Poveži se s nama
In-Portal Banner

Life&Style

Projekt ‘Turizam za mene!’ i aktivnosti u nadolazećem periodu

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje osobu koja sjedi u invalidskim kolicima na plaži. Fokus je na kolicima i dijelu osobe, dok je pozadina nejasna i prikazuje more i pijesak. Ova slika evocira osjećaj mirnoće i samoće, naglašen prisutnošću spokojne plaže.
Foto: Pixabay

Projekt ‘Turizam za mene!’ provodi DIP – Društvo za istraživanje i potporu s ciljem razvoja pristupačnog turizma, a financira ga Ministarstvo turizma i sporta

Društvo za istraživanje i potporu, DIP iz Rijeke provodi projekt ‘Turizam za mene!’ i izvijestili su o planiranim aktivnostima u nadolazećem periodu.

Kažimo najprije da je projekt ‘Turizam za mene!’ nova prilika za osiguravanje pristupačnosti osobama s invaliditetom u sektoru turizma. Projekt se financira iz Javnog natječaja Ministarstva turizma i sporta – sufinanciranje projekata udruga u turizmu (projekti razvijanja svijesti o pristupačnom turizmu).

Ciljne skupine su osobe s invaliditetom, poslodavci u turizmu, zaposleni u turizmu, turističke zajednice, a partner na projektu je Udruga privatnih iznajmljivača Grada Opatije.

Pridruženi partneri su Turistička zajednica Grada Rijeke, Hotel Hilton Rijeka Costabella, a suradnici Udruga turističkih vodiča Kvarnera, Udruga privatnih iznajmljivača Grada Rijeke i drugi turistički djelatnici.

Prva aktivnost u veljači je u utorak 20. veljače 2024. od 17 sati u Opatiji, Vila Antonio, a namijenjena je za privatne iznajmljivače. Cilj je osnažiti privatne iznajmljivače s kompetencijama za rad s turistima/ gostima smještaja  – osobama s invaliditetom. Predviđeno je održati najmanje dvije radionice, jednu uvodnu s interaktivnim pristupom, a druga bi se bazirala na razne praktične vježbe. Ako bude interesa i ako bude bilo potrebno ponudit će i više radionica.

Druga radionica bit će u četvrtak, 22. veljače 2024. godine u hotelu Hilton Costabella Rijeka, od 12 sati i održat će drugi dio praktičnog rada za djelatnike hotela Hiltona Costabella Rijeka.  Tema će biti “Kako se odnositi s gostima osobama s invaliditetom, 2. dio?  Kako to izgleda u stvarnosti?”

Treća radionica bit će u srijedu, 28. veljače 2024. godine na međunarodnom sajmu Promototel, u Poreču.

Početkom ožujka pak planiraju aktivnosti za Turističku zajednicu Rijeka i Udrugu turističkih vodiča Kvarner.  Isto tako, tijekom ožujka planiraju pripremu za rad u turizmu za osobe s invaliditetom, partnerske sastanke, aktivnosti za mentore zaposlenim osobama s invaliditetom u turizmu (i budućim mentorima) u tvrtkama u kojima rade osobe s invaliditetom (hotel Hilton i drugi), press konferencije te izradu plana za samovrednovanje turističkih dionika o prilagođenosti kapaciteta (prostornih i ljudskih resursa) za rad s gostima osobama s invaliditetom.

Do sada su prikupljali podatke o ključnim kriterijima za prilagođenost turističkih kapaciteta za osobe s invaliditetom kao goste, kako bi kroz daljnje aktivnosti imali  kriterije za izradu i dodjelu oznake pristupačnosti u kojoj će dionici sudjelovati za dio turističkih kapaciteta  na ovom području. 

Za daljnje dogovore i informacije javite se na 091 5580 – 920 ili marta@dip.hr.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Juha od poriluka i krumpira za kraj tjedna

Objavljeno

/

Prikazana je zdjela juhe sa sastojcima poput kuhanog mesa, mrkve i peršina. Pored zdjele su dvije pečene lepinje, a u maloj zdjelici sa strane nalazi se crveni začin.

Juha od krumpira i poriluka recept je koji ćete pripremati sigurno više puta. Ne samo da je ova juha s porilukom i krumpirom jednostavna za pripremu, već može poslužiti i kao glavno jelo

Sastojci:

  • 2 žlice ulja
  • 120 g mrkve (2 mrkve srednje veličine)
  • 120 g (2 veća poriluka)
  • 300 g (2 srednja krumpira)
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 1-2 žlice poprženih sjemenki bundeve

Priprema:

Poriluk očistite i narežite na kolute, a mrkvu na štapiće.

Na zagrijano ulje dodajte poriluk i mrkvu, kratko propirjati. Dodajte krumpir narezan na kockice i podlijte vodom ili povrtnim temeljcem da prekrije povrće.

Kad zakipi, kuhajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša.

Potkraj kuhanja dodajte vrhnje za kuhanje te poslužite posuto poprženim sjemenkama bundeve.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Brza torta s Plazma keksima i orasima

Objavljeno

/

Komad bogate torte s orasima na vrhu poslužene na elegantnom tanjuru sa zlatnim rubom, uz zlatnu vilicu. Torta izgleda kremasto i bogato, s nekoliko slojeva različitih tekstura, uključujući kremasti sloj s orasima.
Foto: Instagram @biljina.kuhinja.tv

Ova kremasta torta food blogerice Biljane Samardžić (@biljina.kuhinja.tv) je idealna za sve trenutke kada želite impresionirati svoje goste ili obitelj, a nemate puno vremena za pripremu. Bez potrebe za pećnicom, dovoljan vam je samo mikser i nekoliko sastojaka kako biste pripremili ovaj dekadentni desert

Sastojci:

  • 700 g kiselog vrhnja (oko 3 šalice)
  • 500 ml slatkog vrhnja (oko 2 šalice)
  • 200 g šećera u prahu (oko 1 i 3/4 šalice)
  • 300 g mljevene Plazme (oko 3 šalice)
  • 100 g crne čokolade za kuhanje (oko pola šalice)
  • 250 g mljevenih oraha (oko 2 i pol šalice)
  • 150 g Plazma keksa u komadima (oko 1 i pol šalica)
  • 2 dl mlijeka (oko 3/4 šalice)

Priprema:

Umutite slatko vrhnje s mikserom dok ne postane čvrsto.

Posebno umiksajte kiselo vrhnje i šećer u prahu pa umiješajte sa slatkim vrhnjem.

Smjesu podijelite na dva dijela. U jedan dio umiješajte mljevenu Plazmu i naribanu čokoladu, a u drugi mljevene orahe.

Ako je nadjev od keksa previše gust, dodajte malo mlijeka (oko 1,5 žlice) i ponovo izmiksajte kako biste dobili kremastiju konzistenciju.

Na dno pleha stavite podesivi obruč ili kalup (Biljana preporučuje promjer 23 cm).

Slažite sloj Plazma keksa koje ste prethodno umočili u mlijeko. Preko keksa rasporedite kremu od keksa i čokolade, zatim kremu od oraha.

Ostavite tortu nekoliko sati u hladnjaku da se stvrdne.

Nakon toga, skinite obruč i tortu po želji ukrasite.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Punjene gljive sa špinatom su ukusno jelo koje se lako priprema

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje punjene gljive. Oko gljiva su raspoređeni listovi peršina. Fotografija je zanimljiva jer prikazuje jelo koje izgleda ukusno i pažljivo pripremljeno, što može privući pažnju ljubitelja hrane.
Foto: Pexels

Ovo jelo je fleksibilno, pa se punjenje može prilagoditi dodavanjem drugih sastojaka, poput mesa, orašastih plodova ili drugih povrća, čineći ga još zanimljivijim. Ukratko, punjene gljive sa špinatom su savršeno jelo za ljubitelje gljiva i povrća, a istovremeno su i vrlo privlačne za oči

Sastojci:

  • gljive (poželjno krupnije, poput šampinjona ili bukovače)
  • špinat (svjež ili blanširan)
  • crveni luk (1 glavica)
  • bijeli luk (2-3 češnja)
  • sir (npr. feta, kremasti ili parmezan)
  • maslinovo ulje (za prženje)
  • sol i papar (po ukusu)
  • malo limunovog soka (opcionalno)
  • krušne mrvice (opcionalno, za posipanje)

Priprema:

Operite gljive i pažljivo uklonite stabljike. Sačuvajte stabljike za punjenje.

Stavite gljive na papirnati ubrus da se osuše.

Na maslinovom ulju propržite sitno sjeckani crveni luk i bijeli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte sjeckane stabljike gljiva i pržite nekoliko minuta. Dodajte špinat i kuhajte dok ne uvene. Posolite i popaprite po ukusu.

Sklonite s vatre, dodajte izdrobljeni sir i dobro promiješajte.

Napunite svaku gljivu punjenjem i stavite ih u pleh.

Po želji, posipajte krušne mrvice preko punjenih gljiva za dodatnu hrskavost.

Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite gljive oko 15-20 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđe.

Poslužite tople, uz malo limunovog soka ili salatu po izboru.

Nastavi čitati

U trendu