Poveži se s nama

Plivanje

Preplivala Oceanovih sedam: Dina Levačić izabrana za najbolju plivačicu u 2023. godini

Objavljeno

/

Na slici je osoba koja drži hrvatsku zastavu ispred velikog televizora. Na televizoru se prikazuje informacija o Dini Levačić, hrvatskoj plivačici u otvorenim vodama. Dina Levačić je prva osoba iz Hrvatske i najmlađa žena u povijesti koja je uspješno završila izazov Oceanovih sedam.
Fotografija: Dina Levačić

Dina ima tek 27 godina što je čini najmlađom osobom u povijesti koja je ostvarila ovaj izvanredan uspjeh.

Mlada hrvatska plivačica Dina Levačić, zbog svojih je izvanrednih pothvata u daljinskom plivanju, proglašena najboljom plivačicom po izboru Međunarodne plivačke organizacije na otvorenim vodama ( WOWSA).

Za Dinu je glasala šira javnost, a veličinu njezinog pothvata, uvidjela je i stručna komisija, u kojoj glasaju plivači na otvorenim vodama iz cijelog svijeta. 

Dina je u 2023. godini uspjela ostvariti ono što je uspjelo malom broju ljudi. Uspjela je preplivati svih sedam najvećih svjetskih kanala. Kako bi ostvarila ovaj uspjeh, Levačić je morala preplivati još jednu prepreku koja  joj se našla na putu da prepliva svih sedam velikih tjesnaca “Oceanovih sedam”, Cookov prolaz, To je na kraju i uspjela, te ušla u povijest daljinskog plivanja.

Dina je prošle godine preplivala Cookov prolaz, Galway bay, Fastnet Rock i Bristolski kanal i postala jedna od rijetkih koja je uspjela preplivati “Oceanovih sedam”.

 Ovim je uspjehom zasluženo osvojila prvo mjesto u izboru za najbolju plivačicu u 2023. godini po izboru WOWSA.

U izboru za najbolju plivačicu, naša je predstavnica ostavila plivače Njemačke, SAD-a, Irske, Velike Britanije, ali i ostale vrhunske sportaše kojih u svijetu nikako ne manjka.

U 90 dana u 2023. godini Levačić je preplivala tri krune daljinskog plivanja, taj veliki “zalogaj” uključuje: La Manche, mostove Manhattna  kao i kalifornijski zaljev od otoka Caroline do San Pedra.

Dina ima tek 27 godina što je čini najmlađom osobom u povijesti koja je ostvarila ovaj izvanredan uspjeh.

Ovaj uspjeh još je veći ako uzmemo u obzir da je naša plivačica do njega došla bez pomoći sponzora. Na svom je facebook profilu objavila broj računa i poveznicu Crowdfunding projekta. Na kraju je uspjela skupiti dovoljno sredstava da ode u Australiju i prepliva Cookov prolaz te tako stavi kvačicu na zadnji od “Oceanovih sedam” prolaza. Otišla je, vidjela, preplivala i s punim pravom, možemo reći, pobijedila.

Da stvar bude još bolja, Cookov prolaz preplivala je na svoj 27 rođendan 14. ožujka pa će taj rođendan nedvojbeno pamtiti zauvijek.

-Iznimna mi je čast što sam izabrana za najbolju u 2023. godini. Iako ovo što radim ne radim zbog nagrada, uvijek je lijepo dobiti priznanje struke i zajednice kojoj pripadam. Moram zahvaliti svim ljudima koji stoje iza mene i koji su uz mene bili na ovom putu. Iako na kraju samo moje ime stoji iza svega, bez njih sigurno ništa ne bi bilo moguće. Jako mi je drago što predstavljam Hrvatsku u ovom sportu i nadam se kako će moji rezultati i dostignuća biti inspiracija drugima da se bave ovim lijepim poslom- istaknula je Levačić.

Plivanje

Paula Novina izborila nastup na Paraolimpijskim igrama u Parizu

Objavljeno

/

Na slici je osoba u bijeloj majci, ispred nje su crni narančasti, žuti plavi mikrofon, a iza nje plakat i video zid. Osoba vjerojatno odgovara na pitanja novinara na nekoj konferenciji.
Foto: Borna Ferdo Vukojević

Paula je 2021. godine, sa svojih 17 godina, nastupila na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, gdje je ujedno bila i najmlađa hrvatska paraolimpijka

Pred nama su dugo očekivane Paraolimpijske igre koje će se u glavnom gradu Francuske, Parizu, održati od 28. kolovoza do 8. rujna 2024. godine. Sportaši će se natjecati u 22 sporta te u 23 discipline.

Nastup na Paraolimpijadu za sada je osiguralo deset hrvatskih parasportaša, među kojima je i paraplivačica Paula Novina.

Paula je jedna od troje paraplivača koji će nastupati za Hrvatsku na predstojećim Paraolimpijskim igrama.

Uz Paulu, Hrvatsku će u paraplivanju predstavljati i Emma Mečić te Dino Sinovčić.

Dino i Emma svoj su nastup u Parizu osigurali postignuvši odlične rezultate na zadnjem Svjetskom prvenstvu u paraplivanju, dok je mlada Paula Novina priliku za nastup u Parizu dobila tako što je WPS dodijelio još jednu žensku kvotu za Hrvatsko paraplivanje. To je mjesto među paraplivačima koji putuju za Pariz, odlukom HPPS-a, pripalo mladoj Pauli Novini.

– Izrazito sam zahvalna i sretna što ću predstavljati Hrvatsku na najvećem mogućem sportskom natjecanju po drugi puta u svojoj karijeri – poručila je Novina.

Paula je 2021. godine, sa svojih 17 godina, nastupila na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, gdje je ujedno bila i najmlađa hrvatska paraolimpijka.

Osim Paraolimpijskih igara u Tokiju, Novina iza sebe ima dvije europske medalje s Europskih igara mladih koje je osvojila 2015. u Varaždinu i 2017. godine u Genovi. Uz to, vlasnica je zlatne i srebrne medalje sa Svjetskih igara mladih 2018. godine. Paula iza sebe također ima i nekoliko naslova državne prvakinje u paraplivanju.

Za sada su hrvatski parasportaši izborili 12 kvota u šest parasportova u kojima će nastupati na Parolimpijskim igrama.

Parasportaši koji će braniti hrvatske boje u glavnom gradu Francuske su: Paraplivači Dino Sinovčić, Emma Mečić i Paula Novina, parastolnotenisačica i aktualna europska prvakinja Anđela Mužinić Vincetić, parataekwondoaš Ivan Mikulić, paraatletičari Matija Sloup, Ivan Katanušić i Deni Černi, kao i paraboćari Anamarija Ambrašić te aktualni europski prvak u paraboćanju Davor Komar.

Hrvatska za sada ima 28 medalja s Paraolimpijskih igara. Njih 26 osvojeno je na ljetnim, a dvije na zimskim Paraolimpijskim igrama.

Najveća žetva medalja bila je na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, iz kojeg se Hrvatska vratila sa sedam osvojenih medalja.

Najuspješnije Olimpijske igre bile su one u Pekingu gdje se Hrvatska okitila s tri zlata i jednim srebrom.

S obzirom na to da Hrvatska u svojim redovima ima brojne svjetske i europske prvake, kao i osvajače olimpijskih medalja, ne sumnjamo da će i na ovim Igrama postići sjajne rezultate i vratiti se s puno medalja u domovinu.

Nastavi čitati

in MREŽA

KANTRIDA Novi startni blokovi i dizalo za prijevoz osoba s invaliditetom

Objavljeno

/

Za nabavku nove sportske opreme na Bazenima Kantrida, Grad Rijeka je u proračunu osigurao 39.323,12 €, dok je preostali iznos u visini od 32.608,13 € sufinanciran od strane Ministarstva turizma i sporta.

S ciljem modernizacije bazenskog kompleksa te njegove dodatne prilagodbe osobama s invaliditetom, na Bazenima Kantrida postavljeni su novi startni blokovi te novo bazensko dizalo za prijevoz osoba s invaliditetom.

Predstavljanju nove opreme na Bazenima Kantrida prisustvovali su riječki gradonačelnik Marko Filipović, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Željko Jovanović, pročelnica UO za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke Iva Erceg, direktor Rijeka sporta Igor Butorac i predsjednica Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić Bukovac.

„Drago mi je da je ovim radovima postignuta zadovoljavajuća kvaliteta te su time osigurani maksimalni uvjeti za treninge, na radost velikih, ali i malih sportaša. Važno  je naglasiti da će novo  bazensko dizalo na brz, siguran i udoban način prevoziti osobe s invaliditetom ili smanjenom mogućnosti kretanja. Ono što je svojevrsna inovacija u ovom slučaju, jest mogućnost prijevoza i uspinjanja osoba direktno od svlačionice do ulaza u bazen, što će znatno olakšati boravak na bazenu. Izuzetno nam je važno naš grad, koliko god je to moguće učiniti jednako prilagođenim svim naših sugrađanima. Kvalitetni sportski objekti temelj su uspješnog bavljenja sportom. Svim sportašima, rekreativcima i građanima koji koriste Bazene Kantrida želim da što više koriste novu opremu“, rekao je gradonačelnik Filipović istaknuvši kako je tijekom prošle godine u sportske objekte uloženo više od milijun eura te kako će se ulaganja nastaviti i u ovoj godini već osiguranim sredstvima u gradskom proračunu.

Direktor Rijeka sporta Igor Butorac istaknuo je kako će postavljanje nove opreme Bazene Kantrida učiniti još konkurentnijim u europskom i svjetskom okruženju u smislu zadovoljenja najviših standarda sportske infrastrukture, budući da su se brojni vrhunski sportaši i reprezentacije već spremali za velika natjecanja upravo na Bazenima Kantrida.

Startni blokovi  OMEGA OSB11  koriste princip „atletskih startnih blokova” koji u odnosu na “tradicionalne” startne blokove kao oslonac stražnje noge imaju petu po uzoru na atletski start. Nova tehnologija omogućuje bržu reakciju kod starta i jače odguravanje čime se, dokazano, osjetno popravlja sportski rezultat.

Zahvaljujući ovoj modernizaciji sportske opreme Bazeni Kantrida ostaju i nadalje konkurentno plivalište za organizaciju europskih i svjetskih plivačkih natjecanja te atraktivna lokacija za pripreme svjetskih reprezentacija.

Također, novi startni blokovi poboljšat će kvalitetu treninga sportaša i sportašica plivačkih klubova koji treniraju na Bazenima Kantrida.

Novo bazensko dizalo Bluone je brz, siguran i udoban uređaj za prijevoz osoba s invaliditetom ili smanjenom mogućnosti kretanja. Njegova je posebnost što omogućava prijevoz i uspinjanje korisnika direktno od svlačionice do ulaza u bazen.

Dizalo ne zahtijeva pričvršćivanje za pod, jednostavno je za korištenje, sigurno i udobno. Nosivost dizala je 110 kg, vrijeme spuštanja korisnika u bazen 23 sekunde, a vrijeme podizanja 17 sekundi.

Ukupna vrijednost nabavke i radova instalacije novih startnih blokova te pokretne dizalice za osobe s invaliditetom iznosi 71.931,25,00 €.

Za nabavku nove sportske opreme na Bazenima Kantrida, Grad Rijeka je u proračunu osigurao 39.323,12 €, dok je preostali iznos u visini od 32.608,13 € sufinanciran od strane Ministarstva turizma i sporta.

Grad Rijeka brine o oko 40 objekata sporta i tehničke kulture osiguravajući time sve potrebne uvjete za provedbu programa sporta. U 2023. godini Grad Rijeka je za obnovu, uređenje i opremu sportskih objekata izdvojio ukupno 1.097.784,00 €.

Izvor: Grad Rijeka

Nastavi čitati

Plivanje

SPLIT Odlični rezultati Plivačkog kluba “Delfin Osijek” u paraplivanju

Objavljeno

/

„Natjecatelji su ostvarili odlične rezultate, oborili svoje rekorde, a bilo je i medalja kako u općoj kategoriji tako i u pojedinoj klasi u kojoj se natjecatelji natječu“ poručuje trenerica Doris

Plivački klub osoba s invaliditetom Delfin Osijek ovog je vikenda nastupio na otvorenom prvenstvu Hrvatske u paraplivanju u Splitu, poznatom kao Croatia open 2024.

Deset plivača iz PKOI Delfin Osijek natjecalo se na ovom dvodnevnom natjecanju međunarodnog karaktera uz sudionike iz Austrije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i drugih klubova sa područja Hrvatske.

„Natjecatelji su ostvarili odlične rezultate, oborili svoje rekorde, a bilo je i medalja kako u općoj kategoriji tako i u pojedinoj klasi u kojoj se natjecatelji natječu“ poručuje trenerica Doris.

Filip Nelović je iznenadio svojim nastupom na disciplini 200 slobodno koju je na natjecanju plivao prvi puta. Također je odličan rezultat ostvario na disciplini 100 prsno na kojoj je oborio svoj vlastiti rekord te u općoj konkurenciji zauzeo 8. mjesto, dok je u svojoj klasi osvojio 3. mjesto.

Rebeka Glavaš je također imala izuzetan nastup na disciplini 50 leptir s kojom je prvi puta nastupila na natjecanju te je u općoj konkurenciji osvojila 3. mjesto, dok se u svojoj klasi plasirala na 1. mjestu kao i na disciplinama 50 i 100 prsno. Također osvojila je 2. mjesto u svojoj klasi na 50 i 100 slobodno, te time osigurala medalju na svim disciplinama koje je plivala.

Kristina Živković osvojila je 2. mjesto u disciplini 50 leptir u svojoj klasi, dok je na 100 leptir i 200 mješovito osvojila 3. mjesto u općoj konkurenciji, a 1. mjesto na obje discipline u svojoj klasi.

Patrik Šandor Horvat, naš junior, u svojoj klasi osvojio je sveukupno 8 srebrnih medalja i 2 zlatne u svih 5 disciplinama koje je plivao (50 i 100 slobodno, 50 i 100 prsno, 50 leđno) u općoj i juniorskoj konkurenciji.

Denis Lenger je u svojoj klasi osvojio 1. mjesto na 100 leđno i 200 mješovito, dok je na 50 leđno i 100 slobodno osvojio 2. mjesto, a 50 slobodno završio je na 3. mjestu.

Marko Kovačević u svim svojim disciplinama (50 leđno, 100 prsno, 50 i 100 kraul i 200 mješovito) osvojio je 1. mjesto u svojoj klasi.

Tomislav Benkotić je nakon duže pauze od treninga iznenadio rezultatima u svojoj klasi osvajanjem 1. mjesta na 100 leđno, 2. mjesta na 50 leđno i 3. mjesta na 50 i 100 slobodno.

Marko Šilović, Tin Barbarić i Marijan Gazdić također su pokazali odlične rezultate i oborili svoje rekorde na svim disciplinama koje su plivali iako su se našli u nešto težoj klasi sa većom konkurencijom.

„Sve u svemu zadovoljni smo sa ostvarenim rezultatima na natjecanju, te se ovim putem zahvaljujemo svima koji su nam pomogli svojim donacijama i omogućili odlazak na ovo natjecanje. Dalje nastavljamo sa treniranjem i veselimo se svim sportskim uspjesima i novim suradnjama koje nas čekaju u 2024. godini“ kaže trenerica.

Izvor: Osijek News

Nastavi čitati

U trendu