Poveži se s nama

Gastro kutak

Peciva s pireom od bundeve i medom

Objavljeno

/

Na slici su dva peciva koja su zlatno smeđe boje i imaju sjajnu teksturu. Peciva su prekrivena sezamovim i makovim sjemenkama. Peciva su uvijena u kružni oblik s rupom u sredini.

Neobična peciva koja ćete zavoljeti na prvi griz

Bundeva je zdrava iz više razloga. Konzumacija ove namirnice pomaže kod zatvora i bolesti crijeva. Također, bundeva je deuretik, stoga se preporučuje ljudima oboljelim od gihta i artritisa. Štiti zdravlje očiju, smanjuje kolesterol u krvi, a s obzirom da je zasitna i siromašna kalorijama, preporučuje se i ljudima koji žele skinuti višak kilograma.

Sastojci:

  • 200 ml mlijeka
  • 80 ml meda
  • 100 g maslaca
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 500 g glatkog brašna
  • sol
  • 240 g pirea od bundeve
  • 2 jaja
  • sezam

Priprema:

U dublji lonac usuti mlijeko i med pa dodati maslac, zatim sve kuhati dok se svi sastojci ne otope. Skinuti s vatre i pustiti da se smjesa malo ohladi pa dodati kvasac i ostaviti da se stvori pjenica.

U zdjelu prosijati brašno i sol, napraviti udubljenje u sredini, zatim usuti pire od bundeve, pjenicu od kvasca i izlupano jaje. Od svih sastojaka zamijesiti tijesto.

Tijesto prekriti te ostaviti na toplom 45 minuta da se digne. Nakon što se tijesto diglo potrebno ga je prebaciti na pobrašnjenu površinu, podijeliti na 12 jednakih dijelova i svaki dio oblikovati u kuglu.

Komade tijesta razvući na oval, zatim narezati tijesto na trakice, svaku traku motati prema sredini da se dobije oblik vijenca.

Oblikovana peciva poslagati na lim prekriven papirom za pečenje. Peciva prekriti ubrusom te ostaviti 20 minuta na toplom. Nakon isteka vremena peciva premazati jajem i posuti sa sezamom. Peći oko 25 minuta.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Gastro kutak

Burrito pita obukla se u hrskavo, pečeno tijesto

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje pečenu pitu s bogatim nadjevom. Pita ima zlatno-smeđu koru s crnim sjemenkama na vrhu i ukrašena je svježim listovima peršina. Unutrašnjost pite otkriva nadjev koji se sastoji od mljevenog mesa, crnog graha, kukuruza, paprike i rastopljenog sira. U pozadini se nalaze zdjelice s različitim umacima, uključujući salsu, kukuruz i kiselo vrhnje, također ukrašene peršinom. Pita je postavljena na drvenu dasku, a uz nju se nalazi nož. Fotografija je zanimljiva zbog svoje živopisne prezentacije hrane i bogatstva boja koje čine jelo vrlo privlačnim.
Foto: DALL·E

Burrito pita je ukusno i zasitno jelo koje spaja okuse meksičkog burrita s hrskavom koricom pite. Sastoji se od nadjeva od mljevenog mesa, graha, kukuruza, paprike i začina poput kima, paprike i čilija, sve umotano u mekanu tortilju ili složeno unutar tijesta za pitu

Sastojci:

  • 300 g mljevenog mesa (junetina ili piletina)
  • 1 srednja glavica luka (sitno nasjeckana)
  • 2 režnja češnjaka (protisnuta)
  • 1 šalica kuhane riže
  • 1 šalica crvenog graha (ocijeđenog i ispranog)
  • 1 šalica kukuruza
  • 1 šalica pasirane rajčice
  • 1 žličica soli
  • pola žličice papra
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • pola žličice čilija u prahu (po želji)
  • pola žličice kima (za autentičan okus)
  • 2 žlice ulja
  • 5-6 tortilja (veličine oko 20 cm)
  • 1 i pol šalica naribanog sira (cheddar ili gouda)
  • 1 jaje
  • 2 žlice mlijeka

Priprema:

U tavi zagrijte ulje, dodajte luk i pržite dok ne postane staklast. Ubacite mljeveno meso i pržite dok ne dobije zlatnosmeđu boju.

Dodajte češnjak, sol, papar, papriku, čili i kim, pa promiješajte.

Umiješajte pasiranu rajčicu, grah, kukuruz i kuhanu rižu. Kuhajte 5 minuta dok se sastojci ne povežu. Maknite s vatre.

U okrugli kalup (20-24 cm) položite tortilju kao podlogu. Neka rubovi vise preko stranica. Rasporedite trećinu nadjeva, posipajte sirom i prekrijte novom tortiljom.

Ponovite postupak još dva puta (nadjev + sir + tortilja). Zadnju tortilju presavijte preko nadjeva i rubove spojite s donjom tortiljom.

Premažite razmućenim jajem i mlijekom za zlatnu koricu.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25-30 minuta, dok ne postane zlatnosmeđa.

Ohladite 5 minuta, narežite i poslužite uz kiselo vrhnje, guacamole ili salsu.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Brzi zimski desert – topli kolač s jabukama i cimetom

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan okrugli kolač s jabukama i cimetom na vrhu, posut šećerom u prahu. Kolač se nalazi na metalnom pladnju, a u pozadini se vidi šalica čaja, drvena kutija s cimetom i cijela jabuka. Kolač je ukrašen štapićima cimeta vezanim konopcem. Atmosfera fotografije je topla i rustikalna, što sugerira domaću i ugodnu atmosferu.
Foto: DALL·E

Svaki zalogaj donosi nježnu slatkoću jabuka i laganu hrskavost pečenog rubnog dijela kolača. Najbolje ga je poslužiti topao, uz šalicu čaja ili kakaa, a može se dodatno posuti šećerom u prahu ili preliti medom za još bogatiji okus. Idealna slastica za hladne dane i trenutke uživanja

Sastojci:

  • 2 jabuke (oguljene i narezane na tanke ploške)
  • 2 žlice šećera (može i smeđi)
  • 1 žličica cimeta
  • 1 šalica brašna
  • pola šalice mlijeka
  • pola šalice šećera
  • 1 jaje
  • 3 žlice ulja
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C.

Jabuke pomiješajte s 2 žlice šećera i cimetom pa ostavite sa strane.

U drugoj posudi izmiješajte jaje, šećer, ulje i mlijeko. Dodajte brašno, prašak za pecivo i sol te dobro promiješajte.

Smjesu izlijte u manji namašćen lim ili vatrostalnu posudu. Na vrh posložite jabuke s cimetom i lagano ih utisnite u tijesto.

Pecite 25-30 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

Po želji posipajte šećerom u prahu i poslužite toplo – savršeno uz šalicu čaja ili toplu čokoladu.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Salata s lećom, povrćem i feta sirom

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje zdjelu juhe s povrćem. U juhi se nalaze komadići mrkve, krumpira, celera i leće, a na vrhu su listovi peršina. U pozadini se vidi prozor s pahuljama snijega, svijeća, papar u zdjelici, kruh i drvena posuda. Fotografija je zanimljiva jer prikazuje toplu, domaću atmosferu i ukusno pripremljenu juhu, što može biti privlačno za ljubitelje hrane i kuhanja.
Foto: DALL·E

Ova salata s lećom, povrćem i feta sirom je lagano, hranjivo i vrlo osvježavajuće jelo koje možete poslužiti kao glavno jelo ili prilog. Kombinacija kuhane leće, hrskavog povrća i kremastog feta sira stvara savršen balans okusa i tekstura

Sastojci:

  • 1 šalice leće (oko 200 g)
  • 1 srednja crvena paprika
  • 1 manji crveni luk
  • 1 manji krastavac
  • pola šalice feta sira (oko 100 g, ovisno o gustoći feta sira)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sok od 1 limuna
  • 1 žličica meda
  • sol ii papar po ukusu
  • svježi peršin za ukrašavanje

Priprema:

Leću skuhajte prema uputama na pakiranju, obično traje 20-30 minuta. Kada je kuhana, ocijedite je i pustite da se ohladi.

U međuvremenu, pripremite povrće. Narezite papriku, krastavac i crveni luk.

U velikoj zdjeli, pomiješajte ohlađenu leću s povrćem, a zatim dodajte feta sir.

U manjoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, med, sol i papar. Prelijte dresing preko salate i dobro promiješajte.

Ukrasite svježim peršinom i poslužite.

Nastavi čitati

U trendu