Poveži se s nama

Ostali sportovi

Dubrovnik nagrađen za projekt Športske aktivnosti za OSI i djecu s teškoćama

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje plakat koji promovira prava djece. Na plakatu su četiri fotografije koje ilustriraju različita prava: pravo na obrazovanje, igru, zdravlje i sudjelovanje. Svaka fotografija je popraćena tekstom koji opisuje to specifično pravo. Na dnu plakata nalazi se tekst koji identificira organizaciju koja stoji iza ovog plakata.
Foto: DubrovnikNet

U 2023. godini Grad Dubrovnik je uložio 73.181 euro za financiranje sportskih programa za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju

U Zagrebu je 19. prosinca 2023. godine održano svečano savjetovanje programa pod nazivom ‘Gradovi i općine – prijatelji djece’. U sklopu savjetovanja dodijeljena je povelja Saveza društva ‘Naša djeca’, za najakciju u 2023. godini. Grad Dubrovnik nagrađen je za provođenje projekta ‘Športske aktivnosti za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju’, a povelju je u ime Grada Dubrovnika primio zamjenik pročelnika za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić.

Održana je panel rasprava na temu ‘Sudjelovanje djece u izradi, konzultacijama i donošenju dokumenta i odluka na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj te europskoj razini’. Naglasak je stavljen na važnost strateškog planiranja za djecu na lokalnoj razini u sklopu nove metodologije programa ‘Gradovi i općine – prijatelji djece’, kao i na važnost definiranja procedure za uključivanje djece u razvoj te donošenje javnih dokumenata na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Glavni cilj projekta je promicanje bavljenja sportom osoba s invaliditetom. Ovaj projekt proveden je zbog potrebe osoba s invaliditetom da se bave fizičkom aktivnošću i na taj način uspore i ublaže razvoj svoje bolesti.

Opći cilj projekta je povećanje kvalitete života djece i mladih s invaliditetom kroz provedbu sportskih aktivnosti, kao što su treninzi i natjecanja u sportskim klubovima na području grada Dubrovnika. Na taj način, osobama s invaliditetom pokušava se omogućiti zdraviji te kvalitetniji način života, u skladu sa strategijom razvoja sporta i sportske infrastrkture Grada Dubrovnika od 2018. do 2028. godine.

U 2023. godini Grad Dubrovnik je uložio 73.181 euro za financiranje sportskih programa za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju, financirajući šest sportskih klubova, kao i poslove stručnog koordinatora projekta.  Za nastavak projektnih aktivnosti, u 2024. godini, iz proračuna Grada Dubrovnika bit će izdvojeno 130.000 eura.

Grad Dubrovnik se akciji ‘Gradovi i općine – prijatelji djece’ priključio 25. travnja 2000. godine, a za svoj doprinos u brizi za djecu i mlade, grad je 2006. godine dobio titulu ‘Grad Dubrovnik – prijatelj djece’. Ova nagrada dodjeljuje se hrvatskim gradovima koji doprinose ostvarivanju prava i potreba djece, pritom poštujući načela Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ostali sportovi

HRVATSKI PARAOLIMPIJSKI ODBOR Spremni smo za Pariz, dat ćemo sve od sebe

Objavljeno

/

Foto: HPO

Nikada nije bilo teže izboriti nastup na Paraolimpijskim igrama. Tko izbori nastup na POI je heroj, a tko osvoji medalju je super heroj, rekao je Ratko Kovačić, predsjednik HPO-a

Poslušaj ovaj članak

Na ovogodišnjim Paraolimpijskim igrama u Parizu, koje će se održati od 28. kolovoza do 8. rujna, hrvatske će boje braniti paraolimpijci s golemim iskustvom na međunarodnim sportskim arenama.

Sportaši su to koji iza sebe imaju trofejnu karijeru, a riječ je o parastolnotenisačicama Anđeli Mužinić Vincetić i Heleni Dretar Karić, paraatletičaru Matiji Sloupu te parataekwondoašu Ivanu Mikuliću.

Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) jučer je u suradnji s dugogodišnjim sponzorom Allianz Hrvatska za novinare upriličio predstavljanje naših trinaest paraolimpijaca koji ovog trenutka sigurno putuju u Pariz. Ta bi se brojka, po završetku kvalifikacijskog procesa, mogla povećati za još sedmoro naših paraolimpijaca.

Stolnotenisačice Mužinić Vincetić i Dretar Karić na dosadašnjim su Paraolimpijskim igrama osvojile dvije medalje – ekipno srebro u Rio de Janeiru i broncu u Tokiju, pa stoga i ne treba čuditi da sportska javnost od njih ima visoka očekivanja. No djevojke se s time pretjerano ne opterećuju, njima je bitno da u Pariz odlaze pune samopouzdanja nakon temeljitih priprema i složenog trenažnog procesa.

– Pokušavamo se ne zamarati s rezultatima – kazala je Helena Dretar Karić.

– Svake Paraolimpijske igre druga su priča, London pamtim po tome što su tribine bile pune što je nama bio šok. U Riju smo osvojile medalju kada nitko od nas to nije očekivao, dok su stadioni u Tokiju, zbog korone, bili sablasno prazni.

Anđela Mužinić Vincetić po četvrti će put nastupiti na Paraolimpijskim igrama i svejedno pred odlazak u Pariz osjeća veliko uzbuđenje te, bez obzira na zavidno sportsko iskustvo, nije sigurna kako će se razvijati priča u Parizu. Helenu i nju čeka žestoka konkurencija za medalje, svaki će osvojeni bod vrijediti zlata.

– Ništa nije isto na bilo kojem od svih dosadašnjih nastupa na Paraolimpijskim igrama. Koliko god sam starija, nadam se da jesam i iskusnija. Što se tiče nastupa u Parizu, možemo očekivati najbolje, ali ne znamo što će se dogoditi. Taktiku moramo redovito mijenjati, jer nijedan meč nije isti, kao ni sama taktika. Tko se uspije adaptirati, taj je pobjednik – rekla je Mužinić Vincetić.

S njom se slaže i naš trofejni parataekwondoaš Ivan Mikulić koji je medalju osvojio na prošlim Igrama u Tokiju, a ove godine ga čekaju još veća iskušenja. Protivnici su dobro proučili njegovu taktiku, a riječ je o najbolje rangiranim borcima na svjetskoj ljestvici. No Ivan svejedno puca od optimizma. Kaže da u Pariz ne bi ni odlazio da ne misli da neće utržiti jednu od medalja.

– Uglavnom, na natjecanje se mora doći s par novih trikova u rukavu. Ako se dođe s istim taktikama, postoji opasnost da izgubiš. Moramo biti svjesni da konkurencija sve gleda i temeljito proučava – rekao je Mikulić.

Paraatletičaru Matiji Sloupu ovo će biti treće Igre. Na pretprošlim u Riju osvojio je osmo mjesto u bacanju kugle, dok je u Tokiju bio četvrti.

– Kvalitetno radim i nadam se dobrom plasmanu. No, teško je išta prognozirati, sve se svede na taj jedan dan i kako si raspoložen – kazao je Sloup.

Na 17. ljetnim Paraolimpijskim igrama u Parizu nastupit će 4400 sportaša koji će se natjecati u 22 paraolimpijske discipline. Na listi hrvatskih putnika za sada su paraatletičari Deni Černi, Ivan Katanušić, Erik Fabijan Kaurin i Matija Sloup, paraplivači Dino Sinovčić, Emma Mečić i Paula Novina, parastolnotenisači Anđela Mužinić Vincetić, Borna Zohil i Helena Dretar Karić, igrači boccie Anamaria Arambašić i Davor Komar, te parataekwondoaš Ivan Mikulić.

– Nikada nije bilo teže izboriti nastup na Paraolimpijskim igrama. Tko izbori nastup na POI je heroj, a tko osvoji medalju je super heroj – rekao je Ratko Kovačić, predsjednik HPO-a, na jučerašnjem druženju s novinarima upriličenom u zgradi Allianza u Zagrebu.

– Paraolimpijski sport je bolji nego ikad prije. Konkurencija je svakim danom jača i ambicioznija. Također, više od 2,5 milijuna gledatelja bodrit će paraolimpijske sportaše i sportašice na tribinama i svjedočiti moći paraolimpijskog sporta. Svakako očekujemo fantastičnu atmosferu, na borilištima i izvan stadiona.

Marijana Jakovac, predsjednica Uprave Allianza, istaknula kako njezina tvrtka s ponosom prati paraolimpijce kroz sve četiri faze POI – London, Rio de Janeiro, Tokio, Pariz.

– U dugogodišnjem partnerstvu s Hrvatskim paraolimpijskim odborom nit vodilja bilo nam je bavljenje sportom koji mora biti dostupan svima. Sport nije privilegija, već osnovno i temeljno ljudsko pravo. Izuzetno smo ponosni na projekt ‘Trener velikog srca’ – kroz zadnjih deset godina otvorili smo 20 škola djeci s teškoćama u razvoju, od toga dvanaest škola plivanja, četiri škole atletike i četiri škole stolnog tenisa. Ujedno, otvoren je i kamp za djecu s teškoćama u razvoju, na kojemu se pedesetero djece okušalo u raznim sportovima kako bi otkrili i razvijali svoje talente, a ujesen slijede tri nova kampa – u Rijeci, Splitu i Zagrebu.

Ovo pokazuje koliko je sport moćan i kakva je snaga sporta. Danas moramo više nego ikad ulagati u takve projekte, kako bi potaknuli mlade i više djece da se bave sportom i kako bi stvorili buduće generacije paraolimpijaca – poručila je Jakovac.

Nastavi čitati

Ostali sportovi

Infantino pozdravlja zatvorsku presudu navijačima zbog rasizma

Objavljeno

/

Ilustracija prikazuje Giannija Infantina, predsjednika FIFA-e. Nosi formalno odijelo i ima ozbiljan izraz lica. U pozadini se vidi raznolika grupa ljudi različitih etničkih pripadnosti koja stoji zajedno u solidarnosti, s nogometnim stadionom u daljini.
Foto: DALL-E

Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Gianni Infantino rekao je kako je osuda trojice navijača Valencije na osam mjeseci zatvora zbog rasističkih uvreda prema brazilskom igraču Viniciusu ‘pozitivan korak’

– Zadovoljan sam što vidim čvrstu akciju i kaznu koju su odredile španjolske vlasti u vezi s rasističkim ponašanjem protiv Viniciusa, to je pozitivan korak – napisao je šef Fife na svom profilu na Instagramu.

U ponedjeljak su trojica nogometnih navijača Valencije osuđena na osam mjeseci zatvora zbog zločina iz mržnje prema igraču Reala Brazilcu Viniciusu Jr., što je prva presuda donesena za rasističke uvrede na nogometnim stadionima u Španjolskoj.

U Španjolskoj zatvorske kazne kraće od dvije godine za nenasilne zločine rijetko zahtijevaju da optuženi bez prethodnih osuda služi zatvorsku kaznu, tako da će njih troje vjerojatno ostati na slobodi, osim ako ne počine daljnja kaznena djela.

Trojica navijača također su dobili dvije godine zabrane ulaska na nogometne stadione.

Incident se dogodio na Valencijinom stadionu Mestalla u svibnju prošle godine tijekom prvenstvene utakmice kada je Vinicisu vrijeđan na rasnoj osnovi.

– Kao što sam jasno ponovio na nedavnom Kongresu FIFA-e u Bangkoku, ne možemo više prihvatiti ono što se događa na stadionima i na terenu. Naša poruka onima koji se i dalje ponašaju na rasistički način kada su u vezi s nogometom, ovi ljudi moraju biti isključeni, oni više nisu dio naše zajednice ili nogometa – dodao je Infantino.

Predsjednik FIFA-e je dodao kako se zalaže za ‘priznavanje rasizma kao kaznenog djela’ u svim zemljama svijeta.

Izvor: Hina

Nastavi čitati

in MREŽA

ZADAR Sportskim spektaklom dana potpora osobama s invaliditetom

Objavljeno

/

Na slici su igrači u invalidskim kolicima koji igraju košarku na košarkaškom igralištu. Neki od njih su obučeni u plave dresove, a neki u obične hlače i majicu. Jedan igrač u plavom dresu drži košarkašku loptu.
Foto: Arena Zadar

Košarkaški inkluzivni spektakl održan je na Trgu Petra Zoranića, a svi prisutni mogli su uživati u umijeću košarkaša u kolicima

Poslušaj ovaj članak

U četvrtak 6. lipnja u Zadru održana je manifestacija Dan otvorenih vrata Udruge tjelesnih invalida. Osim okruglog stola, u sklopu Dana otvorenih vrata održan je i jedan inkluzivni sportski događaj.

Naime, u organizaciji Udruge tjelesnih invalida Zadrske županije, uz pomoć Košarkaškog kluba osoba s invaliditetom Zadar, Turističke zajednice Grada Zadra i Sunset sport Media festivala, održana je utakmica košarke u kolicima u formatu 3×3.

Na ovom sportskom spektaklu sudjelovali su igrači KKOI Zadar koji su odmjerili snage s poznatim imenima zadarske košarke kao što su predsjednik Sportskog akademskog saveza Sveučilišta u Zadru Tonči Jerak, istaknuti igrač novog-starog hrvatskog prvaka KK Zadra Krševan Klarica, i direktor Sunset Sports Media Festivala Damjan Rudež.

Ova sportska manifestacija organizirana je s ciljem podizanja svijesti o pravima i potrebama osoba s invaliditetom i promicanja njihove inkluzije u društvo.

S košarkaškog terena poslane su poruke podrške proslavljenih zadarskih košarkaša OSI populaciji. Zvijezde zadarske košarke istaknule su kako se nadaju da će ovakav događaj doprinijeti podizanju svijesti o problemima s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom.

Osim sportskog aspekta, ranije istoga dana održan je okrugli stol pod nazivom ‘Problematika osoba s invaliditetom u turizmu’ na kojem se razgovaralo o potrebama realizacije otvorene rute kojom bi osobe s invaliditetom mogle obići zadarski poluotok u potpunosti.

Na okruglom stolu rečeno je kako će obilazak biti moguć nakon završetka projekata koje Grad Zadar trenutno provodi, a to su uređenje bedema zadarskih pobuna, kao i preuređenje Obale kralja Petra Krešimira IV (zadarska riva) i pristup kraj kopnenih vrata (Foša).

Inače, u Donatovom gradu isti je dan otvoren Sunset Sports Media Festival. Radi se o internacionalnom festivalu sportske, medijske i marketinške branše na kojem stručnjaci iz tih područja poslovanja prezentiraju projekte i inovacije iz svijeta sporta, medija i poslovanja.

Uz mnoge druge poznate osobe iz svijeta sporta, na festival je stigao i proslavljeni talijanski nogometaš Alessandro Del Piero.

S obzirom da su se Dani otvorenih vrata udruga održali u isto vrijeme kada se u Zadru održava ovaj poznati festival, a direktor istoga odazvao se na hakl košarkaša u kolicima, vjerujemo kako će se za problematiku osoba s invaliditetom, ali i košarku u kolicima pročuti diljem svijeta.

Nastavi čitati

U trendu