Kolač za prste polizati
Ovo je jedan od onih kolača koji neodoljivo podsjećaju na djetinjstvo i brojne sretne dane u bakinoj kući.
Sastojci za biskvit:
- 4 jaja
- prstohvat soli
- 80 g šećera
- 1 većica cimet šećera
- 1 vrećica rum šećera
- 60 g oštrog brašna
- 2 žličice začina za medenjake
- 60 grama prženih mljevenih lješnjaka
- 50 ml ulja
Sastojci za kremu:
- 1 vrećica kreme za kolače vanilija
- 500 ml hladnog mlijeka
- 200 ml slatkog vrhnja
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva. Dno lima za pečenje obložiti papirom za pečenje. Bjelanjke s malo soli miksati u snijeg uz postupno dodavanje 40 g šećera. Žumanjcima dodati cimet i rum šećer, te preostalih 40 grama šećera, zatim miješati par minuta dok sastojci ne posvijetle.
Dio snijega od bjelanjaka dodati žumanjcima, te ručno miješati pa postepeno dodavati i umiješati preostali snijeg od bjelanjaka.
Brašno pomiješati s prženim mljevenim lješnjacima i začinom za medenjake pa u smjesu od jaja postepeno dodavati brašno i malo ulja. Ručno miješati lopaticom pa dodati preostalo brašno i preostalo ulje. Sve skupa pomiješati, zatim smjesu izliti u lim. Peći 10 minuta na 200 stupnjeva.
Pečeni biskvit maknuti s lima, te ga prebaciti na drugi papir za pečenje, ispod kojeg je postavljena mokra krpa. Biskvit zarolati u roladu i ostaviti da se ohladi.
Dok se biskvit hladi, napraviti kremu. U veću zdjelu dodati mlijeko i sadržaj vrećice kreme za kolače, te miksati srednjom brzinom 2-3 minute. U zdjelu dodati vrhnje za šlag, te sve zajedno još jednom izmiješati mikserom.
Ohlađeni biskvit skinuti s papira za pečenje, te po njemu ravnomjerno razmazati kremu pa uz pomoć krpe biskvit ponovo zamotati u roladu.
Roladu prebaciti na pladanj i staviti u frižider na hlađenje. Kad se rolada ohladi, posuti je šećerom u prahu i poslužiti.