Poveži se s nama

Gastro kutak

Medenjak rolada

Objavljeno

/

Foto: Pexels

Kolač za prste polizati

Ovo je jedan od onih kolača koji neodoljivo podsjećaju na djetinjstvo i brojne sretne dane u bakinoj kući.

Sastojci za biskvit:

  • 4 jaja
  • prstohvat soli
  • 80 g šećera
  • 1 većica cimet šećera
  • 1 vrećica rum šećera
  • 60 g oštrog brašna
  • 2 žličice začina za medenjake
  • 60 grama prženih mljevenih lješnjaka
  • 50 ml ulja

Sastojci za kremu:

  • 1 vrećica kreme za kolače vanilija
  • 500 ml hladnog mlijeka
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva. Dno lima za pečenje obložiti papirom za pečenje. Bjelanjke s malo soli miksati u snijeg uz postupno dodavanje 40 g šećera. Žumanjcima dodati cimet i rum šećer, te preostalih 40 grama šećera, zatim miješati par minuta dok sastojci ne posvijetle.

Dio snijega od bjelanjaka dodati žumanjcima, te ručno miješati pa postepeno dodavati i umiješati preostali snijeg od bjelanjaka.

Brašno pomiješati s prženim mljevenim lješnjacima i začinom za medenjake pa u smjesu od jaja postepeno dodavati brašno i malo ulja. Ručno miješati lopaticom pa dodati preostalo brašno i preostalo ulje. Sve skupa pomiješati, zatim smjesu izliti u lim. Peći 10 minuta na 200 stupnjeva.

Pečeni biskvit maknuti s lima, te ga prebaciti na drugi papir za pečenje, ispod kojeg je postavljena mokra krpa. Biskvit zarolati u roladu i ostaviti da se ohladi.

Dok se biskvit hladi, napraviti kremu. U veću zdjelu dodati mlijeko i sadržaj vrećice kreme za kolače, te miksati srednjom brzinom 2-3 minute. U zdjelu dodati vrhnje za šlag, te sve zajedno još jednom izmiješati mikserom. 

Ohlađeni biskvit skinuti s papira za pečenje, te po njemu ravnomjerno razmazati kremu pa uz pomoć krpe biskvit ponovo zamotati u  roladu.

Roladu prebaciti na pladanj i staviti u frižider na hlađenje. Kad se rolada ohladi, posuti je šećerom u prahu i poslužiti.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Gastro kutak

Gratinirani tortellini s preljevom od rajčice

Objavljeno

/

Na slici je bijeli tanjur s tortelinima prelivenim umakom od rajčice, posutim svježim začinima. Tortelini su žute boje i izgledaju ukusno, a umak od rajčice je bogate crvene boje. Sve je posuto svježim peršinom. Tanjur je bijeli i kontrastira s raznobojnom hranom.
Foto: Pexels

Tortellini su pravi izbor kada se čovjek nema vremena previše baviti hranom, a jede mu se nešto fino i brzo gotovo. Ovo je jedno od onih talijanskih jela u koje se zaljubite na prvi griz

Sastojci:

  • 400 g tortellina
  • 200 ml pasirane začinjene rajčice
  • 60 g maslaca
  • 1 režanj češnjaka
  • 200 g mozzarelle
  • 80 g parmezana
  • malo svježeg peršina
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Priprema:

Tortelline pripremiti po uputama s pakiranja. U slanu vodu staviti torteline, malo maslinovog ulja i češnjak prerezan po pola.

Kada su tortellini kuhani, pećnicu staviti grijati na 220 stupnjeva. Dok se pećnica grije, vatrostalnu posudu premazati s maslacem pa u nju staviti kuhane tortelline. Prekriti ih s mozzarellom narezanom na kockice te sve preliti začinjenom pasiranom rajčicom.

Sve posuti parmezanom te staviti peći 15 minuta na 220 stupnjeva.

Kada su pečeni, tortelline posuti svježim peršinom i poslužiti.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Bajadera kolač

Objavljeno

/

Na slici su kolači s crnom i bijelom kremom ili biskvitom, a posloženi su na zelenu podlogu.
Foto: Pexels

Sigurno ste svi, barem jednom u životu, probali bajaderu. Ovaj hrvatski brend poznat je diljem Lijepe naše, ali i šire

Ako ste se zaželjeli poznatog okusa iz djetinjstva, napravite ovaj kolač i prisjetite se nekih ljepših dana.

Sastojci:

  • 350 g šećera
  • 10 žlica vode
  • 200 g mljevenih oraha
  • 200 g mljevenih Petit keksa
  • 200 g maslaca
  • 1 žlica ruma
  • 100 g čokolade za kuhanje

Za glazuru:

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 2 žlice mlijeka
  • 100 g maslaca

Priprema:

Prokuhati šećer, vodu i rum do vrenja, da se šećer rastopi. Umiješati mljevene kekse i orahe, zatim dobro izmiješati. Dodati na listiće narezan maslac sobne temperature. Izmiješati kako bi se sve sjedinilo.

Smjesu razdijeliti u dva jednaka dijela. U jedan dio dodati otopljenu čokoladu i dobro promiješati.

U kalup 20×30 cm utisnuti prvo tamnu smjesu i poravnati. Na tamnu smjesu raspodijeliti svijetlu smjesu, najprije male djelove razvući među prstima, zatim slagati na tamni dio, popuniti sve rupice, pa i nju poravnati.

Zatim napraviti glazuru. Otopiti čokoladu, dodati maslac i mlijeko, dobro izmiješati pa preliti preko kolača. Protvan u kojem se kolač nalazi prekriti prozirnom folijom.

Kolač staviti u hladnjak preko noći da se ohladi.

Kad se kolač ohladi, izrezati ga na kocke i poslužiti.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Mlinci s piletinom: Najfinije jelo s hrvatskih stolova

Objavljeno

/

Na slici su prikazani mlinci u velikoj crnoj posudi,a sa strne je mladI luk. Na bijelom tanjuru su servirani mlinci s mladim lukom.
Foto: Facebook

Definitivno najpoznatije i jedno od najfinijih jela hrvatske kuhinje su mlinci s piletinom. Ovaj specijalitet neizostavan je dio blagdanskog stola, a mnogi ga rade tijekom cijele godine. Odličan je izbor jela kada imate najavljene goste.

Sastojci:

  • cijelo pile
  • 2-3 žličice svinjske masti
  • 3,5 žličice soli
  • 1 žličica mljevenog crnog papra
  • 350 ml vode
  • 500 g mlinaca

Priprema:

Pećnicu ugrijati na 250 stupnjeva. U posudu za pečenje dodati otopljenu mast i vodu, staviti meso, zatim poklopiti. Peći na 250 stupnjeva oko sat vremena.

Nakon isteka vremena, izvaditi posudu, skinuti poklopac, zatim nastaviti peći meso na 200 stupnjeva, sa svake strane još 20 minuta, uz povremeno podlijevanje masnoćom od pečenja.

Mlince razlomiti na veće komade, preliti ih blago posoljenom vodom, ostaviti par minuta  pa ocijediti.

Pečeno meso izvaditi iz posude. Posudu staviti na laganu vatru, dodati mlince, pa miješati dok se masnoća ne poveže s mlincima.

Meso i mlince poslužiti uz salatu po izboru.

Nastavi čitati

U trendu