Gastro kutak

Peciva s pireom od bundeve i medom

Objavljeno

/

Neobična peciva koja ćete zavoljeti na prvi griz

Bundeva je zdrava iz više razloga. Konzumacija ove namirnice pomaže kod zatvora i bolesti crijeva. Također, bundeva je deuretik, stoga se preporučuje ljudima oboljelim od gihta i artritisa. Štiti zdravlje očiju, smanjuje kolesterol u krvi, a s obzirom da je zasitna i siromašna kalorijama, preporučuje se i ljudima koji žele skinuti višak kilograma.

Sastojci:

  • 200 ml mlijeka
  • 80 ml meda
  • 100 g maslaca
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 500 g glatkog brašna
  • sol
  • 240 g pirea od bundeve
  • 2 jaja
  • sezam

Priprema:

U dublji lonac usuti mlijeko i med pa dodati maslac, zatim sve kuhati dok se svi sastojci ne otope. Skinuti s vatre i pustiti da se smjesa malo ohladi pa dodati kvasac i ostaviti da se stvori pjenica.

U zdjelu prosijati brašno i sol, napraviti udubljenje u sredini, zatim usuti pire od bundeve, pjenicu od kvasca i izlupano jaje. Od svih sastojaka zamijesiti tijesto.

Tijesto prekriti te ostaviti na toplom 45 minuta da se digne. Nakon što se tijesto diglo potrebno ga je prebaciti na pobrašnjenu površinu, podijeliti na 12 jednakih dijelova i svaki dio oblikovati u kuglu.

Komade tijesta razvući na oval, zatim narezati tijesto na trakice, svaku traku motati prema sredini da se dobije oblik vijenca.

Oblikovana peciva poslagati na lim prekriven papirom za pečenje. Peciva prekriti ubrusom te ostaviti 20 minuta na toplom. Nakon isteka vremena peciva premazati jajem i posuti sa sezamom. Peći oko 25 minuta.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

U trendu

Exit mobile version