Poveži se s nama

in MREŽA

Međunarodni projekt ‘DI-MARC’ u fokusu ima osobe s invaliditetom

Objavljeno

/

Na fotografiji se vidi grupa ljudi odjevenih u poslovnu ili ležernu odjeću, što ukazuje na formalno ili profesionalno okruženje. Stoje ispred velikih, raskošnih drvenih vrata koja su dio kamene zgrade s detaljnim rezbarenjima oko ulaza. Pored vrata vidljiva je ploča ili natpis, ali tekst nije jasan.
Foto: Facebook projekta 'DI-MARC'

Rad na daljinu stvara izuzetan potencijal za zapošljavanje osoba s tjelesnim invaliditetom, međutim, ključni izazovi s kojima se oni susreću su djelomična ili potpuna isključenost s tržišta rada i nedostatak digitalnih kompetencija potrebnih za zapošljavanje

Poslušaj ovaj članak

Institut ekonomskih nauka iz Beograda započeo je 1. listopada 2023. provedbu inkluzivnog znanstvenog projekta ‘Osnaživanje osoba s fizičkim invaliditetom za rad na daljinu kroz unapređenje digitalnih marketing kompetencija’ (eng. ‘Digital Marketing Capacity Building – Empowering Persons with Physical Disabilities for Remote Work’, skraćeno DI-MARC).

Rad na daljinu stvara izuzetan potencijal za zapošljavanje osoba s tjelesnim invaliditetom, međutim, ključni izazovi s kojima se oni susreću su djelomična ili potpuna isključenost s tržišta rada i nedostatak digitalnih kompetencija potrebnih za zapošljavanje, kako na tradicionalnom tržištu rada, tako i na digitalnim platformama za rad na daljinu (Upwork, Freelancer, Fiverr).

DI-MARC tim predstavlja kombinaciju ekspertize iz područja znanosti, regionalnog razvoja, lokalne samouprave i obuke s ciljem da odgovori na potrebe osoba s tjelesnim invaliditetom u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori na vrlo inovativan i pristupačan način.

U tom pogledu, pored Instituta ekonomskih nauka, znanstveno-istraživačke institucije koja je koordinator projekta, članovi tima su i predstavnici tri kategorije partnera: Općine Kotor (Crna Gora) i Erdut (Hrvatska), prije svega zbog njihove direktne veze s razumijevanjem potreba osoba s tjelesnim invaliditetom na lokalnoj razini); Regionalna agencija za razvoj i europske integracije Beograd (Srbija), MAMM (Crna Gora), Poduzetničko-razvojni centar općine Erdut lokalna razvojna agencija d.o.o. (Hrvatska) i Centar za poduzetništvo, Osijek (Hrvatska) s iskustvom u pripremi i realizaciji treninga, kao i u pripremi, provedbi i izvještavanju o projektima; Udruga osoba sa invalititetom (Srbija), Udruga osoba s intelektualnim teškoćama ‘Jaglac’ Orahovica (Hrvatska) i Udruga mladih s invaliditetom Crne Gore koji imaju direktne kontakte i veliko iskustvo u radu s osobama s tjelesnim invaliditetom.

Prvih pet mjeseci provedbe DI-MARC projekta obilježeno je formiranjem tima za implementaciju u svim zemljama partnera. Održan je ključni uvodni sastanak na kojem je prisustvovao i predstavnik Europske komisije, što je označilo početak suradnje i partnerstva u projektu.

Važnost transparentnosti u provedbi projekta istaknuta je kroz izradu ključnih dokumenata poput Projektnog Priručnika i Plana diseminacije i komunikacije. Ovi dokumenti su osigurali dobru komunikaciju među partnerima i definirali aktivnosti koje će promovirati rezultate projekta.

Izgrađena je mrežna prisutnost projekta kroz mrežnu stranicu, Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube i ResearchGate.

Važan korak u provođenju projekta bilo je održavanje okruglog stola s freelancerima, uključujući one iz zemalja partnera i šire regije. Ovaj događaj je omogućio validaciju alata za procjenu kompetencija iz područja digitalnog marketinga, čime se osigurala relevantnost projektnih aktivnosti. DI-MARC projekt je dobio medijsku pokrivenost putem radija i televizije, osiguravajući veću vidljivost i svijest o projektu. Također, obilježen je Dan osoba s invaliditetom uz prezentaciju DI-MARC projekta, što je istaknulo važnost inkluzivnih inicijativa u digitalnom prostoru.

U nadolazećem periodu fokus će biti na dinamičnom radu s ciljem pripreme i razvoja kurikuluma obuke za jačanje digitalnih vještina osoba s tjelesnim invaliditetom za rad na daljinu. Prvi koraci u ovom procesu uključuju izbor freelancera iz tri zemlje partnera, kao i identifikaciju korisnika – osoba s tjelesnim invaliditetom koje će sudjelovati u procjeni njihovih digitalnih marketinških kompetencija.

Nakon toga, provest će se detaljna GAP analiza kako bi se utvrdile specifične potrebe za obukom ovih osoba. Kroz izradu kurikuluma i materijala za obuku te kreiranje online programa obuke, cilj je osigurati pristup kvalitetnom obrazovanju i podržati njihovu integraciju na tržište rada.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

In Metropola

Evo što nudi Savjetovalište za mlade s invaliditetom

Objavljeno

/

Na fotografiji je letak koji informira o savjetovalištu za mlade s invaliditetom.
Foto: Grad Zagreb

U savjetovalištu se besplatno nudi podrška i osnaživanje mladih s invaliditetom i njihovih roditelja/skrbnika kroz neposredan rad, edukativna predavanja i radionice te suradnju s različitim ustanovama

Program Savjetovalište za mlade s invaliditetom provodi se u suradnji Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ i Centra za zdravlje mladih Doma zdravlja Zagreb – Istok.

U savjetovalištu se besplatno nudi podrška i osnaživanje mladih s invaliditetom i njihovih roditelja/skrbnika kroz neposredan rad, edukativna predavanja i radionice te suradnju s različitim ustanovama.

Ovaj projekt u cijelosti financira Grad Zagreb. U sklopu projekta izrađen je promotivni letak u kojem su dostupne informacije zainteresiranima za uključivanje u rad Savjetovališta za mlade s invaliditetom.

Svrha savjetovališta je očuvanje i unapređenje zdravlja i kvalitete života mladih s invaliditetom, integracija u svakodnevni život, s naglaskom na sposobnosti osoba s invaliditetom kako bi ostvarile svoj puni potencijal, kao aktivni i ravnopravni članovi zajednice te smanjenje stigmatizacije i predrasuda o mladima s invaliditetom. Tu je i za motivaciju i edukaciju srednjoškolaca i studenata za usvajanje novih znanja i kompetencija o suvremenim pristupima invaliditetu, karakteristikama pojedinih dijagnoza, modernim tehnologijama, vještinama komunikacije i odgovarajućeg pristupa osobama s invaliditetom te drugim aspektima značajnim za njihov život, uz primjenu usvojenog, primjerenog načina i vještina komunikacije u kontaktu s osobama s invaliditetom.

Savjetovalište je namijenjeno mladima s invaliditetom, roditeljima i skrbnicima djece s teškoćama u razvoju i mladih s invaliditetom, članovima obitelji, stručnjacima koji skrbe o djeci s teškoćama u razvoju i mladima s invaliditetom.

U rad savjetovališta uključuju se djeca i mladi s invaliditetom registrirani tijekom preventivnih aktivnosti ili ona koja se obraćaju samoinicijativno, uz obvezno uključivanje roditelja/staratelja i/ili stručnih suradnika (sustav obrazovanja, socijalne skrbi, zapošljavanja i dr.).

Savjetovalište pruža usluge savjetovanje i podrške mladima s invaliditetom, savjetovanje i podršku roditeljima/skrbnicima mladih s invaliditetom, međuinstitucionalnu suradnju s matičnim školama/fakultetima/centrima za odgoj i obrazovanje, drugim dionicima Centra za zdravlje mladih te civilnim društvom (udrugama, društvima) koje skrbi o djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, zdravstvenim i socijalnim ustanovama, zavodima za socijalni rad te drugim ustanovama prema potrebi, organizira i provodi edukativna predavanja i radionice za mlade s invaliditetom, kao i srednjoškolce i studente, o načinima ostvarivanja primjerene komunikacije s osobama s invaliditetom

Usluge Savjetovališta za mlade s invaliditetom u potpunosti su besplatne (kao i ostale usluge Centra), bez uputnice. Za dolazak na individualno savjetovanje potrebno se prethodno naručiti. Program se provodi na dvije lokacije: Centar za zdravlje mladih, Heinzelova 62a i Nastavni zavod za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’, Mirogojska cesta 16. Svoj termin za inicijalni razgovor s magistrom edukacijske rehabilitacije možete dogovoriti e-poštom na adresi: marija.skes@stampar.hr ili pozivom na brojeve telefona 01/6468-333 i 01/4696-332.

Letak savjetovališta je ovdje.

Izvor: Grad Zagreb

Nastavi čitati

Civilno društvo

Gosti iz Francuske u URIHO-u obogaćuju svoje radno iskustvo

Objavljeno

/

Foto: In Portal

Glavni cilj posjeta je obogatiti radno iskustvo gostiju, osnažiti ih za pronalazak alternativnih karijera, ojačati njihove interpersonalne vještine, izgraditi mehanizme prilagodbe na rad i nove radne uvijete te omogućiti razmjenu iskustava i umrežavanje s osobama s invaliditetom iz Hrvatske

Poslušaj ovaj članak

Posjetili smo u četvrtak URIHO-v proizvodni pogon na Kajzerici s posebnim razlogom, naime, URIHO-vci su tamo primili goste iz Francuske u sklopu Erasmus+ projekta mobilnosti. U Hrvatskoj će boraviti 11 dana, odnosno, tu su od 8. do 18. travnja 2024. godine.

Iz Association IRSA – ESAT Les Eyquems je tako stiglo osam osoba s invaliditetom s tri pratnje, a spomenuta organizacija se bavi osobama s invaliditetom, primarno njihovim zapošljavanjem.

Glavni cilj posjeta je obogatiti radno iskustvo gostiju, osnažiti ih za pronalazak alternativnih karijera, ojačati njihove interpersonalne vještine, izgraditi mehanizme prilagodbe na rad i nove radne uvijete te omogućiti razmjenu iskustava i umrežavanje s osobama s invaliditetom iz Hrvatske.

Gosti su raspoređeni u pogonima ustanove URIHO i rade poslove koje ova ustanova inače obavlja, a na raspolaganju su im radni instruktori i djelatnici ustanove. URIHO je uvijek dobar domaćin pa je tako i ovaj put, odnosno gableci za njih stižu iz URIHO-vog restorana Sunce.

Da ne bi sve bio samo rad, gosti u slobodno vrijeme razgledavaju Zagreb i muzeje, a tijekom boravka u Hrvatskoj posjetit će Nacionalni park Plitvička jezera. Kad nisu u URIHO-u, smješteni su u jednom zagrebačkom hostelu.

– Organizacija nas je kontaktirala jer im se svidio URIHO i sve što radimo. Pitali su za suradnju i mogućnost boravka njihovih korisnika kod nas na nekoliko dana da nauče nešto novo i vide kako sve funkcionira kod nas. Osmero njih radi na poslovima pakiranja u našem Odjelu pomoći u radu Službe za rehabilitaciju. Dvoje korisnika trenutno pakiraju tempere, slažu kutijice za tempere, čiste tempere i pakiraju ih u kutijice. Drugo dvoje je na slaganju tzv. kockica na izradi transformera što radimo za Končar, odnosno lijepe kockice na trake, a četvero njih je ovdje u keramici, rade same proizvode, modeliraju ih, glaziraju i oslikavaju.

U nedjelju gosti idu na Plitvice u pratnji URIHO-vog vozača i provest će, nadamo se, lijep dan. Nakon izleta ponovno dolaze kod nas do utorka. U srijedu će još malo sami razgledavati Zagreb i znamenitosti, a onda odlaze kući, nadamo se zadovoljni i puni dojmova – rekla nam je Jelena Opačak, psihologinja u ustanovi URIHO.

– Dolazimo iz Association IRSA – ESAT Les Eyquems iz Bordeauxa u Francuskoj i specijalizirani smo za osobe s oštećenjem vida i sluha. Naši korisnici rade na poslovima čišćenja i održavanja, na pripremi hrane i cateringa, pakiraju proizvode u košarice i dostavljaju ih, isto tako, rade na popravku i tapeciranju stolica – kazala je Magalie Schun, voditeljica ekipe iz Francuske i pozvala je URIHO-vce da ih posjete.

Nastavi čitati

in MREŽA

AKD poziva osobe s invaliditetom – ažurirajte svoje podatke i ostvarite prava

Objavljeno

/

Foto: AKD
Sponzorirani sadržaj

AKD d.o.o poziva osobe s invaliditetom da čim prije provjere i upišu sve svoje podatke (ukupno tjelesno oštećenje, tjelesno oštećenje koje se odnosi na oštećenje donjih ekstremiteta, stupanj funkcionalnog oštećenja…) u Registar osoba s invaliditetom, kontaktom na e-adresu invaliditet@hzjz.hr. Preduvjet za izdavanje isprava je i prebivalište u Republici Hrvatskoj

Poslušaj ovaj članak

Korištenjem Nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom brzo i jednostavno se dokazuje pravo na određene povlastice, a sama dodjela prava na povlastice na području mobilnosti odvija se u potpunosti digitalnim putem, bez potrebe obilaženja šaltera i institucija. Pravo na izdavanje isprava ostvaruju osobe s invaliditetom prema kriterijima iz Zakona, a isprave će im biti poslane na adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj.

Svi koji ostvaruju prava na Nacionalnu iskaznicu dobivaju i Europsku, kojom se, sukladno prijedlogu nove Direktive EU, omogućava ravnopravan pristup pogodnostima u svim državama članicama koje su ponajprije usmjerene na područje turizma, kulture (muzeji, kazališta, koncerti) i sporta.

Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom ostvaruju se povlastice u četiri područja – željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom, kojom se ostvaruje pravo na parkiranje diljem EU na posebno označenim mjestima sa simbolom pristupačnosti također će biti poslane na adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj.

Svi zainteresirani koji se žele detaljnije informirati o javnim ispravama mogu to učiniti na mrežnoj stranici mosi.akd.hr ili Facebook stranici https://www.facebook.com/povlastice.za.osobe.s.invaliditetom/, gdje će se redovno objavljivati nove informacije.

Nastavi čitati

U trendu