Poveži se s nama

Gastro kutak

Pileća prsa u umaku od naranče: Sočna piletina kojoj nećete moći odoljeti

Objavljeno

/

Na slici se nalazi tanjur s hranom postavljen na drveni stol. Tanjur je plave boje s bijelim unutrašnjim dijelom, a oko hrane su vidljivi tragovi začina. U tanjuru se nalazi porcija riže, nekoliko listova zelene salate i kremasti žuti umak s komadićima mesa. Pozadina prikazuje drvenu površinu stola na kojoj su urezani neki natpisi
Fotografija: Pexels

Piletina obiluje proteinima pa ju se preporuča jesti više puta tjedno. Kako je piletina sama po sebi jako suha, najbolje ju je jesti u nekom umaku.

Za današnji ručak probajte piletinu u umaku od naranče. Naranča daje mesu slatkastu notu, stoga vam nakon ovog jela neće trebati desert, nego ćete imati sve u jednom obroku.

Sastojci:

  • 8 manjih odrezaka od pilećih prsa
  • 150 ml soka od naranče
  • 1 naribana korica naranče
  • 1 naranča
  • 20 g smeđeg šećera
  • 1 žličica senfa
  • 40 g maslaca
  • 2 žlice ulja
  • 2 žličice gussnela
  • 1 žlica Vegete
  • sol
  • riža

Priprema:

Pileće filete stanjiti kuharskim čekićem, te ih posuti Vegetom s obje strane i premazati senfom. U većoj tavi zagrijati ulje i 20 g maslaca, zatim lagano peći s obje strane osam minuta. Piletinu izvaditi sa strane na tanjur.

U istu tavu staviti preostalih 20 g maslaca, koricu naranče, narančin sok i šećer pa uz miješanje kuhati tri do četiri minute.

Dodati gussnel pomiješan s malo vode i tanke kolutiće oguljene naranče. Sve kratko prokuhati te po potrebi umak razrijediti vodom da se dobije željena gustoća i posoliti.

Pileće odreske složiti na tanjur, na svaki staviti kolutić naranče, zatim sve preliti vrućim umakom te poslužiti uz prethodno skuhanu rižu.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Gastro kutak

Pileći bataci u umaku od rajčice i palenta

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje fino i sočno pećene pileće batke, posute sitnim komadčima pretežno zelenog povrća. Poslužena je na bijelom tanjuru.
Foto: Pixabay

Palenta, žganci ili pura (u sjevernoj Italiji iz koje dolazi je polenta) dobra je u svakoj kombinaciji pa će se i u ovoj našoj s piletinom lijepo sljubiti. Bit će to jedan nutritivno bogat, a prilično jednostavan ručak

Sastojci:

  • 4 pileća batka
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 400 ml pasirane rajčice
  • 200 g palente
  • sol, papar, maslinovo ulje

Priprema:

Pileće batke začinite solju i paprom te pecite na maslinovom ulju dok ne dobiju zlatno smeđu boju.

U drugoj tavi popržite luk i češnjak.

Dodajte pasiranu rajčicu i kuhajte dok se umak ne zgusne.

Skuhajte palentu prema uputama na pakiranju.

Poslužite pileće batke s umakom i palentom.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Mesna štruca je uvijek rado viđena na našim stolovima

Objavljeno

/

Na fotografiji je pečeni steak poslužen na drvenoj ploči. Uz steak se nalazi nož i vilica postavljeni na crvenu i bijelu tkaninu s cvjetnim uzorkom. Pored toga, tu je i zdjela sa salatom od krumpira ukrašena peršinom i prepolovljenim cherry rajčicama, te nekoliko kiselih krastavaca. Ambijent sugerira da je obrok pripremljen kod kuće.
Foto: Pixabay

Mesnu štrucu jeli su i stari Rimljani, a radi se od mljevenog mesa po želji. Peče se, a poslužuje rezanjem na šnite poput kruha. Vjerujemo da je mnogi jedete često i rado

Sastojci:

  • 800 g miješanog mljevenog mesa
  • mljeveni crni papar
  • 2 jaja
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • prstohvat majčine dušice
  • sol
  • 1 žlica Vegeta Natur tekućeg dodatka
  • 2 žlice ulja

Priprema:

Mljevenom mesu dodajte papar, jaja, krušne mrvice, peršin, majčinu dušicu, posolite te dodajte Vegeta Natur tekući dodatak. Sve dobro promiješajte i nauljenim rukama oblikujte štrucu.

Stavite je na papir za pečenje i zavrnite krajeve (kao bombon). Stavite je u posudu za pečenje i pecite oko 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C, pa onda još 30 minuta na 180 °C.

Štrucu izvadite iz papira, premažite uljem i pecite još 10 minuta da dobijete lijepu boju. Pečenu mesnu štrucu malo ohladite pa je narežite na odreske.

Poslužite s prilogom po želji, s krumpirićima ili  pirjanim ili pečenim povrćem.Odreske prije posluživanja možete još malo nakapati Vegeta Natur tekućim dodatkom, bit će vrlo ukusni.

Mesnu štrucu možete poslužiti i kao hladnu.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Priuštite si ove zobene keksiće za doručak ili međuobrok

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan ugodan ambijent za ispijanje kave. Na drvenoj dasci nalaze se zobeni keksi, oko kojih su rasuti kockice šećera i počiva žlica. Bijela šalica puna kave stoji desno od daske, a u pozadini se nazire metalni moka lonac, što ukazuje na svježe pripremljenu kavu. Cijeli je aranžman postavljen na tamnosmeđoj drvenoj podlozi, što stvara toplu i privlačnu atmosferu.
Foto: Pixabay

Kažu da je najbolje započeti dan zobenom kašom, a mi ćemo malo zažmiriti pa predlažemo ove keksiće. Zob se smatra jednom od najzdravijih žitarica na svijetu jer osim što ne sadrži gluten, odličan je izvor brojnih vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa

Sastojci:
  • 1 šalica zobenog brašna
  • 1 šalica integralnog brašna
  • 1 šalica raženog brašna
  • 1 šalica šećera po izboru
  • 1 banana
  • 1 žlica maslaca od kikirikija
  • 3 žlice kakaa u prahu
  • 1 jaje
  • čokolada

Priprema:

Od svih sastojaka (osim čokolade) napraviti tijesto koje se zamota u prozirnu foliju i tako mora odstajati u hladnjaku najmanje 30 minuta. Kasnije se razvalja, te pospe s komadićima čokolade, zarola i reže na komade debljine 1 cm. Staviti peći na 170°C 20-ak minuta.

Preljev je napravljen od šumskog voća koje se lagano kuhalo s malo meda dok se ne dobije gusta smjesa.

Nastavi čitati

U trendu