Medicina

Pacijentima od sada lakše naručivanje na prvi dijagnostički pregled

Objavljeno

/

Foto: Pixabay

Cilj je pozicionirati novu centralnu e-mail adresu kao glavnu platformu koja će sadržavati sve informacije pacijenata i ostalih dionika u sustavu, što će omogućiti promptno rješavanje eventualnih ‘uskih grla’ u procesima putem rukovoditelja područnih službi HZZO-a i bolnice na njihovom području

Kako bi poboljšali dostupnosti zdravstvenih usluga, Ministarstvo zdravstva aktiviralo je centralnu e-mail adresu liste@miz.hr namijenjenu nehitnim pacijentima kako bi im olakšala ostvarivanje prvog termina za dijagnostički pregled.

Cilj je pozicionirati novu centralnu e-mail adresu kao glavnu platformu koja će sadržavati sve informacije pacijenata i ostalih dionika u sustavu, što će omogućiti promptno rješavanje eventualnih ‘uskih grla’ u procesima putem rukovoditelja područnih službi HZZO-a i bolnice na njihovom području. 

Na stranici Ministarstva zdravstva priopćili su da se na MR dijagnostičke preglede za nehitne pacijente prosječno čeka 86 dana, od čega se prosječno najduže čeka na MR sijalografiju 171 dan, a za ostale MR postupke – MR medijastinuma 161 dan, MR vrata 118 dana, MR mozga s TOF angiografijom 110 dana, MR srca 100 dana i MR lumbosakralne kralježnice 92 dana.

 Na prvi termin za CT dijagnostičke preglede se prosječno čeka 54 dana, od čega se najduže čeka na CT mijelografiju 91 dan, a za ostale CT postupke – CT koronarografiju 79 dana, CT abdomena i zdjelice 63 dana, CT cervikalne kralježnice 49 dana.

 Vezano za ostale dijagnostičke pretrage, za UZV dojke prosječni dan čekanja za prvi termin je 132 dana, UZV abdomena 131 dan, UZV srca 126 dana, UZV color doppler arterija i vena 93 dana, UZV prostate 84 dana, UZV color doppler karotida 58 dana, mamografiju 45 dana te na gastroskopiju također 45 dana.

 Transparentnost puta do dijagnostičkog pregleda vidljiva je kod liječnika primarne zdravstvene zaštite korištenjem aplikacije za e-Naručivanje gdje se liječniku prikazuje ažuran termin u realnom vremenu koji je rezerviran za vrijeme procesa naručivanja. Ako liječnik prihvati ponuđeni termin i naruči pacijenta, rezervacija se pretvara u narudžbu i ostaje zabilježena na sustavu, a ako liječnik odustane od rezervacije, ista se nakon dvije minute oslobađa za sljedeću rezervaciju.

Za sada na ovu mail adresu dnevno dolazi 20 -30 mailova i uglavnom se pacijenti žale da su na web stranici HZZO-a za pojedinu zdravstvenu ustanovu vidjeli da se čeka recimo stotinu dana, a oni su dobili termin za 200 dana zato iz Ministarstva pozivaju pacijente da im i dalje javljaju takve stvari kako bi provjerili zašto podatci na web stranicama koji su dostavljeni iz zdravstvenih ustanova nisu raspoloživi pacijentima.

Napominjemo još jednom da se pacijenti ne javljaju za kontrolne preglede jer ovaj sustav naručivanja vrijedi samo za prve dijagnostičke preglede.

Ako pacijent ne može doći na zakazani termin bilo bi poželjno da ga pravovremeno otkaže kako bi se otvorilo mjesto za ostale pacijente koji trebaju određenu pretragu.

In Portal

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

U trendu

Exit mobile version