in MREŽA

Međimurje ima novi projekt za osobe s invaliditetom s područja turizma

Objavljeno

/

Foto: Međimurska županija

Riječ je o projektu s područja turizma, posvećenog pristupačnijem putovanju i boravku osoba s invaliditetom u ruralnim pograničnim područjima

Turistička zajednica Međimurske županije i županijska Javna ustanova za razvoj REDEA, uz partnere Međimursku županiju i Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom, u realizaciji je novog  prekograničnog projekta posvećenom osobama s invaliditetom.

Ovoga puta riječ je o projektu s područja turizma, posvećenog pristupačnijem putovanju i boravku osoba s invaliditetom u ruralnim pograničnim područjima. Provedba projekta nazvanog CE-SPACE4ALL, Interreg Central Europe, trajat će do veljače 2026.

Ovaj prekogranični projekt uključuje 12 partnera iz sedam zemalja srednje Europe, te mu ukupna vrijednost doseže 2.645.496 eura, od čega je budžet hrvatskih partnera 340.200 eura, odnosno po 170.000 eura REDEA-i i Turističkoj zajednici Međimurske županije.

– Odnos prema najranjivijim skupinama našega društva definicija je zdrave zajednice ispunjene humanošću, zato ovakve šanse u projektima sufinanciranim sredstvima Europske unije koristimo da bismo dodatno osnažili upravo te skupine u populaciji. Nije bilo ljepše prilike nego da uz Međunarodni dan osoba s invalidnošću otvorimo Centar za pomoć osobama s invaliditetom DOSTI u Podturnu, te predstavimo ovaj novi projekt kojim ćemo osigurati bolju pristupnost gostima našim turističkim atrakcijama – rekao je župan Matija Posavec.

– Svaki naš gost nam je jednako važan i u tome je sadržana vrijednost ovog projekta koji će omogućiti lakši pristup i ljudima koji trebaju našu pomoć. Ponosni smo na naše dosege, a i ovoj je jedan od njih koji nas svrstava među vodeće – kaže Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

– Projekt je usmjeren na turističke potporne institucije, pružatelje usluga u turizmu i osobe otežane pokretljivosti, te slijepe i slabovidne kao i gluhe i nagluhe osobe. Aktivnosti će rezultirati katalogom barijera na našem području te izradom strategije i plana aktivnosti nakon završetka projekta – pojasnila je Petra Pavičić, voditeljica za pripremu i provedbu projekata u REDEA.

Da bi se što zornije prikazala važnost ove aktivnosti, Božidar Zimić je s nekoliko članova Društva osoba s tjelesnim invaliditetom u centru Čakovca pokazao dobre primjere i nedostatke. Autobusni kolodvor Čakovec pokazao se pristupačnim za ljude u invalidskim kolicima, a kao dobar primjer istaknut je prijevoznik Rudi Express čijih je osam autobusa opremljeno rampom za ukrcaj i iskrcaj osoba teže pokretljivosti. No, pješački prijelazi u centru grada, u neposrednoj blizini autobusnog kolodvora, po iskustvima osoba u invalidskim kolicima, zahtijevaju rekonstrukciju.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

U trendu

Exit mobile version