrav i ukusan ručak na žlicu. Donosimo vam brzi recept za kelj varivo koji morate probati

Sastojci:

  • 1 glavica kelja (srednje veličine)
  • 2-3 krumpira (srednje veličine)
  • 1 manji luk
  • 2 mrkve
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 žlice ulja
  • sol, papar, crvena paprika
  • 2 lovorova lista 
  • 100 grama slanine

Priprema:

Prije kuhanja, potrebno je svo povrće oprati, očistiti i usitniti.

U veliku posudu ulijte ulje. Dodajte nasjeckani luk, češnjak, korijen peršina, mrkvu i slaninu te sve posolite i popaprite. Pustite da se dinsta dok povrće ne omekša.

Zatim dodajte kelj narezan na trakice i zalijte vodom da prekrijete sve povrće i kelj. Dodajte na kocke narezan krumpir. Dodatno posolite i popaprite. Ostavite kuhati 20-ak minuta.

Zatim varivo začinite po izboru i dodajte peršinov list, dobro promiješajte i ostavite da se kuha još 5-10 minuta ili dok krumpir ne bude dovoljno mekan.

Kad je svo povrće gotovo kuhano, napravite ‘zapršku’ tako da izvadite vilicom dio krumpira te ga usitnite i vratite natrag kako biste dobili gušće varivo.

Poslužite toplo, uz kruh.

Continue Reading

U trendu