Poveži se s nama

Life&Style

Projekt ‘Turizam za mene!’ i aktivnosti u nadolazećem periodu

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje osobu koja sjedi u invalidskim kolicima na plaži. Fokus je na kolicima i dijelu osobe, dok je pozadina nejasna i prikazuje more i pijesak. Ova slika evocira osjećaj mirnoće i samoće, naglašen prisutnošću spokojne plaže.
Foto: Pixabay

Projekt ‘Turizam za mene!’ provodi DIP – Društvo za istraživanje i potporu s ciljem razvoja pristupačnog turizma, a financira ga Ministarstvo turizma i sporta

Društvo za istraživanje i potporu, DIP iz Rijeke provodi projekt ‘Turizam za mene!’ i izvijestili su o planiranim aktivnostima u nadolazećem periodu.

Kažimo najprije da je projekt ‘Turizam za mene!’ nova prilika za osiguravanje pristupačnosti osobama s invaliditetom u sektoru turizma. Projekt se financira iz Javnog natječaja Ministarstva turizma i sporta – sufinanciranje projekata udruga u turizmu (projekti razvijanja svijesti o pristupačnom turizmu).

Ciljne skupine su osobe s invaliditetom, poslodavci u turizmu, zaposleni u turizmu, turističke zajednice, a partner na projektu je Udruga privatnih iznajmljivača Grada Opatije.

Pridruženi partneri su Turistička zajednica Grada Rijeke, Hotel Hilton Rijeka Costabella, a suradnici Udruga turističkih vodiča Kvarnera, Udruga privatnih iznajmljivača Grada Rijeke i drugi turistički djelatnici.

Prva aktivnost u veljači je u utorak 20. veljače 2024. od 17 sati u Opatiji, Vila Antonio, a namijenjena je za privatne iznajmljivače. Cilj je osnažiti privatne iznajmljivače s kompetencijama za rad s turistima/ gostima smještaja  – osobama s invaliditetom. Predviđeno je održati najmanje dvije radionice, jednu uvodnu s interaktivnim pristupom, a druga bi se bazirala na razne praktične vježbe. Ako bude interesa i ako bude bilo potrebno ponudit će i više radionica.

Druga radionica bit će u četvrtak, 22. veljače 2024. godine u hotelu Hilton Costabella Rijeka, od 12 sati i održat će drugi dio praktičnog rada za djelatnike hotela Hiltona Costabella Rijeka.  Tema će biti “Kako se odnositi s gostima osobama s invaliditetom, 2. dio?  Kako to izgleda u stvarnosti?”

Treća radionica bit će u srijedu, 28. veljače 2024. godine na međunarodnom sajmu Promototel, u Poreču.

Početkom ožujka pak planiraju aktivnosti za Turističku zajednicu Rijeka i Udrugu turističkih vodiča Kvarner.  Isto tako, tijekom ožujka planiraju pripremu za rad u turizmu za osobe s invaliditetom, partnerske sastanke, aktivnosti za mentore zaposlenim osobama s invaliditetom u turizmu (i budućim mentorima) u tvrtkama u kojima rade osobe s invaliditetom (hotel Hilton i drugi), press konferencije te izradu plana za samovrednovanje turističkih dionika o prilagođenosti kapaciteta (prostornih i ljudskih resursa) za rad s gostima osobama s invaliditetom.

Do sada su prikupljali podatke o ključnim kriterijima za prilagođenost turističkih kapaciteta za osobe s invaliditetom kao goste, kako bi kroz daljnje aktivnosti imali  kriterije za izradu i dodjelu oznake pristupačnosti u kojoj će dionici sudjelovati za dio turističkih kapaciteta  na ovom području. 

Za daljnje dogovore i informacije javite se na 091 5580 – 920 ili marta@dip.hr.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Ako volite kremaste kolače, ledene kocke su idealne

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje pladanj s ledenim kockama. Prvi red je svijetli biskvit, zatim žuta krema i na kraju šlag.

Ovo je relativno jednostavan kolač kojeg možemo preporučiti gotovo svakome jer pogađa praktički sve ukuse. Ledene kocke su odlične kao svakodnevna slastica koja nije previše zahtjevna, a istovremeno je dovoljno bogata okusom i izdašna

Biskvit:

  • 7 bjelanjaka
  • 7 žlica šećera u prahu
  • 7 žlica brašna
  • prstohvat soli
  • 120 ml mlakog mlijeka

Žuta krema:

  • 7 žumanjaka
  • 7 žlica šećera
  • 5 žlica škrobnog brašna
  • 750 ml mlijeka
  • 250 g margarina za kreme

Šlag:

  • 2 vrećice šlag pjene
  • 250 ml mlijeka

Priprema:

Bjelanjak i sol umutite tako da dobijete čvrst snijeg. U snijeg postupno dodajte šećer i brašno pa sve lagano umiješajte.

Smjesu za biskvit izlijte u kalup promjera 24 × 24 cm. Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva i pecite biskvit 10 minuta.

Pečeni, topli biskvit prelijte toplim mlijekom i ostavite da ga potpuno upije. Biskvit ohladite.

Od žumanjaka, šećera, gustina i mlijeka skuhajte kremu. Najprije zagrijte mlijeko pa dodajte žumanjak, šećer i gustin. Kuhajte dok se krema ne zgusne.

Potpuno je ohladite pa u nju dodajte margarin izrezan na listiće i dobro izmiksajte da dobijete glatku kremu. Premažite je preko ohlađenog biskvita.

Na kraju umutite šlag i premažite kolač.

Nastavi čitati

Kultura

ANIMAFEST Inspirativne priče u dugometražnoj konkurenciji

Objavljeno

/

Vizual festivala.
Foto: Animafest

Kategorija Veliko natjecanje dugometražnog filma ovogodišnjeg Animafesta donosi šest filmova za koje organizatori kažu da su inspirativne priče s dubokim autorskim motivacijama

– Dugometražno natjecanje Animafesta Zagreb 2024. je ekskluzivna, tematski i stilski raznolika konkurencija od šest filmova, koji su prošli selekciju umjetničkog ravnatelja Daniela Šuljića – ističu s Festivala.

Među njima su francusko-talijanski ‘Chicken for Linda!’ Sebastiena Laudenbacha i Chiare Malte, mađarski ‘Pelikan Blue’ Lászla Csákija, japanski ‘Phoenix: Reminiscence of Flower’ Shojira Nishimija.

Tu su i francusko-belgijski ‘Sirocco and the Kingdom of the Winds’ Benoîta Chieuxa, španjolsko-njemački ‘Sultana’s Dream’ Isabel Herguere i kanadski ‘When Adam Changes’ Joëla Vaudreuila.

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb održat će se u Zagrebu od 3. do 8. lipnja.

Izvor: Hina

Nastavi čitati

Gastro kutak

Tiramisu je desert za kavoljupce, ali i sve ostale

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan desert tiramisu na bijelom tanjuru. Tiramisu ima karakteristične slojeve, a na vrhu je zrno kave. Oko tiramisua su umaci od čokolade koji stvaraju umjetnički dizajn, tučeni šlag, svježe narezane jagode i cijele kupine, dodajući voćni element desertu. Sve skupa čini privlačnu prezentaciju deserta.
Foto: Pixabay

Prije 15-ak godina napravljen je tiramisu težak jednu tonu na festivalu hrane u Francuskoj, čime je postignut novi Guinnessov rekord. Za njegovu pripremu potrošeno je 300 kilograma sira, 60 kilograma krema, 192 kilograma šećera, 180 pakiranja keksa, 4,8 kilograma kakaa u prahu i 12 kilograma čokolade. Vi nemojte obarati rekord, samo zasladite dan

Sastojci:

  • 4 velika žumanjka
  • 200 g plus 2 žlice šećera
  • 500 g mascarpone sira, sobne temperature
  • 2 dcl čvrsto tučenog vrhnje
  • 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • 2,5 dcl jake kuhane kava, sobne temperature
  • 1 žlica ruma
  • 40 piškota
  • 1 žlica nezaslađenog kakao praha

Priprema:

Stavite srednju posudu do pola napunjenu vodom na srednju vatru i pustite da lagano kuha. U velikoj zdjeli otpornoj na toplinu, pjenasto izmiješajte žumanjke i pola šalice šećera i stavite na kuhanje.

Kuhajte, često miješajući, dok ne udvostruči volumen i postane baršunasto glatko, 3 do 5 minuta. Maknite s vatre i umiješajte mascarpone dok smjesa ne postane glatka.

U velikoj zdjeli, koristeći ručni mikser, tucite vrhnje, vaniliju, sol i preostale 2 žlice šećera na srednjoj brzini dok se ne stvore čvrsti vrhovi, 3 do 4 minute, a zatim umiješajte mascarpone smjesu dok se sve ne sjedini.

Prelijte otprilike polovicu kreme i zagladite vrh te ponovite postupak s preostalim piškotama. Pokrijte i ostavite u hladnjaku najmanje četiri sata ili najviše preko noći. Vrh tiramisua pospite kakaom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

U trendu