Poveži se s nama

Osobe s invaliditetom

MINISTARSTVO Nitko neće ostati bez osobnog asistenta

Objavljeno

/

Foto: Pixabay

Neki mediji tvrde da će oko četiri tisuće osoba s invaliditetom koje trenutno koriste usluge osobnog asistenta, tumača znakovnog jezika ili videćeg pratitelja, od 1. siječnja ostati bez te usluge jer MROSP nije napravio pripreme za primjenu novog Zakona o osobnoj asistenciji

Ministarstvo rada i socijalne politike osiguralo je kontinuitet pružanja usluge osobne asistencije i nitko neće ostati bez te usluge nakon 31. prosinca, a za udruge koje pružaju osobnu asistenciju osigurano je izvanrednim financiranjem, 4 milijuna eura za prva dva mjeseca 2024.

Reagirajući na navode članka Jutarnjeg lista, iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (MROSP) u četvrtak je priopćeno kako je  ’13. prosinca 2023.  donesena Odluka o izvanrednom financiranju udruga koje pružaju uslugu osobne asistencije, s trajanjem od 1. siječnja do 29. veljače 2024. Za to je osigurano dodatnih 4 milijuna eura, a temeljem Odluke će ugovori s 183 pružatelja usluge osobne asistencije biti produženi, kako ni jedan korisnik ne bi ostao bez usluge, kao ni asistent bez plaće’, ističu iz Ministarstva.

Resorno Ministarstvo time je odgovorilo na medijske tvrdnje da će oko četiri tisuće osoba s invaliditetom koje trenutno koriste usluge osobnog asistenta, tumača znakovnog jezika ili videćeg pratitelja, od 1. siječnja ostati bez te usluge jer MROSP nije napravio pripreme za primjenu novog Zakona o osobnoj asistenciji.

Spomenuti zakon stupa na snagu 1. siječnja 2024., a njime se usluga osobnog asistenta propisuje kao socijalna usluga koju redovito financira država. 

Osobne asistente do sada su financirale brojne udruge kroz projekte namijenjene osobama s invaliditetom. Nastavak financiranja ovisio je o tome hoće li novi projekti biti odobreni, a novi Zakon o osobnoj asistenciji “briše svaku neizvjesnost i garantira korisnicima usluge osobne asistencije pružanje iste kao njihovo zagarantirano pravo”, ističu iz Ministarstva.

Budući da projektno financiranje završava s 31. prosincem 2023., a postupak utvrđivanja ispunjavanja uvjeta za ostvarivanje prava na ovu uslugu još nije završen za sve korisnike, resorno Ministarstvo je osiguralo izvanredno financiranje do kraja veljače.

 Do sada predano 3008 zahtjeva korisnika za uslugom osobne asistencije 

 Do sada je u područnim uredima Hrvatskog zavoda za socijalni rad predano ukupno 3008 zahtjeva korisnika za uslugom osobne asistencije 

”Kako bi se pravo na osobnog asistenta ostvarilo u skladu sa Zakonom, dosadašnji pružatelji usluge osobne asistencije moraju biti licencirani i uključeni u mrežu pružatelja usluga kako bi se mogli financirati putem državnog proračuna”, naveli su iz Ministarstva.

S današnjim je danom licencu dobilo 99 pružatelja koji su se prijavili na javni poziv otvoren 20. listopada ove godine, poručuju iz MROSP-a, a prijave se još uvijek primaju. 

Prema projekcijama Ministarstva u idućem bi razdoblju uslugu osobne asistencije moglo ostvariti više od 15 tisuća osoba s invaliditetom, za što je u proračunu osigurano više od 176 milijuna eura.

Što se tiče cijene satnice, ona za osobnog asistenta i videćeg pratitelja iznosi 11 eura, za komunikacijskog posrednika (tumača znakovnog jezika) za gluhe iznosi 12,5 eura, a za komunikacijskog posrednika za gluhoslijepe iznosi 13,5 eura. 

– Ministarstvo je povećanjem ukupne cijene sata za 51 posto poslodavcima dalo mogućnost za znatno povećanje plaće, ali nije u mogućnosti pojedinom poslodavcu određivati visinu plaće – priopćeno je.

Hina

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
2 komentara

2 Comments

  1. Želimir Lah

    18/12/2023 at 12:10

    Nadam se da nitko od osoba s invaliditetom neće ostati bez osobnog asistenta.

  2. Sandra Zrinšćak

    18/12/2023 at 19:05

    Što je s roditeljima koji imaju djecu s dg autizma i pravo na OA?U Zagrebu nema pruzatelja usluga za tu populaciju.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

in MREŽA

Školica znakovnog jezika za djelatnike u turizmu

Objavljeno

/

Na fotografiji je osoba koja sjedi u invalidskim kolicima na plaži. Fokus je na ruci osobe koja drži kotač kolica, a pozadina prikazuje more i pijesak. Osoba nosi crnu odjeću i ima narukvicu na zapešću. Invalidska kolica imaju crni jastuk i metalnu konstrukciju s plavim detaljima na kotaču. U pozadini se pruža pogled na pješčanu plažu s valovima koji se razbijaju pod jakim sunčevim svjetlom.
Foto: Pixabay

Ovom aktivnošću žele olakšati pristup i ostvarivanje komunikacije turističkih djelatnika s gostima s oštećenjem sluha

Udruga Centar za razvoj vrijednosti provodi projekt pod nazivom ‘Pristupačan turizam – ljepote turizma za sve’.  Ovaj projekt je usmjeren na osnaživanje djelatnika u turizmu za kvalitetniji pristup osobama s invaliditetom kroz razvoj njihovih kompetencija za pružanje podrške i bolju komunikaciju s gostima s invaliditetom.

Također, u sklopu projekta postoje i aktivnosti za poboljšanje dostupnosti turističkih usluga za osobe s invaliditetom te poslovna savjetovanja o pristupačnosti objekata.

U edukativne aktivnosti uključuju se i sami djelatnici u turizmu koji pohađaju edukativne treninge o bontonu u komunikaciji s osobama s invaliditetom.

Isto tako, trenutno rade i na priručniku pristupačnog smještaja za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj na engleskom jeziku zbog velikog broja stranih turista. Tako će svim gostima s invaliditetom omogućiti da na jednom mjestu pronađu sve informacije o pristupačnim jedinicama. Priručnik je nastao na temelju smjernica koje su im same osobe s invaliditetom dale, ali i turističke zajednice različitih gradova na prostoru Republike Hrvatske.

– U sklopu aktivnosti projekta izradili smo i videe pod nazivom Školica znakovnog jezika koja se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. U praktičnom dijelu nalazi se međunarodni znakovni jezik. Ova ‘Školica’ pomoći će djelatnicima u turizmu savladati osnovne izraze kako bi lakše pristupili i ostvarili komunikaciju s gostima iz Hrvatske ili inozemstva s oštećenjem sluha. Sve djelatnike u turizmu pozivamo da nam se jave ako su zainteresirani za rad na pristupačnom turizmu – poručili su iz udruge.

Za one koji možda još ne znaju Udruga Centar za razvoj vrijednosti sastoji se od malog tima pod vodstvom Marie Tomić Preiner, diplomirane psihologinje i socijalne radnice, a ujedno i osobe s cerebralnom paralizom. Stručni tim udruge svakodnevno ulaže veliki trud u postizanje velikih, ali i malih promjena kako bi pružio podršku i osnažio osobe s invaliditetom.

Udruga djeluje od 2012. godine i uz sve već navedeno, promiče socijalnu uključenost, zapošljavanje i dobrobit osoba s invaliditetom, te djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji.

Ako ste zainteresirani za rad na pristupčnom turizmu javiti se možete na emailove: senita.czrv@gmail.com, sara.czrv@gmail.com, lucija.czrv@gmail.com , marijana.czrr@gmail.com.

Nastavi čitati

in MREŽA

VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Obiteljsko srebro

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje nož i vilicu vezane zeleno-žutom kariranom trakom na drvenoj površini. Traka je zavezana u mašnu, dajući postavci dekorativan ili svečani izgled. Postavljeni su na drvenu površinu koja ima vidljive žitke i teksture.
Foto: Pixabay

U vremenima između dva svjetska rata, a i puno prije, imućnije građanstvo kupovalo za sebe, al’ još više za generacije koje dolaze, pribore za jelo, ‘beštek’ zvane, pladnjeve i još koješta drugo od srebra izrađeno

Na selu zemlja i dukati puno važniji bili. Kupovalo se i dokupljivalo, a onda s oca i majke na potomke išlo.

Poslije drugoga rata u Zagrebu, na Heinzelovoj ulici preko puta Veterinarskog fakulteta, stajali u ono vrijeme ‘nepoćudni’ kojima imovinu oduzeli. Prodavali srebrninu i što je još od vrijednosti ostalo, kako bi koji dinar namaknuli. A na selu zemlju u zadruge valjalo udruživati, što seljaku srce iz njedara otkidalo.

I jednima i drugima muka do grla bila jer ‘obiteljsko srebro’ svetinja je obitelji svake, pa bila to zemlja, dukati il’ posuđe srebrno, il’ nešto drugo što je u amanet i zalog na čuvanje generacijama ostavljeno, poput zavjeta danog precima svojim.

Tako se vremena čas gore, čas dolje obrću, a s njima i ljudi čas ‘poćudni’, čas ‘nepoćudni’ bivaju.

Al’ jedno bi za svagda trebalo ostati nepromijenjeno – sačuvati ‘obiteljsko srebro’ i predati ga generacijama koje dolaze.

Nastavi čitati

in MREŽA

Petar iz Slunja ima autizam i radi tjesteninu

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje Petra koji sjedi, obučenog u bijelu radnu odjeću, pokraj njega na bijelom stolu su paketi tjestenine i priznanja koja je dobio za svoj rad. Petar na obje ruke drži palac gore.
Foto: Facebook tvrtke Slovin

Priča je kod nas mogla završiti i drugačije. Najčešće sve završi s nekim Petrom na burzi, nesposobnim za rad, ali majci ovog Petra to nije nikako bilo prihvatljivo

Petar Čop je osamnaestogodišnji mladić iz Slunja s dijagnozom iz spektra autizma, a njegova jedinstvena priča postala je inspiracija mnogima u lokalnoj zajednici.

Petar, naime, izrađuje domaću tjesteninu, a trenutno još uvijek pohađa i redovnu srednju školu u Karlovcu za vrtlara.

Njegova predanost vrtlarskim radovima potaknula je njegovu majku, Snježanu Čop, da razmišlja o tome kako proizvode plasirati na tržište i istovremeno produžiti vijek trajanja tog povrća i Petrovog rada. Rođena je  ideja – prerada povrća u tjestenini.

Ovaj proces omogućuje Petru rad na otvorenom prostoru, u vrtu, ali isto tako i rad unutar zatvorenog prostora tijekom izrade tjestenine. Petar tako ima priliku odmarati se uz proizvod svog rada kada se umori od vrtlarenja. Sve ove zamisli i inovacije su rezultat Petrove strasti koja je pretočena u tvrtku Slovin d.o.o. kojoj je samo formalno vlasnica Petrova majka Snježana.

Petar je prva generacija u Karlovačkoj županiji koja je integrirana u redovni obrazovni sustav s asistentom. Prije ovoga, djeca s dijagnozom iz spektra autizma često su bila izolirana u posebnim skupinama, daleko od tržišta rada.

Ovo nije samo priča o jednom mladiću s autizmom; to je primjer uspješne suradnje lokalne zajednice, odgojno-obrazovnih institucija i podrške u zajednici. Organizacije poput Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj i Udruge Zvončići igraju ključnu ulogu u ovom procesu.

Kao rezultat imamo prvu slunjsku tjesteninu, koja je simbol zapošljavanja mlade osobe s invaliditetom i doprinosa lokalnoj zajednici kroz gospodarstvo. Ova tjestenina nije samo lokalno prepoznata, već je i nagrađena s četiri zlata od Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske.

Priča je kod nas mogla završiti i drugačije. Najčešće sve završi s nekim Petrom na burzi, nesposobnim za rad, ali majci ovog Petra to nije nikako bilo prihvatljivo. Na kredit su kupili sve potrebno za proizvodnju, Petar je sada na praksi, a u lipnju će i službeno biti zaposlen u firmi, što i je poanta cijele priče.

Petra je posjetila gradonačelnica Slunja i ponosi se podrškom koju je Grad pružio poduzetničkim pothvatima poput ovog, pružajući bespovratne potpore Petrovoj proizvodnji i OPG-u u 2023. godini.

Nastavi čitati

U trendu