Poveži se s nama

Medicina

Pacijentima od sada lakše naručivanje na prvi dijagnostički pregled

Objavljeno

/

Na ovoj fotografiji vidimo osobu u bijelom laboratorijskom mantilu koja nosi plave medicinske rukavice i piše na kliničkom obrascu ili dokumentu. U pozadini se vidi laptop. Ova slika sugerira da se nalazimo u kliničkom okruženju, a osoba na slici vjerojatno obavlja neki medicinski posao.
Foto: Pixabay

Cilj je pozicionirati novu centralnu e-mail adresu kao glavnu platformu koja će sadržavati sve informacije pacijenata i ostalih dionika u sustavu, što će omogućiti promptno rješavanje eventualnih ‘uskih grla’ u procesima putem rukovoditelja područnih službi HZZO-a i bolnice na njihovom području

Kako bi poboljšali dostupnosti zdravstvenih usluga, Ministarstvo zdravstva aktiviralo je centralnu e-mail adresu liste@miz.hr namijenjenu nehitnim pacijentima kako bi im olakšala ostvarivanje prvog termina za dijagnostički pregled.

Cilj je pozicionirati novu centralnu e-mail adresu kao glavnu platformu koja će sadržavati sve informacije pacijenata i ostalih dionika u sustavu, što će omogućiti promptno rješavanje eventualnih ‘uskih grla’ u procesima putem rukovoditelja područnih službi HZZO-a i bolnice na njihovom području. 

Na stranici Ministarstva zdravstva priopćili su da se na MR dijagnostičke preglede za nehitne pacijente prosječno čeka 86 dana, od čega se prosječno najduže čeka na MR sijalografiju 171 dan, a za ostale MR postupke – MR medijastinuma 161 dan, MR vrata 118 dana, MR mozga s TOF angiografijom 110 dana, MR srca 100 dana i MR lumbosakralne kralježnice 92 dana.

 Na prvi termin za CT dijagnostičke preglede se prosječno čeka 54 dana, od čega se najduže čeka na CT mijelografiju 91 dan, a za ostale CT postupke – CT koronarografiju 79 dana, CT abdomena i zdjelice 63 dana, CT cervikalne kralježnice 49 dana.

 Vezano za ostale dijagnostičke pretrage, za UZV dojke prosječni dan čekanja za prvi termin je 132 dana, UZV abdomena 131 dan, UZV srca 126 dana, UZV color doppler arterija i vena 93 dana, UZV prostate 84 dana, UZV color doppler karotida 58 dana, mamografiju 45 dana te na gastroskopiju također 45 dana.

 Transparentnost puta do dijagnostičkog pregleda vidljiva je kod liječnika primarne zdravstvene zaštite korištenjem aplikacije za e-Naručivanje gdje se liječniku prikazuje ažuran termin u realnom vremenu koji je rezerviran za vrijeme procesa naručivanja. Ako liječnik prihvati ponuđeni termin i naruči pacijenta, rezervacija se pretvara u narudžbu i ostaje zabilježena na sustavu, a ako liječnik odustane od rezervacije, ista se nakon dvije minute oslobađa za sljedeću rezervaciju.

Za sada na ovu mail adresu dnevno dolazi 20 -30 mailova i uglavnom se pacijenti žale da su na web stranici HZZO-a za pojedinu zdravstvenu ustanovu vidjeli da se čeka recimo stotinu dana, a oni su dobili termin za 200 dana zato iz Ministarstva pozivaju pacijente da im i dalje javljaju takve stvari kako bi provjerili zašto podatci na web stranicama koji su dostavljeni iz zdravstvenih ustanova nisu raspoloživi pacijentima.

Napominjemo još jednom da se pacijenti ne javljaju za kontrolne preglede jer ovaj sustav naručivanja vrijedi samo za prve dijagnostičke preglede.

Ako pacijent ne može doći na zakazani termin bilo bi poželjno da ga pravovremeno otkaže kako bi se otvorilo mjesto za ostale pacijente koji trebaju određenu pretragu.

In Portal

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Medicina

Čak deset posto prvašića ima povišeni kolesterol

Objavljeno

/

Plakat prikazuje događaj pod nazivom “TRK! ZA ZDRAVLJE!” koji će se održati u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića. Događaj je zakazan za nedjelju, 21.4.2024. u 10:00 sati, a dječja utrka počinje u 11:00 sati na istom mjestu. Utrka za djecu duga je 300 metara. Na plakatu su ilustrirane osobe koje trče, a u pozadini se vide zgrade i baloni. Logotipi sponzora su istaknuti na vrhu i dnu plakata. Plakat je šaren i veselog dizajna, što sugerira da je događaj namijenjen obiteljima i osobama svih dobnih skupina.
Foto: Hrvatsko društvo za aterosklerozu

Simbolična utrka od 300 metara osmišljena je tako da osvijesti roditelje, djecu i cjelokupnu javnost o ozbiljnoj ugrozi koju povišeni kolesterol predstavlja, ali i važnosti zdravih životnih navika

U sklopu nacionalne kampanje ‘Znaš li svoj broj?’, koja promiče važnost ranog otkrivanja visokog kolesterola i prevencije kardiovaskularnih bolesti, najmlađi će kroz simboličnu utrku u centru Zagreba učiti o važnosti brige za vlastito zdravlje, ali i kako prepoznati potencijalne ugroze

Čak deset posto prvašića ima povišeni kolesterol, pokazao je prošlogodišnji pilot projekt probira na povišene vrijednosti ukupnog kolesterola prilikom obaveznog pregleda djece pri upisu u prvi razred. Izravna je to posljedica nezdrave prehrane i fizičke neaktivnosti, složni su liječnici, koji upravo s ciljem podizanja svijesti o važnosti ranog prepoznavanja zdravstvenih rizika organiziraju dječju utrku u centru Zagreba pod nazivom ‘Trk! Za zdravlje!’.

Jedinstven je to događaj koji će se održati u nedjelju, 21. travnja, na Trgu bana Josipa Jelačića gdje će najmlađi imati priliku pokazati svoju brzinu i snagu, naučiti kako se brinuti o vlastitom zdravlju te se dobro zabaviti kroz aktivnosti za cijelu obitelj. Program, u organizaciji Hrvatskog društva za aterosklerozu HLZ-a, KBC-a Zagreb, Grada Zagreba, Ministarstva zdravstva i brojnih drugih zdravstvenih autoriteta, a važan je i dio platforme ‘Lov na tihog ubojicu’ i Lige za hipertenziju, započinje u 10 sati zabavnim aktivnostima za djecu i roditelje, nakon čega slijedi nastup mladog hrvatskog blues glazbenika Odina. Start utrke zakazan je za 12 sati.

– Simbolična utrka od 300 metara osmišljena je tako da osvijesti roditelje, djecu i cjelokupnu javnost o ozbiljnoj ugrozi koju povišeni kolesterol predstavlja, ali i važnosti zdravih životnih navika. Neka naši najmlađi od najranije dobi krenu brinuti za svoje zdravlje te potaknu svoje roditelje, djedove i bake na redovite kontrole kod liječnika jer osobe koje su dugotrajno izložene povišenim vrijednostima LDL kolesterola i povišenog tlaka, što najčešće bude neprepoznato, imaju značajno veći rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti od ostatka populacije – ističe Ivan Pećin, pročelnik Zavoda za bolesti metabolizma KBC-a Zagreb i dopredsjednik Hrvatskog društva za aterosklerozu HLZ-a, te nastavlja kako je šokantno što je prošle godine gotovo svaka druga smrt u Hrvatskoj uzrokovana upravo neprepoznatim i nekontroliranim povišenim tlakom, šećerom u krvi ili povišenim kolesterolom.

Sve sudionike utrke očekuje prigodan poklon. Za samu utrku potrebno je prijaviti se na utrka.com, uz startninu od 5 eura.

Povišeni ‘loš’ LDL kolesterol jedan je od glavnih rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, jednog od vodećih uzroka smrtnosti u Hrvatskoj i u svijetu. On može biti i nasljedan, a tada govorimo o porodičnoj hiperkolesterolemiji kada je razina lipoproteina male gustoće, tzv. LDL ili ‘lošeg’ kolesterola, povišena od rođenja. Procjenjuje se da u Hrvatskoj od porodične hiperkolesterolemije boluje 15.000 osoba, no samo je pet posto svjesno dijagnoze. Iako bolest nije rijetka, svjesnost je i dalje veoma niska, a bolesnici koji se ne liječe, vrlo rano dobivaju srčano-žilne komplikacije.

Veliki iskorak u prevenciji kardiovaskularnih bolesti predstavlja upravo probir na povišeni kolesterol koji se od prošle godine provodi među predškolcima, a Hrvatska je jedna od prvih zemalja u svijetu koje su uvele probir takve vrste. Osim za djecu, ovaj preventivni pregled važan je i za druge članove obitelji, jer ako se kod predškolca utvrdi porodična hiperkolesterolemija, liječnik će na pretrage uputiti i članove njegove obitelji.

Osim nasljedne bolesti, kolesterol je mnogo češće povišen zbog pretilosti – Hrvatska je druga najdeblja nacija u EU. Svaku vrijednost kolesterola čije vrijednosti premašuju 5 mmol/l, tzv. dislipidemiju, treba ozbiljno shvatiti te je kontrolirati u suradnji s liječnikom. Zbog nedostatka simptoma kod povišenog kolesterola, većina niti ne zna da je u riziku, tako da pravovremena dijagnoza, ali i zdrav način života i usvajanje zdravih navika od najranije dobi mogu značajno smanjiti rizik od komplikacija, naglašavaju organizatori utrke. I upravo zato TRK! Za zdravlje.

Nastavi čitati

Medicina

Od virusnog hepatitisa svaki dan umre 3500 ljudi

Objavljeno

/

Na fotografiji je osoba u plavom laboratorijskom ogrtaču i plavim rukavicama koja drži stalak s epruvetama. Epruvete imaju ljubičaste čepove i sadrže tamnu tekućinu, vjerojatno uzorke krvi. Osoba nosi plave lateks rukavice kako bi osigurala sterilno rukovanje. Pozadina je zamagljena, ali izgleda kao laboratorijsko okruženje s raznim opremom i potrepštinama. Fokus slike je na rukama koje drže stalak s epruvetama, čineći elemente u pozadini nejasnima.
Foto: Pixabay

Ovo izvješće daje zabrinjavajuću sliku. Usprkos globalnom napretku u prevenciji hepatitisa, smrtnost raste jer se premalo ljudi dijagnosticira i prima liječenje, kaže Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor WHO-a

Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) 2024. o globalnom hepatitisu, broj smrtnih slučajeva koji se mogu pripisati virusnom hepatitisu raste. Ova je bolest drugi vodeći uzrok smrti od neke zarazne bolesti u svijetu, s 1,3 milijuna smrtnih slučajeva godišnje, koliko i tuberkuloza, još jedna zarazna bolest.

Objavljeno u povodu Globalnog samita o hepatitisu, ovo izvješće pokazuje da unatoč poboljšanjima u dijagnostičkim alatima i tretmanima, kao i padu cijena proizvoda, stope testiranja i liječenja se gotovo ne mijenjaju. Međutim, poduzmu li se brze mjere sada, cilj eliminacije hepatitisa za 2030. trebao bi ostati dostižan.

Novi podaci koje je WHO-u priopćilo 187 zemalja pokazuju da je procijenjeni broj smrtnih slučajeva uzrokovanih virusnim hepatitisom porastao, s 1,1 milijuna u 2019. na 1,3 milijuna u 2022.: 83 posto za hepatitis B i 17 posto za hepatitis C. Svaki dan, hepatitis B ili C ubija 3500 ljudi diljem svijeta.

– Ovo izvješće daje zabrinjavajuću sliku: usprkos globalnom napretku u prevenciji hepatitisa, smrtnost raste jer se premalo ljudi dijagnosticira i prima liječenje – kaže Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor WHO-a.

Organizacija je predana pomaganju zemljama da iskoriste sve alate koji su im na raspolaganju – po pristupačnim cijenama – kako bi spasile živote i preokrenule plimu, kaže Ghebreyesus.

Prema ažuriranim procjenama WHO-a, 2022. godine 254 milijuna ljudi bilo je pogođeno hepatitisom B, a 50 milijuna hepatitisom C. Polovica tereta kroničnog hepatitisa B i hepatitisa C odnosi se na osobe u dobi od 30 do 54 godine, a 12 posto na djecu mlađu od 18 godina. Muškarci predstavljaju 58 postoslučajeva.

Prema novim procjenama, incidencija virusnih hepatitisa u blagom je padu u odnosu na 2019., ali je u cjelini i dalje visoka. U 2022. bilo je 2,2 milijuna novih infekcija, u usporedbi s 2,5 milijuna u 2019. godini.

Virus hepatitisa B odgovoran je za 1,2 milijuna novih infekcija, a virus hepatitisa C za gotovo milijun. Dnevno ima više od 6000 novih slučajeva.

Revidirane procjene izvedene su iz poboljšanih podataka iz nacionalnih istraživanja prevalencije. Također pokazuju da mjere prevencije poput cijepljenja i injekcija bez zdravstvenih rizika, kao i širenje liječenja protiv hepatitisa C, doprinose smanjenju učestalosti bolesti.

Napredak i praznine u globalnoj dijagnostici i liječenju

U svim regijama, krajem 2022., samo je 13 posto ljudi koji žive s kroničnim hepatitisom B bilo dijagnosticirano, a oko 3 posto (7 milijuna) primalo je antivirusno liječenje. Za hepatitis C brojke su 36 posto, odnosno 20 posto  (12,5 milijuna).

Ovi rezultati znatno su manji od globalnih ciljeva za liječenje 80 posto ljudi koji žive s kroničnim hepatitisom B ili hepatitisom C do 2030. Međutim, oni ukazuju na mali, ali stalni napredak u probiru i liječenju od najnovijih procjena objavljenih 2019. Konkretno, za hepatitis B, testiranje je poraslo s 10 posto na 13 posto, a liječenje s 2 posto na 3 posto, a za hepatitis C odgovarajuće brojke su 21 posto do 36 posto za probir i 13 posto do 20 posto za liječenje.

Teret virusnog hepatitisa razlikuje se od regije do regije. Afrička regija Svjetske zdravstvene organizacije odgovorna je za 63 posto novih slučajeva infekcije hepatitisom B. Međutim, samo 18 posto novorođenčadi u regiji je cijepljeno protiv hepatitisa B u zapadnim zemljama, što bilježi 47 posto smrtnih slučajeva uzrokovanih hepatitisom B, terapijski obuhvat iznosi 23 posto dijagnosticiranih osoba, što je daleko premalo da bi se smanjila smrtnost.

Bangladeš, Kina, Etiopija, Indija, Indonezija, Nigerija, Pakistan, Filipini, Ruska Federacija i Vijetnam zajedno snose gotovo dvije trećine globalnog tereta hepatitisa B i C. Omogućiti globalni odgovor da preokrene tok kako bi se postiglo Ciljeva održivog razvoja, bitno je postići univerzalni pristup prevenciji, dijagnozi i liječenju u ovih deset zemalja do 2025., uz intenziviranje napora u afričkoj regiji.

Razlike u cijeni i pružanju usluga

Iako su pristupačni generički lijekovi za virusni hepatitis dostupni, mnoge ih zemlje ne mogu kupiti po niskim cijenama.

Razlike u cijenama i dalje postoje između i unutar regija WHO-a, pri čemu mnoge zemlje plaćaju cijene iznad globalne referentne razine, čak i za lijekove koji su ušli u javnu domenu ili su podložni sporazumima o dobrovoljnom licenciranju. Na primjer, iako tenofovir za liječenje hepatitisa B više nije zaštićen patentom i dostupan je po globalnoj referentnoj cijeni od 2,4 USD mjesečno, samo 7 od 26 zemalja koje su prijavile podatke plaćaju cijenu jednaku ili nižu od tog iznosa.

Slično tome, 12 tjedana liječenja hepatitisa C pangenotipskim antivirusnim lijekovima (kombinacija sofosbuvira i daklatasvira) dostupno je po globalnoj referentnoj cijeni od 60 dolara, ali samo 4 od 24 zemlje koje su prijavile bolest plaćaju jednaku cijenu ili manju od ove cijene.

Pružanje usluga ostaje centralizirano i vertikalno, au mnogim slučajevima usluge povezane s virusnim hepatitisom još uvijek su odgovornost pogođenog stanovništva.

Samo 60 posto zemalja izvjestiteljica pruža potpuno ili djelomično besplatno testiranje i liječenje virusnog hepatitisa u javnom sektoru. Financijska zaštita je slabija u afričkoj regiji, gdje samo trećina zemalja pruža ove usluge besplatno.

Preporuke za ubrzavanje uklanjanja hepatitisa

Izvješće navodi niz mjera za promicanje javnozdravstvenog pristupa virusnom hepatitisu koji bi ubrzao napredak prema okončanju epidemije do 2030. To uključuje sljedeće mjere:  proširiti pristup testovima probira i dijagnostičkim sredstvima, prelazak sa strategija na provedbu za pravedno postupanje, ojačati preventivne mjere poduzete na razini primarne zdravstvene zaštite, pojednostaviti pružanje usluga, optimizirati regulaciju i ponudu proizvoda, razviti argumente ulaganja u prioritetne zemlje, mobilizirati inovativno financiranje, koristiti poboljšane podatke za poduzimanje radnji, uključiti pogođene zajednice i civilno društvo i unaprijediti istraživanja kako bi se poboljšali dijagnostički proizvodi i potencijalni tretmani za hepatitis B.

Financiranje je i dalje problematično

Financiranje za borbu protiv virusnog hepatitisa, bilo globalno ili kroz nacionalne zdravstvene proračune, nije dostatno za zadovoljenje potreba. Ova situacija proizlazi iz kombinacije čimbenika, uključujući ograničeno znanje o intervencijama i alatima za uštedu troškova, kao i konkurentskih prioriteta u globalnim zdravstvenim planovima. Ovo izvješće ima za cilj istaknuti strategije za zemlje za rješavanje ovih nejednakosti i pristup alatima po najpristupačnijim mogućim cijenama.

Nastavi čitati

Medicina

Snažne kampanje za manje smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti

Objavljeno

/

Na fotografiji su tri osobe koje stoje ispred publike i prezentiraju nešto. Prezentacija se prikazuje na projektoru koji je montiran na stropu. Publika je pažljivo usmjerena na prezentaciju. Na zidovima su bijele boje, a duž njih se proteže zelena traka. Bannere sa strane nisu jasno vidljivi.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo službeno su najavljene dvije velike sestrinske akcije, kampanje koje imaju za cilj povećavanje zdravstvene prosvjećenosti tj. pismenosti o dva ključna čimbenika kardiovaskularnog rizika – hipertenziji i dislipidemijama

Riječ je o arterijskoj hipertenziji i programu 70/26, te o hiperkolesterolemiji tj. dislipidemijama i programu ‘Znaš li svoj broj?’ koje su predstavili akademik Bojan Jelaković u ime Hrvatske lige za hipertenziju, profesor Ivan Pećin u ime Hrvatskoga društva za aterosklerozu, te profesor Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.

Obje akcije sastavni su dio Lova na Tihog ubojicu, trajne javno-zdravstvene akcije koju vodi Hrvatska liga za hipertenziju, a koje je pokrovitelj Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Prema podacima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, izvijestio je na početku predstavljanja obje misije profesor Capak, u Hrvatskoj je uočen trend porasta smrti od kardiovaskularnih bolesti od kojih je 2022. godine umiralo 39 posto stanovništva Hrvatske u odnosu na 37 posto godinu dana ranije. Hipertenzivna bolest nalazi se na drugom mjestu s 9,2 posto uzroka smrti, ali kada se zbroje svi bolesnici koji su umrli od ishemične bolesti srca, cerebrovaskularne bolesti, šećerne bolesti i ateroskleroze, što su sve bolesnici koji u najvećem broju imaju povišene vrijednosti krvnoga tlaka, tada je nepobitno jasno kako je arterijska hipertenzija tihi ubojica broj 1.

Ono što povećava zabrinutost je značajan porast broja umrlih od hipertenzivne bolesti, nadodao je profesor Capak, jer je u odnosu na 2020. godinu u 2022. godini 744 više osoba umrlo od hipertenzivne bolesti. Povišen krvni tlak nalazi se odmah iza pušenja na 2. mjestu i kao uzrok invaliditeta, tj. izgubljenih godina života.

Naročito zabrinjava što dvostruko više žena umire od hipertenzivne bolesti u odnosu na muškarce, naglasio je akademik Jelaković. Potrebno se posebno zamisliti što žene 5 puta češće umiru od arterijske hipertenzije nego od karcinoma dojke. Žene svakako moraju nastaviti voditi brigu o preventivnim pregledima dojke, ali bi daleko češće morale voditi brigu o svome ubojici broj 1, a to je povišen krvni tlak.

Prema podacima EHUH 2 studije, 50,9 posto odrasloga stanovništva ima arterijsku hipertenziju. Zahvaljujući brojnim aktivnostima stručnih društava svijest o važnosti hipertenzije je u porastu, kao što je i broj liječenih. No, unatoč svim naporima još uvijek svaki drugi bolesnik nije kontroliran, premda u Hrvatskoj imamo sve potrebne lijekove. Najmanji broj kontroliranih bolesnika su oni sa šećernom bolesti, pretili i oni koji konzumiraju prevelike količine kuhinjske soli.

Kako bismo suzbili kardiovaskularni pobol i smrtnosti zadali smo si možda ambiciozan cilj, nastavlja akademik Jelaković, a to je da do 2026. godine 70 posto liječenih osoba s povišenim krvnim tlakom postigne ciljne vrijednosti, tj. kontrolu.

O drugom pogubnom rizičnom faktoru, velikoj opasnosti za kardiovaskularno zdravlje,  hiperkolesterolemiji, govorio je profesor Pećin koji je pokretač drugoga kraka ove velike obrazovne javno-zdravstvene akcije što on već godinama brižno priprema s akademikom Željkom Reinerom.

Povišen LDL kolesterol nalazi se na osmom mjestu kao uzročnik smrti. Prema podacima EHUH 2 studije, više od 60% odrasle populacije ima poremećaj metabolizma lipida, tek je jedna trećina svjesna, dok se tek svaki četvrti bolesnik liječi, naglašava profesor Pećin.

I ovdje je problem zabrinjavajuće često prisutan u visokorizičnih bolesnika, te je tako tek 25 posto bolesnika sa šećernom bolesti i 33 posto bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti koji imaju povišene vrijednosti LDL kolesterola liječeno statinima. Ova akcija nadovezuje se i proširuje aktivnosti koje su Hrvatsko kardiološko društvo na čelu s akademikom Davorom Miličićem i Hrvatsko društvo za aterosklerozu nedavno pokrenuli a vezano je na probir za porodičnu hiperkolesterolemiju.

Glavni cilj oba programa – 70/26 i ‘Znaš li svoj broj?’ – je smanjenje kliničke inercije i povećanje adherencije. Programi imaju dva kraka – jedan je usmjeren općoj populaciji i bolesnicima, a drugi zdravstvenim radnicima. U oba kraka programi će se odvijati na dva načina.

Jedan je ‘klasični’, organiziranjem javno-zdravstvenih akcija i obrazovanjem opće populacije i bolesnika razgovorom i dijeljenjem obrazovnih materijala – za opću populaciju, te stručnim simpozijima, seminarima i kongresima – za zdravstvene radnike.

No, najveći dio će se odvijati digitalnim putem preko edukativnih platformi koje priprema i vodi digitalni partner Hrvatske lige za hipertenziju i brojnih stručnih društava koji su partneri Lige, d8solutions. I ovdje postoji dio usmjeren općoj javnosti ‘Lov na Tihog ubojicu’ i dio usmjeren stručnoj javnosti HealthMed.

Važno je naglasiti da svi materijali koji se nalaze na ovim platformama prolaze dvostruku provjeru vodećih stručnjaka tako da su to platforme koje je prepoznalo Ministarstvo zdravstva, rekao je profesor Capak, koji je sa svojim suradnicima već godinama aktivno uključen u aktivnosti Hrvatske lige za hipertenziju pored brojnih drugih akcija koje provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

U ovim aktivnostima trebaju sudjelovati svi zdravstveni radnici, a to je zadatak ne samo liječnika nego i medicinskih sestara koje su i inače vrlo aktivne u svim aktivnostima stručnih društava, poručila je sestra Mirjana Mihalić, predsjednica Udruga medicinskih sestara u arterijskoj hipertenziji. 

Odvijanje projekta je zamišljeno jako dobro, tako da ne remeti svakodnevni rad jer zdravstveni radnici trebaju samo otvarati elektronsku poštu, pročitati jednostavne, ali vrlo informativne materijale, ili pogledati edukativni webinar, o tome razmisliti i početi primjenjivati u svakodnevnom radu, pojasnila je magistra Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore koja je trajni partner Hrvatske lige za hipertenziju.

– Ljekarnici su nezaobilazni dio timova za suzbijanje kroničnih nezaraznih bolesti, dugogodišnji su partner i suradnici Hrvatskoga društva za hipertenziju i Hrvatske lige za hipertenziju, a uključeni su na vrlo važan način u akcijske planove i nacionalne programe koje je pripremilo ministarstvo zdravstva – naglašava akademik Jelaković.

Ono po čemu se ove akcije razlikuju od drugih jest i to da će na kraju uspjeh biti provjeren na znanstveno utemeljen način, korištenjem istih metoda koje su korištene u EHUH 1 i EHUH 2 studijama tako da će biti moguće vrlo precizno odgovoriti koliko smo uspjeli, objašnjava akademik Jelaković i dodaje da ove aktivnosti ne bi bile moguće bez pomoći prijatelja i partnera, te posebno ističe tvrtku Servier koja već godinama s Hrvatskim društvom za hipertenziju i Hrvatskom ligom za hipertenziju provodi organizirane edukativne aktivnosti što je između ostaloga već dovelo do povećanja kontrole liječenih osoba s arterijskom hipertenzijom. Tu je također Salvus Microlife koji je donirao stotine uređaja za mjerenje tlaka tako da sve akcije možemo raditi znanstveno utemeljeno. I na koncu, još jednom pohvale digitalnom partneru d8solutions, kaže akademik Jelaković.

Stvoreni su svi preduvjeti da se ostvari konačan cilj ovih aktivnosti – da povećanjem zdravstvene prosvjećenosti smanjimo kliničku inerciju, povećamo adherenciju i time poboljšavajući kontrolu arterijske hipertenzije i dislipidemija smanjimo kardiovaskularni pobol i smrtnost, zajednički je zaključak svih nazočnih.

Nastavi čitati

U trendu