Poveži se s nama

Gastro kutak

MEDITERANSKE TORTILJE Odličan odabir za ‘pod zub na brzaka’

Objavljeno

/

Ovo je fotorealistična slika tri mekana taco na bijelom tanjuru. Tako su presavijeni i imaju punjenje koje izgleda kao povrće Tanjur također ima narezanu crvenu papriku, klinčić limuna i malu zdjelicu guacamole. Na tanjuru se nalaze i nekoliko trešanja rajčice na vinu.
Fotografija: pexels

Ova zdrava verzija međuobroka može vas držati sitima po par sati, a na nju nećete potrošiti puno vremena. Napravite li ove tortilje punjene ukusnim povrća vidjet ćete kako se i ‘s nogu’ može zdravo hraniti

Sastojci:

  • 4 srednje tortilje
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 50 g mladog špinata
  • 200 g krem sira
  • 50 g sušenih rajčica
  • 20 g naribanog parmezana
  • sol
  • mljeveni crnipapar
  • 2 žličice paste od bosiljaka 

Priprema:

U manjoj tavi zagrijati maslinovo ulje pa dodati protisnuti češnjak, kratko zagrijati te dodati špinat. Pirjati špinat dok ne povene. Izvaditi ga, nasjeckati i prebaciti u veću posudu. U istu posudu dodati krem sir, nasjeckane sušene rajčice, parmezan, sol i mljeveni crni papar. Dobro promiješati da se sastojci sjedine.

Svaku tortilju premazati pastom od bosiljka, rasporediti smjesu sira ravnomjerno po tortilji, gornji dio tortilje ostaviti prazan kako bi se ona mogla slijepiti s donjim djelom. Tortilje čvrsto smotati od jednog do drugog kraja.

Kada se tortilja smota, lagano je stisnuti da se povrće zbije. Poslužiti uz umak po izboru.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Gastro kutak

Danas uživajte u paelli, najpoznatijem španjolskom jelu

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazana velika crna tava s paellom, španjolskim rižotom. U paelli se nalaze komadići piletine, škampi, dagnji i kriške limuna. Jelo izgleda ukusno i bogato sastojcima, a oko tave su raspoređeni vilice i svježe paprike različitih boja koje dodaju živost slici. Ova fotografija bi mogla biti zanimljiva zbog prikaza tradicionalnog španjolskog jela koje je popularno u mnogim kulturama te može privući ljubitelje gastronomije.
Foto: Pixabay

Ovo tradicionalno jelo dolazi iz regije Valencije, a osnovni sastojci su riža, morski plodovi, piletina, povrće i šafran, koji daje jelu karakterističnu žutu boju. Paella je fleksibilno jelo i može se prilagoditi različitim okusima, uključujući i varijacije s različitim vrstama mesa, povrća ili morskih plodova

Sastojci:

  • 400 g riže
  • 200 g piletine (narezane na komade)
  • 200 g morskih plodova (školjke, kozice, lignje)
  • 1 crvena paprika (narezana na trakice)
  • 1 zelena paprika
  • 2 rajčice (narezane)
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
  • 1 žličica šafrana
  • 1 litra pilećeg ili ribljeg temeljca
  • maslinovo ulje
  • sol i papar po ukusu
  • limun za posluživanje

Priprema:

Na maslinovom ulju popržite piletinu dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite je iz tave i ostavite sa strane.

Na istoj tavi pirjajte luk, paprike i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte rajčice i kuhajte dok se sve ne sjedini.

Dodajte rižu u tavu s povrćem i kratko je pržite, dok ne postane prozirna. Umiješajte šafran i dobro promiješajte.

Ulijte temeljac i pustite da se lagano kuha oko 15-20 minuta. Ne miješajte rižu tijekom kuhanja.

Dodajte piletinu i morske plodove (npr. školjke, kozice) te kuhajte još nekoliko minuta, dok morski plodovi ne budu gotovi.

Paellu poslužite s kriškama limuna i uživajte.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Jaja s lososom savršena su za doručak, a mogu i za ručak

Objavljeno

/

Na fotografiji je bijeli tanjur s hranom na drvenom stolu. Na tanjuru se nalazi porcija kajgane s komadićima rajčice, nekoliko listova dimljenog lososa i grančica svježeg začinskog bilja na vrhu. Uz tanjur se nalazi integralna žemlja posuta sezamovim sjemenkama. U pozadini su svježe rajčice na stabljici. Ova fotografija bi mogla biti zanimljiva ili relevantna zbog prikaza zdravog i uravnoteženog obroka koji uključuje proteine, povrće i cjelovite žitarice.
Foto: Pixabay

Dimljeni losos sadrži omega-3 masne kiseline protuupalnog djelovanja, vitamin D i proteine. Jaja sadrže proteine, masti, ali i antioksidanse. Ovom jelu nedostaje još samo gladna osoba

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 2 šnite dimljenog lososa
  • 1 integralni tost
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja
  • 1 šalica baby špinata
  • pola šalice klica po izboru
  • crni papar, sol

Priprema:

Na maslinovom ulju dinstajte špinat i, kad uvene, prelijte ga jajima i napravite kajganu.

Tost tostirajte.

Na tost stavite jaja, posolite ih i popaprite, potom stavite šnite lososa i na kraju klice.

Nastavi čitati

Gastro kutak

LUDILO OD RUČKA Probajte Tavë kosi, tradicionalno albansko jelo

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazano pečeno jelo u terakota posudi na tamnoj podlozi. Jelo izgleda kao zapečena tjestenina ili sličan gratinirani obrok, sa zlatno-smeđom korom na površini. Uz posudu se nalazi grančica peršina i mlinac za papar, što ukazuje na to da je jelo vjerojatno začinjeno i spremno za serviranje. Ova fotografija bi mogla biti zanimljiva ili relevantna zbog prikaza gotovog kulinarskog jela koje može privući pažnju ljubitelja hrane ili onih koji traže inspiraciju za kuhanje.
Foto: Freepix

Tavë kosi je vrlo popularno jelo, a zapravo je pečena janjetina ili piletina u jogurtu s rižom. Evo kratkog opisa kako se sprema ova svojevrsna albanska musaka

Sastojci:

•             500 g janjetine (ili piletine)

•             2 žlice maslaca

•             2 žlice brašna

•             500 g grčkog jogurta

•             2 jaja

•             3 žlice riže

•             sol i papar po ukusu

Priprema:

 Ispecite janjetinu ili piletinu u tavi dok ne dobije zlatno-smeđu boju, pa je prebacite u pleh za pečenje.

Dodajte rižu u isti pleh s mesom.

U drugoj tavici otopite maslac, dodajte brašno i pržite ga dok ne postane zlatno. Zatim dodajte jogurt i sve dobro izmiješajte. Dodajte i umućena jaja, sol i papar.

Prelijte meso i rižu smjesom od jogurta i jaja.  Pecite u  pećnici na 180°C oko 30-40 minuta, dok ne dobije zlatnu koricu.

In Portal

Nastavi čitati

U trendu